Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Moderator: anex
- ZoomZoomKiwi
#2251 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ne branim političku pozadinu to sigurno. Zbog takvih stvari sam i otišao odatle.
Ali proces i kvalitet rada sasvim sigurno branim.
Kompanija je dobro vođena, ozbiljan je saradnik u krovnoj organizaciji Eurocontrol, i utjecajan igrač u cijeloj Europi.
Jedna od rijetkih BiH državnih "firmi" koja je u toku sa svim tehnologijama, procesima i ažurna je u provođenju svih najnovijih standarda u svom poslovanju.
Što se ne može reći za mnoge druge BH firme. Počevši od sestrinske BHDCA, ti ljudi od 1997. nisu prstom makli a isto tako imaju bogovske plate. O njima niko ne priča.
Ali proces i kvalitet rada sasvim sigurno branim.
Kompanija je dobro vođena, ozbiljan je saradnik u krovnoj organizaciji Eurocontrol, i utjecajan igrač u cijeloj Europi.
Jedna od rijetkih BiH državnih "firmi" koja je u toku sa svim tehnologijama, procesima i ažurna je u provođenju svih najnovijih standarda u svom poslovanju.
Što se ne može reći za mnoge druge BH firme. Počevši od sestrinske BHDCA, ti ljudi od 1997. nisu prstom makli a isto tako imaju bogovske plate. O njima niko ne priča.
- ZoomZoomKiwi
#2252 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Meni su veći problem plate i ostale naknade ovih na vlasti, na svim nivoima.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 21:58Al nije privatna firma. Od tog njihovog rada korist imaju samo oni ako pojedu 80% prihoda.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 21:56Porediš kruške i jabuke.
BHANSA je agencija za pružanje usluga u zračnom prometu, i kao takva uvozi novac u državu.
Porezna, pa i UIO, ne pružaju nikakve usluge, tu su samo da ubiru harače i to im je jedini posao. Skroz druga filozofija.
Šta biste da je BHANSA privatna kompanija, kao u Španiji npr.
Oni ne stvaraju nikakvu dodatnu vrijednost niti unose novac u državu, ali zato ga rado potroše na sebe.
Uposlenici BHANSA-e će sigurno 70% svojih prihoda potrošiti u BiH, od toga BiH ima u startu 10%, pa još 17% pri potrošnji, itd.
Tako da, ja stvarno ne vidim problem što kompanija samu sebe finansira.
Ponavljam se, meni je veći problem što BH Telecom ne troši sve svoje pare na sebe nego ga ti isti vladajući ministričići sisaju do iznemoglosti.
-
Ci-Nick
#2253 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Pa i penzioneri potrose sve do zadnje marke pa će ovi novi od ove godine na 500 maraka ako nisu imali uplate ko u javnim preduzećima. A ovi paćenici iz BHANSE će poslije ovih plata od 7 hiljada imati maksimalnu penziju od 4000.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:02Meni su veći problem plate i ostale naknade ovih na vlasti, na svim nivoima.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 21:58Al nije privatna firma. Od tog njihovog rada korist imaju samo oni ako pojedu 80% prihoda.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 21:56
Porediš kruške i jabuke.
BHANSA je agencija za pružanje usluga u zračnom prometu, i kao takva uvozi novac u državu.
Porezna, pa i UIO, ne pružaju nikakve usluge, tu su samo da ubiru harače i to im je jedini posao. Skroz druga filozofija.
Šta biste da je BHANSA privatna kompanija, kao u Španiji npr.
Oni ne stvaraju nikakvu dodatnu vrijednost niti unose novac u državu, ali zato ga rado potroše na sebe.
Uposlenici BHANSA-e će sigurno 70% svojih prihoda potrošiti u BiH, od toga BiH ima u startu 10%, pa još 17% pri potrošnji, itd.
Ponavljam se, meni je veći problem što BH Telecom ne troši sve svoje pare na sebe nego ga ti isti vladajući ministričići sisaju do iznemoglosti.
- ZoomZoomKiwi
#2254 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Sumnjam da pored ATCO-a i uprave iko u BHANSI ima iznad 3500 KM neto, ali hajd.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:08Pa i penzioneri potrose sve do zadnje marke pa će ovi novi od ove godine na 500 maraka ako nisu imali uplate ko u javnim preduzećima. A ovi paćenici iz BHANSE će poslije ovih plata od 7 hiljada imati maksimalnu penziju od 4000.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:02Meni su veći problem plate i ostale naknade ovih na vlasti, na svim nivoima.
Za upravu/direktore me ne interesuje, ništa novo.
