Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

escobar__

#34801 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Zašto 60, jesu li ti likovi bolesni jebo te?
sumirprimus

#34802 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

Ne znam jebga, ulijećem u tunel i vidim 60 kontam gdje jbm ti kako koči , gdje je kamera :lol:
Dobro niko iza nije vio jer je to recept za katastrofu :-)
Vise.sam.skoncetrisan na kamere i ograničenja brzine.nego na.stanje na putu iskreno :skoljka:
DebelinJoe

#34803 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DebelinJoe »

escobar__ wrote: 18/01/2026 20:02 Zašto 60, jesu li ti likovi bolesni jebo te?
Ko god pred tunel stavi ograničenje 60 na sat, samo da poručimo

Naslovnica

#34804 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Naslovnica »

Black ice (crni led) je bio, vjerovatno zato
Haris.ba

#34805 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 18/01/2026 19:07
sumirprimus wrote: 18/01/2026 18:36 Najgore je 60 pred tunel I jos kamera :skoljka:
Ja neki dan prošao 100 km na sat iz pravca Vogošćanske petlje prema Butilama, tek pred onim portalom, vidim gore piše 60 na sat.

Čije je "starije": Ograničenje na tabli od 100 na sat ili ono što piše na displeju od 60 na sat. Da li se kamera ili radar automatski usklađuje sa brzinom koju pokazuje displej?

Da li je ta brzina na displeju od 60 ili osamdeset na sat obavezujuća ili samo preporuka?
Mislim da kamera slika na ogranicenju koji je po zakonu. Ja na ogranicenje na displeju gledam kao na preporuku za sigurnu voznju. Ako stavi 60 znaci da se nesto desava i smanjim i budem malo oprezniji. Smanjim tipa na 80.
izbjeglica_iz_besmisla

#34806 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ispred kojeg tunela ima znak 60?

Osim onog na ivanu i onog iza zenice, iza njih se zavrsava autoput pa je tu jasno zasto 60
talijan97

#34807 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by talijan97 »

ja sam za butile dobio jedno desetak naknadnih kazni, kasnili su oko 10 mjeseci. Nisam previse bio obracao paznju gdje se tacno ta kamera nalazi ali uglavnom mora se neprirodno dati jace kocenje kako bi izbjegao prekoracenje.
izbjeglica_iz_besmisla

#34808 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Na butilama je kamera na iskljucnoj rampi, na takvim mjestima i jeste ogranicenje 70 ilk nekad i manje.

I ja sam tu naletio kad su je postavili maltene bez najave, isao 21 preko. :skoljka:
muki_muky

#34809 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by muki_muky »

DebelinJoe wrote: 18/01/2026 19:07 Da li je ta brzina na displeju od 60 ili osamdeset na sat obavezujuća ili samo preporuka?
Obaveza, nije preporuka. Promjenjivi saobracajni znakovi su stariji. Stacionirani radari se ne smanjuju na tu promjenjenu brzinu. Ne znam kako ide sa mobilnim radarima. Ne vjerujem da ce iko peglat oko toga, osim ako dodje do nesrece.

PRAVILNIK O SAOBRAĆAJNIM ZNAKOVIMA I SIGNALIZACIJI NA CESTAMA:
Saobraćajnu signalizaciju cesta, u smislu ovog Pravilnika, čini:
6) promjenjivi saobraćajni znakovi

ZOOBS:
član 9 st. 57 a) - saobraćajna signalizacija je sistem sredstava, uređaja i oznaka za regulisanje i vođenje saobraćaja;
član 25 st. 1) - Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.
član 130 st. 4 - Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#34810 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 20:27 Black ice (crni led) je bio, vjerovatno zato
Šta oni mene imaju upozoravati :D ja cu sam vidjeti i odlučiti jel šta ili nije i koliko brzo smijem voziti...ha ja :D.
Maliodmene

#34811 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

Bobi wrote: 19/01/2026 09:35
Naslovnica wrote: 18/01/2026 20:27 Black ice (crni led) je bio, vjerovatno zato
Šta oni mene imaju upozoravati :D ja cu sam vidjeti i odlučiti jel šta ili nije i koliko brzo smijem voziti...ha ja :D.
Imamo nekoliko mogucnosti saradnje sa Amerikom. Dati ljudima obavezno Orasje-Tuzla pod koncesiju, em ce rijesiti sve probleme oko imovine i investicija, em ce ga zavrsiti brze nego ovaj trenutni.
Haris033

#34812 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Povratak američkog giganta budi stara sjećanja: Kako je Bičakčićevo "ne" Bechtelu koštalo BiH decenija bez autoputa

Dok predstavnici američkog građevinskog diva Bechtel ovih dana borave u Bosni i Hercegovini pregovarajući o strateškim projektima poput Južne interkonekcije, u javnosti su oživjela sjećanja na propuštenu historijsku šansu s kraja devedesetih. Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, podsjetio je na epizodu iz 1998. godine kada je BiH, odlukom tadašnjeg premijera Federacije, odbila ponudu koja je mogla promijeniti tok poslijeratne obnove – izgradnju Koridora 5C u roku od samo sedam godina.

