Sve sto je vezano za kompjutere i mobitele koristim engleske izraze, tako sam naucio i sve drugo mi je prevodjenje i zvuci naopako. Svaki mobitel i kompjuter mi je i dalje na engleskom, kad mi neko da telefon da mu nesto podesim i rijesim ako je na nasem, prvo stavim engleski da bih se mogao snaci, poslije mu vratim jezik.iClass wrote: ↑08/01/2026 19:32I ja ne volim kada neko tu pretjeruje ali priznajem da i ja često ubacim. Jednostavno neke fore i riječi su engleskog porijekla i bolje odgovaraju tu.sahbazzz wrote: ↑30/12/2025 15:58 Ne kontam ovaj fazon gdje pricas 8 rijeci na engleskom, onda 5 na bosanskom, uz svo kikotanje a da uopste nista nije smijesno. Sinoc setam i tako dvije se raspricale, galame na sav glas da ih cujemo kako one znaju engleski jezik, ono kao da je kvantna fizika u pitanju pa bi kao nekog impresionirale.
Toliko su me iznervirale da sam morao usporiti kao puz samo da se odmaknu, nisam sebi mogao doci 3 sata. A sto je najgore sve je vise tih osoba, svako malo cujem mix jezika.
Isto tako neke riječi nemaju advekatan prijevod kao npr. "Cringe", ne želim koristiti "susramlje". Također "mindset" mi bolje odgovara nego "mentalni sklop" itd.
Tu također imaju i ove IT riječi. Uvijek govorim "UI" ili "user interface" a ne "korisničko sučelje", "e-mail" a ne "elektronska pošta".
Popularne stvari koje ne kontam
- Ateista
#41751 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- iClass
#41752 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Evo neke koje nikada ne koristim:Ateista wrote: ↑08/01/2026 19:37 Sve sto je vezano za kompjutere i mobitele koristim engleske izraze, tako sam naucio i sve drugo mi je prevodjenje i zvuci naopako. Svaki mobitel i kompjuter mi je i dalje na engleskom, kad mi neko da telefon da mu nesto podesim i rijesim ako je na nasem, prvo stavim engleski da bih se mogao snaci, poslije mu vratim jezik.
- Overlay - Iznad sadržaja (sloja)
- Preklopnik - Switch/Toggle
- Savjet/Oblacic s opisom - Tooltip
- Mjesto zadržavanja - Placeholder
- Odgađanje poziva - Debouncing
- Bilten - Newsletter
-
kakavdanakneiskustvu
#41753 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja napisao da sam primijetio da se i za one koji su u braku, koriste izrazi partner ili partnerica.Ateista wrote: ↑08/01/2026 19:26Zato sto je to neutralan izraz koji podrazumijeva sve, kad se kaze partner onda nije definisan spol pa se odnosi i na muza i zenu, onda se moze odnositi i na gay parove, isto tako je sve vise parova koji se ne oprerecavaju vjencanjem i nisu vjencani iako zive skupa. Isto tako partner moze biti i momak i djevojka i slicno, dakle univerzalni izraz koji pokriva razne varijante a da se ne ulazi u detalje.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑08/01/2026 19:18 Ne kontam sve češće korištenje pojma partner ili partnerica,čak i u slučajevima kada su u pitanju muž i žena, gdje nestadose suprug i supruga?
gdje nestadoše suprug i supruga?
-
sahbazzz
#41754 Re: Popularne stvari koje ne kontam
To nije ovo o cemu ja govorim. Prvi ja koristim vecinu tih stvari koje si nabrojao na engleskom jeziku. To su strucni termini ili jednostavno rijeci koje smo prvi put culi na engleskom pa nam ostalo. Iako bih licno volio da koristimo vise nase prevode tih rijeci zbog ocuvanja naseg jezika, to mogu prihvatiti.iClass wrote: ↑08/01/2026 19:32I ja ne volim kada neko tu pretjeruje ali priznajem da i ja često ubacim. Jednostavno neke fore i riječi su engleskog porijekla i bolje odgovaraju tu.sahbazzz wrote: ↑30/12/2025 15:58 Ne kontam ovaj fazon gdje pricas 8 rijeci na engleskom, onda 5 na bosanskom, uz svo kikotanje a da uopste nista nije smijesno. Sinoc setam i tako dvije se raspricale, galame na sav glas da ih cujemo kako one znaju engleski jezik, ono kao da je kvantna fizika u pitanju pa bi kao nekog impresionirale.
