Ravna Planina
Moderator: anex
- Ateista
#451 Re: Ravna Planina
Jednom sam samo skijao na Ravnoj prije par godina. Nije bas samo jedna staza jer ima i ona kroz sumu, ali svejedno cinjenica je da nema puno opcija. Meni najvise smeta sto je staza kratka, ne bi bio problem sto nema puno staza da ima duzine da se moze skijati u komadu.
Prednost je svakako cijena koja je dosta povoljnija od ostalih skijalista u okolini.
Ako se nekad spoji sa Jahorinom i napravi staza, to ce biti fenomenalno jer bismo imali bas pravo dugu stazu sa vrha Jahorine do dna Ravne, vjerovatno bi bila najduza u regionu, samo treba ocekivati da ce se za to morati koristiti karte sa Jahorine koje su sulude za nas standard.
Prednost je svakako cijena koja je dosta povoljnija od ostalih skijalista u okolini.
Ako se nekad spoji sa Jahorinom i napravi staza, to ce biti fenomenalno jer bismo imali bas pravo dugu stazu sa vrha Jahorine do dna Ravne, vjerovatno bi bila najduza u regionu, samo treba ocekivati da ce se za to morati koristiti karte sa Jahorine koje su sulude za nas standard.
- petunija
#452 Re: Ravna Planina
Bilo je nekad u planu, mada se i dalje o tome priča mislim da u dogledno vrijeme neće biti ta žičara jer su pare skašene na one dvije žičare na JahoriniRJ57 wrote: ↑22/02/2025 09:46 kakav je uopšte status spajanja sa jahorinom? ima li neki konkretan plan za gondolu ili je ono standardno “biće jednom”
a što se tiče skijanja i reklamiranja, ja iz sarajevske perspektive ne vidim nijedan razlog za otići na ravnu pored jahorine i bjelašnice. ok, jednom za isprobati i to je to … slično ko u želju 3 na ćevape![]()
Što se tiče onog otići ili ne otići - sreća pa imamo izbor, tako da svako ide gdje mu najviše odgovara
Nema opcija, što jest jest, ona staza kroz šumu radi samo kad napada prirodni snijeg jer je preduga za osnježavanje.Ateista wrote: ↑23/02/2025 10:44 Jednom sam samo skijao na Ravnoj prije par godina. Nije bas samo jedna staza jer ima i ona kroz sumu, ali svejedno cinjenica je da nema puno opcija. Meni najvise smeta sto je staza kratka, ne bi bio problem sto nema puno staza da ima duzine da se moze skijati u komadu.
A glavna - baš sam te htjela pitati pošto imaš onu aplikaciju koja mjeri dužinu staze (ja se s tim nešto ne snalazim
Hvala
- Ateista
#453 Re: Ravna Planina
Naravno, nije nikakav problem.petunija wrote: ↑24/02/2025 09:04Bilo je nekad u planu, mada se i dalje o tome priča mislim da u dogledno vrijeme neće biti ta žičara jer su pare skašene na one dvije žičare na JahoriniRJ57 wrote: ↑22/02/2025 09:46 kakav je uopšte status spajanja sa jahorinom? ima li neki konkretan plan za gondolu ili je ono standardno “biće jednom”
a što se tiče skijanja i reklamiranja, ja iz sarajevske perspektive ne vidim nijedan razlog za otići na ravnu pored jahorine i bjelašnice. ok, jednom za isprobati i to je to … slično ko u želju 3 na ćevape![]()
Što se tiče onog otići ili ne otići - sreća pa imamo izbor, tako da svako ide gdje mu najviše odgovara
Nema opcija, što jest jest, ona staza kroz šumu radi samo kad napada prirodni snijeg jer je preduga za osnježavanje.Ateista wrote: ↑23/02/2025 10:44 Jednom sam samo skijao na Ravnoj prije par godina. Nije bas samo jedna staza jer ima i ona kroz sumu, ali svejedno cinjenica je da nema puno opcija. Meni najvise smeta sto je staza kratka, ne bi bio problem sto nema puno staza da ima duzine da se moze skijati u komadu.
