Nije to isto. Izlaz iz zone komfora je novi posao.
Otići negdje gdje nikoga ne znaš => vjerovatno samoća
Nije to isto. Izlaz iz zone komfora je novi posao.
Ne kontam ovaj argument.Hendrix wrote: ↑18/01/2026 23:06 Nisu sve drzave ko Bosna da moras imati kolekciju poznanika iz svih sfera zivota da bi "nesto zavrsio"![]()
Jest, u Bosni kad ne znas nikog u nekom gradu, opstini, selu...ko da ne postojis i uvijek ces biti zadnji u redu za bilo sta.
Uvijek ista prica, stojis u redu, banka, posta, opstina..svejedno. Odjednom ulazi lik, gleda u red, pushe nesta, joj pufka, nesta nervozan. Odma ide telefon salju se poruke, opet pushe nesta. Kad ide ona legendarna "Jel Smajo radi danas na salteru?" Obicno pita zadnju osobu u redu koja veze nema ko je Smajo. "E vidi fakat Smajo, e Smajo! E de vidi mi brate samo ovaj papir jel valja, odo ja odma. Mogul ja samo da mi vidi jel ovo to, necu ja nista radit?" I puste ga ljudi...dodje na salter "E kad sam vec ovde de mi vidi i ove obrasce mozel pecat da se udari?"
I u Austriji. Nakon korone, ni u jednu instituciju ne mozes uci bez termina. Termin praviš samo za jedan “slučaj”. Dakle ako ides u poresku a nisi dvije godine recimo radio povrat poreza ili ti treba FinanzOnline, ID AT ili nešto deseto, za sve pojedinacno moraš imati termin. Ko radi 40 sati sedmicno to je prilično stresno. Isto je recimo za prijavu boravka u MA, ili promjenu vozačke.. Itd ItdPreWiBa wrote: ↑18/01/2026 23:35Ne kontam ovaj argument.Hendrix wrote: ↑18/01/2026 23:06 Nisu sve drzave ko Bosna da moras imati kolekciju poznanika iz svih sfera zivota da bi "nesto zavrsio"![]()
Jest, u Bosni kad ne znas nikog u nekom gradu, opstini, selu...ko da ne postojis i uvijek ces biti zadnji u redu za bilo sta.
Uvijek ista prica, stojis u redu, banka, posta, opstina..svejedno. Odjednom ulazi lik, gleda u red, pushe nesta, joj pufka, nesta nervozan. Odma ide telefon salju se poruke, opet pushe nesta. Kad ide ona legendarna "Jel Smajo radi danas na salteru?" Obicno pita zadnju osobu u redu koja veze nema ko je Smajo. "E vidi fakat Smajo, e Smajo! E de vidi mi brate samo ovaj papir jel valja, odo ja odma. Mogul ja samo da mi vidi jel ovo to, necu ja nista radit?" I puste ga ljudi...dodje na salter "E kad sam vec ovde de mi vidi i ove obrasce mozel pecat da se udari?"
U Bosni u općinu imam slobodu odmah ići od kancelarije do kancelarije, pokucam "dobar dan, izvinite blabla, treba mi to", dobijem papir i završim sve.
Ovdje moram zvati od osam do četiri da dobijem termin iduće sedmice, samo da dođem po papir ili da me informišu da će mi ga poslati kući i da će doći za par dana.
pa upravo problem u bih je ta sloboda sto ti pokucas halo izvinite moze li papir i slPreWiBa wrote: ↑18/01/2026 23:35Ne kontam ovaj argument.Hendrix wrote: ↑18/01/2026 23:06 Nisu sve drzave ko Bosna da moras imati kolekciju poznanika iz svih sfera zivota da bi "nesto zavrsio"![]()
U Bosni u općinu imam slobodu odmah ići od kancelarije do kancelarije, pokucam "dobar dan, izvinite blabla, treba mi to", dobijem papir i završim sve.
Ovdje moram zvati od osam do četiri da dobijem termin iduće sedmice, samo da dođem po papir ili da me informišu da će mi ga poslati kući i da će doći za par dana.
