Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25952 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jesi prijavio?Haris033 wrote: ↑19/01/2026 20:22 Kako rješiti problem rent-a-car kompanija koja drže vozila parkirana mjesecima zbog sezonskog turizma (kao što su posjetioci iz arapskih zemalja ljeti).
Ova vozila zauzimaju javna parking mjesta po 9 mjeseci, otežavaju život stanarima i često krše pravila o dugotrajnom parkiranju.
Kod mene u naselju ih ima 10.
-
HelaS
#25953 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kome? Za šta? Za dugotrajno parkiranje_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2026 22:42Jesi prijavio?Haris033 wrote: ↑19/01/2026 20:22 Kako rješiti problem rent-a-car kompanija koja drže vozila parkirana mjesecima zbog sezonskog turizma (kao što su posjetioci iz arapskih zemalja ljeti).
Ova vozila zauzimaju javna parking mjesta po 9 mjeseci, otežavaju život stanarima i često krše pravila o dugotrajnom parkiranju.
Kod mene u naselju ih ima 10.
- Logovan
#25954 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Plašim se da ovo pročitam.Peacean wrote: ↑19/01/2026 19:10Novo Sarajevo dobija 6.536 parking mjesta, najviše na Trgu Heroja i Grbavici
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novo-sa ... /260119178
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#25955 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Krugu 99HelaS wrote: ↑19/01/2026 22:55Kome? Za šta? Za dugotrajno parkiranje_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2026 22:42Jesi prijavio?Haris033 wrote: ↑19/01/2026 20:22 Kako rješiti problem rent-a-car kompanija koja drže vozila parkirana mjesecima zbog sezonskog turizma (kao što su posjetioci iz arapskih zemalja ljeti).
Kod mene u naselju ih ima 10.![]()
-
sarajevosa
#25956 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Je li ovo propust u dizajnu, kad se budu parirali moraju stati na cesti pa u rikverc uparkirati, a u svakom slučaju ako budu naprijed parkirali onda će morati u rikverc izlaziti na glavnu cestuPeacean wrote: ↑19/01/2026 19:10Novo Sarajevo dobija 6.536 parking mjesta, najviše na Trgu Heroja i Grbavici
-
breuer
#25957 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
to je najofirniji AI, toliko o tome koliko su ozbiljni, što neko već reče, nema tu novih mjesta, već će eventualni iscrtati preko starih i naplaćivati...ko da će to riješti haos sa parkiranjem, možda ga samo poveća...
- thekupus
#25958 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nije ovo dizajn, lik je samo lupio sliku nasumičnusarajevosa wrote: ↑19/01/2026 23:55Je li ovo propust u dizajnu, kad se budu parirali moraju stati na cesti pa u rikverc uparkirati, a u svakom slučaju ako budu naprijed parkirali onda će morati u rikverc izlaziti na glavnu cestuPeacean wrote: ↑19/01/2026 19:10Novo Sarajevo dobija 6.536 parking mjesta, najviše na Trgu Heroja i Grbavici
-
tokio25
#25959 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
gdje oni uopste planiraju ovakvu konfiguraciju
dvije vozne trake i parking
to jedino na glavnu lici
dvije vozne trake i parking
to jedino na glavnu lici
- thekupus
-
tokio25
#25961 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
klasicno nase
na crtezu crtez new yorka sa svim znamenitostima
u stvarnosti dobijes favele ria
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25962 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
mnogo je toga nepoznatog. jel ograničen broj vinjeta? jesu li skuplje na drugo, treće auto? ako kupim vinjetu a opet nema gdje parkirati svirati kurcu?
inače, nešto se riješiti fakat mora. ja sam na malti i postaje neizdrživo. sa novim građevinskim zahvatima, biće haos. ne smetaju mi nove zgrade, smeta mi činjenica da će biti manje parkinga.
uz korektnu cijenu, pozdravljam rezervaciju parking mjesta za stanare. zaposleni neka vozare
inače, nešto se riješiti fakat mora. ja sam na malti i postaje neizdrživo. sa novim građevinskim zahvatima, biće haos. ne smetaju mi nove zgrade, smeta mi činjenica da će biti manje parkinga.
