Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
stangla_angla
#74176 Re: Zeničani
Kratka analiza ChatGPT :
Naravno. Evo kratkog, uravnoteženog teksta, pisanog forumskim stilom, koji možeš direktno kopirati. Na kraju je jasno naznačeno da je riječ o analizi ChatGPT-a.
⸻
Spalionice otpada (waste-to-energy) – kratka analiza
Prednosti:
• Znatno smanjuju količinu otpada (do 90 % volumena), pa se smanjuje potreba za deponijama.
• Proizvode energiju (toplotu i struju) i mogu biti dio sistema daljinskog grijanja (npr. Beč).
• Manje metana nego kod klasičnih deponija, što je pozitivno za klimu.
• Moderne spalionice imaju vrlo napredne filtere i kontinuirani monitoring emisija.
Nedostaci:
• I dalje emituju CO₂ i male količine opasnih materija (dioksini, teški metali), posebno ako nadzor nije strog.
• Ostaje toksični pepeo koji se mora posebno i sigurno zbrinjavati.
• Mogu destimulirati reciklažu jer traže stalnu količinu otpada da bi bile isplative.
• Za gradove s već zagađenim zrakom (poput Zenice) opravdana je dodatna zabrinutost i potreba za najstrožim standardima.
Zaključak:
Spalionice mogu biti tehnički funkcionalno rješenje ako su vrhunski projektovane i strogo kontrolisane (primjeri Beča), ali nisu bez rizika i ne smiju zamijeniti reciklažu i smanjenje otpada. Ključno pitanje nije da li postoje, nego gdje, pod kojim uslovima i s kakvim nadzorom.
Analiza: ChatGPT
Ne znam da li je relevantna.
Naravno. Evo kratkog, uravnoteženog teksta, pisanog forumskim stilom, koji možeš direktno kopirati. Na kraju je jasno naznačeno da je riječ o analizi ChatGPT-a.
⸻
Spalionice otpada (waste-to-energy) – kratka analiza
Prednosti:
• Znatno smanjuju količinu otpada (do 90 % volumena), pa se smanjuje potreba za deponijama.
• Proizvode energiju (toplotu i struju) i mogu biti dio sistema daljinskog grijanja (npr. Beč).
• Manje metana nego kod klasičnih deponija, što je pozitivno za klimu.
• Moderne spalionice imaju vrlo napredne filtere i kontinuirani monitoring emisija.
Nedostaci:
• I dalje emituju CO₂ i male količine opasnih materija (dioksini, teški metali), posebno ako nadzor nije strog.
• Ostaje toksični pepeo koji se mora posebno i sigurno zbrinjavati.
• Mogu destimulirati reciklažu jer traže stalnu količinu otpada da bi bile isplative.
• Za gradove s već zagađenim zrakom (poput Zenice) opravdana je dodatna zabrinutost i potreba za najstrožim standardima.
Zaključak:
Spalionice mogu biti tehnički funkcionalno rješenje ako su vrhunski projektovane i strogo kontrolisane (primjeri Beča), ali nisu bez rizika i ne smiju zamijeniti reciklažu i smanjenje otpada. Ključno pitanje nije da li postoje, nego gdje, pod kojim uslovima i s kakvim nadzorom.
Analiza: ChatGPT
Ne znam da li je relevantna.
- notsure
#74177 Re: Zeničani
Mi smo nadaleko poznati po strogom nadzoru
-
mahiraga
#74178 Re: Zeničani
Ovo je sranje, nadati se da da ce biti kao u Beču, iako ih niko ne obavezuje na to, je ravno ludilu.
- Ja_Ja
#74179 Re: Zeničani
Par stvari... Za ove od prije par stranica. Sa Albom se moze ugovoriti odvoz kabastog otpada i mimo njihovih termina za odvoz. Posto su ti termini 2-3 puta godisnje pa ko ne zeli cekati moze malo da plati i da tako rijesi problem.
Cuzna u bilo kojoj iole zdravijoj sredini nebi mogao stapom da dirne mjesta na koja guzicom sjeda. Odraz stanja carsije.