U BiH u 80% slučajeva, ako si iole kulturan i normalno se ponašaš, čak i najokorjelija “šalteruša” progledate ti kroz prste ako ti nešto nedostaje od dokumentacije. U svijetu tj EU to ide drugacije. Fino te odbije na licu mjesta i ne dozvoli ti da predaš. Zakazi drugi termin i izvoli doći sa poptpuno dokumentacijom, kopijama ovjerenim, originalima ili šta već treba. Plus uplatiš taksu. Odbila te ili primila taksa se ne vraća. Viza radna kosta nekoliko stotina. Skoro 200 eura uplatiš odmah i to se ne vraća. Odbili te ili ti odobrili. Isto je s terminom. Imaš 4 nedelje fore da predaš za vizu prije isteka. U slučaju da nema slobodnog termina, traži advokata da ti “sanira” propust. I “dopisuje se” s institucijama. Jer to je tvoj propust sto nisi mislio na vrijeme.tokio25 wrote: ↑18/01/2026 23:58pa upravo problem u bih je ta sloboda sto ti pokucas halo izvinite moze li papir i slPreWiBa wrote: ↑18/01/2026 23:35Ne kontam ovaj argument.Hendrix wrote: ↑18/01/2026 23:06 Nisu sve drzave ko Bosna da moras imati kolekciju poznanika iz svih sfera zivota da bi "nesto zavrsio"![]()
ti mozda samo uzmes papir i odes dok ko zna koliko njih e a moze li ovo ono onda vjerovatno peglanje gdje taj u cijoj je kancelariji nije povezan nikako sa onim sto ovaj zahtjeva i sl
Mene zena koja mi je trenutni poslodavac vratila jer nisam imao papir, objasnila gdje da ga uzmem, sta mi treba, kad da joj dodjem, jos joj ostavio fasciklu da ne nosim sa sobom. Bi malo sutra u OsterreichSaraFina wrote: ↑19/01/2026 00:07U BiH u 80% slučajeva, ako si iole kulturan i normalno se ponašaš, čak i najokorjelija “šalteruša” progledate ti kroz prste ako ti nešto nedostaje od dokumentacije. U svijetu tj EU to ide drugacije. Fino te odbije na licu mjesta i ne dozvoli ti da predaš. Zakazi drugi termin i izvoli doći sa poptpuno dokumentacijom, kopijama ovjerenim, originalima ili šta već treba. Plus uplatiš taksu. Odbila te ili primila taksa se ne vraća. Viza radna kosta nekoliko stotina. Skoro 200 eura uplatiš odmah i to se ne vraća. Odbili te ili ti odobrili. Isto je s terminom. Imaš 4 nedelje fore da predaš za vizu prije isteka. U slučaju da nema slobodnog termina, traži advokata da ti “sanira” propust. I “dopisuje se” s institucijama. Jer to je tvoj propust sto nisi mislio na vrijeme.tokio25 wrote: ↑18/01/2026 23:58pa upravo problem u bih je ta sloboda sto ti pokucas halo izvinite moze li papir i slPreWiBa wrote: ↑18/01/2026 23:35
Ne kontam ovaj argument.
ti mozda samo uzmes papir i odes dok ko zna koliko njih e a moze li ovo ono onda vjerovatno peglanje gdje taj u cijoj je kancelariji nije povezan nikako sa onim sto ovaj zahtjeva i sl
Otkako sam se vratio u Bosnu, donio sam skroz novi pristup s ljudima koji rade s drugim ljudima. Uvijek dođem ljubazan i nasmijan, i nikad nisam imao nijedan problem. Često mi ljudi čak završe stvari i prije roka, čak i kad to ne tražim.
Istina je da su ljudi jako ljubazni kada si ljubazan s njima. Kod nas pogotovo.Didier wrote: ↑19/01/2026 00:57Otkako sam se vratio u Bosnu, donio sam skroz novi pristup s ljudima koji rade s drugim ljudima. Uvijek dođem ljubazan i nasmijan, i nikad nisam imao nijedan problem. Često mi ljudi čak završe stvari i prije roka, čak i kad to ne tražim.
Dakle, nije problem u šalterušama, problem je u ljudima koji dolaze na šalter![]()
Ti si skoro dosla u EU ili nisi dugo bila.SaraFina wrote: ↑19/01/2026 00:07U BiH u 80% slučajeva, ako si iole kulturan i normalno se ponašaš, čak i najokorjelija “šalteruša” progledate ti kroz prste ako ti nešto nedostaje od dokumentacije. U svijetu tj EU to ide drugacije. Fino te odbije na licu mjesta i ne dozvoli ti da predaš. Zakazi drugi termin i izvoli doći sa poptpuno dokumentacijom, kopijama ovjerenim, originalima ili šta već treba. Plus uplatiš taksu. Odbila te ili primila taksa se ne vraća. Viza radna kosta nekoliko stotina. Skoro 200 eura uplatiš odmah i to se ne vraća. Odbili te ili ti odobrili. Isto je s terminom. Imaš 4 nedelje fore da predaš za vizu prije isteka. U slučaju da nema slobodnog termina, traži advokata da ti “sanira” propust. I “dopisuje se” s institucijama. Jer to je tvoj propust sto nisi mislio na vrijeme.tokio25 wrote: ↑18/01/2026 23:58pa upravo problem u bih je ta sloboda sto ti pokucas halo izvinite moze li papir i slPreWiBa wrote: ↑18/01/2026 23:35
Ne kontam ovaj argument.
