BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
made_in_sarajevo

#4051 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by made_in_sarajevo »

zippoo87 wrote: 02/01/2026 23:33
ReymondReddington wrote: 02/01/2026 22:57
zippoo87 wrote: 02/01/2026 22:25 Jbte jeste li vi neki fakat retardirani ili ste toliko jadni da ni procitati nesto ne znate ?
Znaci par dana prije NG,objave se neradni dani za praznik i ljudi isplanirali sebi praznik i onda dolaze zadnji dan na posao,ide nova informacija da se ipak radi 2.1.
Dakle, po zakonu se ne radi 1. i 2.1. i odjednom uredba ujutro sabahile da se radi.

I tu je sav problem,sto ovi Rahmani a i politicari smatraju radnike i narod obicnim robljem. Ono mogu ja kako god hocu i kad hocu i sa kim hocu.
Sa noge na nogu radnike.
Lopataj i cipelari.

A evo svi i ovdje jedva docekali da danas idu po pavlaku i u shoping,jbga ne moze se prezivjeti jedan dan.
I sto se ti radnici nisu udružili pa jebali majku poslodavcu? Sve dok dozvolis nekom da te gazi on ce to raditi.
Znamo svi sto...zato sto nam je trziste rada toliko dobro i kvalitetno,da odmah sutradan mogu otici raditi u drugu firmu.
Postavi i ti sebi to isto pitanje...evo kada te neko jebe na poslu,zasto ga ne streses boksom i ne das otkaz ?
A mozes odmah i do sefa/direktora otici i stresti i njemu box,jer je govno.
Zasto to ne uradis ?
Pa cekaj zar nije danas radnik sveto slovo i svi se otimaju za dobrog radnika? Svakako smo svi doktori nauka moze i privatluk pokrenuti jel tako.

Odvadite ba zivi bili, ja se smijem kladiti da su evo radnici binga znali da ce raditi 2.1. znaju da bingo hotel pravi, koja sefu pusi i vara muza, do kad sportvision ima ugovor na stupu, a da ne znaju da ce raditi 2.1. nek se obrate bingu i cao, ali ce ekspresno sve zaboraviti kad danasnji dan naplate po praznicnoj tarifi jer se vodi tako
zippoo87

#4052 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

made_in_sarajevo wrote: 02/01/2026 23:59

I sto se ti radnici nisu udružili pa jebali majku poslodavcu? Sve dok dozvolis nekom da te gazi on ce to raditi.
Znamo svi sto...zato sto nam je trziste rada toliko dobro i kvalitetno,da odmah sutradan mogu otici raditi u drugu firmu.
Postavi i ti sebi to isto pitanje...evo kada te neko jebe na poslu,zasto ga ne streses boksom i ne das otkaz ?
Zasto to ne uradis ?
Pa cekaj zar nije danas radnik sveto slovo i svi se otimaju za dobrog radnika? Svakako smo svi doktori nauka moze i privatluk pokrenuti jel tako.

Odvadite ba zivi bili, ja se smijem kladiti da su evo radnici binga znali da ce raditi 2.1. znaju da bingo hotel pravi, koja sefu pusi i vara muza, do kad sportvision ima ugovor na stupu, a da ne znaju da ce raditi 2.1. nek se obrate bingu i cao, ali ce ekspresno sve zaboraviti kad danasnji dan naplate po praznicnoj tarifi jer se vodi tako
TI se bas ova dva dana zadao na temi :D
Ne znam je li radnik sveto slovo,nekome jeste,nekome nije...sto ljudi,sto cudi,jel. :D

Koliko sam upoznat za ova desavanja o informaciji da se radi,nisu znali da ce raditi sve do 31.12. ali eto,ako ti kazes da sve znaju,onda su sigurno znali.
made_in_sarajevo

#4053 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

zippoo87 wrote: 03/01/2026 00:02
Zasto to ne uradis ?

