Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Armin2013
#12126 Re: Neradna nedjelja u FBiH
[/quote]
SVE DOK RADNIK SUTI POSLODAVAC MOZE RADITI STA HOCE.
[/quote]
U potpunosti se slažem s tobom, ali ja nemam djece niti kredita, a vjerujem da radnici koji imaju porodicu na leđima i kredit malo drugačije razmišljaju i primorani su da trpe.
A toplo se nada da će ova potražnja za radnicima rasti i natjerati poslodavce da malo promjene politiku prema radnicima.
[/quote]
U potpunosti se slažem s tobom, ali ja nemam djece niti kredita, a vjerujem da radnici koji imaju porodicu na leđima i kredit malo drugačije razmišljaju i primorani su da trpe.
A toplo se nada da će ova potražnja za radnicima rasti i natjerati poslodavce da malo promjene politiku prema radnicima.
- Cherry-Cherry
#12127 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma naravno, bitno je ne raditi. Bošnjin san. Mislim, san takvih kao ti. Šta će ekonomija, bitno je ići na roštiljanje. Eh sad, to roštiljanje ima mnogo veze sa ekonomijom, ali nije svako u stanju to da shvatiDilibus wrote: ↑24/12/2025 12:21Ma hajde manje vise sve sto si navela nije bitno, bitno je da se nedeljom ne radi.Cherry-Cherry wrote: ↑24/12/2025 12:19Realno, imaš očajan smisao za biznis, ekonomiju, finansije... Ali zato imaš odličnu jeftinu patetiku o djeci, školi, ručkovima, što je inače od ključne važnosti za državu.
-
Dilibus
#12128 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa sumnjam da tvoja zavidna aktivnost na ovom forumu doprinosi ekonomiji, ali bitno je popovat drugima sta trebaju i kako.Cherry-Cherry wrote: ↑24/12/2025 12:30Ma naravno, bitno je ne raditi. Bošnjin san. Mislim, san takvih kao ti. Šta će ekonomija, bitno je ići na roštiljanje. Eh sad, to roštiljanje ima mnogo veze sa ekonomijom, ali nije svako u stanju to da shvatiDilibus wrote: ↑24/12/2025 12:21Ma hajde manje vise sve sto si navela nije bitno, bitno je da se nedeljom ne radi.Cherry-Cherry wrote: ↑24/12/2025 12:19
Realno, imaš očajan smisao za biznis, ekonomiju, finansije... Ali zato imaš odličnu jeftinu patetiku o djeci, školi, ručkovima, što je inače od ključne važnosti za državu.
- drug_profi
#12129 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uzemš malo odavde, malo odande, zbrčkaš kako tebi paše i ukrasiš sa ad hominem.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:16 Pa evo godinu i jace pjenite i najavljujete ukidanje, a ono ni pomaka. Sta koci? Zasto bi sad neko donosio i mijenjao odluku, kad odluka vec postoji. Rast od 6% fiskalnog prometa na nivou godine u odnosu na proslu. To treba biti razlog da se ukine nedelja neradna jel? Ili se mozda nadas da ce zbog Efendica, cavalica i par placenih strucnjaka uticati na mijenjanje odluke. Uzeo se novembar koji je uistinu bio slabije prometan mjesec nego prosle godine, a nisu se uzeli u obzir svi mjeseci u analizu. Ima ljudi koji provjeravaju cinjenice, bar je to danas lahko. Vi i dalje onanisite na statuse efendica i cavalica i kvazistatistike.
Prijatno.
-
kakaljin
#12130 Re: Neradna nedjelja u FBiH
[/quote]
[/quote]
Na zalost dok god se suti poslodavci ce raditi sta hoce.
Niko nije primoran da suti, a pogotovo sada kada je velika potraznja za radnicima.
-
Dilibus
#12131 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas neki protuargument?drug_profi wrote: ↑24/12/2025 12:33Uzemš malo odavde, malo odande, zbrčkaš kako tebi paše i ukrasiš sa ad hominem.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:16 Pa evo godinu i jace pjenite i najavljujete ukidanje, a ono ni pomaka. Sta koci? Zasto bi sad neko donosio i mijenjao odluku, kad odluka vec postoji. Rast od 6% fiskalnog prometa na nivou godine u odnosu na proslu. To treba biti razlog da se ukine nedelja neradna jel? Ili se mozda nadas da ce zbog Efendica, cavalica i par placenih strucnjaka uticati na mijenjanje odluke. Uzeo se novembar koji je uistinu bio slabije prometan mjesec nego prosle godine, a nisu se uzeli u obzir svi mjeseci u analizu. Ima ljudi koji provjeravaju cinjenice, bar je to danas lahko. Vi i dalje onanisite na statuse efendica i cavalica i kvazistatistike.
