IRAN

Sociolog

#61026 Re: IRAN

Post by Sociolog »

Russia today potvrdila ubistvo, onog najveceg ekstrema, ludjeg i od Seselja, Ben Gvira
elcaliente

#61027 Re: IRAN

Post by elcaliente »

arman1 wrote: 12/03/2026 07:22
elcaliente wrote: 12/03/2026 06:55
Velkoski wrote: 07/03/2026 15:29

Pitaj Epsteina.
Covjek je mrtav ako nisi znao.

Al evo izgleda arman zna jer pise o kanibaskim seansama pa njega pitam.
Gledao par snimaka do 15min. Uglavnom s regionalnim ljigama. Molio Boga da ono što gledam je kakva montaža.
Imal se gdje vidjeti?
zigson

#61028 Re: IRAN

Post by zigson »

Sociolog wrote: 12/03/2026 11:58 Russia today potvrdila ubistvo, onog najveceg ekstrema, ludjeg i od Seselja, Ben Gvira
Ne vidim vijest nigdje
Toffee karamela

#61029 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

Better Man wrote: 12/03/2026 11:23

Izgleda da Ti ne razumiješ neke stvari, a posebno koliko smo mali i beznačajni i da nemamo kapacitet niti snagu da se suprostavimo jednoj Americi. Trebao je Lagumdžija biti protiv rezolucije, pa onda finpo da nas Amerikanci stave na crnu listu i da nam zagorčaju život. Vidi se da ne znaš šta je diplomatija. Glede isporuke Alžirske grupe, da to nismo uradili, Amerikanci bi ih sami uhapsili, a mi bi opet bili na crnoj listi i proglašeni neprijateljem USA i optužili bi nas da skrivamo i podržavamo teroriste iako to nije tačno.
jok eto TI razumiješ. koja crna lista, mi smo na crnoj listi najprije nas samih, samima sebi ne želimo dobro protežirajući mufljuze poput Zlatka i Bisere koji život provedoše na državnim bisagama a da ih niko nikada neće povući za rukav i pozvati da objasne bilo koji karijerni flop. misliš da bi te Trump i Hegseth zaštitili da sad miš šušne kod nas a kamoli šta drugo?

mogao je akrepčina biti bar neutralan, izići na wc ili odglumiti nesvijest. fuj fujeva, Mr.Fuj godine i desetljeća u ovoj regiji a i šire
astala_vistala

#61030 Re: IRAN

Post by astala_vistala »

Interesantno, navodne napade u Saudiji i Omanu Iran negira, a ja im i vjerujem pale su sve maske svakako.
Čitalac

#61031 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Muzičar, Kurd, Mohsen Chavoshi (Teheran): U sredini…
Od početka prosvjeda, gotovo dva mjeseca, razmišljao sam, pratio i tražio istinu. Ali, kunem se, što sam više tražio, to sam bio više razočaran, pa sam šutio. Vidim da su ljudi bili u pravu: ja sam u sredini.
Ta "sredina" je onaj prolaznik koji je zbog visoke cijene mesa u siječnju bio na ulici i kojeg je metak pogodio u glavu. Ta sredina je vrlo veliko mjesto i puno će ljudi biti tamo. Struja koja nemu ovu „sredinu“ ne može održati svoju vlast.
U ova dva mjeseca, srce mi je prepuklo. Za policiju, za prosvjednike, za svakog sunarodnjaka koji je morao izaći na ulicu i nikada se nije vratio kući. U mom domu ni IRIB ni inostrani mediji ne moraju mi objašnjavati stanje u Iranu. Ja sam tu, prisutan.
U mojoj kući, međutim, svjetlo logike još uvijek gori. Moj znatiželjni um slobodan je ući u bilo kakvu raspravu. Vidim ljude koji samo ponavljaju sve što su im mediji nametnuli. Kao da su začarani, spremni su noć nazvati danom.
Uglavnom, što god mislio, ne mogu pozvati stranca da napadne moju zemlju. Ne mogu biti u društvu poznatih osoba koje proklinju vjerovanja barem polovice naroda moje zemlje, prijete spaljivanjem Kur‘ana i propovijedaju radosnu vijest o „slobodi“.
Ne mogu dopustiti da ljudi s Epsteinovog otoka „brinu“ o životima nevine djece moje zemlje. Takva je pomoć prije nas stigla Vijetnamu, Afganistanu, Iraku, Libiji itd.
Da živim u eri Pahlavija i da je stranac napao moju zemlju, učinio bih isto.
Kao netko u sredini, spreman sam dati Islamskoj Republici još 47 godina da ispravi svoje nedostatke. Ali nisam se spreman pridružiti ljudima koji bi na dan takozvane slobode pjevali pjesmu radosti s čizmama na nadgrobnim spomenicima mojih sunarodnjaka.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#61032 Re: IRAN