ATCO-i su svakako to zaslužili, i zaslužuju još i više. Ko nije proveo 5 minuta na njihovom radnom mjestu, ne može govoriti o tome, žao mi je.
Penzionerima, kako novim, tako i starim, BHANSA ništa nije kriva. Ne sisa im pare iz budžeta iz kojeg im se isplaćuju penzije. Pogrešna adresa.
I opet pogrešna logika, sav prihod BHANSA-e dolazi iz novca uplaćenog izvan BiH.
Sve potrošene pare BHANSA radnika su novi novac u državi i sva davanja na taj novac su direktna zarada države.
- Danguba
#2255 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ma to je super i treba samo da ih skoluje pa gdje god zavrsili ALI niko ne moze raditi bez nadzora.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 21:31 Meni je sama činjenica da BiH ima vlastiti centar za kompletnu obuku ATCO dovoljna da mogu reći da BHANSA posluje odlično i ne samo da nije teret za državu i budžete, nego još i doprinosi.
Očigledno rade i više nego dobar posao.
BiH je jedna od samo 16 država u Europi koja ima vlastiti trening centar za kompletnu obuku ATCO.
Inspekcija pravi pare i sada i oni treba da kazu, necemo nikome odgovarati jer mi doprinosimo i zaradjujemo.
Svako mora racune polagati.
-
yoyoyo96
#2256 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ma jeste, to sve stoji. Ali moras polagati racune drzavi za nesto sto radis sa njenim dobrom.
Da nije drzave tj neba iznad ne bi ni postojali.
Sve plate uposlenika su javne, neki cak i na konkurse stavljaju (poreska) iznos neto plate.
Svako misli moze krkat narod kako on hoce? Neka oni rade, ali to su drzavne pare.
Sve plate uposlenika su javne, neki cak i na konkurse stavljaju (poreska) iznos neto plate.
Svako misli moze krkat narod kako on hoce? Neka oni rade, ali to su drzavne pare.
-
Ci-Nick
#2257 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Fino piše na companywall da je prosječna bruto plata 8900 KM u 2024. Pa ti raspodjeli kako hoćeš.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:11Sumnjam da pored ATCO-a i uprave iko u BHANSI ima iznad 3500 KM neto, ali hajd.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:08Pa i penzioneri potrose sve do zadnje marke pa će ovi novi od ove godine na 500 maraka ako nisu imali uplate ko u javnim preduzećima. A ovi paćenici iz BHANSE će poslije ovih plata od 7 hiljada imati maksimalnu penziju od 4000.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:02
Meni su veći problem plate i ostale naknade ovih na vlasti, na svim nivoima.
ATCO-i su svakako to zaslužili, i zaslužuju još i više. Ko nije proveo 5 minuta na njihovom radnom mjestu, ne može govoriti o tome, žao mi je.
Penzionerima, kako novim, tako i starim, BHANSA ništa nije kriva. Ne sisa im pare iz budžeta iz kojeg im se isplaćuju penzije. Pogrešna adresa.
I opet pogrešna logika, sav prihod BHANSA-e dolazi iz novca uplaćenog izvan BiH.
Sve potrošene pare BHANSA radnika su novi novac u državi i sva davanja na taj novac su direktna zarada države.
- ZoomZoomKiwi
#2258 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Sve se slažem. Zato u državnim agencijama postoji obaveza eksterne revizije, pa i u BHANSA-i.Danguba wrote: ↑11/02/2026 22:18Ma to je super i treba samo da ih skoluje pa gdje god zavrsili ALI niko ne moze raditi bez nadzora.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 21:31 Meni je sama činjenica da BiH ima vlastiti centar za kompletnu obuku ATCO dovoljna da mogu reći da BHANSA posluje odlično i ne samo da nije teret za državu i budžete, nego još i doprinosi.
Očigledno rade i više nego dobar posao.
BiH je jedna od samo 16 država u Europi koja ima vlastiti trening centar za kompletnu obuku ATCO.
Inspekcija pravi pare i sada i oni treba da kazu, necemo nikome odgovarati jer mi doprinosimo i zaradjujemo.
Svako mora racune polagati.
Izvještaje dobiju svi akteri u vladi koji ih trebaju dobiti.
I da, inspekcija radi na provođenju zakona, BHANSA ipak radi drukčiju vrstu posla.
Kamo sreće da su nam željeznice, pa i neke druge firme kao BHANSA.
- Danguba
#2259 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Nema se tu sta raspravljati, polozite racune i to je to.