Ne znam je li radnik sveto slovo,nekome jeste,nekome nije...sto ljudi,sto cudi,jel. :D

Koliko sam upoznat za ova desavanja o informaciji da se radi,nisu znali da ce raditi sve do 31.12. ali eto,ako ti kazes da sve znaju,onda su sigurno znali.
Zato sto je nigdje veze kmecanje. Ja sam inace da je nedelja radna jer je ovo debilno. Ko hoce nek radi, ko nece ne mora. Glupo mi je izborili se da jadni ljudi budu sa porodicima, ali zato ostali nek ga puse taj dan i svaki dan bas kao kladionice, kafici, pumpe i tako dalje. Zato je neradna nedelja debilna odluka uopste.

Uostalom rade u trgovini, piljari sta ocekujes nego da radis svaki dan u smjenama jebem ga.

Ja sam konjina svakako pa obrt sebi otvorio, zato ja moram svaki dan raditi bio bolestan ili zdrav pa i evo novu godinu praznike sjedim kuci za laptopom i radim. Konjina na kvadrat sta da ti kazem,a ni G od gazda ne mogu da dobacim.
tap3ah75

#4054 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tap3ah75 »

Je li bila neka od ovih "većih" prodavnica da dobrovoljno nije radila 02.01.?
Kod mene nije radila Crvena Jabuka danas ali iz razloga što je vlasnik Centra zaključao Centar prvog i drugog
nepass1

#4055 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by nepass1 »

tap3ah75 wrote: 03/01/2026 00:49 Je li bila neka od ovih "većih" prodavnica da dobrovoljno nije radila 02.01.?
Kod mene nije radila Crvena Jabuka danas ali iz razloga što je vlasnik Centra zaključao Centar prvog i drugog
Cini mi se scc nije radio, merkator i konzum na dobrinji do 15h radili
zippoo87

#4056 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

made_in_sarajevo wrote: 03/01/2026 00:36

Zato sto je nigdje veze kmecanje. Ja sam inace da je nedelja radna jer je ovo debilno. Ko hoce nek radi, ko nece ne mora. Glupo mi je izborili se da jadni ljudi budu sa porodicima, ali zato ostali nek ga puse taj dan i svaki dan bas kao kladionice, kafici, pumpe i tako dalje. Zato je neradna nedelja debilna odluka uopste.

Uostalom rade u trgovini, piljari sta ocekujes nego da radis svaki dan u smjenama jebem ga.

Ja sam konjina svakako pa obrt sebi otvorio, zato ja moram svaki dan raditi bio bolestan ili zdrav pa i evo novu godinu praznike sjedim kuci za laptopom i radim. Konjina na kvadrat sta da ti kazem,a ni G od gazda ne mogu da dobacim.
Evo ja cu ti dati jedan "genijalan savjet",kao sto je i vecina ovih forumskih...zatvori obrt i zaposli se kao gospodin u Bingo,mozda nije svaki praznik neradni ali zato svaka nedjelja jeste. :lol:
made_in_sarajevo

#4057 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

zippoo87 wrote: 03/01/2026 00:56
made_in_sarajevo wrote: 03/01/2026 00:36

Evo ja cu ti dati jedan "genijalan savjet",kao sto je i vecina ovih forumskih...zatvori obrt i zaposli se kao gospodin u Bingo,mozda nije svaki praznik neradni ali zato svaka nedjelja jeste. :lol:
Pa jedno 20x u toku mjeseca isto pomislim. Tebi investitor ovako ko.bingo nije pustio cijelu fakturu ili nije nikako ali koga briga, ja sam gazda 8-)
ReymondReddington

#4058 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by ReymondReddington »

zippoo87 wrote: 02/01/2026 22:25 Jbte jeste li vi neki fakat retardirani ili ste toliko jadni da ni procitati nesto ne znate ?
Znaci par dana prije NG,objave se neradni dani za praznik i ljudi isplanirali sebi praznik i onda dolaze zadnji dan na posao,ide nova informacija da se ipak radi 2.1.
Dakle, po zakonu se ne radi 1. i 2.1. i odjednom uredba ujutro sabahile da se radi.

