Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

palermo

#401 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by palermo »

Sta ovo I Dino kao SDA botine, prevara, nasjeli amerilanci itd ?
Sad sam tek zbunjen
Haris.ba

#402 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

palermo wrote: 25/02/2026 17:46 Sta ovo I Dino kao SDA botine, prevara, nasjeli amerilanci itd ?
Sad sam tek zbunjen
I Dino je zbunjen. Pred izbore ovako sebe eliminisati....
talijan97

#403 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by talijan97 »

Ja kako sam shvatio Kabiri ce biti druga ruka :run:

Edit: ipak ne, procitao sam avdin clanak :mrgreen:
Last edited by talijan97 on 25/02/2026 18:13, edited 1 time in total.
SaraFina

#404 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Na samitu su Memorandum o razumijevanju potpisali predsjednik Abraham Grupe, Amir Gross Kabiri i predsjednik grčke energetske kompanije Atlantic-Sea LNG Trade Alexandros Exarchou, kojim se utvrđuje okvir za dugoročni ugovor o opskrbi LNG-om.

Zahvalan je i američkoj ambasadorici u Grčkoj Kimberly Guilfoyle na, kako je izjavio, njezinoj odlučnosti i predanosti u pripremi terena za daljnji razvoj energetskog sektora na Balkanu. Kako je zaključio Kabiri, aktivnom prisutnošću Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini potiče se priljev novih investicija, čime se osiguravaju daljnji rast i sigurnost
Naslov i sadrzaj clanka nemaju veze s vezom.
Last edited by SaraFina on 25/02/2026 20:29, edited 2 times in total.
Haris.ba

#405 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Ovo je ta firma koja je izbor iza posla. Grcka firma (druga ruka) je potpisala nedavno ugovor sa Ukrainom o isporuci lng. E, ta firma je potpisala mou sa Kabirijem.

https://www.theguardian.com/business/20 ... 0terminals.
Two fossil-fuel billionaires with close ties to Donald Trump bought millions of shares in the company they co-founded just days after a meeting with senior White House officials, who then issued a key regulatory permit that helped expand the company’s fortunes in Europe.

Robert Pender, an energy lawyer, and Michael Sabel, a former investment banker, are the founders and co-chairs of Venture Global, a Virginia-based company that develops and operates liquefied natural gas (LNG) export terminals.
U toj firmi udjele imaju i Blackrock i Vanguard.

Tako....javite Dini da su mu slabi savjetnici i da se usuti sa pricom o uredbi vlade koja bira izvoznika. Ismijace ga ljudi, to se brise i pise novi zakon kako Ameri narede.

Ima izbor slusati, ili ce naci ko ce slusati.
Last edited by Haris.ba on 25/02/2026 18:32, edited 2 times in total.
SaraFina

#406 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 25/02/2026 18:26 Ovo je ta firma. Potpisali su nedavno ugovor i sa Ukrainom o isporuci lng.

https://www.theguardian.com/business/20 ... 0terminals.
Two fossil-fuel billionaires with close ties to Donald Trump bought millions of shares in the company they co-founded just days after a meeting with senior White House officials, who then issued a key regulatory permit that helped expand the company’s fortunes in Europe.

Robert Pender, an energy lawyer, and Michael Sabel, a former investment banker, are the founders and co-chairs of Venture Global, a Virginia-based company that develops and operates liquefied natural gas (LNG) export terminals.
U toj firmi udjele imajh i Blackrock i Vanguard.

Tako....javite Dini da su mu slabi savjetnici i da se usuti sa pricom o uredbi vlade koja bira izvoznika. Ismijace ga ljudi, to se brisei pise kako Ameri narede.

Ima izbir slusati, ili ce naci ko ce slusati.
Šta to po tebi znaci? Da ce Židov uvoziti direktno za sebe? Ili da ce uvoziti i distribuirati dalje? Ako bilo šta od toga prodhe mi smo na nivou afričkog plemena onda a Amir je Bog otac. Davace nam klikere valjda za to.
Last edited by SaraFina on 25/02/2026 18:31, edited 1 time in total.
Haris.ba

#407 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

SaraFina wrote: 25/02/2026 18:29 Šta to po tebi znaci? Da ce Židov uvoziti direktno plin za sebe? Ili da ce uvoziti i distribuirati dalje?
Ne znam zasto spominjes njegovu nacionalnost?

