Cudi me da nema na Ilidzi ili okolo negdje. I cudi me da nemaju u Prijedoru. Al valjda ce se vremenom jos siriti.
LIDL - sve o tome
Moderator: anex
- moon_walker_90
#1626 Re: LIDL - sve o tome
Cudi me da nema na Ilidzi ili okolo negdje. I cudi me da nemaju u Prijedoru. Al valjda ce se vremenom jos siriti.
-
Rogie
#1627 Re: LIDL - sve o tome
Pa u Tuzli nema... a koliko znam Zivinice isto nije pocela izgradnja, bez obzira sto ima na ovim kartama. Od TK mislim jedino Gracanica.moon_walker_90 wrote: ↑09/02/2026 23:43![]()
-
vanjki
#1628 Re: LIDL - sve o tome
Definitivno za Sarajevo je malo onaj u Halilovicima. Bar treba jos jedan objekatdječak sa šibicama wrote: ↑09/02/2026 23:21Navodno su uzeli zemlju kod stadiona Kosevo, ali to je samo trac ili glasina, bar sto sam ja cuo.moon_walker_90 wrote: ↑09/02/2026 17:01 A gdje ce biti sve lokacije u i oko Sarajeva? Znam u Halilovicima i onaj u Istocnom i Vogosca(edit sad vidio nazive i na mapi), jel jos ima negdje? Znam da su im kancelarije u Bulevaru.
Valjda bi vec trebali poceti sa radovima, ako tu misle. A lokacija je odlicna, odmah iznad Zetre.
- dječak sa šibicama
#1629 Re: LIDL - sve o tome
Navodno Bingo blokira u TZ, ili je to samo trac.
U Lj ZG i BG imaju po nekoliko radnji u gradu, u ZG 18 ako sam dobro prebrojao, u Novom Sadu 5, BG 17 i tako dalje. Tako kaze gmaps.
Valjda ce Sarajevo biti iznad 1
U Lj ZG i BG imaju po nekoliko radnji u gradu, u ZG 18 ako sam dobro prebrojao, u Novom Sadu 5, BG 17 i tako dalje. Tako kaze gmaps.
Valjda ce Sarajevo biti iznad 1
- Cherry-Cherry
#1630 Re: LIDL - sve o tome
Dobro su i ovo uspjeli, obzirom koliko su ih opstruirali.
-
Ajdinn4
#1631 Re: LIDL - sve o tome
Koliko vidim od većih gradova nemaju Tuzlu i Prijedor. Doduše za Tuzlu je jasno zašto.
-
vanjki
- problemnatravunu
#1633 Re: LIDL - sve o tome
Čuj šta je problem , pa Bingo je iz Tuzle , milijarder je , i mogu zamisliti da svim silama lobira da tog "mrskog" Lidla nema barem tu gdje je on "gazda"
-
saimidin
#1634 Re: LIDL - sve o tome
Što bi rekli kazali, gdje lidl hoće ne može dobiti papire, a kao gdje im je nuđeno, lidl neće
Druga priča, za jednu lokaciju gdje je oboje se poklopilo, preskupo ali baš
Biće 100% možda ne u samoj tuzli ali vrlo blizu, bar tako kažu
Samo meni nije jasna opsesija kod ljudi ili bolje reći konzumera, biće kad bude, još jedan market
Druga priča, za jednu lokaciju gdje je oboje se poklopilo, preskupo ali baš
Biće 100% možda ne u samoj tuzli ali vrlo blizu, bar tako kažu
Samo meni nije jasna opsesija kod ljudi ili bolje reći konzumera, biće kad bude, još jedan market
-
kolegione
#1635 Re: LIDL - sve o tome
Vlasnik Binga je kupovao zemlju i prije 10 godina tako blokirajuci konkurenciju tadasnju, sasvim legitmna strategijaproblemnatravunu wrote: ↑13/02/2026 06:31 Čuj šta je problem , pa Bingo je iz Tuzle , milijarder je , i mogu zamisliti da svim silama lobira da tog "mrskog" Lidla nema barem tu gdje je on "gazda"
- ZoomZoomKiwi
#1636 Re: LIDL - sve o tome
Sve što će smanjiti Bingov (ili bilo čiji) monopol je itekako dobrodošlo.
