moonco wrote: ↑03/01/2026 19:32
gidra wrote: ↑03/01/2026 19:22
Prosječan Saudijac, Emiraćanin i Kataranin žive boljr od prosječnog Amerikanca x puta.
Ti ljudi žive najbolje na svijetu, trenutno..
Da bog da da i prosječan Venecuelanac dozivi sudbinu stanovnika ovih arapskih zemalja..
Zato što oni dobro žive, zato svi oko njih su jad i bijeda. I sve što se dešava na bliskom istoku je rezultat ili posljedica njihovog lijepog dunjalučkog života. Prodali din za dinar. Zato lijepo jevreji čačkaju sa Al Aksom.

Udio stranih radnika / stranih državljana u ukupnom stanovništvu (procjene 2024–2025)
Saudijska Arabija:
– oko 13,4 miliona stranih radnika i stanovnika
– približno 36–39% ukupnog stanovništva
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE):
– oko 11,1 milion stranih
– približno 84–87% ukupnog stanovništva
Katar:
– oko 2,5 miliona stranih
– približno 88% ukupnog stanovništva
Bahrein:
– oko 0,8 miliona stranih
– približno 52% ukupnog stanovništva
Napomena:
Podaci se odnose na strane državljane (uglavnom radnici, uz manji broj članova porodica).
U UAE i Kataru stranci čine ogromnu većinu stanovništva.
U Saudijskoj Arabiji i Bahreinu udio je manji, ali i dalje vrlo visok.
Izvori: regionalne GCC statistike, OECD, WTW (2024–2025).

Ukupan broj stanovnika (domaći vs. strani) – Saudijska Arabija, UAE, Katar, Bahrein (procjene 2024–2025)
UKUPNO STANOVNIKA (sve 4 države zajedno):
– oko 50–51 milion ljudi
OD TOGA STRANI RADNICI / STRANI DRŽAVLJANI:
– oko 27,8 miliona
– približno 55% ukupnog stanovništva
DOMAĆI DRŽAVLJANI:
– oko 22–23 miliona
– približno 45% ukupnog stanovništva
Pojednostavljeno:
Više od POLOVINE svih ljudi u ove četiri države su stranci.
U UAE i Kataru domaći narod je manjina u vlastitoj državi.
Ja, i? Kakav din, o čemu ti?
Svi ti strani radnici hizmete za ove, ljudi zive ovozemaljski dženet, a i ti radnici koji hizmete itekako imaju koristi, svi odreda, od low level jobs do onih najplacenijih.
Moj bliski član famElije je otisao dole 2015 i za 10 godina je kupio 3 stana u Sarajevu. Znaci Katar ga je od prosjecnog Bosanca, napravio milionerom u svojoj drzavi...
Kao sto je ovima GB i USA uvela demokratiju, pozelio bih isto i nama (da svi zivimo isto kao prosjecan Kataranin), gdje treba potpisati, kazu imamo uglja, a novi Trumpov svijet se vrti samo oko nafte, gasa i uglja?
Analogno jadu i bijedi oko njh, jebe mi se za bugarsku i rumuniju, nek zive od EU socijale.