Ovom Focaku ne vjerujem ni kada 13 platu daje
. Ovim "stecajem" ce nastradati i brdo malih kooperanata Mittala koji ce biti zavaljeni za svoja potrazivanja. Nije to samo oslobadjanje viska radnika ili menadzera, vec i duga za usluge, materijale, hranu, itd... Dijelim brigu svih sto se tice ove spalionice ili kako je vec zovu. Vjerujem da to moze biti uspjesna prica, samo ne vjerujem da su ovi likovi ti koji mogu od toga napraviti uspjesnu pricu. Nadam se da ce me razuvjeriti.
Cuzna u bilo kojoj iole zdravijoj sredini nebi mogao stapom da dirne mjesta na koja guzicom sjeda. Odraz stanja carsije.
Ovom Focaku ne vjerujem ni kada 13 platu daje
-
belfy
#74180 Re: Zeničani
bas se lijepo potvrdjuje sto sam napisao. svi koji su od pocetka price, i sve do sada, ostavili komentar pricaju o necemu drugome, a da ni sami to ne znaju. jedino je @Ci-Nick posteno rekao da nije vizionar i ne vidi tacno. i ja sam rekao da treba sacekati da se sazna vise. evo, sada kada se saznalo vise neki pokazuju da, zapravo, znaju manje (ukljucujuci i Cumbu). i, @ZoomZoomKiwi, je ostavio lijep komentar... no, vidjet cemo da li cemo uspjeti i ovu "katastrofu" rijesiti. jos se neki pitaju sto se ne javljaju Lemes i zeleni.
pa, valjda, jer im je objasnjeno i razumjeli su. napokon. nadam se da me nece demantovati i jos jednom nas gurnuti da ne napravimo korak naprijed, nego ostanemo u mjestu...
-
Ci-Nick
#74181 Re: Zeničani
Prerano je da bi se sudilo.
Ja sam bio skeptičan kad je rečeno da Željezaru preuzima Pavgord group jer ne postoji nikakav Pavgord group. Željezaru je preuzeo H&P Zvornik, firma sa 3 miliona kapitala.
Da bi isplatili tih 10 miliona eura koliko je kostalo preuzimanje neko je morao posuditi novac ili dokapitalizirati H&P Zvornik.
Arcelor Mittal je svjetski gigant ali to sto su radili u Zenici u posljednjih nekoliko godina nije izgledalo kao logicno.
S jedne strane su ne tako davno u 2021. imali 195 miliona dobiti i 2022. koliko se sjećam 45 miliona dobiti a s druge strane nisu uredno plaćali i razvlačili su dobavljače.
Tu dobit su iskoristili da se oduže ali ne dobavljačima nego Arcelor Mittalu.
Dobavljaci su vjerovali da će potrazivanja naplatiti jer se ipak radi o gigantu. Cak i poslije tako uspjesne 2021. i 2022. su imali kratkoročna dugovanja od 183 miliona maraka.
Trosilo se, rasipalo ali su se dobavljači razvlacili.
Svakih par dana smo imali incidente, crveno nebo u jutarnjim satima, hladne radijatore.
Sad je ujutro iznad Zeljezare poprilicno cisto, svi filteri su uključeni.
Ovaj čovjek je živio u Njemackoj, nije u Indiji i vise mu vjerujem nego indijcu.
Plate nisu smanjene radnicima jesu direktorima.
Ponasa se domaćinski, rijesit će se zastitarske firme, oko 40 zastitara je tu zarađivalo platu, vratio je auta lizing kućama koje su vozili šefovi i šefići, preselit če sve iz direkcije u upravnu zgradu čeličane a direkciju dati u zakup.
Jednostavno rečeno rješava se nepotrebnih troskova.
I opet ponavljam ne možeš kupiti "spalionicu otpada" koja ne zadovoljava sve EU standarde jer se takve ne projektuju i ne proizvode.
Ja sam bio skeptičan kad je rečeno da Željezaru preuzima Pavgord group jer ne postoji nikakav Pavgord group. Željezaru je preuzeo H&P Zvornik, firma sa 3 miliona kapitala.