Toliko su me iznervirale da sam morao usporiti kao puz samo da se odmaknu, nisam sebi mogao doci 3 sata. A sto je najgore sve je vise tih osoba, svako malo cujem mix jezika.
Isto tako neke riječi nemaju advekatan prijevod kao npr. "Cringe", ne želim koristiti "susramlje". Također "mindset" mi bolje odgovara nego "mentalni sklop" itd.
Tu također imaju i ove IT riječi. Uvijek govorim "UI" ili "user interface" a ne "korisničko sučelje", "e-mail" a ne "elektronska pošta".
Medjutim, problem mi je kad cujem (parafraziram): I went to school today, i Mato mi je rekao hold my beer, i onda usao u classroom da prica sa Mehmedom. Ono koji ku.ac lijepi, naravno usput ubacivanje and and and, like like like. Evo me osip dobio...
- black
#41755 Re: Popularne stvari koje ne kontam
naletih slucajno na ovo pa ne znadoh dje zalijepitiKažu da svaki dan moramo pojesti jednu jabuku, a i jednu bananu... radi kalijuma. Takođe i narandžu zbog vitamina C. I obavezno popiti jednu šolju zelenog čaja (bez šećera za prevenciju dijabetesa) kao i za smanjenje masnoće u krvi...
Svakoga dana moramo popiti dve litre vode (da, i posle je ispiškiti, što udvostručuje vreme koje smo do sada provodili u WC-u).
Svakoga dana treba uzeti barem jedan Bioaktiv ili jedan jogurt da biste imali sve dobre bakterije, za koje niko ne zna šta su tačno, ali ako se ne opskrbiš s barem milion i po tih bakterija, videt ćeš vraga.
Svakoga dana jedan aspirin za prevenciju infarkta i jedna čaša crnog vina, također protiv infarkta. I jednu čašu belog, za nervni sistem? I jednu čašu piva... ne mogu se setiti za šta? Ako ih popiješ odjednom, međutim, možeš dobiti moždani udar, ali ne sekiraj se, nećeš ni primetiti.
Svakoga dana treba jesti balasne materije. Puno, puno, gomilu balastnih materija, dok ne iskakiš govno veličine ovala.
Potrebno je 4 do 6 dnevnih obroka, laganih, s tim da ne smeš zaboraviti žvakati svaki zalogaj 42 puta.Tako da ti samo za jelo treba 5 sati...
E da, iza svakog jela trebalo bi oprati zube, tako da zube treba oprati i posle jabuke, posle bioaktiva, posle banana, posle balasnih materija i tako sve dok imaš zube u ustima. S tim da ne zaboraviš zubni konac, masažu desni i ispiranje vodicom za usta.
Bilo bi dobro urediti kupatilo, možda staviti unutra CD player ili TV, jer s obzirom na vodu, balastne materije i zube, provest ćeš puno, puno vremena unutra.
Treba spavati 8 i raditi preko 8 sati, plus 5 za jelo, to je 21. Ostaje ti 3 sata, ako nije gužva u saobraćaju.
Prema statistikama, TV se gleda prosečno 3 sata dnevno. Sada se to više ne može, jer svakoga dana treba hodati najmanje pola sata (savet: nakon 15 min kreni natrag jer ako ne, pola sata postaje ceo sat).
Treba negovati prijateljstva, jer su poput biljaka, treba ih održavati svakodnevno. Pretpostavljam i kada ideš na put?
Između ostalog, moraš ostati informisan, i čitati barem dvoje dnevnih i nekoliko sedmičnih novina, da bi imao kritički stav...
Seksati se treba svaki dan, ali bez upadanja u rutinu: treba biti inovativan, kreativan i iznova osvajati. Za sve ovo treba vremena. Da ne govorimo o tantričkom seksu.
