Sve sto si napisao je nebuloza, bez argumenata i preneseno od pojedinih sihirbaza koji su radili u IZu. Naucio te ovaj sto cestita bozic i tuca jaja javno a podanici mu to pravdaju jer "ima neka mudrost u tome". Zene u tvojoj porodici su pokrivene? Ako nisu objasni im da moraju biti jer svaki njihov izlazak iz kuce u takvom stanju je grijeh, puno je to grijehova sto rece jedan poznati sejh, a ne radi za IZ. Nacin na koji pises (slatkorijecivost bez argumenata umotanu u celofan sa lazima i potvorama na druge) je odlika ovih sto se vintaju oko svoje osi i imaju moc da se teleportiraju u druge krajeve svijeta npr Meku da obave podne namaz. Bio prisutan, iz radoznalosti, kada pokriju covjeka.preko glave carsafom i kazu ode da klanja podne namaz u MekuTheMule wrote: ↑29/12/2025 05:37Mislim na ovo sto sam i napiso, sto sam mislio, to sam i napiso. Ne govorim o raznim malim grupama, vec Islamu kako se praktikovo u vecini svijeta preko 1000 godina prije sto se pojavio Muhamed Wehab. Nije valjda da ce muslimani koji su zivjeli od 8. do 18. stoljeca svi u dzehenem?Al'din wrote: ↑28/12/2025 12:24Mislis na ove hu hu koji prodaju gorivo. Islam je cist od raznih obiljezja tradicije koje se danas ubacuju kao dio vjere.. Zasto koristis "tradicionalno" ? Zasto ne koristis rijec "izvorno" ? Ne smijes jer ako koristio rijec izvorno dovest ce te do toga da je Poslanik sallalahu alejhi we sellem naredio da se nosi duga brada i krace nogaviceTheMule wrote: ↑26/12/2025 01:16
Naravno da jeste.
Islam se prenosio s koljena na koljeno preko 1000 godina. Onda dodju Selefije, odbace svu tradiciju, sve knjige, i sve ucenjake, i pokusaju iznova.
I onda dobijes sta dobijes, jedan od njih je juce mislio da je u redu otici u dzamiju u Nigeriji, i pobiti vjernike dok klanjaju.Da ti se zena i kcerka i majka moraju pokriti. Da ne mozes naklanjati namaz jer radis u firmi gdje ne dozvoljavaju da ga klanjas u njegovo vrijeme itd. Poslanik sallalahu alejhi we sellem je bio musliman i doveo vjeru do savrsenstva, a reis tuca jaja i cestita bozic
“A kada im se kaže: ‘Slijedite ono što je Allah objavio’, oni kažu: ‘Ne, mi slijedimo ono na čemu smo zatekli svoje pretke.’” (El-Bekare, 170)
Koristim tradicionalno, jer postojali su mnogo pametniji ljudi od mene i tebe, koji ne samo da su imali intelekt i razumijevanje, vec i iskustvo ljudi koji su dosli odmah prije njih i taj lanac se proteze do "izvora". Ti nemas takav lanac, jer moras rekonstruisati kakav je bio "izvor" na bazi podataka koje tumacis kako hoces ili onako kako neko drugi hoce.
Ja tebi ne mogu vjerovati da ti mozes, nakon 15 stoljeca govoriti o "izvoru" a da ne stojis na ramenima ljudi koji su dosli prije tebe. Evo, korisnik @4L0n3 te razbuca jednim jednostavnim argumentom u vezi vasih pantalona. Evo ni ajat nisi citiro kako treba. Jedsnostavan pogled u Tefsir kaze da se radilo o grupi Jevreja. Prema tome ne bih se razbacivao ajetima tek tako, jer osim ovog historijskog znacenja, ne mozes biti siguran da se misli na bilo sta drugo.
Kad shvatis da sam sebi ne mozes vjerovati, i da moras slusati druge, onda ce ti se poslagati neke kockice u glavi, i shvatices da je bolje vjerovati onim koji su mogli pitati svoje prethodnike "zasto?" "kako?" "kada?" "kuda"? "objasni mi". Ibn Wehab je govorio da krscani obozavaju sejtana i da su sihirbazi, a sihirbaze treba ubiti. Sad kad zivimo u 21. stoljecu, imamo pristup svim informacijama, a i zivimo sa krscanima u neposrednoj blizini, iz iskustva znamo da to nije tako, jel de? Znaci, bio je u krivu.