Da bi isplatili tih 10 miliona eura koliko je kostalo preuzimanje neko je morao posuditi novac ili dokapitalizirati H&P Zvornik.
Arcelor Mittal je svjetski gigant ali to sto su radili u Zenici u posljednjih nekoliko godina nije izgledalo kao logicno.
S jedne strane su ne tako davno u 2021. imali 195 miliona dobiti i 2022. koliko se sjećam 45 miliona dobiti a s druge strane nisu uredno plaćali i razvlačili su dobavljače.
Tu dobit su iskoristili da se oduže ali ne dobavljačima nego Arcelor Mittalu.
Dobavljaci su vjerovali da će potrazivanja naplatiti jer se ipak radi o gigantu. Cak i poslije tako uspjesne 2021. i 2022. su imali kratkoročna dugovanja od 183 miliona maraka.
Trosilo se, rasipalo ali su se dobavljači razvlacili.
Svakih par dana smo imali incidente, crveno nebo u jutarnjim satima, hladne radijatore.
Sad je ujutro iznad Zeljezare poprilicno cisto, svi filteri su uključeni.
Ovaj čovjek je živio u Njemackoj, nije u Indiji i vise mu vjerujem nego indijcu.
Plate nisu smanjene radnicima jesu direktorima.
Ponasa se domaćinski, rijesit će se zastitarske firme, oko 40 zastitara je tu zarađivalo platu, vratio je auta lizing kućama koje su vozili šefovi i šefići, preselit če sve iz direkcije u upravnu zgradu čeličane a direkciju dati u zakup.
Jednostavno rečeno rješava se nepotrebnih troskova.
I opet ponavljam ne možeš kupiti "spalionicu otpada" koja ne zadovoljava sve EU standarde jer se takve ne projektuju i ne proizvode.
-
belfy
#74182 Re: Zeničani
naravno da je prerano da se sudi, jer ipak treba vidjeti da li ce ideja uspjeti. ali ja vidim viziju koju imaju, a meni prvom ne bi pala na pamet i cijenim ljude koji razmisljaju sire. i, onda, nekoga ko zaradjuje milione sude ovdje neki koji ne mogu preci ni prosjecnu platu, a ne znaju ni o cemu pricaju...
za cijelu drugu polovinu posta se slazem, osim dijela da ce preseliti sve u direkciju Celicane. koliko sam ja razumio cak ce i nju izmjestiti i sve smjestiti u zgradu UN -a. sto je, zapravo i logicnije, jednostavnije, efikasnije, a i jeftinije...
meni je sada dosta jasno kakav plan ima i sta je ideja nakon sto je dao vise informacija. zasada sve tu vidim kao pozitivno, kao i dobro isplanirano. i, kao sto vec rekoh, jedini problem vidim u finansijama, a koje sam i sam pominjao (kao i ti sada). ulaganja od nekih 1,2 milijardi KM/EUR? (a prije ce biti 1,5 dok sve dospije sto misli da ostvari). ako uspije da zatvori i taj finansijski dio (a vjerujem da su na to prvo gledali), onda bi ovo mogla biti jedna dobra i u sve i jednom slucaju pozitivna prica sa mjestom i za dalji razvoj.
naravno, ostaje da se vidi da li je ovaj moj optimizam opravdan. no, sada je meni jasno kud gone i mislim da je dobar smjer u kojem su krenuli...
za cijelu drugu polovinu posta se slazem, osim dijela da ce preseliti sve u direkciju Celicane. koliko sam ja razumio cak ce i nju izmjestiti i sve smjestiti u zgradu UN -a. sto je, zapravo i logicnije, jednostavnije, efikasnije, a i jeftinije...
meni je sada dosta jasno kakav plan ima i sta je ideja nakon sto je dao vise informacija. zasada sve tu vidim kao pozitivno, kao i dobro isplanirano. i, kao sto vec rekoh, jedini problem vidim u finansijama, a koje sam i sam pominjao (kao i ti sada). ulaganja od nekih 1,2 milijardi KM/EUR? (a prije ce biti 1,5 dok sve dospije sto misli da ostvari). ako uspije da zatvori i taj finansijski dio (a vjerujem da su na to prvo gledali), onda bi ovo mogla biti jedna dobra i u sve i jednom slucaju pozitivna prica sa mjestom i za dalji razvoj.
naravno, ostaje da se vidi da li je ovaj moj optimizam opravdan. no, sada je meni jasno kud gone i mislim da je dobar smjer u kojem su krenuli...
