Valjda puštam prednost onom koji dolazi sa moje desne strane?tokio25 wrote: ↑01/02/2026 14:44Sta imas stajati ako nemas znaka stop?Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:33Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
Ne znam jer mi mojojm vertikalnom signalizacijom nije označeno da imam prednost a ne vidim njegov znak stop jer je daleko i u mraku, a raskrsnica široka.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Naslovnica
#53151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
NediM17
#53152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:47Valjda puštam prednost onom koji dolazi sa moje desne strane?tokio25 wrote: ↑01/02/2026 14:44Sta imas stajati ako nemas znaka stop?Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:33
Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
Ne znam jer mi mojojm vertikalnom signalizacijom nije označeno da imam prednost a ne vidim njegov znak stop jer je daleko i u mraku, a raskrsnica široka.
-
tokio25
#53153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
a ne vidis nikakav znak sa njegove strane?Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:47Valjda puštam prednost onom koji dolazi sa moje desne strane?tokio25 wrote: ↑01/02/2026 14:44Sta imas stajati ako nemas znaka stop?Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:33
Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
ne moras znati oblik znaka stop al se vidi da je znak neki sto znaci da on mora postovati to
jbt kad je logika onda je problem nema znaka kad stavis znak onda kazu pretrpavaju
nikad ugoditi jbt
-
Naslovnica
#53154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je, ne vidim znak sa njegove strane, pogotovu noću i kada pada kiša, kada je smanjena vidljivost i sl.tokio25 wrote: ↑01/02/2026 15:14a ne vidis nikakav znak sa njegove strane?
ne moras znati oblik znaka stop al se vidi da je znak neki sto znaci da on mora postovati to
jbt kad je logika onda je problem nema znaka kad stavis znak onda kazu pretrpavaju
nikad ugoditi jbt
Jedan žuti znak koji označava pravo prvenstva u mojoj traci bi bio sasvim adekvatan.
Ništa više, ništa manje.
- Averus
#53155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Slažem se da bi bolje bilo da ima žuti znak, ali ova raskrsnica je najbolji dokaz da većina vozača kod nas ne koristi mozak dok vozi nego sve ide na autopilot.
Osnovna logika - pravilo desne strane. Ako gledam desno, na veoma preglednoj raskrsnici, vidjeću SIGURNO i znak. Ja imam problem s vožnjom po kiši, mraku i ako ima jakih svjetala - skoro ništa ne vidim, ali znak vidim jer znam šta tražim.
Istina je i to da se mi satrasmo raspravljajući oko znakova, a u posljednjih pola godine sam najmanje 10 puta stajao iza debila koji ne znaju da smiju proći kroz semafor kad je zeleno za skretanje, nego čekaju da "glavni" da bude zelen da bi krenuli i skrenuli. I još mene gledaju kao da sam luđak
@Naslovnica nisam ignorisao drug. Pitanje vožnje u inostranstvu sam postavio jer svi ti naši koji zaboga ne vide znakove (ne prozivam tebe, nego navodim iskustvo) odjednom SVE vide kad pređu granicu i poznaju sva pravila. Radi se očistoj bahtosti, bezobziru i bezobrazluku, čemu se pogotovo po Sarajevu može svjedočiti 24/7
Osnovna logika - pravilo desne strane. Ako gledam desno, na veoma preglednoj raskrsnici, vidjeću SIGURNO i znak. Ja imam problem s vožnjom po kiši, mraku i ako ima jakih svjetala - skoro ništa ne vidim, ali znak vidim jer znam šta tražim.
Istina je i to da se mi satrasmo raspravljajući oko znakova, a u posljednjih pola godine sam najmanje 10 puta stajao iza debila koji ne znaju da smiju proći kroz semafor kad je zeleno za skretanje, nego čekaju da "glavni" da bude zelen da bi krenuli i skrenuli. I još mene gledaju kao da sam luđak
@Naslovnica nisam ignorisao drug. Pitanje vožnje u inostranstvu sam postavio jer svi ti naši koji zaboga ne vide znakove (ne prozivam tebe, nego navodim iskustvo) odjednom SVE vide kad pređu granicu i poznaju sva pravila. Radi se očistoj bahtosti, bezobziru i bezobrazluku, čemu se pogotovo po Sarajevu može svjedočiti 24/7
-
Naslovnica
#53156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eto, svi smo se složili da bi bilo bolje da ima i žuti znak.
I tjt, to je bila sva poenta mog posta.
Priča o nepoštivanju znaka STOP, kurcobolji i bahatosti je nešto sasvim drugo.
- beni-bu-man
#53157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Do nedavno je bila situacija u Porodice ribar su svi mislili da imaju prednost uluce Dzamijska, jer nije bilo znakova, a to sto svi zaborave pravilo desne strane je misterija, medjutim znakovi su postavljeni.
- Averus
#53158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).beni-bu-man wrote: ↑01/02/2026 20:08 Do nedavno je bila situacija u Porodice ribar su svi mislili da imaju prednost uluce Dzamijska, jer nije bilo znakova, a to sto svi zaborave pravilo desne strane je misterija, medjutim znakovi su postavljeni.