Šteta za Tuzlu.
Šteta za Tuzlu.
-
kolegione
#1637 Re: LIDL - sve o tome
DIjelim misljenje, Bingo ima vec 30% trzisnog udjela u robi siroke potrosnje na nekim kategorijama i preko 40% (kategorije koje se ne prodaju, na BP i kioscima)ZoomZoomKiwi wrote: ↑13/02/2026 23:10 Sve što će smanjiti Bingov (ili bilo čiji) monopol je itekako dobrodošlo.
Šteta za Tuzlu.
Takodjer, nije uspio kroz ovu dominaciju nije ocigledno ni zelio da nam donese jeftine cijene, kroz lanac opskrbe i gasenje distributera velikih brandova, pa stoga placamo deo 8 - 10 - 12 KM. a u EU je 3 -4 -5 KM
No medjutim ostaje pitanje, da li ce lidl zbog velike dominacije 3 lanca ( Bingo, Tropic/Crvena Jabuka, Konzum/Mercator) koji nose od 55 - 60 trzisnog udjela, pronaci odgovarajuce dobavljace, koji ce podrzati politiku LIDL-a sa niskim cijenama
Ili ce se okrenuti 95% uvozu sto nasoj ekonomiji ce biti problem za domace proizvodjace.
U svakom slucaju pozitivan ce biti impact kratkorocno, dugorocno zavisi od odgovora lanaca, ono sto je tuzno da su oni zauzeli strategiju kupujemo i mi svoje brandove uvoz i robne marke bez pokusaja da razviju domace proizvodjace.
OFF topic
Ukoliko necemo brzo ulaziti u EU, tj dobiti full pristup fondovima, ja mislim da trebamo uvesti neku barijeru tj olaksicu proizvedeno u BIH nema PDV, jer ubice nas situacija ako ovako nastavimo...
-
HelaS
#1638 Re: LIDL - sve o tome
Nema šanse. UO UINO nikad neće odobritikolegione wrote: ↑13/02/2026 23:18Ukoliko necemo brzo ulaziti u EU, tj dobiti full pristup fondovima, ja mislim da trebamo uvesti neku barijeru tj olaksicu proizvedeno u BIH nema PDV, jer ubice nas situacija ako ovako nastavimo...SpoilerShowDIjelim misljenje, Bingo ima vec 30% trzisnog udjela u robi siroke potrosnje na nekim kategorijama i preko 40% (kategorije koje se ne prodaju, na BP i kioscima)ZoomZoomKiwi wrote: ↑13/02/2026 23:10 Sve što će smanjiti Bingov (ili bilo čiji) monopol je itekako dobrodošlo.
Šteta za Tuzlu.
Takodjer, nije uspio kroz ovu dominaciju nije ocigledno ni zelio da nam donese jeftine cijene, kroz lanac opskrbe i gasenje distributera velikih brandova, pa stoga placamo deo 8 - 10 - 12 KM. a u EU je 3 -4 -5 KM
No medjutim ostaje pitanje, da li ce lidl zbog velike dominacije 3 lanca ( Bingo, Tropic/Crvena Jabuka, Konzum/Mercator) koji nose od 55 - 60 trzisnog udjela, pronaci odgovarajuce dobavljace, koji ce podrzati politiku LIDL-a sa niskim cijenama
Ili ce se okrenuti 95% uvozu sto nasoj ekonomiji ce biti problem za domace proizvodjace.
U svakom slucaju pozitivan ce biti impact kratkorocno, dugorocno zavisi od odgovora lanaca, ono sto je tuzno da su oni zauzeli strategiju kupujemo i mi svoje brandove uvoz i robne marke bez pokusaja da razviju domace proizvodjace.