Treba imati vremena i za dodir s prirodom, pranje poda-suđa-veša, da ne govorimo o tome što sve treba ako imaš kućnog ljubimca ili decu...
Računica kaže da je za sve to potrebno minimalno 29 sati. Jedina mogućnost koja se nameće je raditi nekoliko stvari istovremeno: Npr: tuširaj se hladnom vodom i drži usta otvorena... tako ćeš popiti 2 litre vode. Dok izlaziš iz kupatila sa četkicom za zube u ustima, istovremeno se seksaj (tantrički) s partnerom koji istovremeno gleda TV i čita novine dok ti pereš pod. Ostala ti je jedna ruka slobodna? Nazovi prijatelje! I rodbinu! Popij vino (nakon razgovora s rodbinom će ti trebati).
Aaaaajjj!
No, ako ti je ostalo dve slobodne minute, pošalji ovu poruku svojim prijateljima (koje treba pazit kao biljke) dok jedeš kašiku meda, koja je vrlo korisna.
Sada te pozdravljam, jer između jabuke, jogurta, crnog vina, prve litre vode i trećeg obroka s dnevnom dozom balasnih materija, ne znam više što trebam, ali moram hitno u WC.
-
HelaS
#41756 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Tantra nije samo seks, to je filozofija načina života koja uključuje razne duhovne koncepte. Ona uključuje jogu, meditaciju, život u trenutku i tehnike disanja. Sama svrha tantre je dublja povezanost nas samih ili povezanost s partnerom.
Tantričkim seksom se istražuje tijelo partnera, ali i vlastito. Sam seksualni odnos je polagan, pridaje se pažnja svakom pokretu te je potrebno uzeti si dovoljno vremena i ne žuriti. Također, fokus treba biti na tom trenutku, što nekada može biti teško. Važan dio tantričkog seksa je i disanje. Sama svrha tantričkog seksa je da su oboje partnera prisutni u trenutku, da ne misle o drugim stvarima, da zajedno isprobavaju različite poze i da uživaju. Muškarac ovom vrstom seksa može naučiti kontrolirati i odgađati ejakulaciju, dok kod oba spola može doći do multiplih orgazama. Za prakticiranje tantre nije uvijek potreban partner, jer ovo može biti i individualna praksa otkrivanja vlastite seksualnosti.https://n1info.hr/magazin/lifestyle/tan ... partnerom/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#41757 Re: Popularne stvari koje ne kontam
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /260112008
Ne kontam kako ova Saudija nikad ne ulaze u nauku nego vazda u neke zajebancije
Ne kontam kako ova Saudija nikad ne ulaze u nauku nego vazda u neke zajebancije
-
tokio25
#41758 Re: Popularne stvari koje ne kontam
pa mozda i ulazu al gdje ce clanak o ulaganju saudije u neurohirusko istrazivanje privuci paznju kao clanak o zabavnom parku u saudiji
a ovo je sigurno da privuku turiste i da dodatno zarade
a ovo je sigurno da privuku turiste i da dodatno zarade
- black
#41759 Re: Popularne stvari koje ne kontam
i kakve jebene veze to ima sa necijom zajebancijom koju sam gore zalijepioHelaS wrote: ↑11/01/2026 17:05Tantra nije samo seks, to je filozofija načina života koja uključuje razne duhovne koncepte. Ona uključuje jogu, meditaciju, život u trenutku i tehnike disanja. Sama svrha tantre je dublja povezanost nas samih ili povezanost s partnerom.
