IRAN

melac

#63126 Re: IRAN

Post by melac »

Dozer wrote: 16/03/2026 23:49
melac wrote: 16/03/2026 22:11
zilog wrote: 16/03/2026 22:01 Napad Izraela i Amerike na Iran, je nelegalan i za svaku osudu. TACKA.

Koristiti gore navedenu cinjenicu, za razvlacenje narativa o agresiji na Ukrajinu - je na granici bescasca.

Ukrajina ima svoje saveznike, prije svega Evropu, jer je brana od rusofasisticke najezde. Svako, sa IQ-om vecim od broja cipela, zna da je i brana za ambicije komsija preko drine i njihovih domacih eksponenata, koji su 2022., sa ushicenjem, cekali da Ukrajina bude pregazena.

Iran ima svoje saveznike, prije svega Rusiju. Evropu smatra, uglavnom neprijateljskom. Pitati, zasto Evropa ne pomaze Iranu, kao sto pomaze Ukrajinu, je vise za obdanista, nego za ozbiljne rasprave na forumu.
Ma suplja prica ovdje nekih. U isto vrijeme osudjuju Ameriku i jos neke EU drzava sto su dostavljale oruzje Izraelu s kojim je bombardovana Gaza i pocinjen genocid pa i napadnut Iran. A u isto vrijeme brane Iran koji je to isto uradio prodavajuci oruzje Rusiji s kojim se napadaju civili i civilni objekti po Ukrajini.

I onda smeta nekome kad mu se ukaze na licemjerje, a istovremeno se poziva na neke dvostruke standarde i arsine.
Pogresna postavka, potpuno.

Ja, recimo, ne osudjujem nikoga ko nekome prodaje oruzje. Trgovina ba. Sta je tu toliko tesko za razumjeti?
Ali, ti koji ga prodaju nisu odgovorni ni krivi za ono sto ce kupac tog oruzja uraditi s njim.

Naravno, kada pricamo o geopolitici postoje tu razne druge agende prodavaca, ali sustinski odgovornost uvijek snosi onaj koji upotrebljava to oruzje.

Pa ovo je isto kao da kazete da je prodavac sladoleda kriv sto ste se vi umazali tim sladoledom ili sto vam je ispao na noge...

Mene samo zanima sta je to konkretno Iran uradio Americi?
Onda je do mene. Jer meni smeta sto se prodaje i daje oruzje Izrael koje se upotrijebi poslije u Gazi ili Iranu, jer se zna za sto ce se upotrijebiti.

Pa mi tako smeta i kad Iran prodaje oruzje rutaljistanu, jer zna za sta ce biti upotrijebljeno.

Do mene, ja se izvinjavam i necu vise. Iako je zanimljivo kako si se ti nasao prozvan.
Dozer

#63127 Re: IRAN

Post by Dozer »

Nije stvar u tome smeta li meni, tebi, bilo kome, ili ne. Smeta i meni, naravno, jer znam da ce biti iskoristeno za napad ali nije radi toga prodavac automatski agresor.

Kako je vec receno, po toj logici je onda i BiH agresor ko zna gdje sve.

A nisam se uopste nasao prozvan. Iz cega si to zakljucio?
Ja uvijek stojim na strani istine i potlacenih, koliko god je to moguce, i nema to nikakve veze s nekakvim licnim vjerskim ili drugim preferencama.

Btw, nisi mi odgovorio sta je to Iran konkretno uradio Americi?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#63128 Re: IRAN

Post by Chmoljo »

Mislim da grijesite u vezi ovog placenika sto pise po desnicarskim portalima i sumira.

Iskreno mislim da to nije on, jer se razlikuju u nekim fundamentalnim stavovima.
skrbavi-admin

#63129 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

alijagoro wrote: 16/03/2026 18:32
Dozer wrote: 16/03/2026 17:55
DaysleepeR wrote: 16/03/2026 17:52

Zato sto je Ukrajina kao suverena drzava napadnuta.