Naravno da ce uvoziti plin za sebe. Ko ce ga zaustaviti?
SaraFina

#408 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 25/02/2026 18:30
SaraFina wrote: 25/02/2026 18:29 Šta to po tebi znaci? Da ce Židov uvoziti direktno plin za sebe? Ili da ce uvoziti i distribuirati dalje?
Ne znam zasto spominjes njegovu nacionalnost?

Naravno da ce uvoziti plin za sebe. Ko ce ga zaustaviti?
Napisala sam ti već. Onda smo mi na nivou afričkog plemena i mozemo ocekivati da nas casti fino klikerima u zamjenu sto nas zaobilazi na ovaj način.
Napisala sam mu nacionalnost zato sto je USA sponzor zidovima diljem svijeta. Ne samo u Gazi znaci. Mada je ono u Gazi genocid. Sutra ce doci 4 slična Amiru i uzeti nam pitku vodu i prodavati.
Danguba

#409 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

JovicSA wrote: 25/02/2026 15:51
Danguba wrote: 25/02/2026 14:53Zasto?
Šta zašto? Pa kažeš da je to Trojka sve pustila i Koanković lično, imaš li čime to potkrijepiti?
Sta ocekujes od nikih tamo njiva, da ti izadje i kaze pa on je veliki potrosac.
Dino je juce bio u Amarici povodom ovog pitanja...lahko se praviti blesav.
Eto rece nam i Dino da samo Energoinvest moze uvoziti plin.
Da vidim koliko dugo ce izdrzati.
Skoro nam je rekao ''pa zar mora BH gas''.

Svi ste zaboravili da su Rafineriju nafte u B.Brodu preko noci i bez potrebnih dozvola prikljucili na plin iz Hrvatske. Niko se i ne pocesa.
Last edited by Danguba on 25/02/2026 18:54, edited 1 time in total.
SaraFina

#410 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Danguba wrote: 25/02/2026 18:48 Eto rece nam i Dino da samo Energoinvest moze uvoziti plin.
Nije Dino nista kriv u ovom slucaju. Ovo ako se realizira stvarno, kao sto vi pojedini predvidjate, to je poraz svih nas. A Dino tu ne moze puno uraditi. Jedino mozda mozemo izabrati “kolonizatora” i od koga cemo uzeti klikere. Ako i to. Dino je javno izašao sa informacijama koje on zna. Za razliku od onih iz SDF-a koji nas u ovakvim slučajevima nisu ni informisali. Nego prebace u treću i vozi misko.

Mozemo reci šta god Hocemo za Dinu. Ali da komunicira i pokusava, ne mozes mu osporiti.
HelaS

#411 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

Danguba wrote: 25/02/2026 18:48 Eto rece nam i Dino da samo Energoinvest moze uvoziti plin.
Moja firma, sad da imam dobru cijenu, kupca i način distribucije, može uvoziti plin. Bilo koji "naftaš" u BiH može uvoziti plin. Ukoliko se izgradi Južni plinovod, ako Energoinvest dobije pravo na transport plina tim plinovodom, onda je Energoinvest. Ali u BiH svi koji ispunjavaju određene akcizne uslove mogu uvoziti plin.
MarlboroGold

#412 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by MarlboroGold »

dembele wrote: 25/02/2026 16:26
Maliodmene wrote: 25/02/2026 15:18
palermo wrote: 25/02/2026 15:16 Nisam bas upratio, ,jel ovo sto je Kabiri potpisao dobro za nas ili nije ??
Samim tim sto ce trositi velike kolicine plina, vjerovatno je dobro, nek me eksperti isprave. Ja sam uletio ovde vise zbog toga kako su novinari napisali sam naslov i clanak i sta sve rade za klikove.
Ti klix novinari u pokušaju su teška seljadija. Elementarna nepismenost i senzacionalizam dominiraju, u naslovima sve nešto žestoko, brutalno, oštro, neviđeno...
Baš tako. Kao da su prešli sa Informera i Kurira na klix.
Danguba

#413 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Vidim sada da je i Lakic reagovao sto znaci da se sam kapica namece kao glavni.