uz korektnu cijenu, pozdravljam rezervaciju parking mjesta za stanare. zaposleni neka vozare
-
noviclan
#25963 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dobar im je crtez, divi kako na lijevoj strani parkiraju vozila na rikverc a na desnoj parkiranje nema ni u bangladesu, al' dok je karic(ka) tu bit ce u novom sarajevu
Spoiler
Show
- mayab
#25964 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kretenska zamisao i uz to kretenska ilustracija onim sličicama
Kad vidjeh naslov pomislih da ide nešto pozitivno , dobro , kvalitetno , kad ono nebuloza na kvadrat
Ko nas je kleo nije dangubio...i "ono" neki vijećnik ili koji je qrac neki u opšćini
Kad vidjeh naslov pomislih da ide nešto pozitivno , dobro , kvalitetno , kad ono nebuloza na kvadrat
Ko nas je kleo nije dangubio...i "ono" neki vijećnik ili koji je qrac neki u opšćini
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- problemnatravunu
#25966 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Likovi ne shvataju da je prostor na površini tla po sarajevskim naseljima uglavnom "potrošen" , to je što je ,
ako misliš širiti parking prostor , a da ne uzimaš od drugoga nečega ,
ili ići u vis , ili kopati podzemne garaže , i onda mirne duše to i naplaćivati .
Naravno da to i košta , ali brate imaš trajno , da ne kažem vječno riješeno to pitanje.
Pun mi je q ove balavurdije " vijećnika " koji bi stvari rješavali sa kantom boje i šumom saobraćajnih znakova , imbecili
ako misliš širiti parking prostor , a da ne uzimaš od drugoga nečega ,
ili ići u vis , ili kopati podzemne garaže , i onda mirne duše to i naplaćivati .
Naravno da to i košta , ali brate imaš trajno , da ne kažem vječno riješeno to pitanje.
Pun mi je q ove balavurdije " vijećnika " koji bi stvari rješavali sa kantom boje i šumom saobraćajnih znakova , imbecili
-
shandrprcSA
#25967 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovo sin od vlasnika ssh na c.vili, sto bitanga kaze arsla u nastajanju...
- nepass1
#25968 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ko u zg napraviti 2/3 auta na trotoaru, 1/3 na cesti. Mogu i auta a i djecija kolica proci 
-
Dobrinjac-u-Pragu
#25969 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
napravis zone (plava zone recimo) i samo ljudi koji su prijavljeni u toj opstini mogu parkirati uz godisnju naplatu od 150 maraka za prvo auto a onda za drugo neka skoci na 1500 maraka. tako ces rijesiti ovih sto nisu prijavljeni tu pa neka koristi javni prevoz do centra.
ovde u pragu to funkcionise i ljudi koji dodju iz vana moraju ili korisiti javni prevoz i platiti masno da bi parkirali u gradu.
napravis zone (plava zone recimo) i samo ljudi koji su prijavljeni u toj opstini mogu parkirati uz godisnju naplatu od 150 maraka za prvo auto a onda za drugo neka skoci na 1500 maraka. tako ces rijesiti ovih sto nisu prijavljeni tu pa neka koristi javni prevoz do centra.
ovde u pragu to funkcionise i ljudi koji dodju iz vana moraju ili korisiti javni prevoz i platiti masno da bi parkirali u gradu.
- insaneinthebrain
#25970 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovde bi digli pobunu i proteste da se tako nesto uvede. gorile bi zgradeDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
- nepass1
#25971 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ama zaboravite javni prevoz. Javni prevoz puca po svim savovima.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Ujutro oko 7-7:15 svi na trolu da vidite veselja, ili ilidza, stup, otoka pa na tramvaj.
Hrabrijim preporucujem da se pokusaju za 90 minuta jp prebaciti npr dobrinja, ap, do vogosce
Da ne pricamo sad o prevozi iz buca sitija, sa mocila, faletica, ili sta ja znam odakle
Sve dok trola vozi random na 10, 20, 30 minuta samo ko nuzno mora koristi jp
Ko zeli 10km da se vozi po 80min u jp bujrum
-
Dobrinjac-u-Pragu
#25972 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ko bi su pobunio? lokalci zbog placanja ili ovih pridoslice?insaneinthebrain wrote: ↑20/01/2026 08:59ovde bi digli pobunu i proteste da se tako nesto uvede. gorile bi zgradeDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
ovde u pragu to funkcionise i ljudi koji dodju iz vana moraju ili korisiti javni prevoz i platiti masno da bi parkirali u gradu.![]()
pazi to je uvedeno ovde u ceskoj tek nedavno, oko 2015. i bilo je protesta ali su se ljudi navikli. mnogo manje auta je u gradu iako je i dalje puno...
mislim da dugorocno ovo nije lose rjesenje i zbog vlasnika koji imaju dva i tri auta... ako vec posjedujes toliko auta, onda ti nije zao dati i pare za javni parking...