A glavna - baš sam te htjela pitati pošto imaš onu aplikaciju koja mjeri dužinu staze (ja se s tim nešto ne snalazim) da nam, ako imaš vremena, napišeš dužine glavnih staza na RP, Bje i Jah. Po mojoj procjeni, glavna na RP je oko 700m onaj dio dokle je vučnica, s vrha nisam mjerila
Hvala![]()
Na Ravnoj je glavna staza cudno prikazana, duzina se prikazuje cik cak sto mi nema smisla, treba prikazati ravno da se vidi ravna duzina, sad ko kako ide je druga prica, Duzinu samog ski lifta pokazuje 874m tako da bi to bila i realna duzina te staze, duzina gondole je 1,24km, staza je svakako malo duza jer gornji dio ne ide skroz uz gondolu, ali zbog ovog nacina prikazivanja glavne staze je nemoguce izracunati tacno, ali ne krivuda puno pa je tu negdje malo vise od duzine gondole.
Kad saberem segmente najduze staze kroz sumu ispadne 3,47km, moram priznati da sam iznenadjen, da nisam ocekivao da ima toliko. Jest da je plava staza i visinska razlika samo oko 350m, ali opet je to bas fina duzina staze.
Na Jahorini nisam siguran koju stazu bih nazvao glavnom, recimo duzina gondole Poljice je 1,59km, a jedna od staza sa te gondole 1,97km.
Zenski olimpijski spust koji ide dole na Pracu je 2,23km, a najduza kombinacija staza koju sam uspio ovako brzinski naci je oko 2,84km sa vrha Ogorjelice opet dole na Pracu. Ona je sva crvena i tu je visinska razlika oko 550m.
Na Bjelasnici je Sestosjed duzine 2km a cijela kolijevka je oko 2.68km, dijelom crvena a dijelom plava, visinska razlika oko 680m.
Ovo je najrelevantnija informacija za Bjelasnicu jer vecinu vremena zadnjih godina samo ova staza je u upotrebi od duzih staza, ne racunam one krace uz ski lift. Muski spust ako gledamo dio koji se moze sa sestosjeda (u rijetkim momentima kad radi) je 2,31KM ali je skoro cijeli crvena staza.
Ako racunamo od samog vrha i Kotlove koji vec neko vrijeme nisu u funkciji, tu imamo jos 642m, tako da je najduza staza 3,32km uz visinsku razliku od oko 870m.
Moram priznati da sam iznenadjen da po ovome Ravna planina ima najduzu stazu ako gledamo samo duzinu, cak ispada duza i od Bjelasnice sa samog vrha kad bi bio u funkciji, ali je visinska razlika puno manja jer su u pitanju skroz blage plave staze, visinska razlika na Bjelasnici je oko 2,5 puta veca sa vrha.
Ono sto je jos zanimljivo, ako bi napravili nekad tu gondolu i stazu izmedju Jahorine i Ravne, ona bi od vrha trenutne gondole na Ravnoj do dna Jahorine negdje kod gondole Poljice bila nesto vise od 5km. Ako bi staza isla ravno i ako saberemo stazu uz Poljice, najduzu stazu na Ravnoj i ovaj spoj, teoretski bi dobili preko 10km staze u komadu. To bi znacilo da se nekako napravi staza preko ili ispod ceste da se staze na Jahorini spoje sa ovim dijelom koji ide prema Ravnoj, trenutno takav spoj ima prema Praci koja ide na drugu stranu, tu stazu nisam ni uzimao u obzir jer ide na drugu stranu pa ne vjerujem da bi sa tim dijelom spajali, ali teoretski i to bi mozda bilo moguce pa bi staza ispala jos duza ako bi odatle napravili spoj, te ne bi morali raditi dodatni prelaz preko ili ispod ceste.
