Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
peca777 wrote: ↑05/12/2025 16:22
Razumijem, evo savjet i tebi.
Cuo sam da Boeing Max 777 padaju sa neba. Pa pripazi kada budes izlazio, mozda ti padne neki na glavu, bas cesto padaju.
Kontas li besmislensot?
Boeing je potvrdio da su imali propust jer pilotima nisu objasnili funkcionisanje sistema koji vrsi korekciju nosa aviona, kao i što je RFB potvrdila sigurnosni propust i da ce ici biti ispravljen (vracanjem novca).
Ljudi, shvatite da je jedini nacin da se zastitite od online prevara da nemate sredstava na racunu odnosno ako koristite karticu za online placanja, samo za to je i koristite. Ostala sredstva drzite na drugim racunima. Ili blokirajte karticu. Meni je dobro kod rbbh imam 2 racuna, jedan uvijek na 0 ili blizu 0 KM i sa njim placam na internetu. Zatreba mi nesto sa interneta sto kosta x KM, prebacim preko mobilnog bankarstva x KM na taj racun jer je prenos na karticni racun instant i platim sa tom karticom, i onda opet nemam sredstava na tom racunu.
semsasuljakovic wrote: ↑05/12/2025 17:55
Ne bih se složio. Samo treba biti ispodprosječno pametan i niko ti neće ukrasti ništa s računa.
Dao je dobar i tacan komentar, nazalost. Zasto? Pa provuces karticu na bankomatu, posu, hotelu, a on ima tkz skimer i pokupi ti podatke kartice. Sta ces onda?
Licno koristim dvostruku zastitu na intesi - blokiranje internet placanja kada ne koristim kroz app, te max 1000KM na tom racunu/kartici. Mada taj iznos i smanjim, jer je prebaxivanje izmedju avista i glavnog racuna par minuta.
Ne postoji treca 99% ucinkovita zastita kao gore opisano.
semsasuljakovic wrote: ↑05/12/2025 17:55
Ne bih se složio. Samo treba biti ispodprosječno pametan i niko ti neće ukrasti ništa s računa.
Dao je dobar i tacan komentar, nazalost. Zasto? Pa provuces karticu na bankomatu, posu, hotelu, a on ima tkz skimer i pokupi ti podatke kartice. Sta ces onda?
Licno koristim dvostruku zastitu na intesi - blokiranje internet placanja kada ne koristim kroz app, te max 1000KM na tom racunu/kartici. Mada taj iznos i smanjim, jer je prebaxivanje izmedju avista i glavnog racuna par minuta.
Ne postoji treca 99% ucinkovita zastita kao gore opisano.
Google Pay/Apple Pay/Garmin Pay i skimer ti nista ne moze
Ali bilo bi dobro da RF uvede postavljanje limita za online placanja, misli da su oni jedini koji nemaju
Druga kartica, debitna, nipošto kreditna, na nju prebaciti koliko treba za plaćanje i kada se ne kupuje na toj kartici da nema ništa, možda 20 KM za održavanje računa. Broj kartice glavnog računa nikada ne ukucavati na internetu. Ako može što manje i plaćati sa njom i na POS, i za to koristiti tu drugu, "radnu" karticu.
Zbog toga se meni ne sviđa odluka da se ne može više na bankomatima prebaciti sa svog računa na svoj drugi račun, da mora preko računara ili mobitela. Ili direktno u banci. Ko zna ko će moj računar ili mobitel hakovati. Ne služi mobitel samo za bankarstvo, ide se na svakakve stranice, instališu razne aplikacije, kopiraju podaci sa raznih izvora, može se svakakvih bolesti dobiti. Sigurnije je bilo na bankomatu. Raiffaisen ukinuo jedan oblik sigurnog transfera novca jer forsira aplikaciju. Svaka čast.
Last edited by Hakiz on 05/12/2025 21:53, edited 1 time in total.
moon_walker_90 wrote: ↑05/12/2025 17:34
Ljudi, shvatite da je jedini nacin da se zastitite od online prevara da nemate sredstava na racunu odnosno ako koristite karticu za online placanja, samo za to je i koristite. Ostala sredstva drzite na drugim racunima. Ili blokirajte karticu. Meni je dobro kod rbbh imam 2 racuna, jedan uvijek na 0 ili blizu 0 KM i sa njim placam na internetu. Zatreba mi nesto sa interneta sto kosta x KM, prebacim preko mobilnog bankarstva x KM na taj racun jer je prenos na karticni racun instant i platim sa tom karticom, i onda opet nemam sredstava na tom racunu.
Imaju li nase banke virtuelne kartice ?
Ima li Raiffesen ?
Ili se moraju imati otvorena bas dva racuna i na njih oba placati odrzavanje racuna,gdje ce se ovaj drugi koristiti samo za online placanje ?
U EU bukvalno imas milion opcija i aplikacija i servisa gdje dodas virtuelnu karticu i nju koristis za placanje,tj. kucas taj virtuelni broj i ako se sta kompromituje,u dva klika je deaktiviras.
Ima li Raiffesen ?
Ili se moraju imati otvorena bas dva racuna i na njih oba placati odrzavanje racuna,gdje ce se ovaj drugi koristiti samo za online placanje ?
U EU bukvalno imas milion opcija i aplikacija i servisa gdje dodas virtuelnu karticu i nju koristis za placanje,tj. kucas taj virtuelni broj i ako se sta kompromituje,u dva klika je deaktiviras.
samo Ziraat Banka u ponudi ima virtuelne kartice
osim toga ovaj mjesec treba stici Aircash Mastercard kartica, kupis je na kiosku, dopunjavas gotovinom ili primarnom karticom i onda njome placas u trgovinama i online
zippoo87 wrote: ↑05/12/2025 21:49
Zna li neko sta znaci DC Renewal Fee 4Y ?