Post by arman1 »

elcaliente wrote: 12/03/2026 11:59
arman1 wrote: 12/03/2026 07:22
elcaliente wrote: 12/03/2026 06:55

Covjek je mrtav ako nisi znao.

Al evo izgleda arman zna jer pise o kanibaskim seansama pa njega pitam.
Gledao par snimaka do 15min. Uglavnom s regionalnim ljigama. Molio Boga da ono što gledam je kakva montaža.
Imal se gdje vidjeti?
Sad ne. Bar ja ne znam da ima. Imao pristup preko temporary linkowa i land aplikacija. Gadarije. Na snimcima moralne vertikale. Većina meni nepoznati likovi, Ne pratim previše regionalnu političku scenu. U sve su bili upetljani i oficiri Unprofora i Sfora i nije mi jasno zašto se ne spominju nigdje.
adnante

#61033 Re: IRAN

Post by adnante »

Biti na strani sa Srbijom i zdusno podrzavati iste je ogromna stvar. Trebamo se ponositi jer se upiremo na prstice da kobiva damo podrsku irancima hahaha ko braca srvi.

Kratko i jasno, osudjivati svaki napad. Napad rusije na ukrajinu, ukrajine na rusiju, izraela na palestinu, palestine na izrael, iran na izrael. izrael na iran i tako te pm. Kakve ba strane, kakva empatija, kakav svjetski moralni policajac kada nasu drzavu nismo uredili.

Umiru nam ljudi po jablanici, pardon bivaju ubijeni, jebu djevojcice po tuzli, pale starije po domovima i mi rezimo jedni na druge jesu li bolji amerikanci ili iranci :lol: :lol: :lol:
Dugarry

#61034 Re: IRAN

Post by Dugarry »

dr_Evil wrote: 12/03/2026 10:20
Dugarry wrote: 12/03/2026 10:14
O arapskim zemljama se moze puno toga reci, ali da su oni vrsili pritisak da se krene sa agresijom je stvarno smijesno.
Te iste drzave su cinile sve kako do ovog rata nebi doslo, jer su znali da ce uz Iran upravo oni biti najveci gubitnici.

Iran i arapske zemlje jesu zrtve u svemu ovome. Ni jedni ni drugi nisu mogli nista uraditi kako bi ovo izbjegli. To znaju i ptice na grani.
Neke da, neke ne, ja sam rekao Saudi

https://www.washingtonpost.com/politics ... ia-israel/
Ti u ovo vjerujes?

Izvor nepoznat. Ko je rekao, zeko rekao.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#61035 Re: IRAN

Post by arman1 »

Veza između Epsteinovog slučaja i Bosne i Hercegovine, kao i šireg područja Balkana, postoji i dokumentirana je kroz nekoliko različitih aspekata u novim objavljenim dosjeima. Oni uključuju imena visokih dužnosnika koji su djelovali u regiji, svjedočanstva o žrtvama, te konkretne poslovne i diplomatske kontakte.

Povezanost se može sagledati kroz četiri ključne kategorije:

1. Ključna figura: Miroslav Lajčak i njegova uloga u BiH
Najizravnija i najdetaljnije dokumentirana veza s Bosnom i Hercegovinom ostvarena je preko slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka, koji je obnašao dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godine .