Prijatno.
-
kakaljin
#12132 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ti ga prvi nemas a trazis od drugih.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:42Imas neki protuargument?drug_profi wrote: ↑24/12/2025 12:33Uzemš malo odavde, malo odande, zbrčkaš kako tebi paše i ukrasiš sa ad hominem.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:16 Pa evo godinu i jace pjenite i najavljujete ukidanje, a ono ni pomaka. Sta koci? Zasto bi sad neko donosio i mijenjao odluku, kad odluka vec postoji. Rast od 6% fiskalnog prometa na nivou godine u odnosu na proslu. To treba biti razlog da se ukine nedelja neradna jel? Ili se mozda nadas da ce zbog Efendica, cavalica i par placenih strucnjaka uticati na mijenjanje odluke. Uzeo se novembar koji je uistinu bio slabije prometan mjesec nego prosle godine, a nisu se uzeli u obzir svi mjeseci u analizu. Ima ljudi koji provjeravaju cinjenice, bar je to danas lahko. Vi i dalje onanisite na statuse efendica i cavalica i kvazistatistike.
Prijatno.
- drug_profi
-
Dilibus
#12134 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
-
Dilibus
#12135 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci nemas. Sad mozes nastavit glumit seka persu.
-
Hakiz
#12136 Re: Neradna nedjelja u FBiH
[/quote]
Na zalost dok god se suti poslodavci ce raditi sta hoce.
Niko nije primoran da suti, a pogotovo sada kada je velika potraznja za radnicima.
[/quote]
Svako ti radi ono šta mu dozvoliš da ti radi.
-
kakaljin
#12137 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo ja ti nisam kolegica, drugo sam zagovaras diskirminaciju i branis zabranu rada onima koji zele da rade. Branis sto bingo otvara drasktore jer se zajebao sa forsiranjem da niko ne prodaje nedeljom jer on ima objekte i u RS-u koji rade nedeljom. Pa sad otvara dragstore ali se nedozvoljav malim objektima da rade sto silno podrzavas tu zabranu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
Dovoljno je sto si za zabranu rada onima koji zele da rade, ne treba nam veci argument od toga
-
kakaljin
#12138 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Na zalost dok god se suti poslodavci ce raditi sta hoce.Hakiz wrote: ↑24/12/2025 12:47U potpunosti se slažem s tobom, ali ja nemam djece niti kredita, a vjerujem da radnici koji imaju porodicu na leđima i kredit malo drugačije razmišljaju i primorani su da trpe.
[/quote]
Svako ti radi ono šta mu dozvoliš da ti radi.
[/quote]
Tako je ali ako dozvoljavas da ti to radi onda nemas pravo da se zalis jer pristajes na to da se tako radi
-
Hakiz
#12139 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svako ti radi ono šta mu dozvoliš da ti radi.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:50Na zalost dok god se suti poslodavci ce raditi sta hoce.Hakiz wrote: ↑24/12/2025 12:47U potpunosti se slažem s tobom, ali ja nemam djece niti kredita, a vjerujem da radnici koji imaju porodicu na leđima i kredit malo drugačije razmišljaju i primorani su da trpe.
[/quote]
Tako je ali ako dozvoljavas da ti to radi onda nemas pravo da se zalis jer pristajes na to da se tako radi
[/quote]
Da.
