Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#13526 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Sramota 3. Pješadijskog puka-a ! :bih: ima vas koji ovo kačite. Ne bavim se jadom. Dokaz da su u k. kolektivno.
archi_a

#13527 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Dubrave, Oklopni bataljon brTp

Image

Image

Image

Image

Image
GOLDZEN

#13528 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 16/01/2026 08:01 MUP ZDK
Potpisan je ugovor za nabavku borbenih oklopnih vozila u vrijednosti 4,7 miliona KM.
Prema dosadašnjem iskustvu, to bi bila 4.
3 su vozila u pitanju. Ugovor potpisan polovinom prošle godine.
archi_a

#13529 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Znam da su isto najavljivali početkom prošle godine. Nadam se da je pri kraju. Tri su sigurna, al "proklete oci" se nadaju i četvrtom, obzirom da su tri za MUP KS koštala 3, 8 miliona. :wink:
GOLDZEN

#13530 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 16/01/2026 13:21 Znam da su isto najavljivali početkom prošle godine. Nadam se da je pri kraju. Tri su sigurna, al "proklete oci" se nadaju i četvrtom, obzirom da su tri za MUP KS koštala 3, 8 miliona. :wink:
Zavisi od opreme. Npr pojedine agencije su ugrađivale sistem za detekciju pucnja koji se dodatno naplaćuje (logično), onda pitanje je da li su cijene izražene sa ili bez PDV-a itd.
archi_a

#13532 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

MUP KS, Bell 412 EPX

Image

Image

Image

Image

Image
Itsoktobealone

#13533 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Itsoktobealone »

Jako lijepo izgleda! :thumbup:

Treba sada nastaviti sa razvojom kadrova, kapaciteta i nabavkom ostalih letjelica. Do 2030. godine uspostaviti jedinicu od 4 Bella 412 u KS, mislim da bi to bilo dovoljno :bih:
GOLDZEN

#13535 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Itsoktobealone wrote: 23/01/2026 12:59 Jako lijepo izgleda! :thumbup:

Treba sada nastaviti sa razvojom kadrova, kapaciteta i nabavkom ostalih letjelica. Do 2030. godine uspostaviti jedinicu od 4 Bella 412 u KS, mislim da bi to bilo dovoljno :bih:
Hangar je predviđen za 3 letjelice. S obzirom koliko se sada stavlja akcenat na "prvi helikopter" umjesto samo "helikopter", nadam se da ćemo uskoro imati priliku da vidimo potpisivanje ugovora za još jednu letjelicu, tako da KS može u svakom trenutku računati na makar jednu letjelicu.
GOLDZEN

#13536 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Helikopter je bombona :D

Nedostaje još EO/IR pa sad da li će biti predmet nakandne nabavke ili ne.. volio bih znati. Da ih dugo služi :bih:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13537 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

Pa ovo je ozbiljnije nego ono u Zenici 10 puta :D.
Cvancika

#13538 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Cvancika »

Onaj u Zenici moze prevoziti pacijente, ucestvovati u gasenju pozara ako sam ja dobro skontao. Samo u manjem kapacitetu nego ovaj? Nije ni to lose, vise kantona moze priustiti to nego ovo u KS. Neko moje laicko razmisljanje, ne razumijem se plaho, ali bi volio da svaki kanton ima bar po nesto.
Bobi
Forum administrator

#13539 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

Pa ovaj bell korisniji nego cijela flota RS kazana :D.
thekupus

#13540 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by thekupus »

Cvancika wrote: 23/01/2026 14:55 Onaj u Zenici moze prevoziti pacijente, ucestvovati u gasenju pozara ako sam ja dobro skontao. Samo u manjem kapacitetu nego ovaj? Nije ni to lose, vise kantona moze priustiti to nego ovo u KS. Neko moje laicko razmisljanje, ne razumijem se plaho, ali bi volio da svaki kanton ima bar po nesto.
ne može gasiti požare dok ne kupe dodatnu opremu, to uz ovaj sarajevski ide
archi_a

#13541 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Emir Vračo, ministar unutrašnjih poslova ZDK, izjavio je da je Airbus AS350 opremljen najmodernijom opremom za spašavanje, gašenje požara i prevoz unesrećenih, čime MUP ZDK dobija moćno sredstvo koje će unaprijediti brzinu, efikasnost i sigurnost svih službi u kantonu.
Bobi
Forum administrator

#13542 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

archi_a wrote: 23/01/2026 15:14
Emir Vračo, ministar unutrašnjih poslova ZDK, izjavio je da je Airbus AS350 opremljen najmodernijom opremom za spašavanje, gašenje požara i prevoz unesrećenih, čime MUP ZDK dobija moćno sredstvo koje će unaprijediti brzinu, efikasnost i sigurnost svih službi u kantonu.
A je je, zaboravio da napise da ima ugradjenje mitraljeze i rakete :D. Inače ti iz kantona zedo su ono ovo otkad je njihov direktor CZ rekao da dolazi H135..mislim lupaju gluposti samo nastavljaju :D. Daju izjave samo ono da nešta kažu da izgleda lijepo a to šta nema veze sa stvarnoscu koga briga :D.
archi_a