Nadam se da ce nasi naci nacina da ovaj projekat(iako nam ne treba) privede kraju.

Shvatite, ovog momenta jasemo pogresnog konja.
Ovoj americkoj administraciji treba pokazati srednji prst.
Hebe se njima i za BiH i sve njene gradjane. Oni osnovali agenciju u ministarstvu koja se bavi samo kako nametnuti americki plin mnogim zemljama ''kao alternativu ruskom''. Eto mi ne znamo od koga treba da kupujemo.

Tu je Dodik u pravu, odhebes svakoga ko ti ne odgovara i bolje ce te postovati.

Moze Juzna ali da obuhvatite Bihac, Tuzlu i Gorazde pa da znamo da je sve pokriveno a ovako, sta njima odgovara to ce finansirati.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#414 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

Jel tu bagru stid ista reci, covjeku treba plin otisao nasao zavrsio

Ko ce mu reci da ne moze?
Lakić? :lol:

Ovo samo.pokazuje kakvi ublehanti rade u nasim inatitucijama

Da se Lakića čekalo ne bi do 2046te bilo zakopno

Jel misli da će neko ko.je investirao novce da ceka Lakija da se smiluje da polozi cijev kroz.krš
SaraFina

#415 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Ma nije to bas tako jednostavno kako je Amir sa stozernikom to zamislio.
Šta Energoinvest radi?
Energoinvest je multidisciplinarna inženjerska kompanija koja se bavi kompleksnim projektima “ključ u ruke” u energetici i tehnologiji:
Projektovanje, isporuka opreme i izgradnja dalekovodnih mreža, trafostanica i energetskih sistema.
Učešće u izgradnji hidroelektrana, termoelektrana i drugih industrijskih postrojenja.
Izgradnja i automatizacija energetskih i telekomunikacionih sistema.
Uključen je i u projekte informaciono-komunikacionih tehnologija i naprednih tehnoloških rješenja.
⚡ Uloga u energetskom sektoru BiH
Energoinvest je dugo bio važan akter na tržištu Bosne i Hercegovine i šire regiona zbog svog znanja u energetici, od transporta električne energije do gasnog sektora i modernih energetskih rješenja.
🌍 Međunarodno poslovanje
Kompanija ima iskustvo u radu u više od 105 zemalja širom svijeta, gdje je realizovala različite infrastrukturne i energetske projekte i sarađivala s velikim međunarodnim partnerima.
🆕 Najnovije (2026.)
Nedavno je Energoinvest ostvario znatan poslovni oporavak i profitabilnost, povećao neto dobit i stabilizovao poslovanje nakon godina konsolidacije, te potpisao nove ugovore za infrastrukturne projekte i ulazak u nove sektore i tržišta.
U kratkom: Energoinvest je velika bosanskohercegovačka inženjerska kompanija specijalizovana za energetiku i kompleksna industrijska rješenja, s dugom tradicijom u zemlji i inostranstvu.

Ukratko, Energoinvest u BiH je ključni domaći stručnjak za projekte u energetici, inženjeringu i tehnologiji, sa snažnim prisustvom i ugledom kako na domaćem tržištu tako i internacionalno.
U Bosni i Hercegovini distribuciju prirodnog plina mogu obavljati samo licencirane kompanije, u skladu sa entitetskim zakonima (jer je energetika u nadležnosti entiteta).
🏢 Federacija BiH
U Federaciji BiH distribuciju plina obavljaju preduzeća koja dobiju licencu od Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).
Primjeri distributera:

Sarajevo-gas d.o.o. Sarajevo
BH-Gas d.o.o. Sarajevo (primarno transport, ne klasična distribucija krajnjim kupcima)
🏢 Republika Srpska
U Republici Srpskoj nadležna je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS).
Primjer distributera:

Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo
lokalna komunalna ili energetska preduzeća sa odgovarajućom licencom
⚖️ Ko može distribuirati plin?
Može:
Privredno društvo registrovano u BiH
Koje ima odgovarajuću tehničku infrastrukturu
Koje dobije licencu od nadležnog regulatora (FERK ili RERS)
Koje ispunjava sigurnosne i tehničke standarde
Ne može:
Fizičko lice
Firma bez licence
Firma bez koncesije ili pristupa distributivnoj mreži

Ako želiš, mogu ti objasniti i razliku između transporta, distribucije i snabdijevanja plinom u BiH.
Objasni
U BiH se plinski sektor dijeli na tri ključne djelatnosti: transport, distribucija i snabdijevanje. Evo jasne razlike:
🔵 1️⃣ Transport plina (visokotlačni sistem)
Šta je to?
Transport znači prenos plina kroz glavne magistralne gasovode od ulaza u državu do većih potrošačkih zona ili distributivnih mreža.
Karakteristike:

Visok pritisak
Velike udaljenosti
Državni / entitetski nivo
Prirodni monopol (jedna mreža)
Primjer u FBiH:
BH-Gas d.o.o. Sarajevo – upravlja transportnim sistemom u Federaciji.
U RS transport obavlja operater pod nadzorom Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

👉 Transporter ne prodaje plin građanima – on samo “prevozi” plin kroz mrežu.

🟢 2️⃣ Distribucija plina (srednji i niski pritisak)
Šta je to?
Distribucija znači dovođenje plina od magistralne mreže do gradova, naselja i pojedinačnih objekata.
Karakteristike:

Niži pritisak
Lokalni nivo (grad/općina)
Takođe prirodni monopol (jedna mreža po području)
Primjeri:
Sarajevo-gas d.o.o. Sarajevo (FBiH)
Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo (RS)
👉 Distributor održava cijevi u gradu i priključuje objekte, ali ne mora biti isti kao snabdjevač.
🟡 3️⃣ Snabdijevanje plinom (trgovina/prodaja)
Šta je to?
Snabdijevanje znači kupovinu plina na tržištu i njegovu prodaju krajnjim kupcima (građanima i firmama).
Karakteristike:

Komercijalna djelatnost
Moguće je više snabdjevača
Mora imati licencu regulatora
Snabdjevač:
Kupuje plin (npr. iz uvoza)
Plaća transport i distribuciju
Ispostavlja račun krajnjem kupcu
📌 Ukratko (najjednostavnije objašnjenje)
Transporter = autoput za plin između gradova
Distributor = gradske ulice za plin
Snabdjevač = firma koja ti prodaje plin i šalje račun
Ako želiš, mogu ti objasniti i kako funkcioniše liberalizacija tržišta plina u BiH i da li građani mogu birati snabdjevača.
Last edited by SaraFina on 25/02/2026 20:29, edited 1 time in total.
Haris.ba

#416 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Mrsko mi provjeravati dokle je tacno u bespucima parlamenta zapeo negdje - FBiH donosi zakon o gasu.

Taj zakon mijenja famoznu uredbu koju ministri spominju.

Ne moze ostati jedna drzavna firma odabrana uredbom vlade uvoznik gasa.

Pa prvi Ameri ce ti se poceti smijati.

Da li to nekomstvarno vjeruje da ce na americkom plinovodu neka vlada moci uredbom ostaviti neku drzavnu firmu da ubire novce? Imam mu onda most (Vijecnicu) za prodati.