Ja sam u mektebu ucio od efendije koji je bio u nasoj medresi, a on tamo ucio od starijih i boljih i meni je to sasvim dovoljno.
Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
-
Al'din
#101 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
-
Vjecita_zavrzlama
#102 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Nije bas tako ali tjesi seAl'din wrote: ↑29/12/2025 23:33Ta sprdnja je minimalna i polako nestaje jer medju nama vidjamo sve vise pokrivenih sestara i braće duže bradeVjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 13:02I jos da dodam, bit ce onih koji ce se opirati u vidu Pezica,ali vec sad taj Pezic postaje izvor sprdnje na facebooku kod ”prosjecnih bosnjaka”.E tako ce nekako ici,i jos vise kako se narod bude ”europeizirao”Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 12:59 Vjerujem da ce to u Bosni i Balkanu se desiti i to brzo, jer ce narod ovdje ici u korak sa ostalim balkancima, a vjerske vodje vidjeli smo do sad slijede narod, njima je bitno da ostanu relevantni.Ako ih vrijeme pregazi nestaju.Eh stoga predvidjam ovdje reformu.Na globalnom nivou toga nece biti jer islamski svijet kasni za Evropom nekih 100 godina i vise.Bosnjacku svijest je formirala Evropa ipak, pa smo stoga drugaciji od ostalih muslimanskih naroda![]()
-
4L0n3
#103 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
-
TheMule
#104 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Ne, nisu nebuloze, sve se moze provjeriti. Nema ova tema nista sa Sufijama i "sihirbazima".Al'din wrote: ↑29/12/2025 23:43
Sve sto si napisao je nebuloza, bez argumenata i preneseno od pojedinih sihirbaza koji su radili u IZu. Naucio te ovaj sto cestita bozic i tuca jaja javno a podanici mu to pravdaju jer "ima neka mudrost u tome". Zene u tvojoj porodici su pokrivene? Ako nisu objasni im da moraju biti jer svaki njihov izlazak iz kuce u takvom stanju je grijeh, puno je to grijehova sto rece jedan poznati sejh, a ne radi za IZ. Nacin na koji pises (slatkorijecivost bez argumenata umotanu u celofan sa lazima i potvorama na druge) je odlika ovih sto se vintaju oko svoje osi i imaju moc da se teleportiraju u druge krajeve svijeta npr Meku da obave podne namaz. Bio prisutan, iz radoznalosti, kada pokriju covjeka.preko glave carsafom i kazu ode da klanja podne namaz u Meku![]()
Zene u mojoj porodici, neke su pokrivene, neke ne. Nisu "moje" da im ja naredjujem. Udate rodice, znaju sta valja sta ne.
Meni je pradedo bio imam, tako da se Islam praktikovo i za vrijeme kraljevine ko je htio, nemoj da te glupa propaganda zavarava.
Sta je radio tvoj pradedo? Ili ako ne znas, sigurno znas za dedu i nenu? Jesul oni klanjali?
- iClass
#105 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Kada kažeš "tradicionalne" kojima su selefije problem je li misliš na "Bošnju" koji ne klanja, bludnjiči i uopšteno mu Islam kao način života nije bitan ili pak misliš na recimo tradicionalne muslimane koji su vezani za IZ, koji smatraju da je pokrivanje obavezno, da je učenje i usmjeravanje djece u vjeru obavezno, da je slavljenje Nove Godine haram, miješanje polova problem kao i odlazak na javne plaže (sve se ovo nađe na stranici IZ).
Jer problemi koje imaju selefije i ovi drugi muslimani su dosta dublji i nisu toliki bitni za "ljude sa strane" (šta ateistu interesuje stav o mevludu ili zajednički zikr nakon namaza ali ga interesuje da li će njegovi sunarodnjaci za Novu Godinu se napiti ili leći spavati jer smatraju haramom).