-
Dobrinjac-u-Pragu
#25973 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pa kad bi se smanjio broj auta uz gradu sto dolazi, i pojacao javni prevoz (tramvaji da idu svake 3 minute, trole svake 5 minuta) ovo bi moglo uspjeti.nepass1 wrote: ↑20/01/2026 09:05Ama zaboravite javni prevoz. Javni prevoz puca po svim savovima.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Ujutro oko 7-7:15 svi na trolu da vidite veselja, ili ilidza, stup, otoka pa na tramvaj.
Hrabrijim preporucujem da se pokusaju za 90 minuta jp prebaciti npr dobrinja, ap, do vogosce
Da ne pricamo sad o prevozi iz buca sitija, sa mocila, faletica, ili sta ja znam odakle
-
Naslovnica
#25974 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nepass1 wrote: ↑20/01/2026 09:05Ama zaboravite javni prevoz. Javni prevoz puca po svim savovima.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Baš kako kažeš, trola random vozi, skroz, probao je koristiti ali prekrižio.
Sa AP do KCUS tramvaj ili komercijala do Skenderije pa ganjaj nešto prema gore ili pjehe...sat vremena u prosjeku. I to sada na raspustu.
- Pandakonda
#25975 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vinjete bi realno trebale biti skuplje za svako naredno auto koje osoba ima. Komsija ima 3 auta a vozi samo jedno, ostala 2 su za ne daj boze i kad sin polozi
A poseban slucaj su ove autoskole sto flote parkiraju po javnom parkingu da slucajno ne mora platiti kakvu garazu. A da ne govorim koliko auta ima za otpada i koji nemaju tablice. Na svom parkingu ovako na prvu znam 2-3 auta koja se nisu micala u zadnjih godinu dana, i jedno 2 auta koja su za otpada. Lokalni vlasnik kopirnice ih drzi na parkingu i zauzima mjesta. Svi mu skretali paznju on kaze sklonit cu kad ih prodam za dijelove
Mislim da mu je jedan komsija cak policiju zvao ali se ne moze nista jer je javni parking.
Taj vijecnik je u komentarima napisao da ta brojka predstavlja trenutan broj parking mjesta + nekih 20-30% povecanja u zavisnosti koliko gdje bude bilo moguce. Tako da ce sigurno ici na varijantu komercijalizovanja trenutnih mjesta i dodavanja malo novih gdje budu mogli.
Malo neukusno zvuci kad se kaze ali se broj parking mjesta dodatno smanjio kada su i ovo malo parkinga "skratili" sa invalidskim mjestima. Kod mene recimo stoje 2 parking mjesta za invalide (a ustvari su uzeta 3 mjesta jer je jedno "podjeljeno" da bi se kolicima moglo izaci iz auta) i zjape prazna 90% vremena a vamo ljudi parkiraju po ulici.
Taj vijecnik je u komentarima napisao da ta brojka predstavlja trenutan broj parking mjesta + nekih 20-30% povecanja u zavisnosti koliko gdje bude bilo moguce. Tako da ce sigurno ici na varijantu komercijalizovanja trenutnih mjesta i dodavanja malo novih gdje budu mogli.
Ovo se konkretno desava u opstini novo sarajevo koja je najgusce naseljena opstina u gradu. Tako da ti nemas toliko problem ljudi sto dolaze iz drugih opstina nego je opstina sama po sebi jako puno naseljena. Sve i da se uvede taj tvoj model situacija ne bi puno bila bolja. Ono sto prije vidim kao problem je otpor ljudi koji su se doselili/nisu prijavljeni na opstini novo sarajevo ako bi vec cips bio uslov. Znam dosta ljudi koji bi sigurno placali parking i nemaju problem sa tim ali nemaju prijavu u novom sarajevu jer gazda stana ne zeli potpisati ugovor sa njima za kirijuDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Malo neukusno zvuci kad se kaze ali se broj parking mjesta dodatno smanjio kada su i ovo malo parkinga "skratili" sa invalidskim mjestima. Kod mene recimo stoje 2 parking mjesta za invalide (a ustvari su uzeta 3 mjesta jer je jedno "podjeljeno" da bi se kolicima moglo izaci iz auta) i zjape prazna 90% vremena a vamo ljudi parkiraju po ulici.