Porezna FBiH - aplikacija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tap3ah75

#1 Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Da li je neko u ovome slučajno?
Porezna je izdala novu aplikaciju za npis i js i zamoli me fredndica da joj to pomognem aktivirati ali naravno da smo odmah zapeli.
A podrška im je je ku*ac - pa ako je neko s foruma uspio - ajde neka se javi.

hFala unaprijed
Armin2013

#2 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

Pozz, ne bih da vrijeđam ali treba malo i pročitat, masu pitanja vidim po fb na ovu temu a odgovori se nalaze u upustvu izdatom od PU.
Što se tiče podrške, imao jeno pitaje skoro, ljudi odgovorili u roku od 30 min, i sve ok.

A svaka aplikacija ima problema na početku pa i ova, nemaju oni milione da to sve testiraju, ali evo jedan po jedan prolem se otklanja.

Ja od prve sve uradio i već mjeces dana uredno potpisujem sa KEP.

A sad reci šta treba, tj gdje je zapela frendica
Armin2013

#3 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

tap3ah75 wrote: 06/02/2026 09:02 Da li je neko u ovome slučajno?
Porezna je izdala novu aplikaciju za npis i js i zamoli me fredndica da joj to pomognem aktivirati ali naravno da smo odmah zapeli.
A podrška im je je ku*ac - pa ako je neko s foruma uspio - ajde neka se javi.

hFala unaprijed
I da nije nova aplikacija, stara je samo je način potpisivanja novi
tap3ah75

#4 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Armin2013 wrote: 06/02/2026 09:07 Pozz, ne bih da vrijeđam ali treba malo i pročitat, masu pitanja vidim po fb na ovu temu a odgovori se nalaze u upustvu izdatom od PU

Nema vrijeđanja :lol:
Vjeruj mi da sam temeljito išao korak po korak prateći njihovo Tehničko uputstvo.
Kada im pošalješ upit mejlom za podršku - dobiješ link za svoj "slučaj" .... ali mi traži ime i pass. Nemam pojma šta je to + ne žele mi odgovoriti kad ih pitam oko toga.

Zapeli smo nakon PP1 prijave.
Dobila je mejl da je uredno registrovana i uspješno podnesen PP1.
Nakon toga ide da se sa digitalnim potpisom prijavi, ukuca PIN (KEP je uštekan) i onda je vrati na stranicu za registraciju i piše da je korisnik već registrovan i kad idem na log in onda opet KEP + pin i opet vraća na stranicu za registraciju.

A gdje imaju te rasprave, pitanja na FB - da pogledam?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#5 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by gentoo »

Posalji ti neki mass email svim prijateljima da te vise ne zovu za probleme sa racunarima, da ti nisi taj prijatelj. Olaksaj sebi zivot po stare dane :mrgreen:
Armin2013

#6 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

tap3ah75 wrote: 06/02/2026 10:59
Armin2013 wrote: 06/02/2026 09:07 Pozz, ne bih da vrijeđam ali treba malo i pročitat, masu pitanja vidim po fb na ovu temu a odgovori se nalaze u upustvu izdatom od PU

Vjeruj mi da sam temeljito išao korak po korak prateći njihovo Tehničko uputstvo.
Kada im pošalješ upit mejlom za podršku - dobiješ link za svoj "slučaj" .... ali mi traži ime i pass. Nemam pojma šta je to + ne žele mi odgovoriti kad ih pitam oko toga.

Nakon toga ide da se sa digitalnim potpisom prijavi, ukuca PIN (KEP je uštekan) i onda je vrati na stranicu za registraciju i piše da je korisnik već registrovan i kad idem na log in onda opet KEP + pin i opet vraća na stranicu za registraciju.