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#74183 Re: Zeničani
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-zdk ... /251219133
Ali zato kad god nazoves "samo 2 patrole i 4 covjeka rade na cijeli grad".. i tako zadnjih 10 godina. Pitam se gdje ove stotine koje haman primaju svake 1.5-2god. zavrse. Znam da je ovo za kanton ali jebes ga od ovih 100 bar 30 valjda ostaje u Zenici.
Razlog je vjerovatno opsti bolikurac kod policije i "ne talasaj" sistem. Doslovno mogu gledati krivicno djelo imam osjecaj nece reagovati dok "nazovi 112 i prijavi" (pa ti onda ovaj na 112 kaze da je 1 od dvije patrole u Janjicima pa dok se vrate
)
Ali zato kad god nazoves "samo 2 patrole i 4 covjeka rade na cijeli grad".. i tako zadnjih 10 godina. Pitam se gdje ove stotine koje haman primaju svake 1.5-2god. zavrse. Znam da je ovo za kanton ali jebes ga od ovih 100 bar 30 valjda ostaje u Zenici.
Razlog je vjerovatno opsti bolikurac kod policije i "ne talasaj" sistem. Doslovno mogu gledati krivicno djelo imam osjecaj nece reagovati dok "nazovi 112 i prijavi" (pa ti onda ovaj na 112 kaze da je 1 od dvije patrole u Janjicima pa dok se vrate
- ShnjaZZZ
#74184 Re: Zeničani
Zato uredno legne 2500 svaki mjesec.
-
Bolonjeze
#74185 Re: Zeničani
Šta se ovo u tržnom puši ponovo, evo u orange kaficu pepeljare na stolovima, puše ljudi kao sretni.
-
kakavdanakneiskustvu
#74186 Re: Zeničani
Ništa neobično, neće niko da puši napolju
-
tap3ah75
#74187 Re: Zeničani
Samo uslikat i prijavit ako ti smeta
Gdje vam je Belamionix u ZE
A gdje vam je sushi bar u ZE
Gdje vam je Belamionix u ZE
A gdje vam je sushi bar u ZE
- N.N.
- Casual's
#74189 Re: Zeničani
Ne mora se ni prijavit. Vjerovatno vec imaju uslikano sve, i dobit ce postom kazne.
Inspekcija non stop kruzi. Uslika samo ID Broj i osobu dok pusi.
Inspekcija non stop kruzi. Uslika samo ID Broj i osobu dok pusi.
-
koop
#74190 Re: Zeničani
Jebem li ga, ima google
Belamionix, željezara, vozi do autobuske stanice pa pitaj dalje.
Sushi bar - almy bisin centar, preko puta pozorista/do zgrade opštine, zadnji sprat.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
tap3ah75
#74192 Re: Zeničani
-
Bobi
- Forum administrator
#74193 Re: Zeničani
Idem sutra u kakanj, dje se moze dobro najest a jeftino?tap3ah75 wrote: ↑19/12/2025 20:22hFala
Znam ja za google - čuo sam za to .... ali da malo oživim temu![]()
-
Ci-Nick
#74194 Re: Zeničani
Bio sam jutros u 7 sati. Prolazio tim putem pa svratio.
Prazno nikog, ja jedini kupac.
Prostor je širok ali izbor je uzak.
Mnogo je proizvoda koje kupujem u Bingu koje oni nemaju u ponudi.
Poredano mnogo istih proizvoda, npr. Kafa Zlatna džezva metar i po sirine i komplet vidina regala.
A kafe Ritter nema uopste.
Cijene uglavnom više nego u Bingu.
Ima tako nekih proizvoda sa akcijskim cijenama, npr nutela 750 gr. Ispod 10 KM i milka čokolada ispod 2 KM.
