Fanzi wrote: ↑08/03/2026 06:06
U pravu je Gandalf, osim cinjenice da ovdje ne vidim nikog da je furao lazni optimizam i pretjerivao u ocekivanjima.
Mislim da usporava tema kako i usporava iransko raketiranje. Mozemo govoriti o usporavanju napada Irana koji su rezultat dvoje: ili nedostatka raketa, ili nedostatka kamiona koji te rakete ispaljuju.
Oboje bi bilo rezultat djelovanja agresorske avijacije. Iran u ovom trenutku vjerovatno propusta priliku da zada znacajan udarac, jer mu cekanje vise nece dati priliku da ga zada.
Kruze vijesti o obnavljanju zaliha protivraketnih sistema prebacivanjem istih sa drugih lokacija, sirim ukljucivanjem zemalja NATO pakta i povecanom proizvodnjom. Realno je da su Iranu nikakve sanse protiv same Amerike Ovako se cijeli svijet nadigo s najjacim arsenalom da ih sprijeci da se brane od agresije na vlastitu zemlju. Mozemo samo reci da gledamo reprizu jedne od mnogih nepravdu iz proslih stoljeca.
Ljudi cekaju i ne znamo da li ce docekat Jabarijeve najave od prije 8 dana o koristenju do sada nevidjenog oruzja. Ta izjava zvuci kao izjava covjeka koji nema puno vojnog iskustva (iako je general). Bas kao i Trump koji je 4 puta izbjegao vojsku radi bogatog tatice. Vise iskustva i znanja o ratu od Trumpa imamo svi mi koji smo bili ovdje u ratu. Frajer je debil i gotov je, bez obzira na sve. Al ce ga AIPAC zamijenit nekim drugim. Vjerovatno ide opet neki demokrata. Nece biti para za vracanje Obamacare, ali hoce paketa pomoci za obnovu izraelske infrastrukture. Vidjeli smo gotovo sve u prethodnim ratovima, i malo nas sta moze iznenadit.
Trenutna je situacija da se IDF dobro drzi, bez obzira na sigurno ogromnu stetu koju su Iranci napravili. Dok ne pogode Nevatim, Ramat David, Dimonu (ne daj Boze), rafineriju u Haifi...
Zaljevske zemlje? UAE odlican, Katar dobar, ostali lose.
Hajmo na stranu agresorske kampanje.
Strasna je ta kontrola neba koju imaju. Osim sto su destruktivni, napadi su jako precizni (sve sto su pogodili, ukljucujuci i skolu, sigurno su pogodili namjerno). Sada idu na ono o cemu je lajkujme pisao: unistenje ekonomskih resursa (nafta, struja, voda). Doduse, pocetak unistenja ove infrastrukture je kraj onog sto vec znamo: cilj nikada nije bio osloboditi Iran vladajuceg rezima.
I nema sta... Iranu u ovom trenutku da zaustavi F35 i vjerovatno mrezu UAV koji osim obavjestajaca na terenu i vjerovatno diverzanata pokrivaju teren, treba hitna pomoc Rusije (koja ne moze) i Kine u sredstvima odbrane-napada. Trebaju im S400 koji im jedini donekle mogu pomoc protiv F35, i gerani-rakete koji im daju sansu da zaustave f35 dok su na zemlji.
Kopnenom ofanzivom nece moci do njih. Jedino bi im pomogla diverzija na zemlji, da ih neko popali, ali to je vec u domenu sci-fi.
Jedino sto Iran do sad nije iskoristio su Huti, pa cemo vidjet sta su s njima skontali...
Ocekivano, trenutna slika bombardovanja je slicna prethodnoj kampanji. Krajnji istok jos uvijek nije gadjan:
[media]
https://airwars.org/wp-content/uploads/ ... scaled.png[/media]
Mapa je nebitna, jer se sad gadja ono sto obicnog covjeka najvise zulja. Kad nestane struje, vode, pocinje agonija zivota, i tad ubistvo ajatolaha postaje manje i manje bitno. Da se razumijemo, zaista mislim da su Iranci najfanaticniji, i da ce se boriti do zadnjeg covjeka.