Gdje se prekide citiranje
-
Dilibus
#12140 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim forumska kolegica. Na istom smo forumu. Bingo me ne interesuje, protiv sam dragstora, ja samo podrzavam da radnici u trgovinama ne rade nedeljom i zalazem se da i ostali radnici ne rade nedeljom. Da se i to promjeni uskoro. Pa ko zeli da radi nedeljom nek promjeni bransu u kojoj se radi nedeljom.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:49Prvo ja ti nisam kolegica, drugo sam zagovaras diskirminaciju i branis zabranu rada onima koji zele da rade. Branis sto bingo otvara drasktore jer se zajebao sa forsiranjem da niko ne prodaje nedeljom jer on ima objekte i u RS-u koji rade nedeljom. Pa sad otvara dragstore ali se nedozvoljav malim objektima da rade sto silno podrzavas tu zabranu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
Dovoljno je sto si za zabranu rada onima koji zele da rade, ne treba nam veci argument od toga
-
peca777
- Cherry-Cherry
#12142 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije ovdje riječ o mojoj aktivnosti na forumu, nego o aktivnosti odnosno neaktivnosti branše, koja direktno utiče na ekonomiju. Pusti ad hominem argumenteDilibus wrote: ↑24/12/2025 12:33Pa sumnjam da tvoja zavidna aktivnost na ovom forumu doprinosi ekonomiji, ali bitno je popovat drugima sta trebaju i kako.Cherry-Cherry wrote: ↑24/12/2025 12:30Ma naravno, bitno je ne raditi. Bošnjin san. Mislim, san takvih kao ti. Šta će ekonomija, bitno je ići na roštiljanje. Eh sad, to roštiljanje ima mnogo veze sa ekonomijom, ali nije svako u stanju to da shvati
Pa zabrana prodaje je nadmetanje drugome šta treba a šta ne
-
kakaljin
#12143 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Opet ti ponavaljm nisam ti KOLEGICA, ne intersuje te oni koji su glavni zagovornici ne prodajne nedelje i koji su sve ovo zakuhali i opet samo sebi prave uslove a drugeima zabranjuju rad. Bas fino od tebe.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:52Mislim forumska kolegica. Na istom smo forumu. Bingo me ne interesuje, protiv sam dragstora, ja samo podrzavam da radnici u trgovinama ne rade nedeljom i zalazem se da i ostali radnici ne rade nedeljom. Da se i to promjeni uskoro. Pa ko zeli da radi nedeljom nek promjeni bransu u kojoj se radi nedeljom.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:49Prvo ja ti nisam kolegica, drugo sam zagovaras diskirminaciju i branis zabranu rada onima koji zele da rade. Branis sto bingo otvara drasktore jer se zajebao sa forsiranjem da niko ne prodaje nedeljom jer on ima objekte i u RS-u koji rade nedeljom. Pa sad otvara dragstore ali se nedozvoljav malim objektima da rade sto silno podrzavas tu zabranu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45
Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
Ti se zalazes za zabrane i nametanja dok normalni se zalazu da su radnici adekvatno placeni i da imaju pravo da biraju kada zele da rade i ako zele da rade nedeljom da imaju to pravo na duplu dnevnicu vikendom.
Pa neke branse rade svih 7 dana u sedmici a neke ne rde svih sedam dana. tako neka svaka bransa radi i neka svki radnim radi kad zeli bez icijeg nametanja i zbranjivanja
-
Dilibus
#12144 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
peca777
#12145 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nit su sposobnij, nit su pametnij, samo imaju priliku. Kako je provode, vidimo. Nije neradna, jeste zabrana prodaje. Zabrana je u marketu i kiosku, nije u pekari i benzinskoj. Sendvic ti ne moze prodati kiosk, ali moze restoran.
Bas pametno.
Ne tice me se cijena putera, no rado bih te vidio uzivo pa da intelektualno dotaknemo temu zasto sam ja za opcije, postivanje ZOR, benefite radnicima u vidu dodatne plate za rad nedjeljom, ili 2 slobodna dana, a ti da objasnis zasto vidis nametanje zabrane prodaje nedjeljim kao benefit za bilo koga, osim za rahmane.
Last edited by peca777 on 24/12/2025 13:04, edited 1 time in total.
-
Dilibus
#12146 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Frendice kako ne shvatas da privatnici ne daju da biras ko ce radit nedeljom ko nece, tako da od takvog modela nema nista. Ili ovo sto imamo sad pa da nadogradjujemo ili da se vratimo na prethodno kad su ljudi robijali i imali slobodan dan u toku sedmice. Posao trgovca zene je jedan od najtezih ako ne i najtezi posao za jednu zenu, majku. Vama to nije jasno, da nije isti odmor za zenu koja radi u administraciji drzavnoj i zenu koja prevlaci palete brasna u Bingu, Amku itd...Preca je ona nego zlatar sto ne moze raditi nedeljom. Boli me briga, puno je visociji sloj drustva bilo kakav mali privatnik nego zena u trgovini. Bukvalno ljudi ovdje to ne razumiju.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:59Opet ti ponavaljm nisam ti KOLEGICA, ne intersuje te oni koji su glavni zagovornici ne prodajne nedelje i koji su sve ovo zakuhali i opet samo sebi prave uslove a drugeima zabranjuju rad. Bas fino od tebe.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:52Mislim forumska kolegica. Na istom smo forumu. Bingo me ne interesuje, protiv sam dragstora, ja samo podrzavam da radnici u trgovinama ne rade nedeljom i zalazem se da i ostali radnici ne rade nedeljom. Da se i to promjeni uskoro. Pa ko zeli da radi nedeljom nek promjeni bransu u kojoj se radi nedeljom.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:49
Prvo ja ti nisam kolegica, drugo sam zagovaras diskirminaciju i branis zabranu rada onima koji zele da rade. Branis sto bingo otvara drasktore jer se zajebao sa forsiranjem da niko ne prodaje nedeljom jer on ima objekte i u RS-u koji rade nedeljom. Pa sad otvara dragstore ali se nedozvoljav malim objektima da rade sto silno podrzavas tu zabranu.
