Jahorina!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#1276 Re: Jahorina!

Post by Haris.ba »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 10:26 Vučko ne vrijedi tog novca.
Konkretni Vučko se "hvali" svojim izgledom, sadržajem, položajem ,a u biti je olinjali klaustrofobični mastodont.
Sasvim moguce. Samo, tamo ne ici. I, to je to.

Skijasi su osobe koje ce potrositi hiljade godisnje. Da ne idu u Vucko - propao bi za sezonu. Znaci, nekome vrijedi.

Skijanje je postao sport koji je dio imidza. Da se pokaze finansijski status. Slicno tenisu, golfu...
petunija

#1277 Re: Jahorina!

Post by petunija »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 10:01 Bilo bi dobro da nakon januara, kada se vratimo sa nekih destinacija bilo gdje, BiH (Jahorina, Vlašić, Bjelašnica), Srbija- Kopaonik, ili zapadnije- Austrija, Italija, Francuska- ovdje napišemo cijene nekih pića i napitaka- kava, čaj, sok, pivo; osrednje hrane- pica, kobasice, pomfri, sendvič itd...cijenu smještaja, npr 2/1 soba, 4/1 apartman, hotel sa 3 ili 4 zvjezdice, sa HB ili BB, pa da napravimo konkretno poredjenje, da vidimo odnos cijena....
Ok, imaću ovo u vidu kad budem pisala, mada cijene smještaja kod nas ne znam jer živim blizu skijališta, pa mi je dostupno.
U kafane rijetko zalazim, najbitnije mi je dobro se iskijati a čim se počne stvarati gužva - skije na krov i :run: kući :-D Ovo prošle sub je bilo slučajno, poranila sam zbog parkinga pa dok sam čekala da puste gondolu, glupo mi bilo stajati kraj ulaza.
petunija

#1278 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Haris.ba wrote: 24/12/2025 10:32 Skijanje je postao sport koji je dio imidza. Da se pokaze finansijski status
Nije tačno
Msm svuda ima onih koji se vole pokazivati, čak i u najobičnijem kafiću, ali nije istina da su svi skijaši takvi
Last edited by petunija on 24/12/2025 11:00, edited 1 time in total.
Haris.ba

#1279 Re: Jahorina!

Post by Haris.ba »

petunija wrote: 24/12/2025 10:59
Haris.ba wrote: 24/12/2025 10:32 Skijanje je postao sport koji je dio imidza. Da se pokaze finansijski status
Nije tačno
Msm svuda ima onih koji se vole pokazivati, ali nije istina da su svi skijaši takvi
Pa nisu svi. U svemu se moze naci izuzetak
petunija

#1280 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Ne, izuzetak su oni koji se pokazuju,
Upravo zbog ovoga sam i napisala na prethodnoj str da nerado pišem o cijenama
ali nema veze da se ne začatava tema
kuli1961

#1281 Re: Jahorina!

Post by kuli1961 »

petunija wrote: 24/12/2025 11:01 Ne, izuzetak su oni koji se pokazuju,
Upravo zbog ovoga sam i napisala na prethodnoj str da nerado pišem o cijenama
ali nema veze da se ne začatava tema
Nije začatavanje, jer, po mom mišljenju, skijanje nje samo kafana ili samo smještaj ili samo staza, već sve to zajedno.
Čitam Harisov post i gledam se- skije su mi prastari Head, jakna brat Kinez, hlače neke.. ne znam ni koje, štapovi jeftini Leki za tržište Balkana. Jedino su mi pancerice "mlade" 3 godine, jer sam 2022 morao kupiti nove, prethodne su bile u fazi poluraspada.. eto, nisam ni za kakvo pokazivanje, niti mi je to cilj.
Smisao skijanja, povezan sa stanjem opreme sam shvatio jako davno, kada sam vidio jedan par, tada- u mojim današnjim godinama (dakle, mašala godine :) ), kako skijaju na dvije tarabe iz plota...ali skijaju i vidi se da im skijanje pričinjava neopisivo zadovoljstvo.
U restoran/kafic na stazi idem ako i kada više zaista ne mogu, kad mi je odmor neophodan, a nikako da bih "vidio i bio viđen".
petunija