- ZoomZoomKiwi
#2260 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Pa računaj da imaš četvrtinu zaposlenih koji imaju sigurno iznad 6000 KM neto, zasluženo. I dođeš do tog podatka.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:22Fino piše na companywall da je prosječna bruto plata 8900 KM u 2024. Pa ti raspodjeli kako hoćeš.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:11Sumnjam da pored ATCO-a i uprave iko u BHANSI ima iznad 3500 KM neto, ali hajd.
Prosjek je to, i to bruto.
- ZoomZoomKiwi
#2261 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
To je novac za pruženu uslugu naplaćen od "stranaca", ne od BH građana. Novac koji su do prije nekoliko godina ubirali hrvatski CroControl i srpska SMATSA, tad nije bilo problema valjda.yoyoyo96 wrote: ↑11/02/2026 22:21 Ma jeste, to sve stoji. Ali moras polagati racune drzavi za nesto sto radis sa njenim dobrom.
Jedino ako predlažeš da BHANSA počne plaćati koncesiju na nebo državi.
Onda bi i ŽFBiH i ŽRS trebale početi plaćati koncesiju na komplet željezničku infrastrukturu. Doduše, prvo da vrate ogromne milionske dugove državi.
Ne mogu da vjerujem da je problem Agencija koja državi nije dužna ni marku, niti je od države uzela ni marku.
-
Ci-Nick
#2262 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ti cijelo vrijeme pišeš kao da je njihova zasluga to sto avioni prelijeću preko BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:24Pa računaj da imaš četvrtinu zaposlenih koji imaju sigurno iznad 6000 KM neto, zasluženo. I dođeš do tog podatka.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:22Fino piše na companywall da je prosječna bruto plata 8900 KM u 2024. Pa ti raspodjeli kako hoćeš.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:11
Sumnjam da pored ATCO-a i uprave iko u BHANSI ima iznad 3500 KM neto, ali hajd.
Evo sad da ponudis privatnoj firmi da to radi uz koncesionu naknadu od 50% , da li bi pristali?
Da, pa bi u budzetu za te penzionere zavrsilo 40 miliona a ne nula kao sad.
- ZoomZoomKiwi
#2263 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Evo nek ŽFBiH vrate državi 200 i kusur miliona KMčića pa će bit novca za penzionere.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:29Ti cijelo vrijeme pišeš kao da je njihova zasluga to sto avioni prelijeću preko BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:24Pa računaj da imaš četvrtinu zaposlenih koji imaju sigurno iznad 6000 KM neto, zasluženo. I dođeš do tog podatka.
Evo sad da ponudis privatnoj firmi da to radi uz koncesionu naknadu od 50% , da li bi pristali?
Nek Rudnici u sastavu EPBiH vrate državi 300injak miliona KMčića pa će biti novca za penzionere.
Nek GRAS vrati 130 miliona KMčića državi pa će biti novca za penziornere.
Ja koliko znam, BHANSA ne duguje državi ni feninga. Priča završena.
- ZoomZoomKiwi
#2264 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Na kraju krajeva, ja da sam ATCO u BHANSAi sasvim sigurno ne bih volio da se u javnost pusti tabela sa mojim imenom i primanjima pored njega.
To je prvo povreda privatnosti, i sigurno bi izazvala neku dozu stresa, što u tom poslu nije ni najmanje poželjno.
A sad objaviti svačija imena i plate osim njihovih, ne ide ni to, to je onda diskriminacija.
Tako da, ja da sam direktor, u cilju zaštite barem dijela svojih uposlenih (znači kontrolora), a zbog prirode posla kojeg obavljaju i eventualnog stresa kojem bi mogli biti izloženi zbog javnog objavljivanja njihovih imena i primanja, nikad ne bih te podatke dao.
Uostalom, ne znate ni plate svih uposlenih u SIPA-i i OSA-i, isto tako državne agencije, i to još ne zarađuju ništa, nego crpe budžetske pare.
Nego bi svako da malo zaviri u tuđi džep. Klasično
To je prvo povreda privatnosti, i sigurno bi izazvala neku dozu stresa, što u tom poslu nije ni najmanje poželjno.
A sad objaviti svačija imena i plate osim njihovih, ne ide ni to, to je onda diskriminacija.
Tako da, ja da sam direktor, u cilju zaštite barem dijela svojih uposlenih (znači kontrolora), a zbog prirode posla kojeg obavljaju i eventualnog stresa kojem bi mogli biti izloženi zbog javnog objavljivanja njihovih imena i primanja, nikad ne bih te podatke dao.
Uostalom, ne znate ni plate svih uposlenih u SIPA-i i OSA-i, isto tako državne agencije, i to još ne zarađuju ništa, nego crpe budžetske pare.