I tu je sav problem,sto ovi Rahmani a i politicari smatraju radnike i narod obicnim robljem. Ono mogu ja kako god hocu i kad hocu i sa kim hocu.
Sa noge na nogu radnike.
Lopataj i cipelari.

A evo svi i ovdje jedva docekali da danas idu po pavlaku i u shoping,jbga ne moze se prezivjeti jedan dan.
Zasto to ne uradis ?
Ne moze me niko jebavati na poslu jer ja to ne dozvoljavam.
Meni da su rekli dan prije da se radi 2.1 je ne bih dosao jer je to po nasem zakonu praznik. Po cijenu otkaza ne bih dosao. Ali za ovo treba biti spreman i da se sudski gonis da izboris svoje- Ja sam na to spreman- Zato me niko i ne zajebava na poslu. Ima onih koji nisu pa je njih lakse.

Dalje 90% ljudi koji rade u trgovini rade najbolji poao koji mogu imati i oni su toga svjesni. Ne zele da se prekvalifikuju da nauce nesto drugo pa bi imali posla na trzistu rada. Ne zele da rade nesto drugo jer je to skoro uvijek teze od ovog sto trenunto rade.
HelaS

#4059 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by HelaS »

starboy018 wrote: 02/01/2026 16:28
HelaS wrote: 02/01/2026 13:29
studeni76 wrote: 02/01/2026 11:23
Jaca je odluka jednog nivoa vlasti koja se odnosi na konkretnu situaciju. Kod mene u firmi je jaci pravilnik firme od Zakona, zavisno u čiju korist zakon ide. Gdje god je u korist radnika, firma ima mogućnost da donese pravilnik kojim reguliše drugačije. Samo kažu zbog procesa proizvodnje.
Nemamo zakon o državnim praznicima na nivou BiH. U Federaciji se primjenjuje Zakonom o praznicima iz RBiH iz 1992 i 1994. godine i taj zakon ne daje pravo entitetskom ministarstvu da ga mijenja dozvoljavajući ili kako god.... Neradni su dani 1. i 2. januar, izuzev za radnike koji rade u javnim komunalnim preduzećima.
ne primjenjuje se svugdje taj zakon.
u nekim kantonima se primjenjuje Zakon o blagdanima HR HB.

u nekim kantonima se ne primjenjuje ni jedan ni drugi nego kantonalna vlada posebnom odlukom odredjuje svaki neradni dan (primjer Posavski kanton, tu su 2.1. i 2.5. godinama vec radni dan po odluci vlade)
https://www.zupanijaposavska.ba/obavije ... danima-21/
Krovni propis o "državnim" praznicima je ovaj iz SRBiH koji sam ti napisao, Ostali praznici mogu biti uvedeni kao lokalni, ali zajednički je ovaj gore
DaysleepeR

#4060 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by DaysleepeR »

Bingo sada proizvodi vlastite suhomesnate proizvode od svinjetine.

Image

Image

Image
video

#4061 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by video »

Mislim da neko radi za njih, sa druge strane pise i ko
Naslovnica

#4062 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

video wrote: 03/01/2026 13:28 Mislim da neko radi za njih, sa druge strane pise i ko
Neka firma iz Crne Gore meščini.
Pečenica je odlična, isto domaća!
:thumbup:
Peacean

#4063 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Peacean »

Valja li šta od šmeka? Probao hrenovke i salamu, užasne mi bile.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#4064 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by anex »

Ima nekoliko proizvođača koji rade za "SMEK" odnosno Bingo...

Salamu i hrenovke radi Vimar Visoko čini mi se...zato ti je loša bila.
jednonogi_Jack

#4065 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by jednonogi_Jack »

anex wrote: 03/01/2026 13:40 Ima nekoliko proizvođača koji rade za "SMEK" odnosno Bingo...

A pošto nije Vimar, je li i onda loša?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#4066 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by anex »

jednonogi_Jack wrote: 03/01/2026 14:02
anex wrote: 03/01/2026 13:40 Ima nekoliko proizvođača koji rade za "SMEK" odnosno Bingo...