Komunikacija s Epsteinom: Objavljeni dosjei otkrivaju stotine poruka između Lajčaka i Epsteina iz 2018. godine, u vrijeme dok je Lajčak bio predsjednik Opće skupštine UN-a u New Yorku. Epstein ga je oslovljavao nadimkom "Miro" .

Sadržaj poruka: Prema dokumentima, razmjenjivali su poruke ne samo o politici, već i o ženama. U jednoj od konverzacija, Epstein nudi Lajčaku "žene i njihove sestre", dodajući podrugljivo da su mu vjerojatno premlade jer imaju manje od 30 godina. Lajčak je navodno odgovorio: "Nemoj biti zao. Ne znaš kakav sam u akciji" .

Također su komentirali "djevojke" u Kijevu i Moskvi, gdje je Epstein ustvrdio da su one "najbolji ruski izvoz", na što je Lajčak dodao: "Odmah poslije nafte" .

Negiranje i posljedice: Lajčak je u početku negirao da je s Epsteinom ikada komunicirao o ženama, tvrdeći da je kontakt bio isključivo društven i diplomatski . Međutim, nakon objave dokumenata u siječnju 2026., podnio je ostavku na mjesto savjetnika premijera Slovačke Roberta Fica . Unatoč ostavci, ponudio je dokazati da nije učinio ništa kriminalno .

2. Šire optužbe o regiji i institucionalnoj umiješanosti
Bivša prevoditeljica FBI-ja, Sibel Edmonds, iznijela je ozbiljne i dalekosežne optužbe o djelovanju Epsteinove mreže na Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Kosovo .

Žrtve s Balkana: Edmonds tvrdi da su među "nevidljivim žrtvama" ove mreže bila i djeca s Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine, uzrasta od 7 do 10 godina, koja su nestajala u kaosu poraća. Prema njenim riječima, za njih se nije pisalo u medijima jer su bila nevidljiva .

Uloga međunarodnih misija: Edmonds optužuje da su mirovne misije UN-a na Kosovu i u Bosni bile infiltrirane od strane Epsteinove mreže. Tvrdi da međunarodni mirovnjaci i dužnosnici, umjesto da štite lokalno stanovništvo, postali dio mreže zlostavljanja, koristeći imunitet za svoje postupke. Kao primjer nekažnjivosti navodi slučaj Kathryn Bolkovac, policajke koja je razotkrila umiješanost svojih kolega iz tvrtke DynCorp i mirovnjaka UN-a u trgovinu djevojkama u Bosni .

Vezne osobe: Uz Lajčaka, Edmonds spominje i norveškog diplomata Terjea Rød-Larsena kao osobu koja je, po njenom mišljenju, bila kompromitirana ili aktivni suradnik u stvaranju kulture nekažnjivosti. Također, ističe Nadu Marcinko (Marcinkovu) kao ključnu figuru koja je, kao bivša žrtva i kasnije regruterica, posjedovala detaljne informacije o podrijetlu žrtava, uključujući i one s Balkana .

3. Poveznice s drugim zemljama regije i gospodarski interesi
Dokumenti otkrivaju i nekoliko poveznica sa susjednim zemljama, što dodatno oslikava širinu Epsteinovih interesa na Balkanu.

Kosovo: U dosjeima se spominju bivše kosovske predsjednice Atifete Jahjaga i Behgjet Pacolli. Jahjaga je navodno trebala biti u UN-u s tajlandskom princezom, a Pacolliju je poslan email s naslovom "Tko je Behgjet Pacolli?" . Oboje su zanijekali da su poznavali Epsteina ili da su s njim imali ikakav kontakt .

Albanija: Iako ne postoje potvrđeni dokazi da je Epstein fizički posjetio Albaniju, u dokumentima se pojavljuju indirektne veze. Thorbjørn Jagland, bivši glavni tajnik Vijeća Europe, spominjao je u emailu Epsteinu "djevojke Albanije" nakon posjete Tirani . Također, Edmonds povezuje današnje investicije, poput projekta Jareda Kushnera na otoku Sazan, s istim akterima koji su, prema njenim tvrdnjama, surađivali s mrežom 1990-ih .