Spominjanje te uredbe u ovim novim okolnostima je haman isto ko spominjanje da 1980.postoji samoupravljanje u firmama i cistacica treba glasati hoce li se uvoziti gas iz SSSR.
Last edited by Haris.ba on 25/02/2026 20:30, edited 2 times in total.
Danguba

#417 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

mk ultra wrote: 25/02/2026 20:09 Jel tu bagru stid ista reci, covjeku treba plin otisao nasao zavrsio

Ovo samo.pokazuje kakvi ublehanti rade u nasim inatitucijama

Da se Lakića čekalo ne bi do 2046te bilo zakopno

Jel misli da će neko ko.je investirao novce da ceka Lakija da se smiluje da polozi cijev kroz.krš
Pa kako bi ti rijesio to?
Imas firmu u Hrvatskoj i potpises sa Grckom da ces uvoziti njen plin iz Madjarske i upalis bagere i ozezi.
Ko hebe hrvatske institucije.
Haris.ba

#418 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Danguba wrote: 25/02/2026 20:29 Imas firmu u Hrvatskoj i potpises sa Grckom da ces uvoziti njen plin iz Madjarske i upalis bagere i ozezi.
Ko hebe hrvatske institucije.
Firma zakupi kapacitet terminala na Krku, nasla firmu koja prodaje gas, plati se drugoj firmi koja ima plinovod za prevoz i firma koja je potrosac kupi.

Ta firma iz Grcke nema svog plina. To je druga ruka firma.
zubi

#419 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

mk ultra wrote: 25/02/2026 20:09 Jel tu bagru stid ista reci, covjeku treba plin otisao nasao zavrsio

Jasta, bas tako ce biti... samo ako smo ludi i dozvolimo.
Haris.ba

#420 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zubi wrote: 25/02/2026 20:34

Kako ce natjerati Amere da na njihovom plinovodu drzavna firma uzima procenat za nista?

I ko je to "mi"?
SaraFina

#421 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 25/02/2026 20:28 Mrsko mi provjeravati dokle je tacno u bespucima parlamenta zapeo negdje - FBiH donosi zakon o gasu.

Taj zakon mijenja famoznu uredbu koju ministri spominju.

Ne moze ostati jedna drzavna firma odabrana uredbom vlade uvoznik gasa.

Pa prvi Ameri ce ti se poceti smijati.

Da li to nekomstvarno vjeruje da ce na americkom plinovodu neka vlada moci uredbom ostaviti neku drzavnu firmu da ubire novce? Imam mu onda most (Vijecnicu) za prodati.

Spominjanje te uredbe u ovim novim okolnostima je haman isto ko spominjanje da 1980.postoji samoupravljanje u firmama i cistacica treba glasati hoce li se uvoziti gas iz SSSR.
A ti vjeruješ da ce moći neko tipa Amira G. K zaobici sve navedeno?
Haris.ba

#422 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

SaraFina wrote: 25/02/2026 20:38 A ti vjeruješ da ce moći neko tipa Amira G. K zaobici sve navedeno?
Koje navedeno? Ne moze ostati postojeca uredba na snazi. To je proslost sa dolaskom Amera.

Dolaze ljudi i svojim parama prave plinovod (sta ce im BH gasa?), gas uvozi ko moze uvezati onoga ko ima plinska polja, tankere za prevoz, kapacitete npza kupovinu terminala, placanje prevoza, pronalazak kupca....
Last edited by Haris.ba on 25/02/2026 20:41, edited 1 time in total.
SaraFina

#423 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 25/02/2026 20:37
zubi wrote: 25/02/2026 20:34

Kako ce natjerati Amere da na njihovom plinovodu drzavna firma uzima procenat za nista?

I ko je to "mi"?
Ti malo pretjerujes sa utjecajem ovog Amira. Pa nije Donaldov zet.
nivla

#424 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by nivla »

Plinovod amira kabirija
SaraFina

#425 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 25/02/2026 20:39
SaraFina wrote: 25/02/2026 20:38 A ti vjeruješ da ce moći neko tipa Amira G. K zaobici sve navedeno?
Koje navedeno? Ne moze ostati postojeca uredba na snazi. To je proslost sa dolaskom Amera.
Kratko rečeno po tebi “ hebani smo” i mozemo iskljucivo skinuti gace?
Post Reply