#13543 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Kako god, ljudi dobiše helikopter, prvi od kantona. Na tome im treba čestitati. I biram da vjerujem oficijelnoj izjavi. Isto kao što ti imaš pravo da ne vjeruješ. A biće prilike da vidimo da li imaju dodatnu opremu ili ne.
Bobi
Forum administrator

#13544 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

Znači donosiš zaključak na osnovu vjerovanja, lijepo :D. Donosi zaključke na osnovu onog šta vidiš.
archi_a

#13545 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Znači ti donosiš zaključak na osnovu jedne slike prvog slijetanja u bazu. :-) lijepo. Izvinut će ti se što nisu dopremili helikopter sa zakačenim vedrom i jednim povrijeđenim koji visi na sajli i vitlu za izvlačenje.
Kome da vjerujem, forumskim stručnjacima ili osobama koje su radile na projektu nabavke i šta nam ostaje ako prestanemo vjerovati u sve?!?
Bobi
Forum administrator

#13546 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

Pa nema vitlo, ugradnja vitla obuka pilota i posade i dobivanje certifikata za ovaj tip nije manja od pola miliona KM. Nisu ugradili ni one noževe za kidanje kablova kao šta se moze vidjeti na bell412. Obicna putnička varijanta sa ugradjenom kukom za nošenje bucketa za gasenje pozara uopšte nije opremljen za medicinski transport niti za pofizanje ljudi, jedino šta se moze ugurati nosilo izmedju zadnje reda sjedista i prednje pilotskog. Postoji varijanta da se lijevo pilotsko skloni i jedno zadnje sjediste da se moze ubaciti nosilo ali onda gubi funkciju za ostala djelovanja a nije to skini stavi svaki drugi dan :D.

Malo se potrudi pa istrazi ocigledno ti se oslanjas na vjerovanje izjava osoba koja popuslisticki brani svaki svoj rad pred izbore, jal lažu jal nemaju pojma. Mislim jel neko moze biti dalje u vjerovanju da ce doci h135 nakon svega :D samo zato zašto je simpatizer opcije koja je na vlasti.
bell 412 sve ima samo eto taj oe/ir sto goldzen kaze ali mozda postoji priprema i to dodano je skoro jedan milion.
archi_a

#13547 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Znači ovo je politička rasprava i tvoje reagovanje ide kroz tu prizmu. Ne znam ni ko vlada u Zenici, nit me je interesovalo. :D
Ok je. Uživaj
tramvajtrojka

#13548 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 23/01/2026 16:19 Znači ovo je politička rasprava i tvoje reagovanje ide kroz tu prizmu. Ne znam ni ko vlada u Zenici, nit me je interesovalo. :D
Ok je. Uživaj
Sasvim slučajno ne znaš ko je na vlasti u Zenici al zato znas zadnje tri godine da sve u vezi oruzanih snaga i ostalim temama da popljujes i ismijavas sto je trojka uradila :mrgreen: :mrgreen:
Itsoktobealone

#13549 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Itsoktobealone »

GOLDZEN wrote: 23/01/2026 14:19
Itsoktobealone wrote: 23/01/2026 12:59 Jako lijepo izgleda! :thumbup:

Hangar je predviđen za 3 letjelice. S obzirom koliko se sada stavlja akcenat na "prvi helikopter" umjesto samo "helikopter", nadam se da ćemo uskoro imati priliku da vidimo potpisivanje ugovora za još jednu letjelicu, tako da KS može u svakom trenutku računati na makar jednu letjelicu.
Skladište se da proširiti :D i mislim da će Kanton sam po sebi vremenom shvatiti da bi im ta brojka valjala ići na 4 ili možda i 5. Valja opremiti SPJ i JIP :run:

Sve u svemu ovo je dobra stvar i drago mi je da se ovaj prvi dio privodi kraju :bih:
archi_a

#13550 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

tramvajtrojka wrote: 23/01/2026 17:58
archi_a wrote: 23/01/2026 16:19 Znači ovo je politička rasprava i tvoje reagovanje ide kroz tu prizmu. Ne znam ni ko vlada u Zenici, nit me je interesovalo. :D
Ok je. Uživaj
Sasvim slučajno ne znaš ko je na vlasti u Zenici al zato znas zadnje tri godine da sve u vezi oruzanih snaga i ostalim temama da popljujes i ismijavas sto je trojka uradila :mrgreen: :mrgreen:
Jeste, popljuvao sve, al redovno pratim temu pa stavljam slike obnove oklopa, novih transportera, obuka, pilota, novih uniformi, vježbi, policijskog oklopa, novog helikoptera. :-)
Pričaš gluposti kao i obično otkad ste, ustoličenjem rame, forte, ćudićke, konakovića, nikšića, a koji se kolosalno nazivaju trojka, izmilili iz rupe stranački botovi.
Ne, ne treba mi ta bolest da brojim krvna zrnca i po kantonima. Dovoljno mi je da vidim retarde na državnom nivou, botu. A kad smo već kod kantona, 6-7 godina vladavine u KS, malo li je. Očistite bar raskrsnice od snijega, skoro mjesec od padavina, nesposobnjakovići.
Last edited by archi_a on 23/01/2026 18:52, edited 1 time in total.
Post Reply