To je ona logika, test je težak, hajde da smanjimo kriterije. Nije se stub pomjerio, nije on kriv. Kriv je onaj ko ne zna da vozi. Nema to, hajde da olakšamo, pa nemoj izračunati površinu nego samo reci koji je ovo oblik...
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Qler
#105526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je ona logika, test je težak, hajde da smanjimo kriterije. Nije se stub pomjerio, nije on kriv. Kriv je onaj ko ne zna da vozi. Nema to, hajde da olakšamo, pa nemoj izračunati površinu nego samo reci koji je ovo oblik...
-
tokio25
#105527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a ti corav ne vidis stub?Ateista wrote: ↑10/03/2026 06:31Za skretanje lijevo je luk napravljen od ivicnjaka nebitan, slazem se da svakako treba ici vise naprijed i onda motati, ne toliko sjeci.
Govorim o polukruznom gdje se u pravilu ide uz taj luk, i za to nikako nije dobar, u neka doba nestaje ali ako se zamisli produzetak ide se pravo na stub,
- Laplace
#105528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo na to mislim kad pišem o tome da treba pratiti zamišljeni luk (sjetih se da su mi prije dvadesetak godina učenici govoirili "mi nemamo mašte" - izgleda da nove generacije vozača ne mogu ni zamisliti luk). Jutros sam, po ko zna koji put, morao stati prije raskrsnice zbog lika koji je siječe tako da bi me zakačio. Dekoracija u obliku policajca radi što i svaka dekoracija: stoji i ukrašava.vjeshalica wrote: ↑09/03/2026 16:08Zato sto majmuni zele crvenom putanjom da se nadju u ulici....drug_profi wrote: ↑09/03/2026 15:45
Pričamo o ovom stubu.
Onaj ko počne da mota još na pješačkom taj će udariti.
Onaj ko počne da mota na pješačkom ne zna voziti.
Ali pošto je danas idiokracija normala, očigledno je potrebno naglasiti rubove kolovoza, što u ovom slučaju nedostaje i za to je kriv operater koji održava ove ceste.
Dakle malo žute farbe i lijepo označiti rub kolovoza.
![]()
I dobijes ovo
Hhhhh
![]()
Edit: Na prvoj slici je pješakinja u crnom ugrožena od ovakvih (ne)vozača.
Edit2: Umalo sam sebi da prijavim komentar.
- Laplace
#105529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, a kod nas je potreban ivičnjak da zaštiti stub od sjekača krivina.DaysleepeR wrote: ↑09/03/2026 16:26 A ljudi se smiju amerikancima što na varikinu stavljaju upozorenje da se ne pije.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#105530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ogoliti i ostale stubove po gradu, da se ove vozačine samoeleminišu.
- Laplace
#105531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ja kontam, u čemu je problem? Stub je na istom mjestu. Bilo skretanje lijevo ili polukružno, ako ga radiš kao ranije stub ti nije na putanji,vidio ga ti ili ne. Ili se vozači orijentišu prema ivičnjacima a ne prema zamišljenom luku.
- Haris.ba
- pepeljara
#105533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
test nije isto sto i nesreca sa potencijalnim povredama. Ne zna svijet -ne vidi pogotov ljudi koji nisu iz Sa.
Treba jasnije obiljeziti, neka reflektujuca presvlaka, svjetlo i slicno, postaviti nesto sto bi dalo dodatnu informaciju.
Treba jasnije obiljeziti, neka reflektujuca presvlaka, svjetlo i slicno, postaviti nesto sto bi dalo dodatnu informaciju.
Last edited by pepeljara on 10/03/2026 10:26, edited 1 time in total.
-
k4mi
- insaneinthebrain
#105535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zabraniti svima ko nije iz Sarajeva da skrece na Malti. Jedino rjesenje 
- drug_profi
#105536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne vjerujem da neko ko nije buljio u telefon dok vozi može udariti u stub iz čista mira.
Tako da je ovo sasvim ok. Maksimum što bih uradio tu jeste malo žute farbe da se označi rub kolovoza.
Tako da je ovo sasvim ok. Maksimum što bih uradio tu jeste malo žute farbe da se označi rub kolovoza.
-
tomhagen
#105537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ovdje fakat postoji problem. Stub se nalazi izvan ostrva (tj. poluostrva), a ivičnjaci utopljeni u ravan ceste i onda se prekidaju. Vidi se na slikama iznad.
A rješenje je jednostavno, malo žute farbe i povući liniju u luku da zaobiđe stub. Poslije toga nit bi se ko zbunjivao, nit bi imao pravo da se buni.
- Haris.ba
#105538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zaboravih napisati, onaj novi snimak tramvaja nije za muzeja. Sa Stetine je kamere.
- drug_profi
#105539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakve Štetine kamere?
-
BiBi911
#105540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tip je htjeo napisat Sony kamera, al naocale mu spale
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#105541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste vidjeli ovaj snimak, vidim nema ovdje
- Thorgerson
#105542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi, treba uraditi sve da se minimiziraju nesrece. Mislim na fizicke prepreke, signalizacije, i uraditi sve a ne oslanjati sa na vozace.
To nigdje u svijetu nisam vidio. Samo kod nas ide ismijavanje vozaca.
Ovaj stub nije na mjestu. Neko ko nije odavdje i ne vozi cesto, moze veoma lako napraviti gresku. Jer ne zive svi u gradu da znaju gdje koji stub.
