Ma jok ja, ja sam fini porodični barba
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
MMM1977
- SaraFina
-
Smeagol
#31728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ovi koji nisu za investiranje u dionice, fondove i metale, koju alternativu predlazu?
rado cujem druga misljenja, ali zadnjih par godina gledamo ogromno bogacenje onih koji ucestvuju. veci fondovi ca. +100%, investicijsko zlato 150%+, srebro samo ove godine ca. 200%, bakar. bitcoin 150%+ zadnjih par godina.
iz svog iskustva mogu samo reci: velika steta da nisam poceo ranije i sa vise para.
ne znam na koji nacin ste to "bacali na papir" kad ste izracunali da se ne isplati. rizici postoje, ali dugorocno je sigurno samo jedno: ko ne investira i klasicno stedi - na gubitku je.
u njemackoj su Sparplanovi na online brokerima besplatni, jedno.kratne kupovine za 500+ EUR su kod mog online brokera besplatne, porez placate samo na dobit.
@elcaliente pise da ima ca. 25k, 1000 EUR dobiti na godisnjem nivou je neoporezivo, dakle na dividende do 4% ne placas porez na taj iznos.
drzava zeli da ulazete, to vidite kao manu? zeli i da idete na posao, to vec radimo. boli me briga ako mi se isplati. kapitalizam je takav. ili uzmi dio kolaca ili si na gubitku.
rado cujem druga misljenja, ali zadnjih par godina gledamo ogromno bogacenje onih koji ucestvuju. veci fondovi ca. +100%, investicijsko zlato 150%+, srebro samo ove godine ca. 200%, bakar. bitcoin 150%+ zadnjih par godina.
iz svog iskustva mogu samo reci: velika steta da nisam poceo ranije i sa vise para.
ne znam na koji nacin ste to "bacali na papir" kad ste izracunali da se ne isplati. rizici postoje, ali dugorocno je sigurno samo jedno: ko ne investira i klasicno stedi - na gubitku je.
u njemackoj su Sparplanovi na online brokerima besplatni, jedno.kratne kupovine za 500+ EUR su kod mog online brokera besplatne, porez placate samo na dobit.
@elcaliente pise da ima ca. 25k, 1000 EUR dobiti na godisnjem nivou je neoporezivo, dakle na dividende do 4% ne placas porez na taj iznos.
drzava zeli da ulazete, to vidite kao manu? zeli i da idete na posao, to vec radimo. boli me briga ako mi se isplati. kapitalizam je takav. ili uzmi dio kolaca ili si na gubitku.
- Rugafet
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
konami666
#31731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je živa istina, ovako je bilo od 2014. Zato danas izbacuju sve, samo zato sto su puštali ljude bez papira.
U Švedskoj godinama već izbacuju ljude koji su živjeli sa papirima, svaki dan u novinama iskoči članak kako izbacuju nekog ili medicinskog radnika ili inzinjera. Sada isto pooštravaju uslove ako hoćeš da dodjes u švedsku na radnu dozvolu, moraš imati primanja od minimalno prosječne švedske plate (oko 3800 €). Sto nije neki iznos ali ako si medicinski radnik sa ne mnogo iskustva radnog koji će živjeti na sjeveru švedske, onda jeste.
U isto vrijeme plaćaju 30000 € ovima sto su došli ko azilanti da im napuste zemlju.
- stubrijez
#31732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko si nam nasolila pamet ja sam mislio u najmanju ruku si milioner sa nekretninama na bar dva kontinenta.
-
tuitamo
#31733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kupuje se nekretnina od 750k kao prva nekretnina. To dolazi nakon ulaganja u tri puta jeftiniju koja je generirala rast u periodu od 3-5 godina pa je ista temelj za skuplju.
Ali to nije tema.
Tema je par likova koji su se iselili i toliko im je dobro da dežuraju na ovoj temi kako bi prenijeli dobrilu i nirvanu iseljenja.
Ali to nije tema.
Tema je par likova koji su se iselili i toliko im je dobro da dežuraju na ovoj temi kako bi prenijeli dobrilu i nirvanu iseljenja.