Na koju stranicu vraca?
Ako je PP1 uspješno prošao ide na ovu stranicu
https://npis.fpu.gov.ba/npis
izzabere sa liste svoj certfikat HALCOM ili BH Pošta
i otvori se link za registraciju certifikata ili tako nešto

Grupa na fb: Računovođe i revizori
Armin2013

#7 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

tap3ah75 wrote: 06/02/2026 10:59

Kada postaviš pitanje u podršku, oni otvore nalog na svojoj nekoj platformi i dobiješ na email link, user i šifru da možeš ući na pltaformu i poglddati, ali samo za to pitanje, platforma je zatvorenog tipa
tap3ah75

#8 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Kontam ja to za moj nalog
Ali ne dobijem user name i pass

A vidjeću za ovo ... za Certifikat
tap3ah75

#9 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

@Armin2013

De mi par stvari pojasni ako znaš, kad si već nagodan. :lol:

Jesam li dobro skontao ... ove knjigovođe imaju od ranije neki certifikat ... instaliran ... ono kad dobiju papir od porezne pa se prijave i skinu root i instaliraju certifikat.
Imali su link za aplikaciju od porezne i to je to.

Sad je novina da imaju digitalni potpis sa KEP (stik)
I treba (prateći Tehničko uputstvo) podesiti taj KEP i onda opet koristiti istu aplikaciju od porezne, tj. onaj isti link. Fol je samo da sa KEP mogu digitalno potpisivati.

Jesam li išta nadošao? :lol:

I je li mora opet preko EDGE (explorer mod) ili može i preko nekog drugog browsera?
Jer mi kažu da u EDGE se pobrišu neke stranice nakon 30 dana i moraju svaki put ih ponovo dodavati.
no_sekirli

#10 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by no_sekirli »

Generalno, sajt im je grozan, kao i certifikati i sve ostalo vezano za poreznu.

2026., a oni i dalje forsiraju koristenje servisa preko IE, odnoso Edge u compatibilty modu, gdje moras podesiti 20 stvari u postavkama interneta, kao i namjestati svakih 30 dana u postavkama browsera. Te scriptleti ovako, te appleti onako, te activX controle...

Ne znam kako ih nije sramota ono smece drzati na ovoj razini vec godinama.

Da ne komentiram sve vezano prvo za one kartice, pa sad nove "digitalne potpise" i tjeranja korisnika da se vozaju minimalno 2 puta do regionalnih centara.
Smecari jedni uhljebnicki, kad sam usao u onu zgradu u Mostaru, radi ih unutra hiljade.
tap3ah75

#11 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Pusti ti to ... otvori sebi temu pa da ih zajedno blatimo :lol:

Pomozi ako znaš oko ovog novog sranja što su uveli
no_sekirli

#12 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by no_sekirli »

Da ti budem iskren, sluzba u firmi jos ceka te nove hepeke, tako da nisam jos morao na intervenciju. Ali cim dodju, kukat cemo zajedno :D
Armin2013

#13 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

tap3ah75 wrote: 10/02/2026 00:32 @Armin2013

De mi par stvari pojasni ako znaš, kad si već nagodan. :lol:

Jesam li dobro skontao ... ove knjigovođe imaju od ranije neki certifikat ... instaliran ... ono kad dobiju papir od porezne pa se prijave i skinu root i instaliraju certifikat.
Imali su link za aplikaciju od porezne i to je to.

Sad je novina da imaju digitalni potpis sa KEP (stik)
I treba (prateći Tehničko uputstvo) podesiti taj KEP i onda opet koristiti istu aplikaciju od porezne, tj. onaj isti link. Fol je samo da sa KEP mogu digitalno potpisivati.

Jesam li išta nadošao? :lol:

I je li mora opet preko EDGE (explorer mod) ili može i preko nekog drugog browsera?
Jer mi kažu da u EDGE se pobrišu neke stranice nakon 30 dana i moraju svaki put ih ponovo dodavati.
Puno pitanja za kucat al haj :D

Da, prije je bio cetifikat izdat od strane PU, i taj certifikat nije bio kvalifikovan, sto znači da nije imao neku vrijednost, bio je cilj da knjigovođe unesu u bazu PU što treba, to oštampaju i odnesu na šaltetr PU na ovjeru i tada je taj dokument vjerodostojan.