Prema Oručevićevom svjedočenju, američki Bechtel je u konzorciju s turskom kompanijom ENKA, tada predvođenom jednim od najbogatijih turskih privrednika našeg porijekla Šarikom Tarom i američkim diplomatom Charlesom Redmanom, na stol stavio konkretnu ponudu.

Tursko-američka ponuda na stolu

Model je bio sličan onome koji je u isto vrijeme primijenila Hrvatska pod vodstvom Franje Tuđmana, a koji je susjednoj zemlji osigurao modernu mrežu autoputeva i brzu integraciju prema Zapadu.

"Ponuda za BiH podrazumijevala je 300 miliona dolara iz američke EXIM banke za projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Bio je garantovan završetak projekta u roku od oko sedam godina, što bi omogućilo potpunu infrastrukturnu integraciju i snažan ekonomski napredak", navodi Oručević.

Plan je imao snažnu podršku tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je u tome vidio ne samo ekonomski, već i strateški potez dobivanja dva moćna politička saveznika – SAD-a i Turske.

Hladan tuš u Predsjedništvu

Međutim, ključni sastanak u Predsjedništvu BiH donio je neočekivan obrat. Uz prisustvo sva tri člana Predsjedništva (Izetbegović, Jelavić, Radišić) i investitora, tadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić odbio je američko-tursku ponudu.

"Na iznenađenje prisutnih, premijer Bičakčić je odbio ponudu, izjavivši da već ima dogovorenog partnera u francuskoj korporaciji Bouygues", prisjeća se Oručević. Izetbegovićeva upozorenja da bi to mogla biti "teška historijska greška" nisu promijenila premijerov stav.

Opklada o "pozlaćenom asfaltu"

Epilog tog sastanka ostao je upamćen po gorkoj ironiji Šarika Tare. Razočaran odlukom, vlasnik ENKA-e je tada izrekao rečenicu koja se, nažalost, pokazala proročanskom.

"Šarik Tara je, s mnogo gorčine i još više ironije, rekao da će – ako Vlada Federacije BiH u saradnji s Bouyguesom ikada izgradi jedan kilometar autoputa – taj prvi kilometar 'pozlatiti slojem zlata debljine jednog centimetra'", navodi bivši gradonačelnik Mostara.

Vrijeme je pokazalo da je Tara bio u pravu. Francuski Bouygues nikada nije realizirao projekt, a Bičakčićev kamen temeljac ostao je samo simbol propalih ambicija. Bechtel i ENKA su se povukli, a Bosna i Hercegovina je izgubila decenije u sporoj i mukotrpnoj izgradnji kilometar po kilometar.

Lekcija za budućnost

Danas, više od 25 godina kasnije, Bechtel je ponovo u Sarajevu, ovaj put s fokusom na energetsku nezavisnost i plinovod Južna interkonekcija. Oručevićev osvrt dolazi kao upozorenje da se historija ne ponovi.

"Nadam se da se, nakon više od 25 godina, neće propustiti nova prilika koja se ukazala dolaskom američkog ekonomskog diva", zaključio je Oručević, aludirajući na trenutne političke manipulacije koje ponovo prijete da zaustave ključne infrastrukturne projekte u zemlji.

F.Z./N1/

Ovaj tekst nikada ne zaboraviti! :twisted:
A glavni akter nam se smije, sa desetinama miliona KM pokradenim, plus što se još uvijek vozimo cestama koje nam je Tito napravio, i što nam ljudi stradaju na istim..
fortaleza

#34813 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

mayab wrote: 18/01/2026 09:01 https://www.klix.ba/biznis/privreda/saf ... /260118012
Bechtel je prije 25 godina ponudio izgradnju Koridora 5C, Bičakčić je to odbio
i onda pljuju nas koji vrlo često napišemo da je prije svega SDA najkrivlja za stanje u ovoj državi ...

krutejebo , zamislite da već odavno imamo autoput do Neuma , Bihaća , Brčkog itd itd :facepalm:
Taj isti Bechtel se nije proslavio u Hrvatskoj. Jedino je dinamika izgradnje bila brža, ali i drugi ponuđači su sličnom brzinom gradili po Hrvatskoj, više je bilo do politike nego do izvođača što se toga tiče.
Osim u Saudijskoj Arabiji, veliki građevinski div je djelovao i u državama bivše Jugoslavije, a prva od navedenih, bila je Hrvatska. Naravno, kad se priča o Hrvatskoj, nažalost je neizbježno u kontekst svega ubaciti političke zavrzlame. Bechtel je unutar Lijepe Naše, poslovao duže od 6 godina, a iza sebe ima izgrađeno 145 km dionica autoceste Zagreb – Split. Iako je po prvotnom planu, trebao izgraditi cijelu dionicu autoceste Bregana – Zagreb – Dubrovnik.