Nego bi svako da malo zaviri u tuđi džep. Klasično
- drndalo
#2265 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Nista od toga ne znaci da niko ne moze nista da ih pita, posebno ne predstavnik OSNIVACA, onaj ko ih je i POSTAVIO NA TE POZICIJE !
Ako im se ne svidja ispitivanje o poslu koji su debelo placeni da rade, uvijek mogu preci kao mega menadzeri u Madi/Penny/Hifa-u/Feal/Violetu i tamo zaradjivati duplo, a bez ikakvih pitanja.
Niko nigdje nije trazio pustanje tablica sa platama u javnost. Iz ovih objava ne zna se je li im prosjek koji spominju, bruto ili neto, jel im isti za HDZ/SNSD/SDA, itd...?
I jos kamaru pitanja se tu moze desiti da treba pitati. Ili nikoga nista ne treba pitati? Javna firma, a niko nista ne smije pitati? Direktor moze raditi sta hoce? Da nije firma i prepisana na njega?
Ako im se ne svidja ispitivanje o poslu koji su debelo placeni da rade, uvijek mogu preci kao mega menadzeri u Madi/Penny/Hifa-u/Feal/Violetu i tamo zaradjivati duplo, a bez ikakvih pitanja.
Niko nigdje nije trazio pustanje tablica sa platama u javnost. Iz ovih objava ne zna se je li im prosjek koji spominju, bruto ili neto, jel im isti za HDZ/SNSD/SDA, itd...?
I jos kamaru pitanja se tu moze desiti da treba pitati. Ili nikoga nista ne treba pitati? Javna firma, a niko nista ne smije pitati? Direktor moze raditi sta hoce? Da nije firma i prepisana na njega?
- ZoomZoomKiwi
#2266 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ma to svakako. Ne znam koliko da su uspješni nema opravdanja za bahatost.
Ja sam samo isticao pozitivne strane Agencije u cjelini. Nisam ni rekao da je to zasluga uprave, niti da imaju razloga da budu bahati.
Ali BHANSA kao cjelina je primjer kako treba jedna državna agencija da radi, barem što se tiče saradnje s međunarodnim partnerima, praćenja i implementacije najnovijih tehnoloških trendova i rješenja, i ulaganja u vlastite resurse.
I ja sam ubijeđen da je više od 70% ljudi tamo na pravom mjestu i da rade svoj posao korektno i kvalitetno.
A bez ovih 30% se svakako može, ali jbg, to je prokletstvo državnih firmi, ne samo u BiH vjerujte. I kod mene ima debila čiji posao rade duplo manje plaćeni ljudi, a oni ubiru plodove toga.
Ja sam samo isticao pozitivne strane Agencije u cjelini. Nisam ni rekao da je to zasluga uprave, niti da imaju razloga da budu bahati.
Ali BHANSA kao cjelina je primjer kako treba jedna državna agencija da radi, barem što se tiče saradnje s međunarodnim partnerima, praćenja i implementacije najnovijih tehnoloških trendova i rješenja, i ulaganja u vlastite resurse.
I ja sam ubijeđen da je više od 70% ljudi tamo na pravom mjestu i da rade svoj posao korektno i kvalitetno.
A bez ovih 30% se svakako može, ali jbg, to je prokletstvo državnih firmi, ne samo u BiH vjerujte. I kod mene ima debila čiji posao rade duplo manje plaćeni ljudi, a oni ubiru plodove toga.
-
Ci-Nick
#2267 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Eto sad ti mješaš kruške i jabuke. Željeznice ne naplaćuju prolaz nekih stranih vozova kroz BiH kolosjekom koji su dobili na poklon. Zeljeznice rade za BH privredu i stanovnistvo po domaćim cijenama i uslovima.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:35Evo nek ŽFBiH vrate državi 200 i kusur miliona KMčića pa će bit novca za penzionere.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 22:29Ti cijelo vrijeme pišeš kao da je njihova zasluga to sto avioni prelijeću preko BiH.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:24
Pa računaj da imaš četvrtinu zaposlenih koji imaju sigurno iznad 6000 KM neto, zasluženo. I dođeš do tog podatka.
Nek Rudnici u sastavu EPBiH vrate državi 300injak miliona KMčića pa će biti novca za penzionere.
A rudnici nisu nikad dobili 100 dolara po toni kolika je trzisna cijena.
Nijedno javno preduzeće pod kontrolom HDZ-a nikad u budžet nije uplatilo ni marke dobiti.
Sve se to fino isisa i pojede.