- iClass
#106 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
To u tvojoj glavi samo.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 13:02I jos da dodam, bit ce onih koji ce se opirati u vidu Pezica,ali vec sad taj Pezic postaje izvor sprdnje na facebooku kod ”prosjecnih bosnjaka”.E tako ce nekako ici,i jos vise kako se narod bude ”europeizirao”Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 12:59 Vjerujem da ce to u Bosni i Balkanu se desiti i to brzo, jer ce narod ovdje ici u korak sa ostalim balkancima, a vjerske vodje vidjeli smo do sad slijede narod, njima je bitno da ostanu relevantni.Ako ih vrijeme pregazi nestaju.Eh stoga predvidjam ovdje reformu.Na globalnom nivou toga nece biti jer islamski svijet kasni za Evropom nekih 100 godina i vise.Bosnjacku svijest je formirala Evropa ipak, pa smo stoga drugaciji od ostalih muslimanskih naroda
Ono što Pezić danas radi je bilo nezamislivo prije 20 godina. U kojem god gradu drži predavanje napuni glavnu dvoranu. Na tim predavanjima dio čine i ljudi "bez brade" kao i djevojke koje nisu pokrivene.
Da ne govorim da pored Pezića ima još sličnih koji to rade.
Određeni imami IZ su krenuli istim stopama pa i oni sada pune dvorane i sl. sve ovo nije bilo prije 20 godina.
Ja pričan o činjenicama a ti o nekom svom pogledu koji je pristrasan.
-
Vjecita_zavrzlama
#107 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Pa dobro napuni dvoranu i u kladnju i u olovu a ista grupa i u jednom i u drugom, jel tako?iClass wrote: ↑30/12/2025 22:04To u tvojoj glavi samo.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 13:02I jos da dodam, bit ce onih koji ce se opirati u vidu Pezica,ali vec sad taj Pezic postaje izvor sprdnje na facebooku kod ”prosjecnih bosnjaka”.E tako ce nekako ici,i jos vise kako se narod bude ”europeizirao”Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 12:59 Vjerujem da ce to u Bosni i Balkanu se desiti i to brzo, jer ce narod ovdje ici u korak sa ostalim balkancima, a vjerske vodje vidjeli smo do sad slijede narod, njima je bitno da ostanu relevantni.Ako ih vrijeme pregazi nestaju.Eh stoga predvidjam ovdje reformu.Na globalnom nivou toga nece biti jer islamski svijet kasni za Evropom nekih 100 godina i vise.Bosnjacku svijest je formirala Evropa ipak, pa smo stoga drugaciji od ostalih muslimanskih naroda
Ono što Pezić danas radi je bilo nezamislivo prije 20 godina. U kojem god gradu drži predavanje napuni glavnu dvoranu. Na tim predavanjima dio čine i ljudi "bez brade" kao i djevojke koje nisu pokrivene.
Da ne govorim da pored Pezića ima još sličnih koji to rade.
Određeni imami IZ su krenuli istim stopama pa i oni sada pune dvorane i sl. sve ovo nije bilo prije 20 godina.
Ja pričan o činjenicama a ti o nekom svom pogledu koji je pristrasan.
Pametan razumije.Samo se ti tjesi da je nikada jaci a postala sprdnja izjava ”reko pezic”
-
Al'din
#108 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Samo izadjes van svojih zidova i okreni se oko sebe.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/12/2025 23:50Nije bas tako ali tjesi seAl'din wrote: ↑29/12/2025 23:33Ta sprdnja je minimalna i polako nestaje jer medju nama vidjamo sve vise pokrivenih sestara i braće duže bradeVjecita_zavrzlama wrote: ↑28/12/2025 13:02
I jos da dodam, bit ce onih koji ce se opirati u vidu Pezica,ali vec sad taj Pezic postaje izvor sprdnje na facebooku kod ”prosjecnih bosnjaka”.E tako ce nekako ici,i jos vise kako se narod bude ”europeizirao”![]()
-
Al'din
#109 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Ima pojasnjenje.
-
Vjecita_zavrzlama
#110 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Da naravno, vidjam i po ovoj zimi u mini suknjama vise nego u tim dzibabima
-
Al'din
#111 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Pomenuli smo sve vise pokrivenih, nisam spominjao harame.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/12/2025 11:10Da naravno, vidjam i po ovoj zimi u mini suknjama vise nego u tim dzibabima![]()
-
4L0n3
-
Vjecita_zavrzlama
#113 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Ne znam jel ih sve vise.Maksimum je bio od 2000 do 2015.Sad te zene vec imaju odrastlu djecu, i bas kad razmislim vecina njihovih kcerki nisu pokrivene.Sto znaci vraca se opet , ne siri se toliko kao prije.Evo ja u porodici imam 3 pokrivene koje su se pokrile prije nekih 10-15 godina, 2 imaju sad kcerke od 18 pa gore… ni jedna nije pokrivena
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#114 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Ova šprdancija tipa "jao, pa samo puni tribine u nekom Kladnju, Olovu" su upravo razlog zašto tzv. pobornici "modernizma" kojeg samo oni razumiju nikad ne mogu uspjeti. Slično je, nažalost, kada su i u pitanju neke stvarno pozitivne stvari.
