Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
karanana wrote: ↑26/02/2026 17:52
da ali nepobitno je da oni metar po metar gaze i idu ka cilju ma sta god on bio i da ih se ne moze zaustaviti nebitno kolike zrtve. eto ako je cilj, a jeste, kompletno zauzimanje donbasa, ostalo je nekih 20% donjecke regije da se to ostvari, sa kramatorskom kao najvecim gradom....evo ko mi moze danas sa sigurnoscu reci da rusi nece nikad doci i zauzeti kramatorsk, pa bilo to za 2-3-5 godina. ako naume na zaporozje grad, ko mi moze reci da ga nece uzeti isto za 2-3-5-7 godina? sta ce ih zaustaviti za godinu, dvije, tri....? gdje ce se samo-urusiti, koji dogadjaj ce dovesti do njihove propasti i poraza?
isto vec godinama tvrdim ovde.
Ako obje strane ostanu na istom nivou, tacno, zauzet ce sve to zele. Pitanje je da li Rusija moze izdrzati ovaj rat jos 5-7 godina. Mislim da ne moze.
Moze li zapad pojacati pomoc Ukrajini, itekako moze ako bude trebalo.
Sad odjednom cilj da se zakruži Donbas. Prije dvije godine je počela ta mantra kada je ruska četničija ispušila u svojoj pravoj namjeri.
I tad i sad imam istu rečenicu, rusko svemirsko kosmičke snage se dvije decenije pripremaju da izgube 2 miliona ljudi i uzmu strateški važan Kupjansk.
Ili bilo koje strateško seoce oko Donjecka.
To će im biti odskočna daska za udar na Berlin jel.
I zato je master majnd putin sve zafrkao kada je poslao četničiju na Kijev.
da ali nepobitno je da oni metar po metar gaze i idu ka cilju ma sta god on bio i da ih se ne moze zaustaviti nebitno kolike zrtve. eto ako je cilj, a jeste, kompletno zauzimanje donbasa, ostalo je nekih 20% donjecke regije da se to ostvari, sa kramatorskom kao najvecim gradom....evo ko mi moze danas sa sigurnoscu reci da rusi nece nikad doci i zauzeti kramatorsk, pa bilo to za 2-3-5 godina. ako naume na zaporozje grad, ko mi moze reci da ga nece uzeti isto za 2-3-5-7 godina? sta ce ih zaustaviti za godinu, dvije, tri....? gdje ce se samo-urusiti, koji dogadjaj ce dovesti do njihove propasti i poraza?
Ako obje strane ostanu na istom nivou, tacno, zauzet ce sve to zele. Pitanje je da li Rusija moze izdrzati ovaj rat jos 5-7 godina. Mislim da ne moze.
S tim da si izostavio mogu li Ukrajinci jos izdrzati 5-7 godina?
zigzag wrote: ↑26/02/2026 18:29
Čemu potreba da se bude putinov advokat.
Sad odjednom cilj da se zakruži Donbas. Prije dvije godine je počela ta mantra kada je ruska četničija ispušila u svojoj pravoj namjeri.
I tad i sad imam istu rečenicu, rusko svemirsko kosmičke snage se dvije decenije pripremaju da izgube 2 miliona ljudi i uzmu strateški važan Kupjansk.
Ili bilo koje strateško seoce oko Donjecka.
To će im biti odskočna daska za udar na Berlin jel.
I zato je master majnd putin sve zafrkao kada je poslao četničiju na Kijev.
karanana wrote: ↑26/02/2026 15:15
bogami ruje svugdje pomalo napreduju. na slovjansku, na sjeveru na sumiju i vochansku.... na hualipolju, konstatinovci
Kad si na ruskom algoritmu, onda ti dolaze ove vijesti. Eno ih u predgrađu Kijeva.
S tim da si izostavio mogu li Ukrajinci jos izdrzati 5-7 godina?
I to je pitanje, tacno. Mislim da podrska zapada, prvenstveno evrope nece doci u pitanje. Ako je pitanje da li evropa moze izdrzati jos 5 godina, ja mislim da moze, i to bez ikakvih problema.