Slovenija: Epstein je 2018. godine posredovao u povezivanju moćne dubajske kompanije DP World sa Miroslavom Lajčakom, s ciljem lobiranja za poslove u vezi s lukom Koper .

4. Izravno spominjanje Bosne i Hercegovine u korespondenciji
Uz Lajčaka, Bosna i Hercegovina se izrijekom spominje u još nekoliko navrata u objavljenoj korespondenciji :

Nepoznata djelatnica nevladine organizacije: U emailovima iz 2013. godine, neidentificirana žena javlja Epsteinu da boravi u Bosni i Hercegovini u sklopu rada za jednu nevladinu organizaciju. U poruci mu se ispričava što mu nije donijela suvenir iz BiH, uz objašnjenje da se "tamo sve vrti oko hrane" .

Sana Alajmović: U dokumentima se spominje i Sana Alajmović, poduzetnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja je kao dijete rat izbjegla u Švedsku. Njeno ime pojavljuje se u kontekstu prepiske o doručku s djevojkama, od kojih su neke studirale na prestižnim fakultetima, te interesu za podršku znanstvenim istraživanjima kroz zakladu .

Thorbjørn Jagland: Bivši norveški premijer spomenuo je u mailu Epsteinu 2015. godine da se upravo ukrcava na avion za Sarajevo, komentirajući pritom "strašnu situaciju u Europi" .

Dokumentirana umiješanost pripadnika UNPROFOR-a i SFOR-a u predatorstvo u BiH
Povijesni i pravni izvori nedvojbeno potvrđuju da su međunarodne mirovne misije u BiH, posebno nakon Daytonskog sporazuma 1995., bile popraćene ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, uključujući trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja .

Kontekst nastanka problema: Dolaskom velikog broja pretežno muškog, dobro plaćenog vojnog i civilnog osoblja (UNPROFOR, a kasnije NATO-ov SFOR i UN-ova misija UNMIBH), drastično je porasla potražnja za prostitucijom. To je dovelo do procvata noćnih klubova i bordela te značajnog porasta trgovine ženama, uglavnom iz Istočne Europe (Moldavija, Ukrajina) .

Način umiješanosti: Prema izvještajima organizacija poput Human Rights Watcha, međunarodno osoblje nije bilo samo pasivni promatrač. Dokumentirano je da su:

Pripadnici IPTF-a (International Police Task Force) i privatni izvođači za SFOR redovito kupovali seksualne usluge u bordelima u kojima su držane žrtve trgovine ljudima .

Štitili vlasnike bordela od policijskih racija .

U nekim slučajevima, čak i sami kupovali žene pod izlikom da ih "oslobađaju" od vlasnika .

Pojedini kontingenti SFOR-a navodno su uspostavljali bordele unutar samih vojarni .

Razmjeri problema: Procjenjuje se da je u BiH bilo oko 2000 žrtava trgovine ljudima, a oko 70% prihoda bordela dolazilo je od međunarodnih klijenata. Prisustvo vozila s UN-ovim tablicama ispred takvih objekata bilo je dobro poznata pojava .

Dakle, samo postojanje "predatora" u redovima UNPROFOR-a i SFOR-a je povijesna činjenica, potvrđena u akademskim i istraživačkim radovima. Oni su iskorištavali kaos poraća i svoj imunitet.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61036 Re: IRAN

Post by Truba »

zigzag wrote: 12/03/2026 11:36
Čitalac wrote: 12/03/2026 11:33 Image
Tako ćete do Istanbula doći.
lebensraum

imaju namjeru do Gabele doći na kraju
a ostali će im biti robovi dok će sve druge zemlje biti u građanskim ratovima
onda će im doći mesija

to je njihova agenda za svijet
Dugarry

#61037 Re: IRAN

Post by Dugarry »

adnante wrote: 12/03/2026 12:18 Biti na strani sa Srbijom i zdusno podrzavati iste je ogromna stvar. Trebamo se ponositi jer se upiremo na prstice da kobiva damo podrsku irancima hahaha ko braca srvi.