- dr_Evil
#31734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nijesam te ja to pitao, to je privatna stvar. Ja sam pitao koji oblik stednje preferiras.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#31735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
previse neznanja o temama o kojima imate tako negativan stav.
otici po ekonomski savjet (ili bilo koji sektor) kod strucnjaka i platiti za to, je u bosni nepostojece, jer gdje ce nas covjek dozvoliti da prizna da nema znanja o nekoj temi. u nasem mentalitetu je uobicajeno da svako sve zna i da se raspravlja o svim temama i o svakoj imamo misljenje.
nazalost, nas narod ponese sa sobom i taj mentalitet i kad ode u drzave gdje je normalno potraziti savjet od strucnjaka. finansijskih savjetnika ima na svakom koraku, nije sramota otici i popricati sa njima i platiti im za savjete koji vam daju. ti ljudi vam ne pokusavaju prodati nikakav proizvod, ne mogu vam dati kredit niti uvaliti kucu, vec vam samo prodaju svoje znanje.
kredit nije najgora stvar, kredit nije vjesanje, kredit nije glupost, lizing nije pusing, i slicne floskule iz bosne.
ne mozete zivjeti u ubjedjenju da ce se u buducnost desiti nesto sto se historijski nikad nije desilo, kao npr sto mnogi glume strucnjake i najavljuje da ce cijene nekretnina padati u narednih 20 godine u odnosu na danasnje cijene.
otici po ekonomski savjet (ili bilo koji sektor) kod strucnjaka i platiti za to, je u bosni nepostojece, jer gdje ce nas covjek dozvoliti da prizna da nema znanja o nekoj temi. u nasem mentalitetu je uobicajeno da svako sve zna i da se raspravlja o svim temama i o svakoj imamo misljenje.
nazalost, nas narod ponese sa sobom i taj mentalitet i kad ode u drzave gdje je normalno potraziti savjet od strucnjaka. finansijskih savjetnika ima na svakom koraku, nije sramota otici i popricati sa njima i platiti im za savjete koji vam daju. ti ljudi vam ne pokusavaju prodati nikakav proizvod, ne mogu vam dati kredit niti uvaliti kucu, vec vam samo prodaju svoje znanje.
kredit nije najgora stvar, kredit nije vjesanje, kredit nije glupost, lizing nije pusing, i slicne floskule iz bosne.
ne mozete zivjeti u ubjedjenju da ce se u buducnost desiti nesto sto se historijski nikad nije desilo, kao npr sto mnogi glume strucnjake i najavljuje da ce cijene nekretnina padati u narednih 20 godine u odnosu na danasnje cijene.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#31736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rockefeller
#31737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑29/01/2026 09:32 previse neznanja o temama o kojima imate tako negativan stav.
- dr_Evil
#31738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kredit je najgora stvar, kredit je vjesanje, a leasing jeste pusiona. Kredit mi oduzima slobodu i postajem rob sistema. Dakle ne slazem se sa izvrsnim direktorom, mada je on direktor, a ja nisam.
I kakve mi koristi sto ja shvatam da je to tako, kad bez njega ne mogu. Na koju foru da ja iskesiram pare za kucu bez kredita, a da pri tome imam vremena za svoju familiju i prijatelje?
Zato spustio sam glavu davno, i otisao u duznicko ropstvo, sad me sistem posjeduje, a ja moram da slusan
ko zna mozda zato cu da imam dobre socijalne poene u sistemu koji dolazi 
I kakve mi koristi sto ja shvatam da je to tako, kad bez njega ne mogu. Na koju foru da ja iskesiram pare za kucu bez kredita, a da pri tome imam vremena za svoju familiju i prijatelje?
Zato spustio sam glavu davno, i otisao u duznicko ropstvo, sad me sistem posjeduje, a ja moram da slusan
-
KraljicaIzJajca
#31739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi strahuju od gubitka posla, kako zaštiti sebe u takvoj situaciji? Svaka država ima različite opcije.izvrsni direktor wrote: ↑29/01/2026 09:32 previse neznanja o temama o kojima imate tako negativan stav.