Cujemo l' se?
Zasto onda sad ne pomazu Iranu? I Iran je, kao suverena drzava, napadnut.
Gdje ga nadje Dozeru :izet:
:lol: :thumbup: kakvo naguznutje :izet:
Peacean

#63130 Re: IRAN

Post by Peacean »

janje_

#63131 Re: IRAN

Post by janje_ »

pici wrote: 17/03/2026 06:42
talijan97 wrote: 17/03/2026 01:28 Ovo sa AI će doprinijeti sveopće ludilo i histeriju. Opasno oružje, sve će teže biti doći do istine.
AI je vec doprinjeo da se ne moze razluciti itina od laži. Inace i sami AI upozoravaju da se koristenjem AI deepfake doci do ratova dezinformacija. Najpogodjeniji ce biti obican covjek koji nece znati u sta vjerovat pa ce pocet nevjerovat u sve iako ce mnoge stvari biti istina. Strasno koje je mocno oruzje AI, strasno.
Mozda je to i povoljan razvoj za covjecanstvo. Previse moci imaju mediji, internet, ... Sa idejom da je sve uglavnom ai generisano u neka doba se nece pridavati toliko paznje svemu tome.
tzipiripi

#63132 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

pici wrote: 17/03/2026 06:55
Moč kroz religiju i ideologiju. Inace ovi sektaši su opasni, kada dodju na vlast nastane pokolj, represija, strah, progoni itd itd. Inace žutalj koristi ove sektase kako bi kontrolisao mase i mlatio pare. Užas sta je ušlo u WH, užas. Najaca drzava na planeti sa nekom uvoznom demokratijom i bave se srednjevjekovnim sektašenjem. Amere je prvo televizija a sada internet totalno izludio, oni vise pojma nemaju. Inace dvopartijski sistem, malo demokrate malo republikanci, nema treceg misljenja. Njihov Bog je dolar, oni ne priznaju drugog boga. Ovo sektarenje je samo ubleha da ti mazu oke i zavuku ruke u dzep.
Ne bih rekao da žutalj njih kontroliše nego upravo obratno, oni su doveli i postavili njega. I stvarno vjeruju u te nebuloze. Imamo problem s luđacima, demoniziranim manijacima. A i pohlepa je glavno obilježje današnje cijele "civilizacije", o tome je napisano i u Bibliji i Kur'anu u najavi zadnjih dana... U Bibliji piše da je Isus na pitanje tadašnjih popova o porezu uzeo novčić s likom cara i rekao "caru carevo, Bogu Božje"
Jubilarni novčić u Izraelu
Image

https://i.postimg.cc/fR7x55TP/Screensho ... r-edit.jpg
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63133 Re: IRAN

Post by pici »

Trump: Nitko, baš nitko nije očekivao iransku odmazdu. Izvori: Upozoren je o svemu

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tru ... 71949.aspx
Gledaj žutalja pedofilskog sto se vadi. Pa bolan nebijo idi sadi krompir nije to za tebe. Ćuj nisu ga "strucnjaci" upozorili. Jadi majko na ranu te privit. Poslije uspjeha u veneceli dupe mu zinulo i sada ima fijasko u iranu a ono vec razmislja kako zauzet kubu. Pa sta si mislio da ce kada pobijes mule ovi ostali leć i dići sve ćetri u vazduh. Mislim da mu se ubrzo sprema impeach president usa. NeUrozan je.
tzipiripi

#63134 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

janje_ wrote: 17/03/2026 07:54
talijan97 wrote: 17/03/2026 01:28 Ovo sa AI će doprinijeti sveopće ludilo i histeriju. Opasno oružje, sve će teže biti doći do istine.
AI je vec doprinjeo da se ne moze razluciti itina od laži. Inace i sami AI upozoravaju da se koristenjem AI deepfake doci do ratova dezinformacija. Najpogodjeniji ce biti obican covjek koji nece znati u sta vjerovat pa ce pocet nevjerovat u sve iako ce mnoge stvari biti istina. Strasno koje je mocno oruzje AI, strasno.
Mozda je to i povoljan razvoj za covjecanstvo. Previse moci imaju mediji, internet, ... Sa idejom da je sve uglavnom ai generisano u neka doba se nece pridavati toliko paznje svemu tome.
Ne kontam ovaj cirkus s kompet generiranim AI videima. Te ima prsten, sljedeći frame nestane isl itd
Prije barem pet godina su pravili deepfake uratke, ali s pravim osobama i pokretima kojima su mijenjali samo lica. Mogu mislit koliko je tehnologija nama nedostupna napredovala.