Prevelik dio društvene elite nikako da shvati da su sredine poput Olova ili Kladnja većina Bosne, Bosna je još uvijek zemlja sela i gradića.
Čak je i u velikim gradovima tako.
Bit ću apsolutno zamržen od strane 90% drugih forumaša, ali i u Sarajevu je prosječan stanovnik Buća potoka ili nekog padinskog naselja puno, puno bliži većini Bosne nego onaj sa Koševa.
Prevelik dio društvene elite nikako da shvati da su sredine poput Olova ili Kladnja većina Bosne, Bosna je još uvijek zemlja sela i gradića.
Čak je i u velikim gradovima tako.
Bit ću apsolutno zamržen od strane 90% drugih forumaša, ali i u Sarajevu je prosječan stanovnik Buća potoka ili nekog padinskog naselja puno, puno bliži većini Bosne nego onaj sa Koševa.
- PixelDrifter
#115 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Probao je Floki prije koju godinu, ali nije uspio, nije mogao naci konsenzus. Ubacio im je Prepredenka (kojot) i Flik i Floka (dvije pustinjske vjerverice), kao dodatak stivu. Ignorisali su ga, uz napomenu da je to previse realno (Prepredenko ganja Flika i Floka da ih pojede, oni ga uvijek izrade). Tako da - ne, nista od reforme Islama.
- iClass
#116 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Napuni po cijeloj Bosni, doduše ne vjerujem da u RS drži predavanje. Ali ide po cijeloj Bosni. Ne vjerujem da ljudi idu od predavanja do predavanja, nije ti ovo Vučić.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/12/2025 23:04
Pa dobro napuni dvoranu i u kladnju i u olovu a ista grupa i u jednom i u drugom, jel tako?
Pametan razumije.Samo se ti tjesi da je nikada jaci a postala sprdnja izjava ”reko pezic”![]()
Ali sama činjenica da i u Olovu, Zenici, Tuzli itd. ne bude mjesta ni za stajanja govori činjenicu da je sve to poprilično normalizovano.
-
Vjecita_zavrzlama
#117 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Gdje dokaz da nema mjesta? Slike izgledaju prilicno ok ali ni blizu pomame o kojoj ti pricas.iClass wrote: ↑31/12/2025 15:01Napuni po cijeloj Bosni, doduše ne vjerujem da u RS drži predavanje. Ali ide po cijeloj Bosni. Ne vjerujem da ljudi idu od predavanja do predavanja, nije ti ovo Vučić.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/12/2025 23:04
Pa dobro napuni dvoranu i u kladnju i u olovu a ista grupa i u jednom i u drugom, jel tako?
Pametan razumije.Samo se ti tjesi da je nikada jaci a postala sprdnja izjava ”reko pezic”![]()
Ali sama činjenica da i u Olovu, Zenici, Tuzli itd. ne bude mjesta ni za stajanja govori činjenicu da je sve to poprilično normalizovano.
I u isto vrijeme se javljaju oni koji ga ismijavaju, sta reci polarizovano drustvo
- JohnnyS
#118 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Mlađe generacije svih vjera na Balkanu su puno okrenutije religiji nego 40+ populacija
- iClass
#119 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Gledajući fotografije, vidim da i iza njega raja sjedi na podu na bini.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/12/2025 15:11
Gdje dokaz da nema mjesta? Slike izgledaju prilicno ok ali ni blizu pomame o kojoj ti pricas.
I u isto vrijeme se javljaju oni koji ga ismijavaju, sta reci polarizovano drustvo
Bez obzira, tražilo se mjesto više ili ne, ali je činjenica da je se to sve diglo na veći nivo. Iz nekih mali džemata, predavanja su došla do BKC-a, dvorana itd. Više puta pun Dom mladih Skenderija.
Ali, definitivno da je se selefizam kao takav normalizovao u društvu. Od ljudi koji su često bili tema 60 Minuta, sada se može naći na svim pozicijama, firmama itd. Raja se navikla, nije više bauk vidjeti čovjeka sa dugom bradom.