Last edited by Ci-Nick on 11/02/2026 23:06, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#2268 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
I to je opravdanje za dug državi i neulaganje u infrastrukturu.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 23:02Eto sad ti mješaš kruške i jabuke. Željeznice ne naplaćuju prolaz nekih stranih vozova kroz BiH kolosjekom koji su dobili na poklon. Zeljeznice rade za BH privredu i stanovnistvo po domaćim cijenama i uslovima.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:35Evo nek ŽFBiH vrate državi 200 i kusur miliona KMčića pa će bit novca za penzionere.
Uostalom, sve sam napisao što sam htio reći.
Pročitaj gore, ne da mi se ponavljati.
A znam da si pametan i itekako ekonomski i tehnički pismen i da znaš šta sam htio da kažem.
-
Ci-Nick
#2269 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Ovo jsto oni rade je u rangu Šuma Srpske, evo ti resurs i deri.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 23:04I to je opravdanje za dug državi i neulaganje u infrastrukturu.Ci-Nick wrote: ↑11/02/2026 23:02Eto sad ti mješaš kruške i jabuke. Željeznice ne naplaćuju prolaz nekih stranih vozova kroz BiH kolosjekom koji su dobili na poklon. Zeljeznice rade za BH privredu i stanovnistvo po domaćim cijenama i uslovima.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:35
Evo nek ŽFBiH vrate državi 200 i kusur miliona KMčića pa će bit novca za penzionere.
Uostalom, sve sam napisao što sam htio reći.
Pročitaj gore, ne da mi se ponavljati.
A znam da si pametan i itekako ekonomski i tehnički pismen i da znaš šta sam htio da kažem.
- ZoomZoomKiwi
#2270 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Osim što za razliku od njih ne prave štetu niti sramotu.
Na međunarodnom planu je što se toga tiče BiH vrhunski predstavljena.
Ja bih volio da se prvo malo BHDCA uozbilji i dovede na pravi put. Pa da se i tu ne sramotimo.
Na međunarodnom planu je što se toga tiče BiH vrhunski predstavljena.
Ja bih volio da se prvo malo BHDCA uozbilji i dovede na pravi put. Pa da se i tu ne sramotimo.
-
Ci-Nick
#2271 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
U ZDK možeš vidjeti platu svakog uposlenog u javnom sektoru a u Norveškoj svakog uposlenog bilo gdje.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/02/2026 22:39 Na kraju krajeva, ja da sam ATCO u BHANSAi sasvim sigurno ne bih volio da se u javnost pusti tabela sa mojim imenom i primanjima pored njega.
Nego bi svako da malo zaviri u tuđi džep. Klasično![]()
- ZoomZoomKiwi
#2272 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Vidi, slažem se da treba poslovanje biti transparentno.
Ali isto tako treba, odmah, da poslovanje vječnih gubitaša među JP bude transparentno, i na kraju krajeva sanirano.
Tebe kao građanina BHANSA nije koštala ništa niti te trenutno šta košta, a bogami te JP Ceste FBIH, ŽFBiH, ŽRS, EPBiH s rudnicima i mnoge druge itekako koštaju.
Ali isto tako treba, odmah, da poslovanje vječnih gubitaša među JP bude transparentno, i na kraju krajeva sanirano.
Tebe kao građanina BHANSA nije koštala ništa niti te trenutno šta košta, a bogami te JP Ceste FBIH, ŽFBiH, ŽRS, EPBiH s rudnicima i mnoge druge itekako koštaju.
-
HelaS
#2273 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Na sve zaposlenike Agencije primjenjuje se Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 26/04, 7/05 i 48/05).
U smislu ovoga Zakona, svi zaposlenici izuzeti su od primjene Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 19/02 i 32/07) i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ("Službeni glasnik BiH", br. 50/08).
https://www.bhansa.gov.ba/storage/media ... 2LpPbf.pdf
U smislu ovoga Zakona, svi zaposlenici izuzeti su od primjene Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 19/02 i 32/07) i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ("Službeni glasnik BiH", br. 50/08).
- ZoomZoomKiwi
#2274 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
Eh eto, član 7. stav 2) Zakona o agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH fino kaže sve što treba da se zna.HelaS wrote: ↑11/02/2026 23:31 Član 7.
1) Na sve zaposlenike Agencije primjenjuje se Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 26/04, 7/05 i 48/05).
2) U smislu ovoga Zakona, svi zaposlenici izuzeti su od primjene Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 19/02 i 32/07) i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ("Službeni glasnik BiH", br. 50/08).
- mirota
#2275 Re: Kontrolori zracnog saobracaja-posao
ovo je jedini posao koji je psihicki tezi od mog, fakat i kolika god je plata, ne bi ga radio, nema sanse, i svaka cast svakom ko ga obavlja