Ukupna visinska razlika bi bila ukupno nesto preko 900m, visinska razlika izmedju Jahorine i Ravne je samo oko 250m, sto znaci da bi i ta staza izmedju duzine od preko 5km bila jako blaga. Kad gledam izohipse na mapi, neki dijelovi djeluju previse ravni pa je pitanje koliko bi se po toj stazi skijalo a koliko hodalo, ali svejedno bi bilo odlicno kada bi se to nekad napravilo.
To je to, slobodono reci ako treba jos neki podatak da izvucem.
- petunija
#454 Re: Ravna Planina
Hvala @Ateista ovo si baš iscrpno napisao
Nekad davno sam GPSom mjerila glavnu stazu na RP ali se ne sjećam jel bilo 700m ili 900m dužine. U svakom slučaju dužina liftova ili žičara bi mogla biti relevantna za ove naše staze, jer sve staze u glavnom i idu oko žičara (šestosjeda).
A ona plava staza je i meni iznenađenje, ali suprotno, mislila sam da je duža obzirom koliko dugo traje spuštanje tuda
Inače na RP ima još plavih staza, ali one nisu u funkciji opet zbog nedostatka snijega (samo jednom sam se uspjela spustiti stazom koja završava na gornjem parkingu, a prolazi iza onih novosagrađenih apartmana)
Inače, prema ovome što mi sami mjerimo ispada da ni jedan ski-centar nema onoliko staza koliko reklamiraju. Za Jah sam znala i ranije jer oni baš pretjeruju.
I da, godinama već na ovoj temi govorim kako bi bilo super da ima žičara između Jah i RP jedino je pitanje da li bi ta staza ispod mogla uopšte raditi sada kada je snijega mnogo manje. A teško da bi se, zbog dužine, mogla osnježavati.
Nekad davno sam GPSom mjerila glavnu stazu na RP ali se ne sjećam jel bilo 700m ili 900m dužine. U svakom slučaju dužina liftova ili žičara bi mogla biti relevantna za ove naše staze, jer sve staze u glavnom i idu oko žičara (šestosjeda).
A ona plava staza je i meni iznenađenje, ali suprotno, mislila sam da je duža obzirom koliko dugo traje spuštanje tuda
Inače na RP ima još plavih staza, ali one nisu u funkciji opet zbog nedostatka snijega (samo jednom sam se uspjela spustiti stazom koja završava na gornjem parkingu, a prolazi iza onih novosagrađenih apartmana)
Inače, prema ovome što mi sami mjerimo ispada da ni jedan ski-centar nema onoliko staza koliko reklamiraju. Za Jah sam znala i ranije jer oni baš pretjeruju.
I da, godinama već na ovoj temi govorim kako bi bilo super da ima žičara između Jah i RP jedino je pitanje da li bi ta staza ispod mogla uopšte raditi sada kada je snijega mnogo manje. A teško da bi se, zbog dužine, mogla osnježavati.
- Ateista
#455 Re: Ravna Planina
Nema na cemu, bilo je zanimljivo izvuci ove podatke, pogotovo sto sam otkrio bas zanimljive stvari koje nisam znao do sad.petunija wrote: ↑25/02/2025 08:35 Hvala @Ateista ovo si baš iscrpno napisao![]()
A ona plava staza je i meni iznenađenje, ali suprotno, mislila sam da je duža obzirom koliko dugo traje spuštanje tuda![]()
Ja sam samo jednom skijao na Ravnoj, cini mi se prije 3 godine. Znam da je radila staza kroz sumu ali nekako se slabo sjecam koliko mi je tad djelovala duga, a vjerovatno se oduzi iz ralzoga sto je blaga i tesko je razviti neku brzinu, pa potraje prolazak tuda. Kako god, zanimljivo, iako je mala visinska razlika i generalno je u pitanju malo skijaliste, ispade da Ravna planina u BiH ima najduzu stazu.
