Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#551 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Truba »

I sta kazu hoce li biti tog plina prije gasenja ruskog
Ja mislim da nece
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#552 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

Južna interkonekcija

Američki zvaničnik za Klix.ba potvrdio: Kabirijeva firma nije uvoznik gasa, nego potrošač
Ima li kakva analiza avde avdica da nam objasni kako sta...
Chmoljo

#553 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

NediM17 wrote: 26/02/2026 17:05 Ima li kakvo ime taj "aMonimni" zvanicnik?
Mislis da klix stedi trojku?
talijan97

#554 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by talijan97 »

Chmoljo wrote: 26/02/2026 18:21
Južna interkonekcija

Američki zvaničnik za Klix.ba potvrdio: Kabirijeva firma nije uvoznik gasa, nego potrošač
Pisao je Avdo poprilicno neutralnu analizu.
Danguba

#555 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Južna interkonekcija

Bolje vidjeti sa Klixovim novinarima kako se razbacuju rijecima za koje ne znaju sta znace.
Maliodmene

#556 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

Sve dok se ne pocnu mediji kaznjavati za dizanje panike svjesno na lazima nece biti bolje.
belfy

#557 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by belfy »

moonco wrote: 25/02/2026 22:57
belfy wrote: 25/02/2026 22:53
moonco wrote: 25/02/2026 22:36

U kuci sam. tako da imam opciju solara na krovu. još sad ima ona kombinacija termo i solar. kao što je prije rata bila sanitarna voda u zgradama + radijatorii. Dole u novom gradu (zgrade i stanovi) toplane mogu da rade na mazut. (Alipašno, Dobrinja, Mojmilo, Vojničko polje). Neke zgrade imaju na krovovima i podrumima kotlove, a neke imaju centralne kotlove sa dimnjacima gdje šalju toplu vodu putem cijevi u zgrade. To su oni dimnjaci na Alipašinu. Novi Grad u Sarajevu najveći je potrošać plina u gradu. Ovi ostali u padinskim dijelovima uglavnom lože drva i ćumur, ko ima para ima one peći za pelet, a neko ugrađuje klime-inverter.

Uglavnom ljude u zgradama i stanovima, cilj je da se njih zajebe jer su oni vezani za sistem toplana u Sarajevu. Svi ostali po kućama imaju izbor da biraju kako će da se griju.

zato što je ovo posljedica političkih odnosa, kako unutar BiH, tako i globalno.
eto, taman dok je mk ultra tu njega mozes pitati i koliko kod nas kostaju solari i kada se i da li isplate... :)
Imam i ja nekakve škole i diploma oko toga. Tako da mi takvi savjeti zaista ne trebaju. :mrgreen:
vjerovatno jesi, ali to se onda ne vidi u tvojim upisima. vjerovatno si prosao skolu, ali mozda ona nije prosla kroz tebe. eno, Ultra lijepo objasni, a po pitanju ovoga o cemu si govorio vjerujem da je mjerodavniji od tebe i vjerujem da mozes oko te teme nauciti nesto od njega. ja jesam.
Danguba

#558 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zakon-o ... /260227121

Ovako znaci, HDZ izmisli etnicko glasanje i da bi se to izbjeglo izbrise se BH gas.
Svaka cast Trojka. PoBeda.
Nije da nam Konakovic nije najavio ovakav scenario.
HDZ je uspio, kako sada stvari stoje u potpunosti eliminisati BH Gas iz zakona, koji ni na koji način neće učestvovati u realizaciji projekta, izuzev saradnje na predaji dokumetacije, s obzirom da je BH Gas ranije predvodio cijelu priču.
Chmoljo

#559 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

Danguba wrote: 27/02/2026 23:30 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zakon-o ... /260227121

Ovako znaci, HDZ izmisli etnicko glasanje i da bi se to izbjeglo izbrise se BH gas.
Svaka cast Trojka. PoBeda.
Nije da nam Konakovic nije najavio ovakav scenario.
HDZ je uspio, kako sada stvari stoje u potpunosti eliminisati BH Gas iz zakona, koji ni na koji način neće učestvovati u realizaciji projekta, izuzev saradnje na predaji dokumetacije, s obzirom da je BH Gas ranije predvodio cijelu priču.
bilo je jasno da nema BH gasa u ovoj priči čim su amerikanci rekli da ulaze u ovaj proces.

doduše možda nije tebi.
Danguba

#560 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Ova americka administracija nije prijateljski nastrojena prema nama.
U Juznoj interkonekciji vide samo svoj interes a valjda i mi trebamo gledati svoj.
Citav svijet shvata sta je i kakva je ova administracija i mnogi zele da se udalje od iste.