OFF topic
-
kolegione
#1639 Re: LIDL - sve o tome
Naravno, to je izvor finansiranja drzave, ali mislim da bi imali problem i sa "partnerima" no medjutim dugorocno, ako ne dobijamo pristup fondovima nemamo sta cekati, trebamo uvesti barijere na stvari koje su nam bitne.HelaS wrote: ↑13/02/2026 23:42Nema šanse. UO UINO nikad neće odobritikolegione wrote: ↑13/02/2026 23:18Ukoliko necemo brzo ulaziti u EU, tj dobiti full pristup fondovima, ja mislim da trebamo uvesti neku barijeru tj olaksicu proizvedeno u BIH nema PDV, jer ubice nas situacija ako ovako nastavimo...SpoilerShowDIjelim misljenje, Bingo ima vec 30% trzisnog udjela u robi siroke potrosnje na nekim kategorijama i preko 40% (kategorije koje se ne prodaju, na BP i kioscima)ZoomZoomKiwi wrote: ↑13/02/2026 23:10 Sve što će smanjiti Bingov (ili bilo čiji) monopol je itekako dobrodošlo.
Šteta za Tuzlu.
OFF topic
Treba istraziti solucije, u svakom slucaju mene ne placaju za to, nego nako ja bezveze promisljam
-
HelaS
#1640 Re: LIDL - sve o tome
Tretman "domaćeg" i forsiranje prometa domaćih roba postiže se strožijim kontrolama uvoza stranih roba i državnim poticajima domaćegkolegione wrote: ↑13/02/2026 23:50Naravno, to je izvor finansiranja drzave, ali mislim da bi imali problem i sa "partnerima" no medjutim dugorocno, ako ne dobijamo pristup fondovima nemamo sta cekati, trebamo uvesti barijere na stvari koje su nam bitne.HelaS wrote: ↑13/02/2026 23:42Nema šanse. UO UINO nikad neće odobritikolegione wrote: ↑13/02/2026 23:18Ukoliko necemo brzo ulaziti u EU, tj dobiti full pristup fondovima, ja mislim da trebamo uvesti neku barijeru tj olaksicu proizvedeno u BIH nema PDV, jer ubice nas situacija ako ovako nastavimo...SpoilerShow
DIjelim misljenje, Bingo ima vec 30% trzisnog udjela u robi siroke potrosnje na nekim kategorijama i preko 40% (kategorije koje se ne prodaju, na BP i kioscima)
OFF topic
Treba istraziti solucije, u svakom slucaju mene ne placaju za to, nego nako ja bezveze promisljam![]()
- dječak sa šibicama
#1641 Re: LIDL - sve o tome
Lidl ima svoj lanac nabavke, i zato mogu imati posebne cijene.
Libo me ona stvar jel domaci ili uvozni artikal, ako je jeftiniji i nije los, kupujem.
Libo me ona stvar jel domaci ili uvozni artikal, ako je jeftiniji i nije los, kupujem.
-
kolegione
#1642 Re: LIDL - sve o tome
Da to su mjere koje mi vec imamo sto se tice nekih odredjenih poticaja, no medjutim ja sam za vecu protekciju, jer smo izgubili 30 godina.
Isto tako poticaj za domaceg kakav treba biti da dostigne konkurentnost Nestle-a ili recimo Atlatnic grupe (HRV)
ali nema veze off topic je svakako, vidjecemo kako cemo proci sa LIDL
-
kolegione
#1643 Re: LIDL - sve o tome
Naravno to je tvoje pravo, mi smo ekonomsko uredjene kapitalizam, demokratija je politicko uredjene imas pravo na to, cak moglo bi se reci da je to jako pragmaticno razmisljanje.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2026 23:57 Lidl ima svoj lanac nabavke, i zato mogu imati posebne cijene.