Sada je uveden KEP, kvalifikovani elektronski potpis, dokument koji potpišeš s njim kao da si ručno potpisao, ustvari to i jest tvoj privatni potpis, i ide se na to da se ne mora nositi u PU na ovjeru, sve što se potpiše s KEP odmah postaje vjerodostojno.

KEP imaš na USB ili na karitici zavisi na šta se odlučiš.

Aplikacija kod PU je ista, imaju neke manje izmjene zbog funkcionisanja KEPa ali ista je web adresa i za NIPS i JS aplikacije.

Gdje god želiš da nešto potpišeš sa KEP taj KEP rvo moraš registrovat na tom severu da bi ga mogao prepoznati. Što se tiče PU prvi korak je da ovlašteno lice iz firme tebe kao knjigovođu ili zaposlenika te firme prijavi u PU da ćeš potpisivati, ima aplikacija i za to. Kada prođe ta prijava onda ta osoba koja je prijavljena ide na strnicu PU i odmah na prvoj stranici dobije poruku da prijavi certifikat i postavi šifre, i to je to.
Kod mene je bilo tako i sve je prošlo iz prve, naravno kao i svaka aplikacija na početku ponegdje šteka ali i to se rješeva pomalo.

Iz porezne kažu da možeš koristiti bilo koji browser, ja koristim edge. To što si naveo za explorer mode je važilo za prošlu aplikaciju, ona je radila samo u explorer mode nije mogla u Edge, pa si morao u postavkama napraviti da stranicu PU otvara u explorer mode, a ta postavka je isticala svakih 30 dana, ja sam na internetu našao kako uštimati postavke da vrijede 10 godina pa nisam imao problem.
Po novom sve to treba pobrisati i plikacija radi u Edge modu.
Armin2013

#14 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

no_sekirli wrote: 10/02/2026 00:55 Generalno, sajt im je grozan, kao i certifikati i sve ostalo vezano za poreznu.

2026., a oni i dalje forsiraju koristenje servisa preko IE, odnoso Edge u compatibilty modu, gdje moras podesiti 20 stvari u postavkama interneta, kao i namjestati svakih 30 dana u postavkama browsera. Te scriptleti ovako, te appleti onako, te activX controle...

Ne znam kako ih nije sramota ono smece drzati na ovoj razini vec godinama.

Da ne komentiram sve vezano prvo za one kartice, pa sad nove "digitalne potpise" i tjeranja korisnika da se vozaju minimalno 2 puta do regionalnih centara.
Smecari jedni uhljebnicki, kad sam usao u onu zgradu u Mostaru, radi ih unutra hiljade.
Te postavke ne važe više, to je bilo prije. Više se ne koristi IE mode.
Ja sam sve riješio a nisam ni jednom otišao do PU, fizički.

Treba da imaš KEP i sve rješavaš online, što se tiče PU.

Kao knjigovođa koji koristi njihove aplikacije, aplikacije su ok. Sličnu koristi i Uprava za indirektno oporezivanje.
A ove aplikacije bi trebale da smanje broj radnika s obirom da neće morati unositi ručno sve što mi donesemo.
Armin2013

#15 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

no_sekirli wrote: 10/02/2026 01:41 Da ti budem iskren, sluzba u firmi jos ceka te nove hepeke, tako da nisam jos morao na intervenciju. Ali cim dodju, kukat cemo zajedno :D
Ne znam koliko si u toku ali evo pomoc
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ik.imagekit.io/9qcwbg8wl/Tehnic ... TdL7LJ.pdf
no_sekirli

#16 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by no_sekirli »

Hvala ti.

Moji u firmi čekaju te kartice ili flash-eve, ne znam šta su odabrali, pa tek onda ćemo u boj, u boj :D
tap3ah75

#17 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

U tom Tehničkom uputstvu uopšte nigdje ne spominju da treba sa stranici pošte ili halkoma instalirati KEP uređaj.
I kad sam uspio na telefon dobiti podršku, prebace me na stručnjaka i nakon što mu objasnim gdje mi je zapelo njegov savjet je - da ponovo instaliram win na računar i da onda vidim hoće li raditi.