Njih ne interesuje ni BiH ni Dejton ni EU ni NATO, njih interesuje samo vlastiti interes.
Hranimo kera koji ce nas kad tad ujesti.
Sto bi Dodik rekao, samo nogom nabiti.
Haris.ba

#561 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Danguba wrote: 28/02/2026 00:18 Ova americka administracija nije prijateljski nastrojena prema nama.
U Juznoj interkonekciji vide samo svoj interes a valjda i mi trebamo gledati svoj.
Pa niko nama ne brani da gledamo svoj interes.

Eto, neka Energoinvest sklopi ugovor sa Azerima i zamjeni ruski gas. Ponudi ga jeftinije nego ovaj mpamericki i sve ok.
Danguba

#562 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

A mi do sada bili veliki potrosaci plina?
TheMule

#563 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by TheMule »

A zasto se ruski gasi, nisam u toku? Mislio sam da ce gradjani imati opciju da biraju
Chmoljo

#564 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

Danguba wrote: 28/02/2026 00:18 Ova americka administracija nije prijateljski nastrojena prema nama.
Citav svijet shvata sta je i kakva je ova administracija i mnogi zele da se udalje od iste.

Njih ne interesuje ni BiH ni Dejton ni EU ni NATO, njih interesuje samo vlastiti interes.
Hranimo kera koji ce nas kad tad ujesti.
Sto bi Dodik rekao, samo nogom nabiti.
ovo je bilo solomonsko rješenje. ne upravlja mostarska firma, ne upravlja bh gas, nego neko treći. u ovoj konstelaciji je i ovo dobro posebno kada se uzme u obzir da puno ozbiljniji lobi od onog banjalučkog pajaca gura ove projekte u korist uzpovaca.
Haris.ba

#565 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Danguba wrote: 28/02/2026 00:26 A mi do sada bili veliki potrosaci plina?
Hrvatska je danas potrosac veci za 10 puta.

I sa punim kapacitetom od ove juzne, mi cemo biti na nekih pola od danasnje hrvatske potrosnje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#566 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

Južna interkonekcija

Da cujemo sta je sad trojka ispocila

Kad ne lezi vraze vidi fakat

Hahahahhaahhaha fakat nisam ovo vidio ranije
zubi

#567 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

TheMule wrote: 28/02/2026 01:22 A zasto se ruski gasi, nisam u toku? Mislio sam da ce gradjani imati opciju da biraju
Ne gasi, naravno. EU odustaje od ruskog gasa, mi i Srbija cemo ga i dalje uvoziti Turskim tokom.

JI nije tu da zamjeni ruski gas, nego da nam dovede jos jedan izvor, da poveca sigurnost snabdijevanja.
Haris.ba

#568 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zubi wrote: 28/02/2026 11:00
TheMule wrote: 28/02/2026 01:22 A zasto se ruski gasi, nisam u toku? Mislio sam da ce gradjani imati opciju da biraju
Ne gasi, naravno. EU odustaje od ruskog gasa, mi i Srbija cemo ga i dalje uvoziti Turskim tokom.

JI nije tu da zamjeni ruski gas, nego da nam dovede jos jedan izvor, da poveca sigurnost snabdijevanja.
Ruski gas ce Bugarska pustiti preko svoje teritorije, ili mislis vajfajom da ce doci ruski gas do nas?
Spot-market Russian liquefied natural gas (LNG) will be banned from the EU once the regulation enters into force in early 2026, while pipeline gas imports will be phased out by 30 September 2027.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/ ... ussian-gas
zubi

#569 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 28/02/2026 11:08
zubi wrote: 28/02/2026 11:00

Ruski gas ce Bugarska pustiti preko svoje teritorije, ili mislis vajfajom da ce doci ruski gas do nas?
Spot-market Russian liquefied natural gas (LNG) will be banned from the EU once the regulation enters into force in early 2026, while pipeline gas imports will be phased out by 30 September 2027.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/ ... ussian-gas
Da, preko Bugarske nece ici ruski gas za trziste Madjarske, ali za nas i Srbiju hoce.
Haris.ba

#570 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zubi wrote: 28/02/2026 11:49 Da, preko Bugarske nece ici ruski gas za trziste Madjarske, ali za nas i Srbiju hoce.
Odredjena kompanija sa pocetnim slovom E je vec dobila isaret da su moguce sankcije prema njoj jer saradjuje sa firmom pod sankcijama.
zubi