Ima video o načinu kako je ovo snimljeno. I dobra serija iz tog vremena na tu temu The Capture

ovo_malo_duse

#63135 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

Chmoljo wrote: 17/03/2026 07:46 Mislim da grijesite u vezi ovog placenika sto pise po desnicarskim portalima i sumira.

Iskreno mislim da to nije on, jer se razlikuju u nekim fundamentalnim stavovima.
I ja se slazem sa Chmoljom. Nas Slavenski jeverej nema Semitske crte a previse se lozi kad mu kazes klempo. Ovaj nije klempav. :izet: :izet: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#63136 Re: IRAN

Post by pici »

Raketa pala kraj Netanyahuova ureda
Iranski projektil ispaljen jutros pao je u neposrednoj blizini ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izvijestila je iranska državna agencija TNA.

Prema njihovim navodima, projektili su pogodili ciljeve na svega nekoliko metara od zgrade u samom središtu Jeruzalema.

Napetosti su dodatno porasle prošlog tjedna nakon što je Revolucionarna garda poručila kako lreće u lov na Netanyahua. Ubrzo su se društvenim mrežama proširile glasine o njegovoj smrti, na što je izraelski premijer odgovorio objavom videosnimke na kojoj kupuje kavu, očito želeći demantirati takve tvrdnje.
zigzag

#63137 Re: IRAN

Post by zigzag »

Samo mu malo kafe prosulo.
Peacean

#63138 Re: IRAN

Post by Peacean »

splinter

#63139 Re: IRAN

Post by splinter »

janje_ wrote: 17/03/2026 07:54

Malo detaljnija analiza će za kratko vrijeme ponuditi odgovor je li fake ili nije .
Ali pravi problem nije ovo generisanje videa u te gluposti nego stvari poput npr. Palantir Technologies. To je već zabrinjavajuće.
dr_Evil

#63140 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Peacean wrote: 17/03/2026 08:27
To sto sada Kaja - zena zlo radi, zapravo je smirivanje kmetova ili ti ga pucanstva. Realno Kaja je tu dovedena da na sve moguce nacine zarati sa Rusima, ali nije joj mnogo mrsko u tome neutralisati i Iran, vec ce ona pronaci opravdanje... samo je pitanje vremena i koliko ce se nastaviti ova avantura
dr_Evil

#63141 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 17/03/2026 00:37
zigubigule wrote: 17/03/2026 00:34
Chmoljo wrote: 17/03/2026 00:32

ovaj smrad mi je počeo po FB izlijetati. nikad čuo ni vidio. još jedan "mujo", projekat SOA.
Gledaj govneta sta je pisao vec:
https://www.visegrad24.com/articles/my- ... to-zionism
vidio sam. klasika, antiliberal, antiljevica, anti sve što nije nacizam, samo što je meta drugačija.

a najvjerovatnije na platnoj listi SOA. mali smrad.
S druge strane mi je drago da makar u BIH narod je poceo da primjecuje i vrlo lako otkriva ovakve SOA smradova. Sto znaci da smo u stanju i odgovoriti na nekom intelektualnom nivou, naravno mi nemamo novac kao SOA i njihovi sponzori da bi se culo dovoljno daleko.

Zanimljivo mi je iskreno kako je od prvobitnog problema BIA-e nama veci problem postao SOA.