#1282 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Isto i kod mene, sve noname, ali da se volim plazati, vala uživam
Ima i onih koji dođu samo zbog selfija, viđala sam i to ali oni/one obično ne skijaju, dođu na vrh na "foto sešn" i onda se žičarom spuste nazad.
Mada se svi def slažemo da cijene kod nas ni iz bliza ne prate kvalitet staze, v.transporta i prevoza do samog skijališta, tu smo baš sami sebi prepušteni
Haris.ba

#1283 Re: Jahorina!

Post by Haris.ba »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 11:32 Čitam Harisov post i gledam se- skije su mi prastari Head, jakna brat Kinez, hlače neke.. ne znam ni koje, štapovi jeftini Leki za tržište Balkana. Jedino su mi pancerice "mlade" 3 godine, jer sam 2022 morao kupiti nove, prethodne su bile u fazi poluraspada.. eto, nisam ni za kakvo pokazivanje, niti mi je to cilj.
Mislim da gledas samo iz svog ugla. Uopce je nebitno sto neko ulozi u nesto sto voli. I sto skijas sto voli skijanje ima odlicnu opremu. To uopce nije poenta.

Poenta je da skijanje je postao sport bogatih i mnogi mu pristupaju kao stvar imidza.

Ne vidim kako se to nevidi pored caja koji kosta 5,5KM.
muha_sa

#1284 Re: Jahorina!

Post by muha_sa »

petunija wrote: 24/12/2025 11:39 Isto i kod mene, sve noname, ali da se volim plazati, vala uživam
Ima i onih koji dođu samo zbog selfija, viđala sam i to ali oni/one obično ne skijaju, dođu na vrh na "foto sešn" i onda se žičarom spuste nazad.
Mada se svi def slažemo da cijene kod nas ni iz bliza ne prate kvalitet staze, v.transporta i prevoza do samog skijališta, tu smo baš sami sebi prepušteni
Eto me da selfi s tobom napravim pa makar se žicarom vratio :lol:
petunija

#1285 Re: Jahorina!

Post by petunija »

Samo da meni RP puste, tu je prava atmosfera, urbana klijentela, urbana muzika...a ima se i gdje selfijati :kiss:
Ateista

#1286 Re: Jahorina!

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 24/12/2025 13:20
kuli1961 wrote: 24/12/2025 11:32 Čitam Harisov post i gledam se- skije su mi prastari Head, jakna brat Kinez, hlače neke.. ne znam ni koje, štapovi jeftini Leki za tržište Balkana. Jedino su mi pancerice "mlade" 3 godine, jer sam 2022 morao kupiti nove, prethodne su bile u fazi poluraspada.. eto, nisam ni za kakvo pokazivanje, niti mi je to cilj.
Mislim da gledas samo iz svog ugla. Uopce je nebitno sto neko ulozi u nesto sto voli. I sto skijas sto voli skijanje ima odlicnu opremu. To uopce nije poenta.

Poenta je da skijanje je postao sport bogatih i mnogi mu pristupaju kao stvar imidza.

Ne vidim kako se to nevidi pored caja koji kosta 5,5KM.
To je tacno, mnogi skijanje gledaju kao nacin da pokazu da imaju puno para. Ne svi i tesko je reci koliko je takvih, ali da ih ima, sigurno ima. Mozda i oni vole skijati, mozda, onako, mozda im i nije nesto zanimljivo, ali imaju para i mogu uloziti u skupu opremu, i zele to da pokazu, vide da je to trend i dobar nacin da pokazu da imaju para. Odu spuste se par zica, vecinu presjede u nekom restoranu, ali bitno je da se pokaze oprema i da se okaci na drustvene mreze da se vidi gdje su i da mogu platiti skijanje, i da to "sa stilom" i sa skupom opremom, ne nekom budzet varijantom. Na zalost, skijanje je takav sport koji privlaci takve ljude u odredjenoj mjeri.
Opet, kolega zeli reci da nisu svi takvi, ima nas koji to stvarno volimo i koji idemo stvarno zbog skijanja, ne dajemo ogromne pare na opremu vec onoliko koliko nam treba da uzivamo u samom skijanju. Ima vjerovatno i onih koji mogu sebi priustiti i puno skuplju opremu, ali su svjesni da im ne treba i ne zele da se dokazuju nikom.
Ateista