#571 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 28/02/2026 12:14
zubi wrote: 28/02/2026 11:49 Da, preko Bugarske nece ici ruski gas za trziste Madjarske, ali za nas i Srbiju hoce.
Odredjena kompanija sa pocetnim slovom E je vec dobila isaret da su moguce sankcije prema njoj jer saradjuje sa firmom pod sankcijama.
Ajdeeee... ti imas eksluzivu, a?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#572 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Truba »

Da...dace nam da biraju izmedju plina agresora na ukrajinu i agresora na iran
zubi

#573 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

Truba wrote: 28/02/2026 13:17
Da...dace nam da biraju izmedju plina agresora na ukrajinu i agresora na iran
Da, jedni su maligni uticaj a drugi benevolentni uticaj

:lol:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#574 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by moonco »

belfy wrote: 27/02/2026 23:19
moonco wrote: 25/02/2026 22:57
belfy wrote: 25/02/2026 22:53

eto, taman dok je mk ultra tu njega mozes pitati i koliko kod nas kostaju solari i kada se i da li isplate... :)
Imam i ja nekakve škole i diploma oko toga. Tako da mi takvi savjeti zaista ne trebaju. :mrgreen:
vjerovatno jesi, ali to se onda ne vidi u tvojim upisima. vjerovatno si prosao skolu, ali mozda ona nije prosla kroz tebe. eno, Ultra lijepo objasni, a po pitanju ovoga o cemu si govorio vjerujem da je mjerodavniji od tebe i vjerujem da mozes oko te teme nauciti nesto od njega. ja jesam.
Mislim da za davanje takvih konstatacija moraš biti relevantan, a ne laik. Relevantnost i kompetencija se dokazuju obrazovanjem i iskustvom. To je obično prva stvar koja se naglašava u CV-u ili rezimeu. Upravo to razlikuje profesionalca od nekoga ko samo iznosi mišljenje bez stručne podloge.
Formalno gledano, moje obrazovanje mi daje veću težinu u ovoj temi. Ako želiš biti relevantan u ovoj raspravi, onda argumente treba potkrijepiti znanjem i referencama, a ne paušalnim tvrdnjama. U suprotnom, takve konstatacije nemaju ozbiljnu vrijednost.
dječak sa šibicama

#575 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dječak sa šibicama »

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, tvrdi da ne postoji zakonski okvir u Federaciji Bosne i Hercegovine koji Energoinvestu daje ekskluzivno pravo na uvoz ukapljenog ili prirodnog gasa, te dovodi u pitanje tvrdnje Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva.
Ministarstvo se oglasilo nakon tvrdnji M. T. Abraham Grup da su odabrani ''za glavnog uvoznika američkog LNG-a u BiH''.

Prema riječima Bečarevića, važeći Zakon o energiji jasno propisuje da dozvole za trgovinu prirodnim gasom izdaje Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK), što znači da nijedan subjekt ne može imati monopol na tržištu.
Bečarević ističe i da mu nije jasno na osnovu čega ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković govori o navodnoj prevari u vezi sa potpisanim sporazumom Amerikanaca i M. T. Abraham Grup, naglašavajući da su prilikom potpisivanja bili prisutni i ministri iz administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, što, kako kaže, potvrđuje da je proces vođen transparentno.

On podsjeća da gasovod još nije izgrađen, ali da je uobičajena praksa na gasnom tržištu da kompanije unaprijed rezervišu kapacitete i količine gasa kako bi bile spremne kada infrastruktura bude završena. Memorandum potpisan na 20 godina, dodaje, predstavlja predradnju za konkretan ugovor koji bi, prema njegovim informacijama, mogao biti zaključen do kraja 2026. godine.
Posebno naglašava da je suština projekta Južne interkonekcije otvaranje tržišta i diversifikacija snabdijevanja gasom. To znači da bi svaki trgovac, uz dozvole FERK-a, imao pravo nabavljati gas iz različitih izvora - uključujući Katar, SAD ili druge proizvođače.
Bečarević smatra da je Federacija BiH danas među rijetkima u Evropi koja još nema potpuno otvoreno tržište prirodnog gasa, te upozorava da izgradnja Južne interkonekcije podrazumijeva ukidanje postojećeg modela sa jednim dominantnim uvoznikom.

Dodaje da je trenutna situacija rezultat postojećeg ugovora Energoinvesta s ruskim Gazpromom, a ne zakonskog monopola, te naglašava da se tržište mora otvoriti kako bi konkurencija donijela različite i povoljnije cijene, ali to ne mora, kako je istako, ništa značiti za krajnje potrošače.
- Otvoreno tržište znači sigurnije snabdijevanje i niže cijene. Ne može se nikome narediti da samo jedna kompanija kupuje i prodaje gas - zaključio je Bečarević.
Post Reply