Ali hajde, OZNA sve dozna na kraju dana :D
Čitalac

#63142 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Faisal Abbas, glavni urednik lista Arab News („glasnogovornik“ saudijske kraljevske porodice): Zapadni mediji žele posijati razdor između Teherana i Rijada, mi se suzdržavamo, a posjedujemo sposobnost nanošenja ozbiljne štete Iranu...
...Iako je Saudijska Arabija, kao i druge zemlje GCC-a, jasno dala do znanja da pravo na odgovor na agresiju ostaje na stolu, prevladavajuća je nada da će novi vrhovni vođa nastaviti putem koji je njegov otac, čini se, prihvatio kada je podržao Pekinški sporazum.
Također treba napomenuti da je od početka rata između SAD-a, Izraela i Irana, Iran prekršio deklaraciju, a ne Saudijska Arabija. Rijad se - do sada - suzdržao od ispaljivanja ijednog metka na Teheran kao odgovor, iako posjeduje sposobnost nanošenja ozbiljne štete. Ta izjava stoji čak i bez pozivanja na američko sigurnosno partnerstvo ili obrambene veze s Pakistanom, koji su oboje signalizirali spremnost da zaštite svog saveznika.
Novi vrhovni vođa ne bi trebao dopustiti da uspiju oni koji žele razbiti Pekinški sporazum. Prema riječima samog iranskog veleposlanika, Saudijska Arabija nije dopustila da se njezin zračni prostor ili teritorij koriste protiv Irana. Teheranu bi bilo dobro da se ne oslanja na neutemeljene, anonimne tvrdnje koje se pojavljuju u određenim zapadnim medijima, a koje pišu novinari koji žele posijati razdor između Teherana i Rijada. Vjerodostojnost tih tvrdnji zaslužuje da bude "srušena" jednako kao i rakete usmjerene na Rijad ili njegova naftna postrojenja.
Saudijska Arabija učinila je sve što je moguće da spriječi ovaj rat i diplomatski kanali ostaju otvoreni, sve do sada. Usput, isto su učinili i Omanci, ali malo je toga itko mogao učiniti prije 18 dana ako su iranski pregovarači inzistirali na pravu obogaćivanja urana tijekom pregovora. Ako je iranski nuklearni program isključivo mirnodopski, zašto inzistirati na obogaćivanju u ovom trenutku? Je li to inzistiranje vrijedilo posljedica? Nažalost, sada je prekasno plakati nad prolivenim mlijekom.
Tvrdnja Teherana da napade na zemlje Perzijskog zaljeva izvode neprijateljski dronovi prerušeni u iranske stvara zabrinjavajuću dilemu. Ako je tvrdnja istinita, zašto se kasni s njezinim iznošenjem? I kako Teheran usklađuje tu priču s ranijim izjavama osoba poput Alija Larijanija i drugih tvrdokornih pristalica koji su otvoreno opravdavali napade? Takav scenarij bi također sugerirao da su režim i njegove milicije ili nefunkcionalni i djeluju izolirano ili su infiltrirani u alarmantnoj mjeri. Ako je tvrdnja lažna, ona samo dodatno narušava ono malo preostalog kredibiliteta. U svakom slučaju, napadi na susjedne zemlje moraju prestati. Zaljev očekuje djela, a ne riječi, prije nego što bude prekasno.
sumirprimus

#63143 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Budi bog s nama :lol: :-)
Vise puta sam za svasta nesta optuzivan tipa za duple nikove, kada me banuju nemam duoli nik. Ne lazem, iznosim svoje misljenje, nisam placenik niti bot, naravno ovo ne igra ulogu likovima koji vole zivjeti u zabludama i raznorsznim teorijama zavjere.
Narsvno da postoje razlike u mišljenju, kada neko predje granicu gledam da vratim.. narsvno nemam luksuz vracati istom mjerom, pa doziram činjenicama i vijestima, a to haman boli.
Na temu a vezano uz ukr i Iran Zeleni je progovorio na tu temu:
The first night of the full-scale war began with missiles. Russia went all-in with everything they had: cruise, ballistic, and other types of missiles. They attacked us from Russia and from Belarus. It was terrible, but after some time we found out how to intercept missiles and protect people, energy system and other infrastructure.

In the meantime, the Iranian regime supplied Russia with the first batch of “shaheds” – 1,000 drones. We got in touch with the Iranians at the level of intelligence services. We asked them not to supply weapons to Russia, because if the supplied “shaheds” had killed our civilians, the Iranian regime would become Russia’s ally, we told them. They responded, “No-no, we are not allies in this. We sold the Russians this one batch of “shaheds”. It will be 1,200 or 1,300 drones, and that's it. No more supplies.” But they lied.