Ti se zalazes za zabrane i nametanja dok normalni se zalazu da su radnici adekvatno placeni i da imaju pravo da biraju kada zele da rade i ako zele da rade nedeljom da imaju to pravo na duplu dnevnicu vikendom.
Pa neke branse rade svih 7 dana u sedmici a neke ne rde svih sedam dana. tako neka svaka bransa radi i neka svki radnim radi kad zeli bez icijeg nametanja i zbranjivanja
- VladaFBiH
#12147 Re: Neradna nedjelja u FBiH
šta bolan raste? u vašem slučaju jedino ona stvar ministru koji onaniše na privredu... fino sam ti razložio tabele i objasnio da godišnji rast koji je ispod 1% nije rast već da je potop za našu zemlju jer to znači da, kada izbiješ inflaciju, nismo mrdnuli sa početne pozicije čitavu godinu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
a evo i da ti ponovim:
CBBiH je objavila da je temeljna inflacija za prvih 10 mjeseci 4,33% a projicirana 4,84%
Fiskalni promet u FBiH bez Orašja i Vareša je rastao mršavih 4,97% dok su Vareš i Orašje rasli 527.945.050 KM u čine 14,57% rasta cijele federacije. E sad fino uzmi ovaj rast i umanji ga za inflaciju pa ćeš vidjeti gdje smo stvarno odnono u kakvim smo govnima
Last edited by VladaFBiH on 24/12/2025 13:10, edited 1 time in total.
-
Dilibus
#12148 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pisao sam 100 puta zasto je benefit, necu tebi ponavljat. Pitaj zene koje rade u trgovinama sta im je benefit sto ne rade nedeljom i nek ti objasnjavaju. Ja ih imam 2 u porodici, tako da dobro znam iz njihovih iskustava. Volim i popricat s trgovcima opcenito, tako da i to znam da im vecini odgovara i da su zadovoljne neradnom nedeljom. To sto nema benefita za tebe je tvoj problem, nisu ni trgovci ni njihova prava.peca777 wrote: ↑24/12/2025 13:03nit su sposobnij, nit su pametnij, samo imaju priliku. Kako je provode, vidimo. Nije neradna, jeste zabrana prodaje. Zabrana je u marketu i kiosku, nije u pekari i benzinskoj. Sendvic ti ne moze prodati kiosk, ali moze restoran.
Bas pametno.
Ne tice me se cijena putera, no rado bih te vidio uzivo pa da intelektualno dotaknemo temu zasto sam ja za opcije, postivanje ZOR, benefite radnicima u vidu dodatne plate za rad nedjeljom, ili 2 slobodna dana, a ti da objasnis zasto vidis nametanje zabrane prodaje nedjeljim kao benefit za bilo koga, osim za rahmane.
- vjeshalica
#12149 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U koga je red u kuci i vaspitanju i mentalitetu nedelja je nebitna.
-
Dilibus
#12150 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Glupa ti je konstantacija, po tebi je onda i jedna Njemacka lose zakone donijela, jer i oni imaju vjerovato ili ne rast od 4 do 5% to jest stagnaciju. To je globalna pojava, nije vezana samo za nasu drzavu. Kad smo mi ovolisna jadna drzavica uspjeli imati rast skoro 6%, to uopste ne smatram neuspjehom, dapace. Potrazi fiskalne promete vecih drzava za 2024 i 2025 i pogledaj njihov rast pa realno prosudi situaciju kod nas. Svi su skoro imali stagnaciju. Samo se kod nas to pripisuje neradnoj nedelji.VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 13:07šta bolan raste? u vašem slučaju jedino ona stvar ministru koji onaniše na privredu... fino sam ti razložio tabele i objasnio da godišnji rast koji je ispod 1% nije rast već da je potop za našu zemlju jer to znači da, kada izbiješ inflaciju, nismo mrdnuli sa početne pozicije čitavu godinu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.