#1287 Re: Jahorina!

Post by Ateista »

petunija wrote: 24/12/2025 11:39 Isto i kod mene, sve noname, ali da se volim plazati, vala uživam
Ne cesto, ali sam vidjao ljude sa skijama da se vracaju zicarom, nije mi bilo jasno. Nije mi ni palo na pamet da mozda idu da se slikaju. :lol:
Ne kontam, makar i pocetnik bio, zar te ne vuce da se spustis na skijama kad si se vec popeo gore i kad si obukao pancerice, dovukao skije, pa lagano u plugu ako treba, ali vratiti se zicarom...
petunija

#1288 Re: Jahorina!

Post by petunija »

E moj @Ateista , ja čak i ne znam koje su marke u pitanju, gledam slaže li mi se ovo s onim :lol: to mi osnovni kriterij i da naravno nije suludo skupo
A restorane izbjegavam iz istog razloga kao i ti, nemam mira sjediti nego daj da se još ovdje spustim, daj ondje i...tako dok ne padnem s nogu :lol:
Edit:
Vidjela sam jednu takvu, pala i gleda jel joj se slomio nadograđeni nokat :lol: pomogla joj da ustane i poslije je više nisam vidjela :lol:
kuli1961

#1289 Re: Jahorina!

Post by kuli1961 »

Svi izrečeni standardi i razlozi "bogataša" su primjenjivi i mnogim drugim sferama, npr. automobili..
No neću dalje, bio bi off topic do bola.
Zato, od mene dosta o tome.
Svima nama koji volimo planinu, zimu, snijeg, želim sniježnu sezonu,dobre, uredjene staze, bez gužvi na polascima žice, bez juga koji sve odnese i naročito -dugačku sezonu, bez povreda.
A vazda će biti onih- "šeta odelo belo"; i njima želim da ostavljaju dobar bakšiš konobarima u lokalima gdje se "selfišaju" :D
muha_sa

#1290 Re: Jahorina!

Post by muha_sa »

petunija wrote: 24/12/2025 13:40 E moj @Ateista , ja čak i ne znam koje su marke u pitanju, gledam slaže li mi se ovo s onim :lol: to mi osnovni kriterij i da naravno nije suludo skupo
A restorane izbjegavam iz istog razloga kao i ti, nemam mira sjediti nego daj da se još ovdje spustim, daj ondje i...tako dok ne padnem s nogu :lol:
Edit:
Vidjela sam jednu takvu, pala i gleda jel joj se slomio nadograđeni nokat :lol: pomogla joj da ustane i poslije je više nisam vidjela :lol:
:lol: :kiss:

Eto me cim snijeg napada :D

Image
kuli1961

#1291 Re: Jahorina!

Post by kuli1961 »

petunija wrote: 24/12/2025 13:40 E moj @Ateista , ja čak i ne znam koje su marke u pitanju, gledam slaže li mi se ovo s onim to mi osnovni kriterij i da naravno nije suludo skupo
:thumbup: kako drugačije???
petunija

#1292 Re: Jahorina!

Post by petunija »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 13:48 Svi izrečeni standardi i razlozi "bogataša" su primjenjivi i mnogim drugim sferama, npr. automobili..
Svima nama koji volimo planinu, zimu, snijeg, želim sniježnu sezonu,dobre, uredjene staze, bez gužvi na polascima žice, bez juga koji sve odnese i naročito -dugačku sezonu, bez povreda.
A vazda će biti onih- "šeta odelo belo"; i njima želim da ostavljaju dobar bakšiš konobarima u lokalima gdje se "selfišaju" :D
:thumbup:
muha_sa

#1293 Re: Jahorina!

