aldm wrote: ↑11/02/2026 11:05
Vagamo izmedju Trece osnovne u Pejtonu i privatne skole Mehmed Handzic u Luzanima.
Info iz prve ruke, škola M.H.je više nego solidna. Ovo govorim iz dugogodišnjeg iskustva, jer su mi djeca pohađala njihov vrtić i nastavila školu. Prvo je stariji osnovac a drugo, mlađe, je zlatna sredina. Ono što nije sjajno je to što se učiteljice mijenjaju kao na traci. Prvo dijete nije uspjelo nikada da upozna učiteljicu. Čim dođe- ode, ili na trudničko ili u drž.školu. Drugo što mi se manje sviđa su obroci, konstantna boljka svih nas roditelja. Ili smo mi rodili i stvorili male begove koji neće "svašta" da jedu, ili im je meni očajan. Ne znam stvarno... Znam samo da imaju kuhanu hranu i finu menzu. Ostalo je super. Imaju prevoz u jednom ili oba smjera, tako da iz Otesa ili bilo kojeg dijela grada voze vozači svojim minibusevima. Odlični su im Smart programi. Tu završe zadaću i kući stignu rasterećena po tom pitanju. Ne sjećam se da smo ikada djetetu pomagali oko zadaće. Stariji razredi nose više obaveza, ali starije dijete je i odgovornije, kuka ali završi sve. Nastavnici su ok. Čini mi se da više zahtjevaju discipline i odgovornosti, nego što je to bilo slučaj kada sam ja bila osnovac. Ono što mi se najviše sviđa je uniforma koju su učenici obavezni da nose. Tu se taj disbalans u statusu , hajmo reći umanjuje. Razlog zbog kojeg smo ih upisali u tu školu nije da glumimo neku elitu, već produženi boravak. U jednoj od tri škole mimo M.H. je teta čuvalica bila nepouzdana, unezverena. Čim sam je vidjela znala sam da mi djeca neće pohađati tu školu. Druga škola nije imala produž.boravak, već pored škole stara memli kuća od prije rata. Nisam ni tu thjela djecu da ostavljam. Treća škola

... Jedina opcija je bila da ih vozimo svaki dan u neku petu školu, negdje ili na izvolte u M.H. Fino podastru sve ponude, platiš i nema brige. Ne zivkaju nas svaki čas, ne žale se i tekuće probleme rješavaju sami sa djecom. Eto, to je to u kraćim crtama. Izreklamirah školu bez potrebe i želje, ali je ovo stvarni pogled roditelja koji radi u jednom kraju grada, živi u drugom a djeca u treći dio grada idu u školu. Ne znam kako je u državnim školama, u ovoj je ovako. Ima tu još štošta što sam sigurno zaboravila ili iz želje na dužem ionako dugu poruku. Pozdrav i sretno šta god izaberete!