Bez potrebe se pretjeruje i reklamira nesto sto nije realno. Preko ove stranice se moze vidjeti i ukupna duzina staza za neko skijaliste i pokazuje 35km za Jahorinu, na oficijelnoj stranici reklamiraju 54km. Na Ravnoj pokazuje 7km a na oficijelnoj stranici reklamiraju 12,5km.
- petunija
#456 Re: Ravna Planina
Da kao i za La Longia, kažu 10.5km, (imam i sliku kao dokaz
U svakom slučaju hvala za trud
- petunija
- TheWatcher
#458 Re: Ravna Planina
covjek ima kliker u glavi svaka mu cast
- petunija
#459 Re: Ravna Planina
Da, rođen za biznis.
Zanimljivo mi da je napravio skijalište, a nikad, ali baš nikad ga nisam vidjela da skija.
Zanimljivo mi da je napravio skijalište, a nikad, ali baš nikad ga nisam vidjela da skija.
- TheWatcher
#460 Re: Ravna Planina
mozda skija na Bjelasnici 
- petunija
- Ateista
#462 Re: Ravna Planina
Ne znam koliko su realne ove najave, ali bilo bi predobro da imamo ovako nesto u blizini.
Jest da bi ta staza sigurno bila jako kratka i ne bi se moglo ocekivati sad neko ozbiljno skijanje, opet bi bilo super da u sred onih ljetnih vrucina imam gdje otici da se malo rashladim i dodjem sebi.
Mogu samo misliti kako bi me komsije gledale da u sred avgusta nosim skije i pancerice do auta, i sad za vikend je bilo cudnih pogleda, ono klime se vec uveliko pale u autima a ja skije nosim.
Jest da bi ta staza sigurno bila jako kratka i ne bi se moglo ocekivati sad neko ozbiljno skijanje, opet bi bilo super da u sred onih ljetnih vrucina imam gdje otici da se malo rashladim i dodjem sebi.
Mogu samo misliti kako bi me komsije gledale da u sred avgusta nosim skije i pancerice do auta, i sad za vikend je bilo cudnih pogleda, ono klime se vec uveliko pale u autima a ja skije nosim.
- petunija
-
acer5101
#464 Re: Ravna Planina
Nece nikad napraviti, bezveze ih reklamiraspetunija wrote: ↑02/10/2025 12:34 a dok nam ne naprave obećano...![]()
https://www.ski-rp.com/cjenovnik-ski-ka ... 2025-2026/
- petunija
#465 Re: Ravna Planina
Konačnoooooo...
Kako se divno poklopiše ovi praznici
ali i neuobičajena gužva
Staza je super odrađena, u petak je malo bilo kamenja u gornjem dijelu ali se nadam da je sad bolja situacija
Staza kroz šumu nije radila, ali se ipak može žičarom, urađen je onaj dio što vodi ispod same žičare i iza stijene. Taj dio je malo strmiji ali se može fino proći. U glavnom, fantastično skijanje prva 3 dana.
Juče kad sam došla, već je bio toliki red za vučnicu da sam se samo okrenula i otišla.
Nadam se da će idući vikend biti manje gužve
Kako se divno poklopiše ovi praznici
Staza je super odrađena, u petak je malo bilo kamenja u gornjem dijelu ali se nadam da je sad bolja situacija
Staza kroz šumu nije radila, ali se ipak može žičarom, urađen je onaj dio što vodi ispod same žičare i iza stijene. Taj dio je malo strmiji ali se može fino proći. U glavnom, fantastično skijanje prva 3 dana.
Juče kad sam došla, već je bio toliki red za vučnicu da sam se samo okrenula i otišla.
Nadam se da će idući vikend biti manje gužve
- petunija
#466 Re: Ravna Planina
Ovaj vikend je sve radilo, konačno je zapadalo dovoljno da proradi i staza kroz šumu
Onoliko koliko sam uspjela vidjeti sa vučnice pravo dobro izgleda. Ovo je bitna info jer je ovim glavna staza a i sama vučnica bitno rasterećena, što znači da nije bilo redova za lift niti gužve na stazi kao za praznike, mada moram priznati da je neuobičajeno puno raje došlo. Morala sam se zapitati da se to ekipa sa Bje nije prešaltala ovamo?