Post by muha_sa »

kuli1961 wrote: 24/12/2025 13:48 Svi izrečeni standardi i razlozi "bogataša" su primjenjivi i mnogim drugim sferama, npr. automobili..
Ateista

#1294 Re: Jahorina!

Post by Ateista »

Ateista

#1295 Re: Jahorina!

Post by Ateista »

petunija wrote: 24/12/2025 13:40 E moj @Ateista , ja čak i ne znam koje su marke u pitanju, gledam slaže li mi se ovo s onim :lol: to mi osnovni kriterij i da naravno nije suludo skupo
Edit:
Haha, onda ne mozda i bolje da se spuste zicarom, nego da lome nokte, da ne kazem da ce im se sminka pokvariti od vjetra. :mrgreen:

A za opremu, jednom me prije par godina presrela na planini neka novinarka sa diktafonom, pita koje skije koristite, morao sam pogledati prema dole da procitam. :lol:
Edin H.

#1296 Re: Jahorina!

Post by Edin H. »

muha_sa wrote: 24/12/2025 13:48
Edit:
:lol: :kiss:

Eto me cim snijeg napada :D

Image
A koje marke su ti vezovi?
Edin H.

#1297 Re: Jahorina!

Post by Edin H. »

petunija wrote: 22/12/2025 08:34 Subota - ujutro magla, iza pola 11 sunce i odlična staza obzirom na uslove. Skijaša je bilo taman da se moglo fino skijati
Nedelja - divan dan i osjetan priliv gostiju, za moja mjerila već neugodna gužva ali se bar staza držala dobro. Kamenje izviruje na sve strane, ali kakvi su vrem. uslovi ne treba se žaliti i ovo što je napravljeno je ok
Nerado pišem o cjenama, ali ako koga zanima evo:
-karta je bila ovaj vikend 32 KM 4 sata, bez depozita, mislim da je dnevna mrvicu skuplja
-parking 20 KM
-čaj u kafanici kod ulaza u žičaru 5,5KM
-1 ski čas 35 eura
-iznajmljivanje skija bez pancerica 25 KM
Šta znači karta bez depozita? Za šta depozit?
Ateista

#1298 Re: Jahorina!

Post by Ateista »

Edin H. wrote: 25/12/2025 01:16
petunija wrote: 22/12/2025 08:34 Subota - ujutro magla, iza pola 11 sunce i odlična staza obzirom na uslove. Skijaša je bilo taman da se moglo fino skijati
Nedelja - divan dan i osjetan priliv gostiju, za moja mjerila već neugodna gužva ali se bar staza držala dobro. Kamenje izviruje na sve strane, ali kakvi su vrem. uslovi ne treba se žaliti i ovo što je napravljeno je ok
Nerado pišem o cjenama, ali ako koga zanima evo:
-karta je bila ovaj vikend 32 KM 4 sata, bez depozita, mislim da je dnevna mrvicu skuplja
-parking 20 KM
-čaj u kafanici kod ulaza u žičaru 5,5KM
-1 ski čas 35 eura
-iznajmljivanje skija bez pancerica 25 KM
Šta znači karta bez depozita? Za šta depozit?
Depozit se placa za talon koji se moze vise puta koristiti, tako da ga mozes vratiti i vrate ti depozit, ili ga koristis kod iduceg skijanja gdje ga samo dopunis cijenom karte.
Kad se izdaju j.ednokratne papirne karte, onda ne ide depozit.
Last edited by Ateista on 26/12/2025 18:46, edited 1 time in total.
Edin H.

#1299 Re: Jahorina!

Post by Edin H. »

amidzazeher

#1300 Re: Jahorina!

Post by amidzazeher »

Eki hashtaga dušmani šic šic :lol:
Post Reply