PixelDrifter wrote: ↑01/03/2026 12:34
Ako sam te uvrijedio, izvinjavam se, nije mi to bila namjera. Ali, zaista ne mogu da shvatim da hipoteze zamijenjujes sa dokazima ili istinom koja tek treba da dodje. To je kondicional.
Drzite se obojica trenutnih zvanicnih zakljucaka, pazi - zakljucaka...to je trenutno jedino vazece! Ja mislim da nije...ali "pobjedjuju" oni koji imaju vise uticaja u naucnim krugovima
Ovo manje vise sazeto. Pazi, nauka je uvijek otvorena za nove stvari, da prizna pogreske, jer kako bi bila nauka, kako bi se islo naprijed da je nauka dogma? Tada bi to bila religija, nepromjenjljiva i monolitna. Nauka je ziva, ona se stalno razvija. Ali, shvati da ne mozemo davati zakljucke na osnovu kondicionala, baziramo se na dokazanim fizickim zakonima. Ne mozes negirati gravitaciju, ne mozes tvrditi da ce jednog dana neko uspijeti da prevazidje brzinu svjetlosti, jer to zakoni fizike onemogucavaju, probat cu napraviti analogiju, Dijete moze da tvrdi da moze podici lokomotivu od 120 tona, jer nije svjesno tezine iste, ako ne uspije moze reci, uspijet cu kada porastem; ali nece, nemoguce je. 120 tona ostaje 120 tona i nemoguce je covjeku podici lokomotivu golim rukama. Tako je i sa brzinom svjetlosti, jer se fizika oslanja na
univerzalnu matematiku. Ogranicenje brzinom svjetlosti nije izmisljeno da bi naucnici zvucali pametno, vec zato sto se vise priblizavas brzini c, masa objekta tezi beskonacnosti.
Za ubrzanje te "beskonacne" mase bila bi ti potrebna beskonacna energija. To nije stvar "zakljucka ili misljenja", vec je uradjeno na stotine hiljada eksperimenata u akceleratorima cestica gdje svaki dan vidimo da cestice postaju "teze" i odbijaju da predju tu granicu. Tvoj kondicional, tvoja masta tvrdi otprilike, kako znamo da neka napredna civilizacija to nije uspijela da prevazidje? Dakle, ako je tako, a sigurno je tako, oni mogu poslati svoje brodove na nasu planetu (koji se poslije skrhaju u Roswellu) i koji se generalno kriju od nas ili sunjaju iza necijeg automobila. Nadam se da shvatas koliko idiotski zvuci povezivati superiornu civilizaciju za padom na Zemlju, ili igranjem zmire, sakacenjem krava i sl. Ako se ne bi drzali zakona fizike za koje znamo da su vazeci, onda bi nastao haos. Onda pritisni papucu za gas, zanemari inerciju, centrifugalnu silu i udri na 200 km/h na cesti, pa sta ti bogda (sto se desava kod idiota koji ubijaju i sebe i druge ne poznavajuci nista od fizike). Auto pri takvoj brzini, kada udari od najobicni stub, postane velicine zguzvane manje kartonske kutije. Ali, bottom line: Ne mozes donositi zakljucke na osnovu hipoteze i iste smatrati dokazima. Ti ne postiras stvarnu sliku brda na Antartiku, ti postiras fotosopirani image "I want to believe", kao i u Visokom, od brda pokusavate da kreirate nesto sto u realnosti ne postoji i onda tvrdite da naucnici to kriju. naucnici su ljudi, ima ih i lazova i podlih, ali ne mozes smatrati cijelu naucnu zajednicu leglom prevaranata i lopova, lazljivaca i hohstaplera, postoji nesto sto se zove naucni koncenzus i naravno sa tvojim nacinom razmisljanja mozes, eventualno, tvrditi da su Newton, Anstajn, Aristotel, Fleming tim sumnjivih likova. To je toliko krsenje svih nacela nauke, etike i morala da je to jezivo, zato sam napisao da se meni ne da objasnjavati. I sa tobom, kao religioznim fanatikom, nema komunikacije, jer svaki moj odgovor za tebe je podstrek i podsticaj da si u pravu i da nastavis dalje. Slijedece ce biti neki hieroglif koji lici na nesto svemirsko i ti ces poceti: "A, sta cemo sa ovim?" Zaista, iscrpljujuce i ne vodi nigdje.