-
Bodkin
#31740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stvarno nevjerovatna kolicina gluposti na temu na koju jako mala znanja kruzi.
Ljudi se godinama bogate na ulaganjima ali eto, forumasi kazu da se ne isplati. Iako im penzija ovisi u ulaganjima fondova na trzistu.
Imaju vrlo jasne racunice oko rasta vrijednosti ulaganja (prosjecne preko 10-15 godina) u razlicite vrste investicija. Ovaj bi da ulozi, ima 30% radt godisnje i nema rizika da ce dionica pasti. Ljudi bi preko noci bez ikakvog ulaganja vremena u malo edukacije da zive od toga. Bolje djeci stavljaj par stoja pa kad napuni 20, pitacu te isplati li se
A i to oko stanova, ako neko zivi u svici ili u minhenu, orva nekretnina ce mu biti 700+k. Cuj uzmes 2-3 nekretnine dok ne dodjes do 700
Ljudi se godinama bogate na ulaganjima ali eto, forumasi kazu da se ne isplati. Iako im penzija ovisi u ulaganjima fondova na trzistu.
Imaju vrlo jasne racunice oko rasta vrijednosti ulaganja (prosjecne preko 10-15 godina) u razlicite vrste investicija. Ovaj bi da ulozi, ima 30% radt godisnje i nema rizika da ce dionica pasti. Ljudi bi preko noci bez ikakvog ulaganja vremena u malo edukacije da zive od toga. Bolje djeci stavljaj par stoja pa kad napuni 20, pitacu te isplati li se
A i to oko stanova, ako neko zivi u svici ili u minhenu, orva nekretnina ce mu biti 700+k. Cuj uzmes 2-3 nekretnine dok ne dodjes do 700
-
daario naharis
#31741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ebo i to, nije zivot samo ulaganje u stanove, kule, gradove, dionice i sl...
Treba znati biti sretan i zadovoljan sa onim sto imas a mnogi od nas imaju vec vise nego sto je dovoljno
Treba znati biti sretan i zadovoljan sa onim sto imas a mnogi od nas imaju vec vise nego sto je dovoljno
-
KraljicaIzJajca
#31742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ulaganje DA, a isplata kredita sa mjesecnom platom, NE!Bodkin wrote: ↑29/01/2026 10:33 Stvarno nevjerovatna kolicina gluposti na temu na koju jako mala znanja kruzi.
-
moimoi
#31743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto ne?KraljicaIzJajca wrote: ↑29/01/2026 11:01Ulaganje DA, a isplata kredita sa mjesecnom platom, NE!Bodkin wrote: ↑29/01/2026 10:33 Stvarno nevjerovatna kolicina gluposti na temu na koju jako mala znanja kruzi.
Imas ustedjevinu da mozes izgurati godinu dana bez posla ukljucujuci i isplatu kredita.
Pametnije je ne trositi ustedjevinu, vec dici kredit.
Uvijek nesto love u kesu… nesto u zlatu( vi ga barem tamo mozete kupovati bez poreza) …nesto u nekretninama..
Nema nekog prevelikog rizika.
- Ozimician
#31744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve su ovo first-world-problemi.
Naravno da se ljudi bogate investiranjem, naravno da se bogate i dilanjem droge, naravno i da propadaju i zbog jednog i zbog drugog.
Hocu reci, cim neko razbija glavu kako da stedi - znaci da ima sta da ustedi i da nema vecih problema u zivotu.
Ima ona epizoda South Parka:
Naravno da se ljudi bogate investiranjem, naravno da se bogate i dilanjem droge, naravno i da propadaju i zbog jednog i zbog drugog.
Hocu reci, cim neko razbija glavu kako da stedi - znaci da ima sta da ustedi i da nema vecih problema u zivotu.
Ima ona epizoda South Parka:
-
KraljicaIzJajca
#31745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Obicnu ustedjevinu jede inflacija, ja sam jedino I jednom uzela CD na duži period. Čak se ni CD ne isplati na jako dug period.moimoi wrote: ↑29/01/2026 11:23Zasto ne?KraljicaIzJajca wrote: ↑29/01/2026 11:01Ulaganje DA, a isplata kredita sa mjesecnom platom, NE!Bodkin wrote: ↑29/01/2026 10:33 Stvarno nevjerovatna kolicina gluposti na temu na koju jako mala znanja kruzi.