Ja znam da Vimar radi nešto za ŠMEK tako da nije bitno ko radi. O ukusima se ne raspravlja...
Ja npr. mogu jesti Vimar proizvode ali su generalno loši...u usporedbi sa npr. Semićem koji je takođe iz Visokog.
Što se tiće pilećih salama obe firme ne mogu politi na ruke Madi-u.
jednonogi_Jack

#4067 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by jednonogi_Jack »

anex wrote: 03/01/2026 18:39
jednonogi_Jack wrote: 03/01/2026 14:02

Ja znam da Vimar radi nešto za ŠMEK tako da nije bitno ko radi. O ukusima se ne raspravlja...
Ja npr. mogu jesti Vimar proizvode ali su generalno loši...u usporedbi sa npr. Semićem koji je takođe iz Visokog.
Što se tiće pilećih salama obe firme ne mogu politi na ruke Madi-u.
Salamu i hrenovke ne radi Vimar nego Madi :D
Zato pitam je li šmekaju ako nije Vimar.
hava123

#4068 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by hava123 »

DaysleepeR wrote: 03/01/2026 13:08 Bingo sada proizvodi vlastite suhomesnate proizvode od svinjetine.

Image

Image

Image
Proizvodi su top! :thumbup:
HelaS

#4069 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by HelaS »

DaysleepeR wrote: 03/01/2026 13:08 Bingo sada proizvodi vlastite suhomesnate proizvode od svinjetine
Spoiler
Show
Image

Image

Image
Ovo nije tačno. Samo je brand name Bingo, ali proizvođači su drugi i njihovi su veterinarski brojevi i zdravstvena odgovornost.

Zakon o unutrašnjoj trgovini u oba entiteta u BiH treba mijenjati, upravo zbog ovakvih prevara. Jer je prevara, jer BINGO nije proizvođač ovakvih proizvoda. Njegova je samo etiketa, njegova je robna marka i svojom pozicijom vara kupca, tuđu robu prodaje i ostvaruje profit. Kupac mora odmah da prepozna VIMAR-ov proizvod, ili MADI, koji god ko je stvarni proizvođač. Ne mora uzeti ŠMEK proizvod pa satima čitati deklaraciju ispisanu fontom veličine 5.

Isto tako, BINGO, BELAMIONIX, YIMOR, kradu dobavljače. Koriste svoje pozicije i promet i odlaze direktno i nastupaju neposredno kod proizvođača kupujući robe po nižim cijenama nego preko posrednika prije, njih istiskujući, ali i dalje zadržavajući istu maloprodajnu cijenu ili je neznatno snize, pa time ostvaruju ogroman dodatni profit. To se zove nepoštena trgovina. Plus što dobavljačima plaćaju 60-90 dana, dok oni po nekoliko puta provrte novac. Država mora urediti ovakav monopolistički i nepošten način veletrgovine, mora ograničiti pravo velikim da ostvaruju uvoz svojih proizvoda na određene iznoose ili procente, kako god. Jednostavno država mora dati prostor i drugim trgovcima da trguju i budu dobavljači.
made_in_sarajevo

#4070 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Otkad ja pisem bingo robna marka je prevara teska. Djuric mlijeko 1.70KM gradacac puni. Isto mlijeko, ista mlijekara samo bingo robna 2km, a meggle 2.10km. svaki artikal koji bingo prodaje kao svoj samo 10 feninga obori od drugih.
studeni76

#4071 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by studeni76 »

made_in_sarajevo wrote: 04/01/2026 09:54 Otkad ja pisem bingo robna marka je prevara teska. Djuric mlijeko 1.70KM gradacac puni. Isto mlijeko, ista mlijekara samo bingo robna 2km, a meggle 2.10km. svaki artikal koji bingo prodaje kao svoj samo 10 feninga obori od drugih.
Pa zar za proizvođača nije gora opcija ovo sto Đurić radi (ili Konzum sto prodaje Milla mlijeko po 1, 55KM)!? Proizvođač ne može ništa prodat jer je skuplji poprilično.
escobar__

#4072 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by escobar__ »

Lično mi nije problem postojanje njihove robne marke - praksa svih velikih evropskih trgovina. Meni je veći problem Bingo robna marka, a proizvod proizveden van Bosne i uvezen (npr. Bingo majonez).