Ono sto je izazovno jeste, sto i dalje tvoja zdravstvena zastita zavisi od toga koliko drzava moze akumuluriati poreza
Vlasnik kompanije u BiH novce koje zaradi u pravilu (Hercegovce i Srbe iskljuci) reinvestira u BiH kroz pokretanje novih biznisa kupovinu nekretnina,
DOk strana kompanija te novce isisa plati 10% na dobit nekada i manje jer naprave transferne cijene..
-
mistek
#1644 Re: LIDL - sve o tome
Potrebno im je oko 6 mjeseci za izgradnju objekta. Otvaranje su najavili za prvi kvartal 2027. još prije skoro 4 godine i toga se drže. Tada su iznijeli plan sa 30 objekata u BiH. Na ovoj iznad postavljenoj mapi je taman 30-ak objekata. Dakle, tu je to negdje, a vjerovatno će još par završiti do kraja godine.
Ima ovdje prostora za širenje još itekako, sredina sa kupovnom moći da se isplasti. Na stranu što u Sarajevu moraju naći još lokacija, što će Tuzla isto kad-tad da se otvori, ali Visoko, Žepče, Prijedor, Cazin, pa i Pale - sve su to top lokacije
Ima ovdje prostora za širenje još itekako, sredina sa kupovnom moći da se isplasti. Na stranu što u Sarajevu moraju naći još lokacija, što će Tuzla isto kad-tad da se otvori, ali Visoko, Žepče, Prijedor, Cazin, pa i Pale - sve su to top lokacije
-
Trappist
#1645 Re: LIDL - sve o tome
Ja trebam biti sretan sto vlasnik binga kupuje nekretnine jer cu onda ja imati bolju zdravstvenu zaštitu?kolegione wrote: ↑14/02/2026 00:06Naravno to je tvoje pravo, mi smo ekonomsko uredjene kapitalizam, demokratija je politicko uredjene imas pravo na to, cak moglo bi se reci da je to jako pragmaticno razmisljanje.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2026 23:57 Lidl ima svoj lanac nabavke, i zato mogu imati posebne cijene.
Ono sto je izazovno jeste, sto i dalje tvoja zdravstvena zastita zavisi od toga koliko drzava moze akumuluriati poreza
Vlasnik kompanije u BiH novce koje zaradi u pravilu (Hercegovce i Srbe iskljuci) reinvestira u BiH kroz pokretanje novih biznisa kupovinu nekretnina,
DOk strana kompanija te novce isisa plati 10% na dobit nekada i manje jer naprave transferne cijene..
Ovaj forum je cudo
- pepeljara
#1646 Re: LIDL - sve o tome
Vjerujem da je kod nas "domace" sada sve sto se pakuje kod nasHelaS wrote: ↑13/02/2026 23:54Tretman "domaćeg" i forsiranje prometa domaćih roba postiže se strožijim kontrolama uvoza stranih roba i državnim poticajima domaćegkolegione wrote: ↑13/02/2026 23:50Naravno, to je izvor finansiranja drzave, ali mislim da bi imali problem i sa "partnerima" no medjutim dugorocno, ako ne dobijamo pristup fondovima nemamo sta cekati, trebamo uvesti barijere na stvari koje su nam bitne.
Treba istraziti solucije, u svakom slucaju mene ne placaju za to, nego nako ja bezveze promisljam![]()
Teoretski to je tacno ali napraviti distinkciju. - Uzgojeno i obradjeno u BIH bi trebalo imati etiketu domace, sve ostalo ne.