They gave them not only thousands of these drones, they gave them licenses to produce “shahed” type drones. They helped Russia to build two factories which produce these drones, and initially they operated the drones and trained the Russians.

From an interview with i24NEWS and Jerusalem Post (1/3).

Answering a question about the Iranian regime’s threats to Ukraine over our support for the Gulf countries.

This is nothing new. I have heard many different messages over the last four years. What’s important for us is that the United States and leaders of Middle Eastern countries asked for help with drone interceptors. They sought our expertise in air defense. Air defense is not about offensive capabilities. That's why I said that we were ready to help with this expertise and defensive systems.

We are not afraid of any messages of the kind. We have heard such messages every day for the last four years, for 12 years, to be precise. It's not new for us.

From an interview with i24NEWS and Jerusalem Post (2/3).
JovicSA

#63144 Re: IRAN

Post by JovicSA »

hilmija frlj wrote: 17/03/2026 01:53 Otiđite na FB, aščare on :lol:
Ma jadan je. Uvijek takvi fanatici imaju neku falinku.
sumirprimus

#63145 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Covjek sve objasnio. Sto se tice pomoci agresiji, samo bih dodao hiljade ako ne i desetine k nasih zemljaka su aktivno pomagale amerima godinama u ratnim zonama Iraka, Afganistana i zemalja golfa pa i protiv iranskih milicija u iraku. Za pare. Ha pravio ručak, prao sudje, vodio logistiku, dispec centre, popravljao pokvarenu i ratnom dejstvima devastiranu ratnu tehniku i vozila bilo se na strani amera kao prirodnih saveznika nakon 9oih. Niko ne plaća kao ameri. Sta je sad tacno problem?
MinistarKulture

#63146 Re: IRAN

Post by MinistarKulture »

p206 wrote: 17/03/2026 07:05 Meni je najgore od svega što će ovo biti opet kroz par godina... čim se završi sve strane će se spremati za novi rat.

Isto tako ne smijem ni da razmišljam šta će biti sa Gazom,jer će oni krvoloci doći da se krvno osvete... to možda već rade a da nemamo nikakvih vijesti.
Terorisanje Palestinaca, ili životinja kako ih Izraelci nazivaju, se nastavlja bez obzira na ishod.

Jučer su živog čovjeka zapalili, a prošle sedmice zabetonirali bunar.
sumirprimus

#63147 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

ovo_malo_duse wrote: 17/03/2026 08:21
Chmoljo wrote: 17/03/2026 07:46 Mislim da grijesite u vezi ovog placenika sto pise po desnicarskim portalima i sumira.

I ja se slazem sa Chmoljom. Nas Slavenski jeverej nema Semitske crte a previse se lozi kad mu kazes klempo. Ovaj nije klempav. :izet: :izet: :lol: :lol:
I sta je tacno pogresno onaj dečko napisao? To ja pisem ovde vec par godina, ukro je od mene fazon i misao :mrgreen:
Naravno ne trazim odgovor od ovog gore budi bog snama covjeka, samo sam se nadovezao kao potvrdu teze koja se moze i u tekstu pročitati.
DebelinJoe

#63148 Re: IRAN

Post by DebelinJoe »

Jesu li Amerikanci toliko oholi i umišljeni da misle Kinezima naređivati šta sa rade i kako da se ponašaju?

sumirprimus

#63149 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Israel targeted top Iranian official Ali Larijani in an airstrike in Iran overnight, according to Israeli officials.

It is unclear if Larijani, the secretary of Iran's National Security Council, was killed or injured in the strike, the officials say.

Meanwhile, another recent Israeli airstrike in Iran targeted Palestinian Islamic Jihad leader Akram al-Ajouri and other top officials in the terror group, according to defense sources.

Vijesti od sinoc
zigzag

#63150 Re: IRAN

Post by zigzag »

Jevrejski četnici
Post Reply