Tantričkim seksom se istražuje tijelo partnera, ali i vlastito. Sam seksualni odnos je polagan, pridaje se pažnja svakom pokretu te je potrebno uzeti si dovoljno vremena i ne žuriti. Također, fokus treba biti na tom trenutku, što nekada može biti teško. Važan dio tantričkog seksa je i disanje. Sama svrha tantričkog seksa je da su oboje partnera prisutni u trenutku, da ne misle o drugim stvarima, da zajedno isprobavaju različite poze i da uživaju. Muškarac ovom vrstom seksa može naučiti kontrolirati i odgađati ejakulaciju, dok kod oba spola može doći do multiplih orgazama. Za prakticiranje tantre nije uvijek potreban partner, jer ovo može biti i individualna praksa otkrivanja vlastite seksualnosti.https://n1info.hr/magazin/lifestyle/tan ... partnerom/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#41761 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Drzava d'uradi nesto._BataZiv_0809 wrote: ↑14/01/2026 17:16 Ne kontam sta ovi ljudi hoce @Chmoljo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ponovo- ... /260114132
- stubrijez
#41762 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nije sahbazz mislio na to, nema potrebe zacatavati sad vidim vec deset stranica tlapnji o korisnosti engleskog jezika... odvateAteista wrote: ↑08/01/2026 19:37Sve sto je vezano za kompjutere i mobitele koristim engleske izraze, tako sam naucio i sve drugo mi je prevodjenje i zvuci naopako. Svaki mobitel i kompjuter mi je i dalje na engleskom, kad mi neko da telefon da mu nesto podesim i rijesim ako je na nasem, prvo stavim engleski da bih se mogao snaci, poslije mu vratim jezik.iClass wrote: ↑08/01/2026 19:32I ja ne volim kada neko tu pretjeruje ali priznajem da i ja često ubacim. Jednostavno neke fore i riječi su engleskog porijekla i bolje odgovaraju tu.sahbazzz wrote: ↑30/12/2025 15:58 Ne kontam ovaj fazon gdje pricas 8 rijeci na engleskom, onda 5 na bosanskom, uz svo kikotanje a da uopste nista nije smijesno. Sinoc setam i tako dvije se raspricale, galame na sav glas da ih cujemo kako one znaju engleski jezik, ono kao da je kvantna fizika u pitanju pa bi kao nekog impresionirale.
-
DonieBrasco
#41763 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ko su ovi degenerici sto sa sobom nose flomastere, markere i šaraju sve sto stignu ? Vandalizam, ali prije svega debilizam i mentalni sklopovi koje ne shvatam.
Ne shvatam da neko ode u trzne centre po Sarajevu, sve i jedna vrata (kabina) od WC-a isarana, neki tagovi, potpisi, neki znakovi, sta je poenta toga ?
Ograde, rukohvati, fizicki objekti po gradu, parkovi, djecija igralista, zidovi, sve moguce isarano. Isti degenerici sto rade sprejevima po fasadama, mostovima, i slcino.
Ne shvatam da neko ode u trzne centre po Sarajevu, sve i jedna vrata (kabina) od WC-a isarana, neki tagovi, potpisi, neki znakovi, sta je poenta toga ?
Ograde, rukohvati, fizicki objekti po gradu, parkovi, djecija igralista, zidovi, sve moguce isarano. Isti degenerici sto rade sprejevima po fasadama, mostovima, i slcino.
- stubrijez
#41764 Re: Popularne stvari koje ne kontam
wannabe grafitti umjetnici, poletarci bez talenta... jel ziv onaj seherski grafitti artist, kako ono..? Ne mogu da se sjetim sad njegovog umjetnickog imena. Po cijelom Sarajevu je sarao ali meni je ono pismeno nije vandalizam, ne znam... kako kome. Nisam vidio friske grafite njegove, mozda je otisao u Njemacku.DonieBrasco wrote: ↑16/01/2026 18:39 Ko su ovi degenerici sto sa sobom nose flomastere, markere i šaraju sve sto stignu ? Vandalizam, ali prije svega debilizam i mentalni sklopovi koje ne shvatam.
- muha_sa
#41765 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Rulofstubrijez wrote: ↑16/01/2026 18:51wannabe grafitti umjetnici, poletarci bez talenta... jel ziv onaj seherski grafitti artist, kako ono..? Ne mogu da se sjetim sad njegovog umjetnickog imena. Po cijelom Sarajevu je sarao ali meni je ono pismeno nije vandalizam, ne znam... kako kome. Nisam vidio friske grafite njegove, mozda je otisao u Njemacku.DonieBrasco wrote: ↑16/01/2026 18:39 Ko su ovi degenerici sto sa sobom nose flomastere, markere i šaraju sve sto stignu ? Vandalizam, ali prije svega debilizam i mentalni sklopovi koje ne shvatam.