Kratko i jasno, osudjivati svaki napad. Napad rusije na ukrajinu, ukrajine na rusiju, izraela na palestinu, palestine na izrael, iran na izrael. izrael na iran i tako te pm. Kakve ba strane, kakva empatija, kakav svjetski moralni policajac kada nasu drzavu nismo uredili.

Umiru nam ljudi po jablanici, pardon bivaju ubijeni, jebu djevojcice po tuzli, pale starije po domovima i mi rezimo jedni na druge jesu li bolji amerikanci ili iranci :lol: :lol: :lol:
Napad okupirane Palestine na okupatora Izraela :-)

Dobar, dobar
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61038 Re: IRAN

Post by Truba »

astala_vistala wrote: 12/03/2026 12:14 Interesantno, navodne napade u Saudiji i Omanu Iran negira, a ja im i vjerujem pale su sve maske svakako.
nema više sadama da krene kopnenu ofenzivu
sve su to uzaludni pokušaji mosada
Ironmen

#61039 Re: IRAN

Post by Ironmen »

Neko je pitao gdje su Huti...
Reports that the Houthis just struck the US owned / linked oil tanker "Chios Lion" in the Red Sea.
Naravno vijest su skoro objavili pro iranski portali uzeti sa rezervom.
As of March 12, 2026, Houthis have threatened to resume Red Sea shipping attacks after a October 2025 Israel-Hamas ceasefire paused operations, yet no confirmed incidents involving Chios Lion appear in current reports.
dr_Evil

#61040 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Dugarry wrote: 12/03/2026 12:24
dr_Evil wrote: 12/03/2026 10:20
Dugarry wrote: 12/03/2026 10:14
O arapskim zemljama se moze puno toga reci, ali da su oni vrsili pritisak da se krene sa agresijom je stvarno smijesno.
Te iste drzave su cinile sve kako do ovog rata nebi doslo, jer su znali da ce uz Iran upravo oni biti najveci gubitnici.

Iran i arapske zemlje jesu zrtve u svemu ovome. Ni jedni ni drugi nisu mogli nista uraditi kako bi ovo izbjegli. To znaju i ptice na grani.
Neke da, neke ne, ja sam rekao Saudi

https://www.washingtonpost.com/politics ... ia-israel/
Ti u ovo vjerujes?

Izvor nepoznat. Ko je rekao, zeko rekao.
:D ti u ovo nevjerujes? Budimo realni, sve sta Saudi rade evo 100-ak godina vodi ovome.
moimoi

#61041 Re: IRAN

Post by moimoi »

Nego nix nasa dijaspora ne prenosi kako se po dijaspori tuku iranci…pro iranski rezim vs anti iranski rezim :D

Eno sunpokusali i zastavu sa ambasade skinuti :lol:
zigzag

#61042 Re: IRAN

Post by zigzag »

Truba wrote: 12/03/2026 12:25
zigzag wrote: 12/03/2026 11:36
Čitalac wrote: 12/03/2026 11:33 Image
Tako ćete do Istanbula doći.
lebensraum

imaju namjeru do Gabele doći na kraju
a ostali će im biti robovi dok će sve druge zemlje biti u građanskim ratovima
onda će im doći mesija

to je njihova agenda za svijet

Dok im čučne ovaj zombi snagator iza kojeg se kriju tj USA onda će vidjeti na čemu će ostati. A zombi je potpisao svoj kraj odabirom cirkusanta za predsjednika.
Škobo Habu

#61043 Re: IRAN

Post by Škobo Habu »

zigson wrote: 12/03/2026 11:59
Sociolog wrote: 12/03/2026 11:58 Russia today potvrdila ubistvo, onog najveceg ekstrema, ludjeg i od Seselja, Ben Gvira
Ne vidim vijest nigdje
Vijest se pojavila jučer po X, ali nije zvanično.