-
HelaS
#1647 Re: LIDL - sve o tome
U nekom krugovima ovamo odavno zagovaram da voće i povrće u trgovinama, izloženo za prodaju, mora imati jasno i uočljivo napisano porijeklo, državu, vrijeme berbe, kvalitet, broj dokumenta o laboratotrijskom ispitivanju bilo koje vrste, čak i negdje okačen Nalaz, itd. Kad kupujem grah, npr. želim da znam odakle je, kad je ubran, a ne da ga kupujem jer mi je prodavačica šapnula da je odličan, da se brzo kuha, a on poput onog mog krastavca, kipti od pesticida. Itd.pepeljara wrote: ↑14/02/2026 10:13Vjerujem da je kod nas "domace" sada sve sto se pakuje kod nasHelaS wrote: ↑13/02/2026 23:54Tretman "domaćeg" i forsiranje prometa domaćih roba postiže se strožijim kontrolama uvoza stranih roba i državnim poticajima domaćegkolegione wrote: ↑13/02/2026 23:50
Naravno, to je izvor finansiranja drzave, ali mislim da bi imali problem i sa "partnerima" no medjutim dugorocno, ako ne dobijamo pristup fondovima nemamo sta cekati, trebamo uvesti barijere na stvari koje su nam bitne.
A uskoro ce svi da tretiraju i ono sto se prodaje kod nas
Teoretski to je tacno ali napraviti distinkciju. - Uzgojeno i obradjeno u BIH bi trebalo imati etiketu domace, sve ostalo ne.
-
neki
#1648 Re: LIDL - sve o tome
Možda je tebi to teško shvatiti ali to što si napisao je djelimično tačno...građevinski sektor kod nas značajno doprinosi BDP-u.Trappist wrote: ↑14/02/2026 09:51Ja trebam biti sretan sto vlasnik binga kupuje nekretnine jer cu onda ja imati bolju zdravstvenu zaštitu?kolegione wrote: ↑14/02/2026 00:06Naravno to je tvoje pravo, mi smo ekonomsko uredjene kapitalizam, demokratija je politicko uredjene imas pravo na to, cak moglo bi se reci da je to jako pragmaticno razmisljanje.dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2026 23:57 Lidl ima svoj lanac nabavke, i zato mogu imati posebne cijene.
Ovaj forum je cudo
-
kolegione
#1649 Re: LIDL - sve o tome
Prvo u svakom slucaju trebas valjda je i logicno biti sretan ako imas bolju infrastrukturu bolju zdravstvenu zastitu skolstvo, penziju...
Drugo recimo u industriji koja se spominje gdje dolazi i LIDL, vlasnici distributerski kuca su napravili hotele na jadranu u pravilu svi imaju hotele na jadranu, grade komplekse po Zagrebu
Nasi u pravilu ulaze u projekte u BiH sto je logicno.
Lidli naravno nece praviti nista nego ce isplatiti dobit koliko mora i ide via Njemacka.
Ja nisam protiv LIDL-a cak sam napisao da je Bingo kao lider propustio da napravi sto je trebao danas se ne bi morao brinuti, ali vise bih volio da recimo dolaze IT kompanije ili neke proizvodne da dobijemo ljude sa know-how pa poslije imamo tu kompenteciju...
-
kolegione
#1650 Re: LIDL - sve o tome
Ovo je poseban problem kad kupite recimo Bingo majonezu na kojoj je EAN code 387 pomislite da je domace, ali naravno nije to je Polimark majoneza koja je napravljena kao PL (Robna Marka) u Srbiji.HelaS wrote: ↑14/02/2026 10:36U nekom krugovima ovamo odavno zagovaram da voće i povrće u trgovinama, izloženo za prodaju, mora imati jasno i uočljivo napisano porijeklo, državu, vrijeme berbe, kvalitet, broj dokumenta o laboratotrijskom ispitivanju bilo koje vrste, čak i negdje okačen Nalaz, itd. Kad kupujem grah, npr. želim da znam odakle je, kad je ubran, a ne da ga kupujem jer mi je prodavačica šapnula da je odličan, da se brzo kuha, a on poput onog mog krastavca, kipti od pesticida. Itd.
nadalje svi pakeraji suseno voce i orasasti plodovi nista nije iz BiH, sad je poceo i med na taj fazon da ide...
Dosta toga od povrca i voca mi i ne proizvodimo u kolicinama koje su dovoljne, ali nismo ni potakli proizvodjace, te jos slozeniji problem kompentecija u cijeni...