E sad da li mogu Ukrajinci izdrzati, to je pitanje. Ja mislim da Rusi dosta losije stoje, ako gledamo 5 godina unaprijed.
Kako god bilo na frontu, ma šta bili ciljevi i do kog nivoa koja strana stigla, pravdati agresorsko-osvajačku politiku, fašizam, nacizam, zločine i agresiju šizofrenog Putina je ravno saučešću sa svim time u njegovoj politici.
I ne samo njegovoj.
Tako je sa svim politikama, ratovima i ciljevima koji se provode silom i van institucionalnog pravnog okvira.
Smolensk region Governor Vasily Anokhin, describing the strike as “barbaric,” said drones targeted the Dorogobuzh nitrogen fertilizer plant around 140 kilometers (87 miles) east of the border with Belarus. Firefighters partially contained a blaze that broke out at the facility, he added.
Anokhin said in a video statement that authorities might order an evacuation of nearby towns as environmental and industrial safety experts were dispatched to assess whether a potential chemical leak posed a danger to public health.
The Investigative Committee, Russia’s top investigative body, said at least seven people were killed in the drone attack.
Media reports suggested that the ammonium nitrate and other nitrogen-based chemicals produced at Dorogobuzh can be used in military-grade explosives.
Russia’s Defense Ministry said it downed 14 Ukrainian drones in the skies above the Smolensk region between Tuesday night and Wednesday morning.
The Dorogobuzh plant was previously attacked alongside its parent company, Acron, one of Russia’s largest chemical producers, in the northwestern city of Veliky Novgorod in December.
Pa isto ste tako prije 4 godine tvridli da ce zauzeti Ukrajinu kompletnu i da ih niko i nista ne moze zaustaviti.
Onaj ko brani drzavu branit ce je 4, 8, 12 godina, on se umoriti ne moze jer brani svoj dom. Onaj ko napada on se itekako moze umoriti makar to i Rusija bila.
Budanov je izrekao na glas nesto sto je Zapad izbjegavao pominjati, ali to zaista jeste jedini konačni lijek za Ruski imperijalizam.
I neka je rekao na glas jer ce se sad o tome razgovarati. Prvo ce se odbijati, zatim polagano prihvatati.
Kad tad ce imati konsenzus.
Nije baš da je ovo krilo NATOa totalno izgubilo "neprijatelja" nakon 1990. Jeste da su je posmatrali kao totalno minimiziranu prijetnju ali je ostala prisutna.
Pored toga raspad Rusije je skoro nezamisliva opcija odnosno vrlo teško izvodivo. Prije 15tak godina probudio se nacionalistički duh u moskalja i ne može se više smiriti niti nestati. Bolje se fokusirati na odvraćanje od vanjskih avantura ali i čeprkanje po pokrajinama što duže.
Pa gdje su moskalji vecina tu ce biti i Rusija. Padom i slabljenjem rezima ode Kavkaz, Azija...
Imaju tu drugi fenomeni jači od nacionalizma.
Kad se suočiš sa neimaštinom, prvi odgovor jeste da je neko drugi kriv.
A onda malo poslije shvatiš ko je stvarno kriv.
Ukrajinci mogu početi otvarati oči ciljanim regijama ali režim i nije više režim odnosno ima stabilnu podršku među narodom.Ima ih dosta koji će zdušno pomesti svaki pokušaj odvajanja. Ako se nije uspjelo 90tih sad pogotovo neće. Jedina opcija je da stalno pali vatra da bi se moskovija više bavila tim regijama. Mada je to njima mačiji kašalj jer to rade 200 godina.