Bgm ja upoznao odlicnihOzimician wrote: ↑16/01/2026 16:38Ne znam sta bih ti rekao, Talijani, Turci i Spanci koje sam upoznao u Njemackoj su mi bili sasvim OK, ono imaju svojih osobitosti, kao i svi, ali stvarno nisam imao problema s njima nikad.elcaliente wrote: ↑16/01/2026 16:00A puna im usta o uspjesima Turske i njihovom ekonomskom cudu.Ozimician wrote: ↑15/01/2026 21:54 Ja obično kad krenem s nekim ženama pričati tako o ovoj temi iz naslova i sl.
Barem 50% kaže - jao Njemačka je baš dosadna i hladna - ali ja bih selila u Tursku, Španiju, Italiju, to su za mene prave zemlje, tamo bi se mogla zamisliti.
Moj odgovor bude - zato je Njemačka puna Turaka, Španaca i Talijana koji dolaze tamo da rade, a ne obrnuto.![]()
Jbg, kad nema meze, onda sve ostalo vrlo brzo postane bezveze.
A u stavri je Turska malo bolja medju ovim ostalim zemljama sto su pravo lose.
Njemacka sa jedan posto svjetskog stanovnistva treca ekonomija po jakosti na svijetu.
Turska ima stanovnika skoro kao Njemacka a nikada nisu mogli naci 11 igraca da naprave dobru fudbalsku repku.![]()
@dr_Evil ne znam odakle tebi Turkinje privlacne, ja jedva da sam jednu upoznao da mi se fizicki svidjela. A nije da nisam harao po Turskoj i Njemackoj.![]()
e al sto gotivnije, malo pripazi kad slikas na svjetlost, onda na piće, ako mogu i koji guzovi da sjevnu, voli raja ba veselo vjerujRugafet wrote: ↑18/01/2026 21:32Normalno, sve sto napišem ja ima smislasumirprimus wrote: ↑18/01/2026 19:18A više plata ima smisla, udri fotke onda sa Floride ruga nek popadaju dusmani![]()
![]()
Hoću drug moj. Još aj reko neću postavljat slike, pisat ovo ono da ne bude foliram se…Od sad krećem punom parom, osobito protiv pojedinih filozofa i dežurnih pametnjakovića na temi.
ima druze jos jedna, ona u krajnjoj nuzdi al nju ne bih javno , razapece me, ionako mi malo falistubrijez wrote: ↑18/01/2026 21:17Zivi mi bili, da ne docekamo, al tesko... Po tom osnovu gubis odmah dvije od tvoje tri ionako mrsave mogucnosti boravka u HR kao i ostatku EU. Ostaje zenidba... E sad, ako nas i kad speruju, imamo mogucnost u Tursku i Rusiju... majcice... treba se okrenuti tamo hebes EUal problem je jedini put preko Srbije.
pa dobili smo vec upozorenje, nema tu tvrdnje to je fakat. moramo sprovoditi sto se od nas trazi i ocekuje, a sto nasi duznosicni obecaju da ce uraidit.
sumirprimus wrote: ↑19/01/2026 13:09pa dobili smo vec upozorenje, nema tu tvrdnje to je fakat. moramo sprovoditi sto se od nas trazi i ocekuje, a sto nasi duznosicni obecaju da ce uraidit.
nisam ja ba neki poznavaoc vanjske politike, ali da kada vidim ko sve ode da nas predstavlja , vjerujem da nas pa i vas ne bih razocarao![]()
Pa vjerovatno hocemo morati svakako, i to se slazem, ali jedini uslov za bezvizni rezim je vjerovatno tajsumirprimus wrote: ↑19/01/2026 13:31ma nidje veze, to ces morati pride uradit, svakako no sikiriki
tice se viza.