I nemojmo se praviti sveci da svi vozimo po pravilu. Prvi ja sjecem krivinu kad god mogu i ako za to imam dovoljnu preglednost i da nema vozila iz suprotnog pravca. Ali ok, ovdje su svi instruktori voznje.
Gdje god vani odes, imas fino oznacene i oivicene ovakve stvari.
Na stupu ni dan danas nisu pravilno oznacili na petlji suzavanje dvije trake u jednu kod esmeralde.
Meni ne treba. Ja prodjem tu 10 puta na dan. Znam napamet svaki cm. Ali je tu bilo i prisustvovao sam licno 2 nesrece gdje su se likovi zapucali u onaj betonski blok. Ne ocekuju ljudi. Mora se obezbjediti svjetlosna signalizacija, horizontalna, svakakva. A ne neki znak pored puta. Hoce li ga vidjeti neko u 23h navecer dok putuje ne znam iz austrije i vozi 7h.
Al eto najlakse je vozace ismijati.
Ovaj stub nije na mjestu. Neko ko nije odavdje i ne vozi cesto, moze veoma lako napraviti gresku. Jer ne zive svi u gradu da znaju gdje koji stub.
I nemojmo se praviti sveci da svi vozimo po pravilu. Prvi ja sjecem krivinu kad god mogu i ako za to imam dovoljnu preglednost i da nema vozila iz suprotnog pravca. Ali ok, ovdje su svi instruktori voznje.
Na stupu ni dan danas nisu pravilno oznacili na petlji suzavanje dvije trake u jednu kod esmeralde.
Meni ne treba. Ja prodjem tu 10 puta na dan. Znam napamet svaki cm. Ali je tu bilo i prisustvovao sam licno 2 nesrece gdje su se likovi zapucali u onaj betonski blok. Ne ocekuju ljudi. Mora se obezbjediti svjetlosna signalizacija, horizontalna, svakakva. A ne neki znak pored puta. Hoce li ga vidjeti neko u 23h navecer dok putuje ne znam iz austrije i vozi 7h.
-
ljubijankic
#105543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja bi ga za oblake zakacio i da visi samo sijelica iznad ceste. Jebo te grob lik se zabije u stubčinu i nije on krivThorgerson wrote: ↑10/03/2026 10:02 Ljudi, treba uraditi sve da se minimiziraju nesrece. Mislim na fizicke prepreke, signalizacije, i uraditi sve a ne oslanjati sa na vozace.
- drug_profi
#105544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#105545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vidiš druže, ja naprimjer ne siječem bilo ne bilo drugih auta. nije stvar lažne pristojnosti i kulture, nego je stvar usađivanja automatizma, da kad vozim na autopilotu i tada idem sa odgovarajućim lukom, jer što neko napisa malo kada smo 100% koncentrisani u vožnji.Thorgerson wrote: ↑10/03/2026 10:02 Ljudi, treba uraditi sve da se minimiziraju nesrece. Mislim na fizicke prepreke, signalizacije, i uraditi sve a ne oslanjati sa na vozace.
-
breuer
#105546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nema veze jel ti siječeš ili ne, ova raskrsnica nije uredno obilježena, ne kontam vas majke mi, treba i crte između traka obrisati, jer zaboga, kako nemate osjećaj... 
- madesa
#105547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma vozac kriv
- Better Man
#105548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onaj ko prilikom skretanja na ovoj raskrsnici udari autom u stub, neka odmah zapali svoju vozačku i nikad više ne pomisli da sjedne za volan auta.Laplace wrote: ↑10/03/2026 07:59Upravo na to mislim kad pišem o tome da treba pratiti zamišljeni luk (sjetih se da su mi prije dvadesetak godina učenici govoirili "mi nemamo mašte" - izgleda da nove generacije vozača ne mogu ni zamisliti luk). Jutros sam, po ko zna koji put, morao stati prije raskrsnice zbog lika koji je siječe tako da bi me zakačio. Dekoracija u obliku policajca radi što i svaka dekoracija: stoji i ukrašava.vjeshalica wrote: ↑09/03/2026 16:08Zato sto majmuni zele crvenom putanjom da se nadju u ulici....drug_profi wrote: ↑09/03/2026 15:45
Pričamo o ovom stubu.
Onaj ko počne da mota još na pješačkom taj će udariti.
Onaj ko počne da mota na pješačkom ne zna voziti.
Ali pošto je danas idiokracija normala, očigledno je potrebno naglasiti rubove kolovoza, što u ovom slučaju nedostaje i za to je kriv operater koji održava ove ceste.
Dakle malo žute farbe i lijepo označiti rub kolovoza.
![]()
I dobijes ovo
Hhhhh
![]()
Edit: Na prvoj slici je pješakinja u crnom ugrožena od ovakvih (ne)vozača.
Edit2: Umalo sam sebi da prijavim komentar.
-
moimoi
#105549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako se cesto na nekom mjestu desavaju nezgode, onda je posao onih koji su za to placeni, da nadju rjesenje kko bi povecali bezbjednost. Vrlo jednostavno.
- hopi
#105550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
OK nek bude eto do vozača, ali treba opet smanjiti mogućnost nesreće, ima li iko koristi od materijalne štete, gužve koja nastane, izlaska policije, gubitka vremena?