Obrisi konacnog rezultata se vec vide. Bicu hrabar i vjerovatno promasiti mnogo toga.
Iran je zakasnio s nuklearnom bombom. Jos u vrijeme Ahmedinedzada i Mossadove infiltracije. S Iranom se ne zavrsavaju ratovi. jer ostale zemlje zanimljive Americi imaju nuklearku. Izraelu je jos pik na Turskoj. i tu ce vjerovatno doci do jos jednog obracuna, a s tim sukobom ce zavrsiti sukobi u kojima su Izraelci ukljuceni. Naravno, do tad ce rijesiti pitanje Hezbollaha u Libanu i zavrsiti genocid u Gazi. Turskoj je najveci problem stari dedo Erdogan. Jeste mocan, ali uopste ne vidim da priprema vlastitu zamjenu u vidu tima ljudi. Njegovim silaskom, otvorit ce se prozor istog scenarija drustvenih nemira kao i u drugim zemljama. Dalje ce biti antagonizama i sukoba izmedju naroda, frakcija unutar islamskog svijeta.
Arapski svijet mi je interesantan. Koga ce odabrati za obnovu svojih kapaciteta? Siguran sam da se osjecaju izdanim od Amerike, ali vjerovatno Amerikanci ostaju.
Ne znam je li ko primjetio ko pobijedjuje u medjusobnom unistavanju naftne infrastrukture Iran-GCC. Pa Amerika naravno, jer je potraznja takva da ne moze svijet stati zbog nestasice nafte. Nafte mora biti. Bice je iz Venecuele, iz skriljaca, a ko ce obnoviti naftna polja GCC? Vjerovatno isti oni koji ce uzeti naftna polja Irana. Samo sto ce obnova ici puno sporije. ili ce ici s promjenom vlasnicke strukture nad istim uz vece ucesce stranog kapitala nego Aramca npr.
Da je ovako s naftom, siguran sam i zbog Hormuza. Da postoji interes da se Hormuz oslobodi, vidjeli bismo vise aviona oko njega, nego iznad Teherana. Za svaki zaglavljeni arapski tanker u Hormuzu, ide jedan iz Venezuele.
Mogli bismo vidjeti zbacivanje vladajucih porodica, ali to je vec problem islamskog svijeta. Muslimani su zakasnili u svemu. Suniti vise nego sije. Suniti su preslik naseg stanja. Vole bogate korumpirane vlastodrsce. Vole zapadni hedonizam i prilicno su lijeni. Vlastodrsci opet uljuljani u vlastitom sticanju, ne gledaju na narod i ne planiraju nista unaprijed osim da pokriju vlastita pokolenja za narednih 100 godina. Al je najvaznije da je pajdo prvi u safu.
Sve ovo se po meni nece desiti ako Iran okrene pricu i izdrzi. Aduti su mu tu. Prava na naftna polja, ekonomski resursi. Neka sve da sto ima za odbranu suvereniteta.
Aludiram na nuklearku. Nek pokazu da je imaju i da su ludi dovoljno da je ispale.
Ja navijam za Iran. Navijam za napadnute. Ovi su napadnuti, prevareni i navuceni. Kao i svaki rezim, cine ili su cinili zlocine, nanosili nepravdu. Al to je nazalost, svugdje u svijetu. Samo se ne slazem da su njihove nepravde ista vece od necijih drugih.
Primjera je pregrst. Samo se stalno nedostaci iranskog drustva uvijek stavljaju na prvo mjesto.
Nadam se da ce izdrzat.
Ne mogu da prihvatim da je svijetu ok ubiti necijeg papu. Kazu, ajatollah je sijao mrznju. Pa sijale su i pape, od inkvizicije, preko aminovanja nacistickih zlocina do Ratzingerovih natlapanja o mrznji drugih.
Zadnji koji je pokusao ubiti papu, Turcin, trune u zatvoru.