zdruzdjo wrote: ↑04/03/2026 20:26
drug_profi wrote: ↑01/03/2026 23:55
Ja nešto već nekoliko sati hoću napisati, ali se bojim da ne budem pogrešno shvaćen.
zato ću zamoliti sve koji čitaju da razumiju da nemam zle namjere, samo želim da malo skrenem pažnju na nešto, pa možda i da vas korigujem.
Iftariti se ne mora na zvuk topa. Može i poslije. Možeš se omrsiti, pojesti kiflu, napiti se vode. Koliko ja znam, a to me je učila stara majka koja je bila od rođenja do smrti muslimanka koja svaki vakat klanja.
Dan nezavisnosti je jedan od dva najvažnija praznika naše države, naše nacije. Važniji je od iftara i vjere. Jer bez nezavisnosti teško da bi bilo i iftara i vjere ovdje.
Proslava tog dana, koliko god da nam je poremetila planove, ne smije da nam smeta. Muslimani (govorim o pripadnicima religije) moraju konačno staviti državu ispred vjere.
Pitam vas zato, jeste li danas nekome, ikome, čestitali Dan nezavisnosti? Jeste li svojoj djeci čestitali i rekli da je ovo praznik, važan dan u historiji BiH.
Jedan od rijetkih dana kada i Hrvati i Bošnjaci pa i dio Srba iskazuje patriotske osjećaje zajedno.
Zato vas molim da njegujete kulturu praznika, Dana nezavisnosti i Dana državnosti. Makar i kad vam se ne dopada kako se obilježava i kako vam remeti planove.
Opet molim da se fanatici ne trigeruju. Nisam ovo njima pisao, njima je dzaba govoriti svakako.
Konacno da neko napise nesto.
O organizaciji ovoga sam upoznat od pocetka do zadnje minute.
Sve je proslo najlegalnije sto moze proci, i kako treba biti. Trazeno odobrenje od svih nivoa kantonalih vlasti od kojih se moze i treba traziti..
Najavljeno mupovima svih opstina.
Kantonu ......
Svi dali odobrenje i trazili procjenu. Naravno da ti to ne moze niko tacno dati. Ispostovalo se vrijeme. Na portalima bila obavijest.
To sto se kod nas sve provlaci kroz politiku(pa i obavjestenja i vijesti), je druga stvar. Tako da iz politickih razloga to obavjestenje nije propraceno po medijima kao sto bi trebalo. To sto ljudima smeta, e pa jeeeee ga.
Ne smeta paradiranja LGBT-a pa se malte ne blokira i vazdusni prostor(karikiram) da proseta neko ko voli isto spol,
ne smeta maratoni glavnim saobracajnicama u jeku turisticke sezone koji traju po par sati,
ne smeta blokiranje saobracajnica kad igra sarajevo/zeljo da bi prosao "korteo",
ne smeta vam kada se uzrovi cesta i tako stoji mjesecima,
ne smeta sto most kod careve dzamije stoji zatvoren od novembra
ne smeta sto se taj praznik prenjeo u ponedeljak pa se "guzeljalo" jos jedan dan
ne smeta na kraju krajeva ni ovi protesti nedavni......
Ali obiljezavanje dana nezavisnosti(pa kako god da je obiljezavanje) smeta?
Eto recimo meni smeta sto svaku noc za ramazan ovi topovi opalie da mi se prozori zadrmaju i iskreno me prepadne. U to doba kunjam jer dodjem sa posla umoran, i fakat me trzne. Pa sutim. Kazem "ok, mjesec dana ramazan. Ako je to nekome cejf, onda u redu". Uz sve to, jos se nadju likovi po mahalama koji krenu nekakve vatromete ispaljivati svaku noc. Kao nije dosta Ezan, topovi po opstinama nego eto i vatromet mora. Kao njegov vatromet je vazan.
Mozes misliti zakasnlo se na iftar. Znate svi reci "kreni ranije" ako se neko pozali na guzvu neku. Pa kreni ranije na iftar.
Ili se mozda islo do "komsija" u nabavku za iftarsku trpezu jer je nedelja.
Sto se tice ramazana, iftara.....
Nedelja, neradni dan. Ako cemo realno, taj dan je nekako da se iftar napravi s mirom i provede sa porodicom bez nekog srkleta. a ne onako "na vrat, na nos" kao ostalim radnim danima. Ja ne praktikujem vjerski zivot, ali da nekim slucajem "furam" to, iftar bi mi nedeljom bio neki ceremonijal da to sve prodje polagano i bez srkleta i na vrijeme. I tako uvijek pripremam iftar kad pozovem ljude kod sebe na isti. Inace sam kuhar. Dan prije osmislim sta cu i pokupujem, nadjem dan kada imam najvise vremena da to uradim kako treba i bez srkleta. E sad svako sebi zna. Ali ako volis sve nekako na srklet, i iz cipela sjesti za hastal onda........
Osim toga kao sto ti rece. Iftariti se moze i uz gutljaj vode, hurmu, zalogaj cokolade....nesto. Kasnije kada stignes, sjednes fino sa saburom za trpezu. Ne mora se umociti somun u topu kad se oglasi ezan, i kad dalila na hayat-u najavi da je vrijeme iftara.
Bilo kako bilo (sa zakasnjenjem) sretan Dan Nezavisnosti i da ga u buducnosti smatrate vaznim i proslavite najbolje sto mozete.