- stubrijez
#41766 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Rulof... morao sam angazovati Streetview
- stubrijez
#41767 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Da da taj... dok sam trazio ti vec napisao 
- muha_sa
-
hali gali halid
-
DonieBrasco
#41770 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kako nije vandlizam fasadu i ostalo nabrojano sarati glupostima ?stubrijez wrote: ↑16/01/2026 18:51wannabe grafitti umjetnici, poletarci bez talenta... jel ziv onaj seherski grafitti artist, kako ono..? Ne mogu da se sjetim sad njegovog umjetnickog imena. Po cijelom Sarajevu je sarao ali meni je ono pismeno nije vandalizam, ne znam... kako kome. Nisam vidio friske grafite njegove, mozda je otisao u Njemacku.DonieBrasco wrote: ↑16/01/2026 18:39 Ko su ovi degenerici sto sa sobom nose flomastere, markere i šaraju sve sto stignu ? Vandalizam, ali prije svega debilizam i mentalni sklopovi koje ne shvatam.
-
BiBi911
#41771 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Svabo je to rijesio sa kaznom zatvora 2 godine ili da placas u ratama do 30god. Jer unistavas neciju imovinu.DonieBrasco wrote: ↑16/01/2026 19:05Kako nije vandlizam fasadu i ostalo nabrojano sarati glupostima ?stubrijez wrote: ↑16/01/2026 18:51wannabe grafitti umjetnici, poletarci bez talenta... jel ziv onaj seherski grafitti artist, kako ono..? Ne mogu da se sjetim sad njegovog umjetnickog imena. Po cijelom Sarajevu je sarao ali meni je ono pismeno nije vandalizam, ne znam... kako kome. Nisam vidio friske grafite njegove, mozda je otisao u Njemacku.DonieBrasco wrote: ↑16/01/2026 18:39 Ko su ovi degenerici sto sa sobom nose flomastere, markere i šaraju sve sto stignu ? Vandalizam, ali prije svega debilizam i mentalni sklopovi koje ne shvatam.
Komsijini sin je tako u tramvaju nesto Isarao, nasli ga poslije par dana. Starci su mu morali prodat auto da isplate ciscenje. Znam da su se zalili da je kaznao kao rigorozna zato sto su muslimani al kasnooo
- stubrijez
#41772 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne znam regulativu... ima mjesta gdje je dozvoljeno, grad pusti, neke stare fasade, ruine i slicno. Negdje to i stoji. Recimo na Grbavici kad vidis u Zagrebackoj i Grbavickoj one grbave fasade sive tu bas pristaje. Tog Rulofa sam pomenuo kao primjer te estetike, oznacio je jednu epohu na neki nacin. Ima naravno i gluposti pise admir horde muda isl. bezvezarije skupa sa saranjem liftova i gelendera to je sad nesto drugo... tanka linija to jest
- stubrijez
#41773 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja ljudi ne mogu nista prokomentarisati na klixu tamo na sajtu. Sta god napisem, rijeci mrznje, omalovazavanje, nije u skladu sa ovim, onim, i onda napise probaj opet za 5 minuta... jbmt isto ko da hocu da napisem pismo Trumpu, kakva cenzura i represija. Nije populrno al ne kontam.
-
kakavdanakneiskustvu
-
tokio25
#41775 Re: Popularne stvari koje ne kontam
hocemo li mi sutra znati disati bez chatgpt
jbt koga god upitas nesto ili razgovaras onako svi znaju sve i odgovor im je chatgpt mi reko ili provjerit cu na chatgpt
moguce da ima dobrih rjesenja za neke stvari sto se tice chatgpt al jel moguce da su sve stvari koje ti napise dobre?
ono tipa dobro je jesti x proizvod
ma moze ono biti dobro milion puta kad ga ja ne volim npr i trazim nesto drugo
jbt koga god upitas nesto ili razgovaras onako svi znaju sve i odgovor im je chatgpt mi reko ili provjerit cu na chatgpt
moguce da ima dobrih rjesenja za neke stvari sto se tice chatgpt al jel moguce da su sve stvari koje ti napise dobre?
ono tipa dobro je jesti x proizvod
ma moze ono biti dobro milion puta kad ga ja ne volim npr i trazim nesto drugo