Imas ustedjevinu da mozes izgurati godinu dana bez posla ukljucujuci i isplatu kredita.
Uvijek nesto love u kesu… nesto u zlatu( vi ga barem tamo mozete kupovati bez poreza) …nesto u nekretninama..
Pišeš o običnom zlatu, ili o polugama, ili o dionicama?
Koliko osoba ima stednju za korištenje iste godinu dana bez posla? Večina osoba to nema. Koliko osoba zaraduju na isplacenim nekretninama? Malo!
-
Hakiz
#31746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobij na lutriji.dr_Evil wrote: ↑29/01/2026 09:50 Kredit je najgora stvar, kredit je vjesanje, a leasing jeste pusiona. Kredit mi oduzima slobodu i postajem rob sistema. Dakle ne slazem se sa izvrsnim direktorom, mada je on direktor, a ja nisam.
Zato spustio sam glavu davno, i otisao u duznicko ropstvo, sad me sistem posjeduje, a ja moram da slusanko zna mozda zato cu da imam dobre socijalne poene u sistemu koji dolazi
![]()
Nemoj samo reći da ne znaš.
-
KraljicaIzJajca
- dr_Evil
#31748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja dzabe mogu dobit samo po bubrezima ili gonoreju, mada ova druga tesko da je dzabeHakiz wrote: ↑29/01/2026 12:09Dobij na lutriji.dr_Evil wrote: ↑29/01/2026 09:50 Kredit je najgora stvar, kredit je vjesanje, a leasing jeste pusiona. Kredit mi oduzima slobodu i postajem rob sistema. Dakle ne slazem se sa izvrsnim direktorom, mada je on direktor, a ja nisam.
Zato spustio sam glavu davno, i otisao u duznicko ropstvo, sad me sistem posjeduje, a ja moram da slusanko zna mozda zato cu da imam dobre socijalne poene u sistemu koji dolazi
![]()
Nemoj samo reći da ne znaš.
-
moimoi
#31749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne radi se o zaradjivanju love na nekretninama… vec spasavanju od inflacije… upravo kesa, a uvijek trebas imati nesto kesa.. pogotovo kada je svijet u dubiozi u kakvoj je trenutno.KraljicaIzJajca wrote: ↑29/01/2026 12:08Obicnu ustedjevinu jede inflacija, ja sam jedino I jednom uzela CD na duži period. Čak se ni CD ne isplati na jako dug period.moimoi wrote: ↑29/01/2026 11:23Zasto ne?
Koliko osoba ima stednju za korištenje iste godinu dana bez posla? Večina osoba to nema. Koliko osoba zaraduju na isplacenim nekretninama? Malo!
A sto se zlata tice- investicijsko zlato tj plocice i dukati Nazalost, poluge mogu jedino na filmovima gledati
-
KraljicaIzJajca
#31750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hmm, postoje opcije spašavanja uloga od inflacije, dok obicna stednja I keš nisu postedeni iste.moimoi wrote: ↑29/01/2026 12:20Ne radi se o zaradjivanju love na nekretninama… vec spasavanju od inflacije… upravo kesa, a uvijek trebas imati nesto kesa.. pogotovo kada je svijet u dubiozi u kakvoj je trenutno.KraljicaIzJajca wrote: ↑29/01/2026 12:08Obicnu ustedjevinu jede inflacija, ja sam jedino I jednom uzela CD na duži period. Čak se ni CD ne isplati na jako dug period.moimoi wrote: ↑29/01/2026 11:23
Zasto ne?
A sto se zlata tice- investicijsko zlato tj plocice i dukati Nazalost, poluge mogu jedino na filmovima gledati.
Kad se kaže poluge, ne misli se na kilu zlata u obliku cigle, već na certificirano zlato u gramima, jer zlato nakita nema visoku vrijednost.