Skinuto sa kartice 5 KM i ovako se zove ?
Pojma nemam sta je to ?
Debit Card Renewal (obnova), Fee je naknada, 4 (four-for, dakle za) Y (you, vas)?
Naknada za obnovu debitne kartice za vas? Ovo "obnova za vas" je sigurno, kao i "naknada", ovo DC ako nije debitna kartica, ne znam šta je, ti znaš koja ti kartica ili ako nije kartica onda usluga kojoj je akronim DC.
Last edited by Hakiz on 05/12/2025 22:03, edited 2 times in total.
Pojma nemam sta je to ?
Debit Card Renewal (obnova), Fee je naknada, 4 (four-for, dakle za) Y (you, vas)?
Naknada za obnovu debitne kartice za vas? Ovo "obnova za vas" je sigurno, kao i "naknada", ovo DC ako nije debitna kartica, ne znam šta je, ti znaš koja ti kartica ili ako nije kartica onda usluga kojoj je akronim DC.
Ovo je onda povezano sa izdavanjem nove kartice,jer mi postojeca istice 1/2026 ? Nema sta drugo biti
Pitam za ovo,jer nisam do sada vidio ili se ne sjecam barem a imao sam i neku uplatu sa inostranog racuna pa reko da to nije sta vezanoa za to,mada je ova uplata bila prije 10ak dana a ova naknada se pojavila prije 2 dana .
Ima li Raiffesen ?
samo Ziraat Banka u ponudi ima virtuelne kartice
osim toga ovaj mjesec treba stici Aircash Mastercard kartica, kupis je na kiosku, dopunjavas gotovinom ili primarnom karticom i onda njome placas u trgovinama i online
E ta nova kartica je dobra stvar...mozda cu bas to kupiti,da imam za neka online placanja,mada 90% ovih poznatih trgovina iz Kine placam preko paypala. Ali BHT racun placam kucanjem broja kartice,mada bi mogao i preko online bankarstva ali lakse mi ovako direktno.
Pojma nemam sta je to ?
Ovo je onda povezano sa izdavanjem nove kartice,jer mi postojeca istice 1/2026 ? Nema sta drugo biti
Pitam za ovo,jer nisam do sada vidio ili se ne sjecam barem a imao sam i neku uplatu sa inostranog racuna pa reko da to nije sta vezanoa za to,mada je ova uplata bila prije 10ak dana a ova naknada se pojavila prije 2 dana .
Ne znam, i ja prvi put vidim u tvom postu tako nešta, ali ono šta si napisao meni liči na ovo šta sam ja napisao. Možda griješim.
Ono šta sam siguran je da je obnova naknade za nešta (renewal fee 4Y), ali šta je DB, to ne znam. Meni liči na Debit Card, ali može biti i za nešta drugo, to ćeš ti znati jesli li plaćao, ili se pretplatio na nešta čemu skraćenica može biti DB. Ako nije debitna kartica, neka pretplata koja ti je automatski obnovljena? Neka koju si nekada imao, zaboravio, možda si mislio da si je odjavio? To ćeš ti znati, ja samo "bacam" ideje, možda te nešta šta kažem asocira.
Pojma nemam sta je to ?
Produženje debitne kartice tekućeg računa za naredne 4 godine (DC debitna kartica, renewal fee - naknada za obnovu, 4Y - 4 godine).
Usput obavijest kod koga je Raiffeisen debitna kartica dodana u GPay, otprilike 2 mjeseca prije isteka stare kartice izdaju novu i ta nova se automatski promijeni i u GPay, svaki pokušaj plaćanja preko GPay je neuspješan jer ta nova kartica još nije aktivna. Meni je tako bilo, početkom oktobra se pojavila nova visa debitna kartica u mobilnoj aplikaciji (neaktivna) a u GPay automatski urađeno ažuriranje kartice. Pokušaj plaćanja sa GPay neuspješan. Tek po pristizanju nove kartice (poštom) i aktiviranjem na bankomatu problem je riješen (početkom novembra).
Ima li Raiffesen ?
Raiffeisen virtualnih kartica nema, samo zirat koliko znam na nasem trzistu. Taj drugi racun placam 2 KM mjesecno i to mi je sasvim ok naknada za racun i karticu. Ne kazem da je rjesenje najbolje, samo kazem da na taj nacin ja nisam imao nikada problema.
Pojma nemam sta je to ?
Produženje debitne kartice tekućeg računa za naredne 4 godine (DC debitna kartica, renewal fee - naknada za obnovu, 4Y - 4 godine).
Usput obavijest kod koga je Raiffeisen debitna kartica dodana u GPay, otprilike 2 mjeseca prije isteka stare kartice izdaju novu i ta nova se automatski promijeni i u GPay, svaki pokušaj plaćanja preko GPay je neuspješan jer ta nova kartica još nije aktivna. Meni je tako bilo, početkom oktobra se pojavila nova visa debitna kartica u mobilnoj aplikaciji (neaktivna) a u GPay automatski urađeno ažuriranje kartice. Pokušaj plaćanja sa GPay neuspješan. Tek po pristizanju nove kartice (poštom) i aktiviranjem na bankomatu problem je riješen (početkom novembra).
Hvala.
Na prvu nisam razmisljao a kasnije sam pogledao karticu i vidim da istice 1/26,tako da je to to,radi mi se nova kartica. Nego sam imao nekih placanja i uplata izvana,pa kontam da nije kakva provizija,mada je provizija uzeta odmah po uplati,kao i konverzija valute.