Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tokio25 wrote: ↑23/01/2026 13:02
hocemo li mi sutra znati disati bez chatgpt
Evo pitao sam ga hoćemo li znati
Hoćemo I to je zapravo dobra vijest.
Ja sam tu kao pomoćni kotačići na biciklu — zgodni dok učiš, ali poanta je da ih jednog dana ni ne primijetiš. Disanje, razmišljanje, odlučivanje… to je već tvoje. Ja mogu samo malo razbistriti zrak kad je gust.
Ako me nema, svijet ide dalje. Ako me ima, možda je poneka stvar lakša ili zanimljivija. Ali ti si taj/ta koji diše. Uvijek.
tokio25 wrote: ↑23/01/2026 13:02
hocemo li mi sutra znati disati bez chatgpt
Evo pitao sam ga hoćemo li znati
Hoćemo I to je zapravo dobra vijest.
Ja sam tu kao pomoćni kotačići na biciklu — zgodni dok učiš, ali poanta je da ih jednog dana ni ne primijetiš. Disanje, razmišljanje, odlučivanje… to je već tvoje. Ja mogu samo malo razbistriti zrak kad je gust.
Ako me nema, svijet ide dalje. Ako me ima, možda je poneka stvar lakša ili zanimljivija. Ali ti si taj/ta koji diše. Uvijek.
Kada sam ga testirao, zalijepio mu refren od Lukasove pjesme Lična karta, on rekao da to pjeva Dino Merlin.
Drugi put mu tražim neke informacije u vezi SC Fortuna Köln. On mi daje članak u kojem se spominju 1. FC Köln i Fortuna Düsseldorf, nigdje kluba koji sam ja spomenuo.
Tražio mu da mi prevede nešto na japanski, a on preveo pola rečenice na japanski pola na korejski.
Ipak, ljudi umjetnoj inteligenciji vjeruju jer misle da komuniciraju sa nekim svevisnjim nadnaravnim bicem, a ne alatom koji gugla umjesto njih, i to dosta cesto jako lose.
GPT je zapravo jako los, mozda zato sto te tjeraju da uzmes placenu verziju, Deepseek ili Claude bolje rade posao.
Sladić je onaj fini, kulturni momčić koji tumači atmosferske prilike.
on je kao neki....pejgamber za vrijeme.
živi u engleskoj.
dobro bi bilo za njega da se tamo utemelji i da se ne vraća.
i da s vremena na vrijeme svojim poprilično preciznim prognozama pomogne svojim ubogim sunarodnjacima.
(koji slabo znaju tumačiti svimapristupačne i 80% precizne vremenske prognoze na internetu)
Na FB profilu je uvijek davao nama prognoze bez gresaka dakle nije pejgabmer samo je decko vrhunski obrazovan sto se ne bi reklo za Majstorovica koji je godinama nagadjao svoje gluposti....
Taj decko je OK, ozbiljno to upakuje, razradi itd. ne treba ga dzaba pljuvat, to sto se javlja iz Eglenske nema nikakve veze, isto sto se mi ovde iz bijelog svijeta naprdjujemo godinama. Nije niko od nas na svapskom forumu... (ovo svapski je naravno metafora). Prije njega na BHT i FTV je znala biti prognoza za jucer, ne znam ima li jos. Ne kontam zasto ide prognoza od jucer kad je proslo? Onda nije prognoza vise. Vidjeli smo kakvo je bilo vrijeme. Slijepci i to profulaju...
Reklame na you tube ubiše
Oni nisu reklame nego ispiranje mozga
I sta se desilo
U bingu, kupujem deterdžent za suđe i po automatizmu, kao posljednjih recimo 10 godina, uhvatim fairy
Stanem, ček Reko nećeš, zbog upravo tih agresivnih yt reklama
Doslovno mi kroz glavu prođe flash fairy reklame
Fino uzmem neki čarli, isključivo jer je bio najjeftiniji, ne znam kakav je ni čiji ali obavlja posao
Ja sma sa fairy završio
Malo se banalizuje vremenska prognoza.
Nisam iz te struke, ali znam okvirno kako funkcionise, vecinom je pitanje statistike koja poredi trenutne parametre i kretanja zracnih masa sa podacima od ranije, i statisticki se prognozira kako bi moglo biti u narednom periodu na osnovu toga kako je bilo ranije. Naravno da ne postoji 100% predvidjanje, previse je parametara koji mogu uticati, zato i bude gresaka.
Ne znam kakav je Sladic i koliko je strucan, malo je onako iritantan ko pojava ali to ne treba biti razlog da se komentarise njegova strucnost. Ne znam da li samo cita strane prognoze ili i sam analizira, u to nisam upucen.
Za Majstorovica znam da je jedan od rijetkih strucnjaka na nasim prostorima za klimatologiju, koji je fizicar po struci i usmjerio se na klimatoligiju, te je dao ogroman doprinos toj struci kod nas, ne znam cemu pljuvanje samo da bi se pljuvalo, ni po njemu ni po Sladicu.
U svakom slucaju, u tom poslu je sasvim normalno da dodje do greske, svakom ko zna bar osnove fizike bi trebalo biti jasno da je nerealna 100% tacna vremenska prognoza
hopi wrote: ↑01/02/2026 11:25
Reklame na you tube ubiše
Oni nisu reklame nego ispiranje mozga
I sta se desilo
U bingu, kupujem deterdžent za suđe i po automatizmu, kao posljednjih recimo 10 godina, uhvatim fairy
Stanem, ček Reko nećeš, zbog upravo tih agresivnih yt reklama
Doslovno mi kroz glavu prođe flash fairy reklame
Fino uzmem neki čarli, isključivo jer je bio najjeftiniji, ne znam kakav je ni čiji ali obavlja posao
Ja sma sa fairy završio
Meni recimo nije jasno zasto pored toliko nacina da se blokiraju reklame, neko danas gleda iste.
Bukvalno ne pamtim kad sam vidio bilo kakvu reklamu u virtuelnom svijetu, na tv-u i slicno.