A konkretno sam zapeo na koraku kad trebam ići na link za aplikaciju (adresa je ista kao i ranije), prepozna mi certifikat, odaberem ga i klik na OK.
I onda izađe poruka da ne može otvoriti stranicu.
dzeko1

#18 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by dzeko1 »

Ja sam instalirao i namjestio sve bez problema, bilo mi je dovoljno korisničko uputstvo od PU. Međutim, najveća glupost mi je kad prijavim radnika na obavezno osiguranje (EJS, JS3100) i "potpišem" isti sa KEP-om, opet se obrazac isprintani mora nositi u poreznu upravu. Koji će mi vrag onda KEP, još te natjera da platiš bhpošti ili halcomu skoro 200 km za tri godine. :-)
tap3ah75

#19 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

@dzeko1

A znači imaš onaj KEP (stik)?
Kad si njega podesio, instalirao?

Ja nisam uopšte u njihovom uputstvu vidio uputu da treba otići na stranicu izdavača i poskidati one fajlove
dzeko1

#20 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by dzeko1 »

Tako je, imaš dva uputstva (kod mene je bh pošta izdavač kep-a), imaš sve fino objašnjeno na njihovoj stranici, ima čak i video. Kad si to završio, instalirao KEP, certifikate i softver, onda se sa elektronskim potpisom prijaviš na onaj sajt porezne uprave, tu popuniš par podataka, jer većinu povuče iz samog KEP-a, onda odeš na NPIS i podesiš pristup za tu osobu (npr kolegica kod mene ima NPIS, ja EJS, ali se sve podešava preko npis stranice). Ja nisam imao nikakvih problema, trebalo mi je nekih 15-ak minuta da namjestim sve. I da, radi i u chrome-u, s tim što se moraju instalirati addoni, ali to ti ponudi automatski.
tap3ah75

#21 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Ma hebiga tako bi trebalo.
I kod mene je fino prošlo instaliranje sa stranice pošte, pratio sam video uputstvo i polako.

Onda je fino krenulo i ovo od porezne ali stade na tom koraku.
Katastrofa im je podrška - odgovor od njih: nije do nas, reistalirajte Windows.
A ista žena na istom računaru radila sve normalno na ranijoj verziji aplikacije.
Armin2013

#22 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by Armin2013 »

tap3ah75 wrote: 11/02/2026 22:56 Ma hebiga tako bi trebalo.
I kod mene je fino prošlo instaliranje sa stranice pošte, pratio sam video uputstvo i polako.

Onda je fino krenulo i ovo od porezne ali stade na tom koraku.
Katastrofa im je podrška - odgovor od njih: nije do nas, reistalirajte Windows.
A ista žena na istom računaru radila sve normalno na ranijoj verziji aplikacije.
Ako korsitiš Edge, u staroj verziji aplikacije si morao odobrit IE mode za stranicu PU, sada sve to mora pobrisati, izbrisati u postavkama Edge da ti strancu PU otvara u IE modu. Ako već nisi izbrisao.
tap3ah75

#23 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Probao sam na tri različita browsera.
Ostalo mi je jedino još vratiti na defaultne active x postavke - i to se mjenjalo na staroj aplikaciji.

Ako ne onda kao što podrška kaže - nanova windowse instalirati.
VladaFBiH

#24 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by VladaFBiH »

Jedna osoba ne može biti prijavljena za 2 firme kao odgovorno lice - nonsens
Jedan mail se ne može korisititi za 2 firme (odgovorno lice u 2 firme koristi isti mail za obje) - malo manji nonsens ali i dalje nonsens
tap3ah75

#25 Re: Porezna FBiH - aplikacija

Post by tap3ah75 »

Da se pohvalim da sam nadošao i uspio ovo srediti.

I to ne zaslugama ovih iz podrške porezne nego sopstvenim.
Post Reply