Diskutabilno u svemu navedenom je bilo to što je Bechtelu za dionicu od Bosiljeva do Sv. Roka, isplaćeno čak 990 milijuna dolara, što je bilo za 30 posto više u odnosu na tadašnju realnu tržišnu cijenu. Sve je to pratio i ugovor bez ikakvog javnog natječaja. Tadašnji ministar obnove Jure Radić, ovakav je postupak legitimizirao u svrhu poboljšanja odnosa Hrvatske i SAD-a.

Vlada je postupak htjela ponoviti i za dionicu Dugopolje – Šestanovac, ali je uslijed javnog pritiska i suprotstavljanja političke oporbe, ipak odlučila raspisati natječaj. Natječaj je kulminirao tome, da posao preuzmu hrvatske tvrtke, čija je ponuda bila lakša u iznosu od milijardu kuna.
https://baustela.hr/gradiliste/americki ... ijepe-nase
dr_Evil

#34814 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Uzmite sa rezervom sta prica Safa, to su njihove begovske borbe za vlast. Safa se ponovo aktivira u politici, i bit ce jos ovakvih ispada. Politicki ja Safi uvijek skidam kapu i naklon do poda, ali ekonomski je neka potpuno druga prica.
dr_Evil

#34815 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris033 wrote: 19/01/2026 10:29

Danas, više od 25 godina kasnije, Bechtel je ponovo u Sarajevu, ovaj put s fokusom na energetsku nezavisnost i plinovod Južna interkonekcija. Oručevićev osvrt dolazi kao upozorenje da se historija ne ponovi.
ALi gledajte ovog palamudjenja.

Cuj "energetsku nezavisnost". Covjek bi pomislio da ce BiH vaditi svoj plin i imati svoju firmu za upravljanje istim. Kako biti energetski nezavistan ako uvozis, i jos taj od kojeg uvozis ti drzi ventil istog unutar domovine.

Ovo je kao kad nam prodaju damu pod bubrege da je europska banka investitor, a zapravo je kreditor.

Investitor bi znacilo da ako nas autoput propadne to jest nema mogucnost povrata sredstava da ce EIB reci "ebi ga, sam pao sam se ubio", a ne zahtijevati od Vlade FrBIH da mu vrati kako zna i umije, pa cak i rasprodajom imovine.
sumirprimus

#34816 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

ako ce praviti plinske centrale i dalje od ovog koridora juzna int. ja sam za.
i da se gasi trovacnica tetz i zatvore gubistaski rudnici.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#34818 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Ne volim te Alija
Zamolio me da porazgovaram s Tarom jer je znao da imam dobre veze s njim. Pozvao sam ga i tom prilikom mi je kazao: 'Prije osam mjeseci sam pisao nekoj federalnoj vladi'. Turcima je bilo jako teško objasniti šta je FBiH. Primjera radi, kada je Ejup Ganić kao predsjednik FBiH dolazio u Tursku, Turci su me pitali šta je s Izetbegovićem, da li je umro, jer nisu znali razliku između države i entiteta. Morao sam ih uvjeravati da je Izetbegović živ", prisjetio se.
Nek mi jos jednom neko o Aliji rijec pozitivnu napise

Mrtvac u svemu
Bolio ga kurac za sve osim za SDA i 5 ljudi u 4 ulice u gradu, i da su mu glasaci svi dosli i krug od 30km.

Za 500M smo mogli imati autocestu prije 25g.
saimidin

#34819 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by saimidin »

Džaba gubite vrijeme, mogli smo samo ovo što jesmo, sve ostalo je bajka

Plus zanemarujete da je i tada kao i danas četnitet blokirao sve što je mogao, a ni hdz nije zaostajao

Ja se dobro sjećam kada je alijansa došla da su sdp-ovi pričali kako žele da to grade :bih: firme...tako da nije to samo sda

Autoput tada nije bio ekonomski isplativ, nije ni danas a pitanje je da li će ikada biti, zato niko nije htio koncesiju, bez posebnih uslova tj da bude siguran koliko će dobiti nazad
Forumerrer

#34820 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Forumerrer »

Sjecam se i ja toga, sjecam se i ideje da Bosmal gradi autocestu.
Bechtel je ozbiljna firma, vjerovatno bi imali zavrsen koridor. Ne kontaju ljudi da je dobro kad USA ulaze, cak i ako to ne izgleda povoljno za drzavu, jer su dugorocne koristi nemjerljive.