Nije se baš 1990 htjelo toliko fragmentirati Rusiju. Prije svega jer nije ni bilo nacionalnih pretenzija manjina. Svi su htjeli veliku drzavu iako je vladalo siromastvo. Zato im Ukrajina i jeste opasnost. Ona bi pokazala da se moze postati moderna evropska drzava kad se otrese ruskog uticaja.
jucer i danas prvi put artiljerijom 152mm gadjana predgradja i sela kod kramatorska Bilenka i Lazurni.
to i ne bi bila neka vijest ali kkljucna je da su ova mjesta granatirana artiljerijom. uzimajuci u obzir gdje je linija fronta i domet te arte, izracun je da su pozicije arte na maksimalno 5-10 kilometara od linije fronta. Dakle glavna briga ovde je da su rusi dovukli artu tako blizu fronte i dometu dronova, ali evo tuku s njom.
inace, interesantna je stvar, ako pogledate ovu bilenku na google satelitskim snimcima i slikama sa zemlje, sjeverno i blago istocno od centra kramatorska, uzviseni dijelovi ko neka brdasca sto je bas neobicno za vidjet u donbasu. nadamo se da ce to dati prednost braniteljima, ali u ovoj novoj vrsti rata i ako ruska arta mogne slobodno djelovati, daj boze.....
Ukrajinski heroji oslobađaju svoju zemlju dok izvjesni “karanana” sa tugom prima ovakve informacije…
U smjeru Pokrovskog, ukrajinske snage nastavile su svoju lokaliziranu protuofenzivu i postigle su novi napredak u brojnim područjima.
Na zapadu, ukrajinske snage nastavile su čišćenje šuma istočno od Nečaivke i Radisne, stigavši do sela Jehorivka. Također su se učvrstile u zapadnom dijelu Danilivke i prešle rijeku Jančur kako bi zauzele njezine sjeveroistočne kuće.
Na istoku, ukrajinske snage nastavile su napredovati u Višnevu i uspostavile kontrolu nad većim dijelom ostatka sela. Odatle su prešle rijeku Jančur i ušle u istočne kuće Jehorivke, dok su druge jurišne skupine ušle u Kirpične i Privilju. U međuvremenu, jurišne operacije se nastavljaju u šumarcima između pritoke rijeke Jančur i klanca Skotovataja.
Dalje na istoku, Ukrajinci su nastavili prodor prema zapadu prema istočnom dijelu Berezova i poboljšali svoje položaje u šumarcima istočno od Ternova, odakle su ponovno ušli u Donjecku oblast i pokušavaju doći do Komišuvahe.
Na sjeveroistoku, ukrajinske snage ponovno su aktivirale frontu na svom mostobranu preko rijeke Vovča u blizini Oleksandropilja i pokušavaju doći do sela Sičneve i Voskresenka.
pa tovarish, ovo sto se "oslobadja" lokalnom kontrom, nikad nije ni bilo objavljeno da je palo i da su ovoliko rusi uzeli u zadnjih par mjeseci. ovo je zaporzoska oblast jelde?
karanana wrote: ↑27/02/2026 20:48
pa tovarish, ovo sto se "oslobadja" lokalnom kontrom, nikad nije ni bilo objavljeno da je palo i da su ovoliko rusi uzeli u zadnjih par mjeseci. ovo je zaporzoska oblast jelde?
Evo još malo informacija sa ratišta koje se tebi ne sviđaju. Teško je biti putinofil, pogotovo ovih dana. Ni napajanje sa dobro poznatom i prepoznatljivom kremaljskom propagandom ne pomaže…
U smjeru Komišuvahe, tokom posljednje dvije sedmice, ukrajinske snage nastavile su svoje napade i zauzele nove položaje u 2 različita područja.
Na zapadu, nakon što su uspostavili kontrolu nad dijelom sjevernog Stepnohirska, Ukrajinci su nastavili širiti svoju zonu kontrole, zauzimajući dodatne ulice u sjevernom dijelu grada. Također su ponovno ušli u središte grada, ponovo zauzeli nekoliko nebodera i infiltrirali se u zapadne ulice.
Na istoku, ukrajinske snage započele su protunapad sjeveroistočno od Stepova, ponovno zauzevši neke položaje duž Norovske klance, a neke manje skupine infiltrirale su se dalje na zapad u smjeru Kamjanskog.