- iClass
#120 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
To sam i ja primjetio, iako sada možemo nagađati, svako će iz svoje perspektive pričati, ja primjetim da se vjera sve više praktikuje a neko će reći da primjeti da se manje praktikuje.
Ali vidim sve više pojave nekih stvari koje prije nisu bile, od halal turizma (vikendice sa ograđenim bazenima), do sve više restorana i kafića bez alkohola pa do toga da svaki novi veći tržni centar i hotel ima mesdžid. Sve ovo ima svoje mušterije, neko će reći turisti ali ovo vidim i u mjestima koje nemaju veliki broj turista.
-
Vjecita_zavrzlama
- iClass
#122 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Odakle ti tako precizna analitika da znaš tačno da osobe od 28, 29, 30 itd. Više praktikuju a da osobe od 25, 24, 23,... manje praktikuju.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/12/2025 15:28To vazi za generaciju rodjena 1990+ a onda generacija 2000 rusi to.Ta 2000+ sad nastupa, vjera nije jaka tu
-
Vjecita_zavrzlama
#123 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Osobe rodjene 90ih i kasnih 80ih polahko ulaze u 40e.Odrastli uz frisko sjecanje rata i sve sto ide uz to(i sam sam dio te generacije).Vidim da se dosta njih okrenulo vjeri pocetkom 2000ih i kasnije.iClass wrote: ↑31/12/2025 15:31Odakle ti tako precizna analitika da znaš tačno da osobe od 28, 29, 30 itd. Više praktikuju a da osobe od 25, 24, 23,... manje praktikuju.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/12/2025 15:28To vazi za generaciju rodjena 1990+ a onda generacija 2000 rusi to.Ta 2000+ sad nastupa, vjera nije jaka tu
Generacija Z(rodjeni 2000ih ) rastli uz neke druge teme,rat nije friska memorija .Modernizam.I na globalnom nivou je to tako za generaciju Z(manje dogmatizma i tradicionalnog vjerovanja vise indvidualizma i licnih ubjedjenja)
Na kraju vidim u svojoj porodici, jer sam dijete majke koja ima 7 sestara i 1 brata.Ima nas dovoljno da mogu da upratim trend.Niko od nas nije u vehabizmu/selefizmu ali ni komunizmu, stoga smo neki prosjek.
-
Vjecita_zavrzlama
#124 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Kratko i direktno: Kod generacije rođene oko 2000. (Gen Z) religioznost je u prosjeku slabija i manje tradicionalna nego kod ranijih generacija, ali nije jednostavno ‒ vjera je kod njih često individualnija, fleksibilnija i više duhovno-nego-ritualno orijentirana.
Opšti trendovi (globalno i u Evropi):
• Manje vezani za institucionalne religije (crkvu/džamiju/sinagogu…)
• Više naglasak na ličnom odnosu prema vjeri, duhovnosti, moralu i energiji
• Često kritičniji prema autoritetima i tradicijskim pravilima
• Mnogi ne odbacuju vjeru, ali ne žele slijepo prihvatanje ‒ žele razumjeti, propitivati
Šta je ipak jače kod Gen Z:
• Interes za mentalno zdravlje, smisao, identitet
• Spiritualnost u obliku meditacije, energije, manifestacije, astrologije itd. je popularna
• Vjerovanje se više živi kroz vrijednosti (pravda, empatija, prava manjina) nego kroz formalne rituale
Ukratko:
Manje tradicionalno religiozni
Više individualno duhovni
Manje formalnih obreda, više ličnog odnosa prema vjeri i smislu
Opšti trendovi (globalno i u Evropi):
• Manje vezani za institucionalne religije (crkvu/džamiju/sinagogu…)
• Više naglasak na ličnom odnosu prema vjeri, duhovnosti, moralu i energiji
• Često kritičniji prema autoritetima i tradicijskim pravilima
• Mnogi ne odbacuju vjeru, ali ne žele slijepo prihvatanje ‒ žele razumjeti, propitivati
Šta je ipak jače kod Gen Z:
• Interes za mentalno zdravlje, smisao, identitet
• Spiritualnost u obliku meditacije, energije, manifestacije, astrologije itd. je popularna
• Vjerovanje se više živi kroz vrijednosti (pravda, empatija, prava manjina) nego kroz formalne rituale
Ukratko:
- iClass
#125 Re: Nešto slično protestantskoj reformaciji unutar islama - da li će se dogoditi?
Mani me ChatGPT odgovora, piše ono što želiš.