Sreca pa Strabag nikad nije bio u igri, ko zna koliko milijardi penala bismo platili do sada. Mislim da imaju najjacu pravnu sluzbu :)

A Bicakcic je najveci lopov koji je ikad bio, u bilo kojoj vlasti, u BiH.
Haris033

#34821 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

saimidin wrote: 19/01/2026 22:43 Džaba gubite vrijeme, mogli smo samo ovo što jesmo, sve ostalo je bajka

Plus zanemarujete da je i tada kao i danas četnitet blokirao sve što je mogao, a ni hdz nije zaostajao

Ja se dobro sjećam kada je alijansa došla da su sdp-ovi pričali kako žele da to grade :bih: firme...tako da nije to samo sda

Autoput tada nije bio ekonomski isplativ, nije ni danas a pitanje je da li će ikada biti, zato niko nije htio koncesiju, bez posebnih uslova tj da bude siguran koliko će dobiti nazad
De, ba.. :run:
Forumerrer wrote: 19/01/2026 23:38 Sjecam se i ja toga, sjecam se i ideje da Bosmal gradi autocestu.
Bechtel je ozbiljna firma, vjerovatno bi imali zavrsen koridor. Ne kontaju ljudi da je dobro kad USA ulaze, cak i ako to ne izgleda povoljno za drzavu, jer su dugorocne koristi nemjerljive.

Sreca pa Strabag nikad nije bio u igri, ko zna koliko milijardi penala bismo platili do sada. Mislim da imaju najjacu pravnu sluzbu :)

A Bicakcic je najveci lopov koji je ikad bio, u bilo kojoj vlasti, u BiH.
Tako je :izet:
mk ultra wrote: 19/01/2026 20:27
Ne volim te Alija
Zamolio me da porazgovaram s Tarom jer je znao da imam dobre veze s njim. Pozvao sam ga i tom prilikom mi je kazao: 'Prije osam mjeseci sam pisao nekoj federalnoj vladi'. Turcima je bilo jako teško objasniti šta je FBiH. Primjera radi, kada je Ejup Ganić kao predsjednik FBiH dolazio u Tursku, Turci su me pitali šta je s Izetbegovićem, da li je umro, jer nisu znali razliku između države i entiteta. Morao sam ih uvjeravati da je Izetbegović živ", prisjetio se.
Nek mi jos jednom neko o Aliji rijec pozitivnu napise

Mrtvac u svemu
Bolio ga kurac za sve osim za SDA i 5 ljudi u 4 ulice u gradu, i da su mu glasaci svi dosli i krug od 30km.

Za 500M smo mogli imati autocestu prije 25g.
:thumbup:
escobar__

#34822 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

U 2026. godini i ono priča kako je autocesta neisplativa dok vozi kozjim stazama izgrađenim za vrijeme Tita, a čiji su kapaciteti premašeni prije minimalno tri decenije. :lol:

Nekad fakat nije čudo što zemlja tapka u mjestu, more je ljudi s ovakvim načinom razmišljanja (zato valjda u 2026. i dalje prodaju/kupuju kalendare s likom Tita). Stoje u vremenu. :roll:
izbjeglica_iz_besmisla

#34823 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Nas autoput nije zanimljiv stranim firmama, ne znam zasto te mastarije pisete ovdje. Nema tu protoka kakav je u vecim zemljama. Siguran sam da je bechtel imao sitne klauzule koje bi njih osigurale, a ne pominje se u medijima.

Jedina opcija je vjerovatno ono sta su i kinezi skontali, koncesija al ako bude nedovoljno prometa drzava da doplati.

A kako to ide, vidimo u RSu. Eno jos im.na to sve povecali cijenu dionice.

PS ne bih da branim Edhema i lopovcine ostale, jedan sam.od vecih kriticara zelene bagre, al nemojte ni tih naivnih prica da bi nam neko dosao i napravio autoput za 7 godina pod iole prihvatljivim uslovima
BadBoy

#34824 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

A šta bi bošnjo da mu neko pokloni autoput u vrijednosti od milijardu maraka?
Maliodmene

#34825 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

BadBoy wrote: 20/01/2026 11:16 A šta bi bošnjo da mu neko pokloni autoput u vrijednosti od milijardu maraka?
Pa uredu je da ljudi naprave i zarade. Ne bih bas rekao da je put naprimjer Orasje-Zepce preko Tuzle neperspektivan, pogotovo radi teskog tereta i kamiona. Dobijas autoput, dobijas sigurnost drzave i zastitu interesa, dobijas rjesavanje problena oko drzavne imovine i otvoren put za dalje investicije.
Post Reply