Ako već nemaš proizvođača majoneze u Bosni onda je ne moraš ni pravit, nije Bogom dato da mora postojat i Bingo majoneza.
Peacean

#4073 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Peacean »

Svaka kategorija koja ima veliki promet će imati i robnu marku prodajnog lanca, tako je svugdje.
made_in_sarajevo

#4074 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

studeni76 wrote: 04/01/2026 10:00
made_in_sarajevo wrote: 04/01/2026 09:54 Otkad ja pisem bingo robna marka je prevara teska. Djuric mlijeko 1.70KM gradacac puni. Isto mlijeko, ista mlijekara samo bingo robna 2km, a meggle 2.10km. svaki artikal koji bingo prodaje kao svoj samo 10 feninga obori od drugih.
Pa zar za proizvođača nije gora opcija ovo sto Đurić radi (ili Konzum sto prodaje Milla mlijeko po 1, 55KM)!? Proizvođač ne može ništa prodat jer je skuplji poprilično.
Pa taj gradacac mi99 ima svoje i svima puni. Mila, djuric, bingo sve ista mljekara. Imaju neku cijenu cim svima pune. Robna marka je valjda cilj da bude osjetno jeftinija od ostalih, a ne neki dan bingo mlijeko 2KM i meggle isto 2km. Valjda je cilj robne marke da bude 30-50 feninga barem jeftinije ili vise zavisno. Naravno ima do kvalitete, zna se to na pavlakama osjetiti ali placas tu cijenu.

Ali ako cu u 5-10 feninga imati bingo i sve druge proizvodjace, onda cu licno vazda ove druge kupiti, jer bingo svakako naplacuje mjesto na polici kao reklama sta li, plus sto uzme od prodaje dio garant. Onda dodje svoj proizvod sta fakturise ga sam sebi sto ga je stavio na policu, pa ga fakturise sam sebi za prodaju, pa pokupi kajmak na 3 strane na jednom svom proizvodu. Jebiga odvadite malo :mrgreen:
HelaS

#4075 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by HelaS »

studeni76 wrote: 04/01/2026 10:00
Nije. Proizvođač prodaje robe po svojim cijenama, nekome višim, drugim kupcima nižim, zavisno od inteziteta prometa i sposobnosti pregovarača druge strane, zavisno od prijateljskih i rodbinskih veza, zavisno od moći druge strane itd. Druga - skuplja cijena je cijena drugog malotrgovca, njegova je marža ugrožena. Tvoji "Đurić" ili "Konzum" rade sirovi način trgovine, slično dampingu - beskrupuloznu eliminaciju konkurencije.
Kupac mora znati ko je stvarno proizvođač određenih proizvoda. Promjenom ambalaže proizvoda, Bingo, Đurić ili Konzum, LIDL, i ostali dovode u zabludu kupce, varaju ih prikazujući sebe proizvođačima, što nisu. Niti upravljaju procesima proizvodnje, niti sastavima proizvoda, fizičko-hemijskim i drugim osobinama proizvoda, nemaju zdravstvenu ili veterinarski odgovornost, nemaju ništa, osim moćne trgovačke pozicije i maloprodajnih objekata u kojima ostvaruju enormno visoke promete. Konkurencija jeste potrebna, ali Bingo i ostali na ovaj način uništavaju konkurenciju.

I njihovo odgođeno plaćanje 60 i više dana konačno mora biti zakonom uređeno na odmah plaćanje. Bingo odmah naplati svoje proizvode nakon prodaje, a dobavljaču plaća nakon 60 dana. Postoje i ugovori za plaćanje na kraće vrijeme, ali to su izuzeci kod sezonskih roba ili u drugim odnosima.
Post Reply