99% ovih sto se spustaju niz dalmatinsku su tu prolijetali. Neko bezobrazan je mogao dnevno 50 udesa izazvati i kupiti lovu na osnovu toga.
-
daario naharis
#53159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.Averus wrote: ↑01/02/2026 21:19Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).beni-bu-man wrote: ↑01/02/2026 20:08 Do nedavno je bila situacija u Porodice ribar su svi mislili da imaju prednost uluce Dzamijska, jer nije bilo znakova, a to sto svi zaborave pravilo desne strane je misterija, medjutim znakovi su postavljeni.
99% ovih sto se spustaju niz dalmatinsku su tu prolijetali. Neko bezobrazan je mogao dnevno 50 udesa izazvati i kupiti lovu na osnovu toga.
Btw. Na znak stop se mora stati 3 sekunde, sasvim dovoljno da se analizira raskrsnica.
Nikad necu zaboraviti kad sam izlazio sa parking u B fazi i stanem na znak stop a lik iza.mene me zaobidje hahaha
-
zdruzdjo
#53160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa hajdemo logicno skontati.
Ja npr dolazim iz pravca sj-ju.
Prilazim raskrsnici i vidim da auto koje meni dolazi sa desne strane i ima pravo prvenstva desne strane nesto stoji.
Znaci logican zakljucak da ne stoji da bi se odmorio, nego pusta mene iz nekog razloga.
Kojeg?
Pa znaci da ja nekim pravilom imam prvenstvo prolaza u osnosu na njega.
Kojim?
Pa on ima neki znak koji mu oduzima pravo prvenstva desne strane.
Znaci jedini takav je STOP.
Taaaaa daaaaaaa.
Kraj price.
Ja npr dolazim iz pravca sj-ju.
Prilazim raskrsnici i vidim da auto koje meni dolazi sa desne strane i ima pravo prvenstva desne strane nesto stoji.
Znaci logican zakljucak da ne stoji da bi se odmorio, nego pusta mene iz nekog razloga.
Kojeg?
Pa znaci da ja nekim pravilom imam prvenstvo prolaza u osnosu na njega.
Kojim?
Pa on ima neki znak koji mu oduzima pravo prvenstva desne strane.
Znaci jedini takav je STOP.
Taaaaa daaaaaaa.
Kraj price.
- Ateista
#53161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jbt jesam ja kriza sa nazivima ulica po Sarajevu, da bih znao o cemu pricate moram pogledati mapu. 
- Laplace
#53162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Teško da se može izdržati tri sekunde. Ako stanem na sekundu, sve čekam da mi onaj iza dođe sa utokom i propuca me, tolika je nervoza jer sam - zaboga! - stao kod znaka obaveznog zaustavljanja.daario naharis wrote: ↑01/02/2026 21:30Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.Averus wrote: ↑01/02/2026 21:19Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).beni-bu-man wrote: ↑01/02/2026 20:08 Do nedavno je bila situacija u Porodice ribar su svi mislili da imaju prednost uluce Dzamijska, jer nije bilo znakova, a to sto svi zaborave pravilo desne strane je misterija, medjutim znakovi su postavljeni.
Btw. Na znak stop se mora stati 3 sekunde, sasvim dovoljno da se analizira raskrsnica.
Nikad necu zaboraviti kad sam izlazio sa parking u B fazi i stanem na znak stop a lik iza.mene me zaobidje hahaha![]()
-
peca777
#53163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dzabe vam rasprava. Ljudi su jednostavno glupi, sebicni i nadmeni. Ja ja i samo ja, hos da prodjem krozate.
Jedna od raskrsnica za skupljanje para od osiguranja je Sip, osim ako ne naletite na kakvog jaceg kriminalca. Kontaju da su "na pravcu" i ne vide znak, ne propustaju vozila koja skrecu lijevo. Ukratko stoka..

Jedna od raskrsnica za skupljanje para od osiguranja je Sip, osim ako ne naletite na kakvog jaceg kriminalca. Kontaju da su "na pravcu" i ne vide znak, ne propustaju vozila koja skrecu lijevo. Ukratko stoka..

- drug_profi
#53164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neko ovdje jednom reče "što manja Toyota - to veći provokator".
Svaki put mi na pamet padne i potvrdi se kad sretnem Toyotu, naročito manju.
Jutros bordo Aygo u Alipašinoj idemo prema Ciglanama od Titove i on na čistom prostoru naglo koči da propusti lika koji bi da skrene lijevo u Kemalbegovu.
Pa jeeeb.... lego sam mu na sirenu da je pustio odmah kočnicu... i maše nešto rukama. Hajvanu, s razlogom postoje pravila prednosti.
Svaki put mi na pamet padne i potvrdi se kad sretnem Toyotu, naročito manju.
Jutros bordo Aygo u Alipašinoj idemo prema Ciglanama od Titove i on na čistom prostoru naglo koči da propusti lika koji bi da skrene lijevo u Kemalbegovu.
Pa jeeeb.... lego sam mu na sirenu da je pustio odmah kočnicu... i maše nešto rukama. Hajvanu, s razlogom postoje pravila prednosti.