Tako, ako bi trebao da ga ocijenim, mnogo je losiji od Binga, prije svega zbog mnogo losijeg izbora, bolji od Robota, jeftiniji od Konzuma.
- cenecimoveocino
#74195 Re: Zeničani
Nutela 750gr ispod 10KM!? Trenutno je u Bingu na akciji 12KM...Ci-Nick wrote: ↑19/12/2025 21:40Bio sam jutros u 7 sati. Prolazio tim putem pa svratio.
Prazno nikog, ja jedini kupac.
Prostor je širok ali izbor je uzak.
Mnogo je proizvoda koje kupujem u Bingu koje oni nemaju u ponudi.
Poredano mnogo istih proizvoda, npr. Kafa Zlatna džezva metar i po sirine i komplet vidina regala.
A kafe Ritter nema uopste.
Cijene uglavnom više nego u Bingu.
Ima tako nekih proizvoda sa akcijskim cijenama, npr nutela 750 gr. Ispod 10 KM i milka čokolada ispod 2 KM.
Tako, ako bi trebao da ga ocijenim, mnogo je losiji od Binga, prije svega zbog mnogo losijeg izbora, bolji od Robota, jeftiniji od Konzuma.
Imaju li katalog kao sto Bingo ima da vidim ponuudu artikala na akciji?
- -Chesterfield-
#74196 Re: Zeničani
Evo Đemini za početak formulisao par pitanja investitoru.thron wrote: ↑18/12/2025 10:04 Ne radi se o pesimizmu nego o opravdanoj sumnji. Problem nije sama tehnologija nego način na koji se projekti bez ikakvih studija uticaja na okolinu i ljude guraju ispod tepiha a imajući u vidu lošu praksu koja je s razlogom unijela u ljude nepovjerenje. Projekat se gura a da se ne govori uopšte kakav ćemo imati uticaj da li će se ispoštovati sve zakonski obavezne stvari ili će kao i mital raditi to jest kršiti sva pravila i plaćati smiješne kazne za trovanje grada i okoline.
Ako su sigurni toliko u taj projekat da neće dodatno zagađivati i da će biti ko u Beču neka se vežu, neka naprave obavezu ugovornu da će to prvo ispoštovati a ne da će kao i mital 20 godina obećavati.
Ova lista pitanja je osmišljena kao "kontrolni mehanizam" za građane i ekološka udruženja. Cilj je pritisnuti investitora i nadležne institucije tamo gdje su najtanji – na polju konkretnih tehnoloških specifikacija i finansijske odgovornosti.
Evo ključnih pitanja koja trebate postaviti na javnoj raspravi:
1. Pitanja o tehnologiji i temperaturi spaljivanja
Budući da se planira korištenje starih postrojenja za novi energent (RDF), ključno je znati da li ona to mogu izdržati.
Pitanje: "Može li investitor garantovati da će temperatura u komori za sagorijevanje konstantno biti iznad 1.100°C tokom cijelog procesa? Ako temperatura padne ispod tog nivoa, dolazi do nekontrolisanog oslobađanja dioksina i furana. Postoji li sistem automatskog prekida dovoda otpada u slučaju pada temperature?"
2. Pitanja o prečišćavanju gasova (Filteri)
Ovo je najskuplji dio procesa koji se najčešće "preskače" radi profita.
Pitanje: "Koji će se tačno tipovi filtera koristiti? Da li sistem uključuje SCR (selektivnu katalitičku redukciju) za azotne okside i reaktore sa aktivnim ugljem za vezivanje teških metala i dioksina? Koliko novca je u budžetu planirano isključivo za održavanje i zamjenu ovih filtera na godišnjem nivou?"
Pitanje: "Kako će se spriječiti emisija ultra-finih čestica (PM 0.1 i manje) koje standardni filteri u željezari ne mogu zadržati, a koje nose teške metale direktno u krvotok?"
3. Pitanja o porijeklu i vrsti otpada
Bez jasne kontrole, spalionica može postati odredište za opasan otpad iz cijele regije.
Pitanje: "Koji je tačan hemijski sastav RDF-a koji planirate spaljivati? Od kojih dobavljača dolazi? Postoji li plan za kontrolu svake pristigle pošiljke kako bi se spriječilo da se među komunalnim otpadom nađu guma, PVC plastika ili elektronski otpad?"