Still wishfull thinking.
dr_Evil

#61044 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 12/03/2026 12:32 Nego nix nasa dijaspora ne prenosi kako se po dijaspori tuku iranci…pro iranski rezim vs anti iranski rezim :D

Eno sunpokusali i zastavu sa ambasade skinuti :lol:
Jasta nego tucem, kaze bolja sarma kod njih nego kod nas :D
Romanija

#61045 Re: IRAN

Post by Romanija »

Haris.ba wrote: 12/03/2026 10:08
Romanija wrote: 12/03/2026 09:53
MarshalDodik wrote: 12/03/2026 06:25 Ljigavi Lagumdzija :(
Na pomen njegovom imena mi se povraca.
Kad cujem Fadil, Niksic, Bakir i sl to mije jos i probavljivo.
Ovaj Zlatko mi je rang Covica, Genjca i tako tih starih prdohana.
Da je glasao protiv ili cak uzdrzan, to Iranu ne bi ama nista znacilo, a ovaj glas za moze biti jako bitan tamo negdje u blizoj iili daljoj buducnosti. Emocije su ovdje sasvim besmislene primjenjene na globalnu politiku, Iranu je najmanje bitna stvar sada jel' BiH bila za ili protiv.
Imas isti stav i oko glasanja Emirata ili Azera za rezoluciju o genocidu u Srebrenici?
Ne vidim relaciju, pojasni mi svoje pitanje da bih ti mogao odgovoriti.
Better Man

#61046 Re: IRAN

Post by Better Man »

Toffee karamela wrote: 12/03/2026 12:03

Izgleda da Ti ne razumiješ neke stvari, a posebno koliko smo mali i beznačajni i da nemamo kapacitet niti snagu da se suprostavimo jednoj Americi. Trebao je Lagumdžija biti protiv rezolucije, pa onda finpo da nas Amerikanci stave na crnu listu i da nam zagorčaju život. Vidi se da ne znaš šta je diplomatija. Glede isporuke Alžirske grupe, da to nismo uradili, Amerikanci bi ih sami uhapsili, a mi bi opet bili na crnoj listi i proglašeni neprijateljem USA i optužili bi nas da skrivamo i podržavamo teroriste iako to nije tačno.
jok eto TI razumiješ. koja crna lista, mi smo na crnoj listi najprije nas samih, samima sebi ne želimo dobro protežirajući mufljuze poput Zlatka i Bisere koji život provedoše na državnim bisagama a da ih niko nikada neće povući za rukav i pozvati da objasne bilo koji karijerni flop. misliš da bi te Trump i Hegseth zaštitili da sad miš šušne kod nas a kamoli šta drugo?

mogao je akrepčina biti bar neutralan, izići na wc ili odglumiti nesvijest. fuj fujeva, Mr.Fuj godine i desetljeća u ovoj regiji a i šire
Ako je iko uradio dobrih stvari u diplomatiji u zadnjih par godina, onda su to Alkalaj i Lagumdžija.
dr_Evil

#61047 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Better Man wrote: 12/03/2026 12:50
Toffee karamela wrote: 12/03/2026 12:03

Ako je iko uradio dobrih stvari u diplomatiji u zadnjih par godina, onda su to Alkalaj i Lagumdžija.
PA i nije bas neki poveci broj, zato nam Zlaja stalno bruji o rezoluciji i spomeniku... realno mozemo reci da je za njihovog mandata skinut komplet SNSD sa crne liste...

Ali da. Slazem se, mnogo bolji nego oni prije njih.
skupljac_zeljeza

#61048 Re: IRAN

Post by skupljac_zeljeza »

Image
Timscho

#61049 Re: IRAN

Post by Timscho »

arman1 wrote: 12/03/2026 10:10
Njanjavi wrote: 12/03/2026 09:36 Iran rokno glavnog mossadovca, koji je btw trebo imat sastanak sa natanyahuom.

Suska se da je i satanjahu rikavela.
Nažalost nije.
jel to možda vezano za napade koji se spominju u ovom tekßtu?: https://www.aljazeera.com/news/2026/3/1 ... -hospitals
Rejhana

#61050 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Stopa presretanja iranskih balističkih raketa protivvazdušne odbrane Patriot je manja od 5%,

Post Reply