-
inflames
#53165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Inace apropo ove teme gore, nemate sta gledati tudje znakove, dovoljno je da gledas svoje i na osnovu toga znas koga pustas.
Eh sad, kod nas je to sve zbrljano pa malo imas horizontalne, malo vertiklane, nekad je na pogadjanje.
Eh sad, kod nas je to sve zbrljano pa malo imas horizontalne, malo vertiklane, nekad je na pogadjanje.
- Ateista
#53166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trebas gledati tudji ako ti nemas znaka a dolazi ti sa desne strane.
- Ateista
#53167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jesam li te dobro shvatio da su stop zamijenili trokutom?daario naharis wrote: ↑01/02/2026 21:30Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.Averus wrote: ↑01/02/2026 21:19Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).beni-bu-man wrote: ↑01/02/2026 20:08 Do nedavno je bila situacija u Porodice ribar su svi mislili da imaju prednost uluce Dzamijska, jer nije bilo znakova, a to sto svi zaborave pravilo desne strane je misterija, medjutim znakovi su postavljeni.
Nikad necu zaboraviti kad sam izlazio sa parking u B fazi i stanem na znak stop a lik iza.mene me zaobidje hahaha![]()
Tu se postavlja pitanje da li je ista sustinski promijenjeno, malo je taj dio nejasan, ali ja nisam nasao nigdje u zakonu sa je stop stariji od trokuta. Razlika jeste sto moras stati na stop a navtrokut ne moras, ali po pitanju prvenstva, oba imaju isto znacenje.
Po meni bi se opet trebalo gledati pravilo desne strane.
-
inflames
#53168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
daario naharis
#53169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stop zamijenili sa dijamantom tj da se ta ulica glavni put. Pomijesao si sa znakom trokuta "Nailazak na put sa pravom prvenstva prolaza".Ateista wrote: ↑02/02/2026 14:57Jesam li te dobro shvatio da su stop zamijenili trokutom?daario naharis wrote: ↑01/02/2026 21:30Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.Averus wrote: ↑01/02/2026 21:19
Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).
Tu se postavlja pitanje da li je ista sustinski promijenjeno, malo je taj dio nejasan, ali ja nisam nasao nigdje u zakonu sa je stop stariji od trokuta. Razlika jeste sto moras stati na stop a navtrokut ne moras, ali po pitanju prvenstva, oba imaju isto znacenje.

- Ateista
#53170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jako cest slucaj je da ima trokut ili stop, a okomiti pravac nema znak prava prvenstva. Oko toga i jeste prica, sta im fali da postave i taj znak da bude jasnije.
Cak sta vise, znak prava prvenstva je bas jako rijetko kod nas vidljiv.
- Ateista
#53171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
daario naharis wrote: ↑02/02/2026 15:07Stop zamijenili sa dijamantom tj da se ta ulica glavni put. Pomijesao si sa znakom trokuta "Nailazak na put sa pravom prvenstva prolaza".Ateista wrote: ↑02/02/2026 14:57Jesam li te dobro shvatio da su stop zamijenili trokutom?daario naharis wrote: ↑01/02/2026 21:30
Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.
![]()
Hvala na pojasnjenju, sad je jasnije na sta si mislio.
- beni-bu-man
#53172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo porodice ribar/dzamijskaAteista wrote: ↑02/02/2026 14:57Jesam li te dobro shvatio da su stop zamijenili trokutom?daario naharis wrote: ↑01/02/2026 21:30Na toj raskrsnici su prije bila 3 znaka stop iz sva tri pravca i po pravilu desne strane su oni iz Dzamijske imali prednost a sada je znak stop iz tog smijera zamjenjen znakom glavnog puta.Averus wrote: ↑01/02/2026 21:19
Isto tako ulica pored bivse njemacke ambasade (meščini Buka se zove ulica) nije imala znaka (ne znam ima li sad, nisam dugo tu prosao).

-
tokio25
#53173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ovdje je skroz drugacija situacija jer imaju i lezeci pa se uspori a i generalno se pazi jer sa desne strane ima vise saobracaja nego iz smjera miljacke a iz smjera skole ne vjerujem da ima puno
- xamp
#53174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sreca da nisi vozio prije rata... odnosno steta, do sad bi zaginuo. Valjda su te u autoskoli ucili kako se prilazi i ulazi u raskrsnicu. Ako nisu, de majke ti ponovi gradivo.Naslovnica wrote: ↑01/02/2026 14:33Dođem na raskrsnicu iz pravca sjever-jug, i stanem jer ne znam da imam prednost u odnosu na ove koji dolaze sa desne strane iz pravca istok-zapad.
- beni-bu-man
#53175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije u tom fazon, nego ovdje prije nije bilo tako oznaceno znakovima i raja je "mislila" da imaju prednost iz pravca Porodice ribar tj. iz smjera miljacke.
Sto je tuga idalje raja misli da ima predost ulica porodice ribar nad dzamijskom, x puta mi debili sviraju i masu rukama, samo ih uputim da se vrate i pogledaju znak.
Upravo dok ovo pisem sjedim na balkonu pusim gledam, raja stane iz pravca dzamijske da bi ovi drugi prosli