4. Pitanja o toksičnom pepelu
Nakon spaljivanja otpada, on ne nestaje – on se pretvara u prah visoke toksičnosti.
Pitanje: "Šta planirate uraditi sa letećim pepelom (fly ash) koji se skuplja na filterima i koji je klasifikovan kao opasni otpad? Budući da u BiH ne postoji deponija za opasni otpad, gdje će se on izvoziti i koliko će taj proces koštati?"
5. Pitanja o nezavisnom monitoringu
Povjerenje u privatne mjere zagađenja je minimalno.
Pitanje: "Da li će investitor pristati na ugradnju sistema za kontinuirani monitoring (CEMS) čiji će podaci u realnom vremenu (svake sekunde) biti dostupni javnosti na web stranici i direktno povezani sa serverom Federalne uprave za inspekcijske poslove?"
6. Pitanja o stečaju i odgovornosti
Ovo direktno cilja na pravne manevre Pavgorda.
Pitanje: "Ukoliko dođe do ekološkog akcidenta ili prekoračenja dozvoljenih emisija, ko snosi krivičnu i materijalnu odgovornost? Da li je 'Nova željezara' (kao firma u stečaju ili novoformirani subjekt) osigurala bankarsku garanciju za sanaciju potencijalne ekološke štete nanesene zdravlju građana Zenice?"
7. Pitanja o prenamjeni objekata
Pitanje: "Koji su dugoročni planovi za zemljište unutar kruga fabrike? Da li se planira izdavanje hala drugim subjektima za skladištenje materijala koji su zapaljivi ili opasni, s obzirom na to da se u krugu planira raditi sa vatrom i visokim temperaturama spalionice?"
Savjet za građane:
Zapisujte odgovore. Ako investitor odgovara sa "to ćemo rješavati u hodu" ili "poštovaćemo zakonske okvire" bez navođenja konkretnih modela filtera i brojki, to je siguran znak da prava zaštita nije planirana.
-
Bobi
- Forum administrator
#74197 Re: Zeničani
Zar nije bolje da razdvajamo otpad i da se reciklira? kazu moze 80-90 % se reciklirat kucnog tog otpada.
- Danguba
#74198 Re: Zeničani
To se vise ne zove otpad nego sirovina.
Svedska uzovi tu sirovinu iz susjednih zemalja.
Eto.
Svedska uzovi tu sirovinu iz susjednih zemalja.
Eto.
- cenecimoveocino
#74199 Re: Zeničani
https://belamionix.ba/
Katalozi za deseti i jedanaesti mjesec stoje na sluzbenoj web stranici, pa sta je ovo
Katalozi za deseti i jedanaesti mjesec stoje na sluzbenoj web stranici, pa sta je ovo
-
tap3ah75
#74200 Re: Zeničani
@Bobi
Jedino da ti kupim smrznutog Bingo bureka i da te dočekam s obrazom
Nema kod nas više nigdje dobro a jeftino.
A ako baš hoćeš imaš ćevape i čiketinu u SMP - kod stare rudničke direkcije.
Bila je ok hrana u Hotelu Kakanj - nije baš jeftino ali nije ni žara.
Imaš na ulazu kod Robota na kružnom Rondo - kažu da je ok kuhinja - pizza nije neka a ostalo je ok.
Javi se da opalimo jedan JUMI
EDIT: pazi se radara po gradu
Jedino da ti kupim smrznutog Bingo bureka i da te dočekam s obrazom
Nema kod nas više nigdje dobro a jeftino.
A ako baš hoćeš imaš ćevape i čiketinu u SMP - kod stare rudničke direkcije.
Bila je ok hrana u Hotelu Kakanj - nije baš jeftino ali nije ni žara.
Imaš na ulazu kod Robota na kružnom Rondo - kažu da je ok kuhinja - pizza nije neka a ostalo je ok.
Javi se da opalimo jedan JUMI
EDIT: pazi se radara po gradu
Last edited by tap3ah75 on 19/12/2025 22:39, edited 1 time in total.