Glavna staza je dobro urađena, mada uvijek ima prostora za bolje. Vidjela sam takođe da se osnježavanje nastavlja, što mi daje nadu da će ova sezona biti duža od prethodne
Onoliko koliko sam uspjela vidjeti sa vučnice pravo dobro izgleda. Ovo je bitna info jer je ovim glavna staza a i sama vučnica bitno rasterećena, što znači da nije bilo redova za lift niti gužve na stazi kao za praznike, mada moram priznati da je neuobičajeno puno raje došlo. Morala sam se zapitati da se to ekipa sa Bje nije prešaltala ovamo?
Glavna staza je dobro urađena, mada uvijek ima prostora za bolje. Vidjela sam takođe da se osnježavanje nastavlja, što mi daje nadu da će ova sezona biti duža od prethodne
- petunija
#467 Re: Ravna Planina
U subotu je bilo super, glavna staza popeglana i nigdje gužve, raj.
Šumska staza radi samo u gornjoj polovini,, kiše je odradila svoje
ali se nadam da će se to popraviti, svakako sad pada snijeg
U nedelju je staza bila prilično loša, uz to bilo je i neko takmičenje tako da je pola bilo pregrađeno i nisu bili neki uslovi. Nadam se zato da će idući vikend biti puno bolji...
Šumska staza radi samo u gornjoj polovini,, kiše je odradila svoje
U nedelju je staza bila prilično loša, uz to bilo je i neko takmičenje tako da je pola bilo pregrađeno i nisu bili neki uslovi. Nadam se zato da će idući vikend biti puno bolji...
-
dvajt
#468 Re: Ravna Planina
da li se negdje može pratiti kada radi a kad ne šumska staza?
- petunija
#469 Re: Ravna Planina
Mislim da se takva info ne može naći, jedino sigurno je da nazoveš dan ranije i provjeriš.
U glavnom taj dio se ne osnježava i samo kad napada snijeg ona radi.
U glavnom taj dio se ne osnježava i samo kad napada snijeg ona radi.
- petunija
-
acer5101
#471 Re: Ravna Planina
Iznenađen sam Ravnom kako dobro izgleda pod snijegom. Da hoce završiti sa građevinskim radovima da bude lijepo i kad nem snijega
- petunija
#472 Re: Ravna Planina
Samo da napomenem, još uvijek se sve drži, snijega ima dovoljno samo da hoće kakvi minusi naići
U četvrtak je staza bila odlična, za vikend je bio malo teži snijeg ali je zato gužva bila neuobičajena. Čini mi se da radi i staza kroz šumu ali ona s desne strane, kad se odozgo gleda, jer sam vidjela neke borderei i skijaše da od tamo izlaze. Inače ta staza je rijetko kad otvorena. Ona druga, lijevo od glavne, radi punim kapacitetom i za sad je u dobrom stanju.
U četvrtak je staza bila odlična, za vikend je bio malo teži snijeg ali je zato gužva bila neuobičajena. Čini mi se da radi i staza kroz šumu ali ona s desne strane, kad se odozgo gleda, jer sam vidjela neke borderei i skijaše da od tamo izlaze. Inače ta staza je rijetko kad otvorena. Ona druga, lijevo od glavne, radi punim kapacitetom i za sad je u dobrom stanju.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#473 Re: Ravna Planina
Idu plusevi, ode snijeg sada...
- petunija
#474 Re: Ravna Planina
Izgleda
Nadam se da se bar do idućeg vikenda neće sve otopiti
Nadam se da se bar do idućeg vikenda neće sve otopiti
- petunija
#475 Re: Ravna Planina
Prethodni vikend se još moglo skijati, bilo je dovoljno snijega, u pon više nije radilo
Što se tiče RP izgleda da je sezona završena
Što se tiče RP izgleda da je sezona završena