Za ovu temu je bitno ono od 17. do 25-6. minute. Nista spektakularno, ali dovoljno da ga hejtamo na ovoj temi makar par dana
Ukrajina
- dr_Evil
#221951 Re: Ukrajina
-
zigzag
#221952 Re: Ukrajina
Nema to veze sa hejtom nego sa zdravim razumom.
- drug_profi
#221953 Re: Ukrajina
Utvrdili smo da je profesor neupućen u uzroke raspada SFRJ, ili ih namjerno pogrešno predstavlja.
Pa stoga ne vidim zašto bi dalje poklanjali pažnju njegovom mišljenju.
Jer svako na svijetu ima i mišljenje i guzicu. Ništa posebno.
Pa stoga ne vidim zašto bi dalje poklanjali pažnju njegovom mišljenju.
Jer svako na svijetu ima i mišljenje i guzicu. Ništa posebno.
- video
#221954 Re: Ukrajina
putlerova spijuncina, kita od profesora.
- Čitalac
#221955 Re: Ukrajina
Norveška finansira novi paket američkog naoružanja.
Norveška će financirati još jednu seriju američkog oružja za Ukrajinu, osiguravši 3,2 milijarde norveških kruna, što je više od 267,5 milijuna eura, objavio je premijer Jonas Gahr Støre.
Prema Støreu, sredstva će se koristiti za novi paket vojne pomoći i uključivat će rakete za sustave protuzračne obrane, kao i streljivo za lovce F-16, koje Ukrajina dobiva od partnera.
- drndalo
#221956 Re: Ukrajina
Bice da mu nisu ponudili da radi za MI(5,6,7,8), pa ljut... Ili jesu, ali da valja sta mu se kaze...?drug_profi wrote: ↑17/12/2025 10:17 A u Londonu master završio. Nešto mu se nije svidjelo tamo.
Kako god, nama nikad nije falilo ovakvih profesora.
-
zigzag
#221957 Re: Ukrajina
ko vele doći će zelenski opet u Kupjansk da se slika pa ćemo ga maknutRussian Minister of Defense once again claimed Russia has fully occupied Kupyansk in Kharkiv region of Ukraine
- drug_profi
- Čitalac
#221959 Re: Ukrajina
Kostenko: Ne znam ko će potpisati predaju teritorija, s vojnog gledišta napredovanje Rusa nije katastrofalno...
Roman Kostenko, tajnik Odbora za nacionalnu sigurnost i obranu Vrhovne Rade
- Želim vidjeti tko će to potpisati. Ne poznajem osobu koja bi potpisala predaju i odricanje teritorija, shvaćajući već na primjeru Budimpeštanskog memoranduma da ovo nije mir, već kratkoročno primirje.
- Svi razumiju da je inicijativa sada na strani neprijatelja. Mnogo je razloga za teritorijalne gubitke, ne samo nedostatak pješaštva. Ako govorimo o pješaštvu, onda je važna i kvaliteta njegove obuke. Ništa manje važna nisu ni sredstva za uništenje koja partneri pružaju Ukrajini. Fronta nije samo linija kontakta. Neprijateljska ofenziva rezultat je svih akcija, naših i neprijateljskih.
- S vojnog gledišta, napredovanje neprijatelja nije katastrofalno. Neprijatelj napreduje na taktičkoj razini. Ali ako se ovo nastavi, dovest će do većih posljedica i neprijatelj će ući u operativni prostor. Zasad mu to ne dopuštamo. Teritoriji izgubljeni prošle godine su kvadrat od 59 puta 59 kilometara, za što je neprijatelj platio stotinama tisuća poginulih i ranjenih vojnika i desecima tisuća komada opreme. Pokrenuli smo tisuće udara na Rusiju. Borimo se protiv neprijatelja koji sebe naziva drugom vojskom na svijetu, koji prijeti cijelom NATO-u. Istovremeno, već gotovo 4 godine provodi neprijateljstva u Zaporiškoj, Donjeckoj, Harkovskoj oblasti i pasivno-agresivne akcije u Hersonskoj oblasti. Neprijatelj, koji se trebao boriti s cijelom Europom, Amerikom, NATO-om, već 4 godine nije uspio zauzeti 4 ukrajinske regije…
- Stalno saslušavamo Glavni stožer o mobilizaciji osoblja općenito i o raspoloživosti osoblja. Trideset tisuća mobiliziranih mjesečno je približan broj. Često se uzimaju ljudi različitog fizičkog stanja i oni koji se uopće ne bi trebali mobilizirati. Onda se gubi vrijeme pokušavajući ih otpustiti iz vojske. Vidimo sve brojke, ali nisu sasvim beznadne…
- Preuveličavamo mršave pobjede neprijatelja i pretvaramo ih u strateške. Pokrovsk i Mirnograd još nisu izgubljeni, ali prije ili kasnije morat ćemo se odande izvući. Neprijatelj je tamo pretrpio velike gubitke. Razgovaram s poznatim kongresmenima, američkim senatorima, zastupnicima iz europskih parlamenata, a oni kažu: "to je to, rat je izgubljen, Pokrovsk će uskoro biti zauzet." Neki ukrajinski zastupnici su prošle godine pozvali na evakuaciju Pokrovska. Toliko smo napuhali taj gubitak da se već povezuje s gubitkom cijele Donjecke regije ili čak cijele lijeve obale...
- Ušli smo u pregovore s pričom o Pokrovsku i korupcijskim skandalom. Koje će nam uslove dati? Još je i dobro da je samo Donjecka oblast, mogli su nas prisiljavati da predamo i Herson i Zaporožje...
- Svaki tjedan čitam izvještaje o tome šta nam daju partneri. Ne bih rekao da je pomoć prestala. Još je manja nego pod Bidenom, ali neke isporuke me raduju. Sjedinjene Države sada zamjenjuju druge zemlje. Prije su SAD uvijek bile na prvom mjestu u pogledu opskrbe kalibrom 155, Himarsom, Patriotom. Sada se sve mijenja, ali postoje kritične isporuke u kojima ovisimo samo o Sjedinjenim Državama. Dakle, ne možemo govoriti o potpunom zaustavljanju, ali činjenica je da Sjedinjene Države ograničavaju isporuke...
– S dostupnim resursima je teško, ali ipak moguće preuzeti inicijativu u određenim područjima.
Ni neprijatelju ne ide dobro. On ipak nema takve rezerve koje bi mu mogle dati 100% mogućnost da ima inicijativu u 3 ili više smjerova. Zbog naših pogrešaka kod Guljajpolja, uspjeli su napredovati, ali nisu mogli držati Kupjansk jer nisu imali dovoljno snaga. Trebali su odnekud povući rezerve i prebaciti ih tamo kako bi stabilizirali situaciju, ali Pokrovsk im ne daje priliku da pomognu u Kupjansku.
- Postrojbe koje stoje izravno na bojištu su dobre, one obavljaju glavni zadatak. Ali glavnu ulogu u svakom ratu igraju rezerve koje ne možemo normalno stvoriti. Za to postoji mnogo razloga: od problema s planiranjem do punjenja informacijama poput "zašto formiramo nove brigade, popunimo stare"…
- Je li beznadno izgubljeno vrijeme za povećanje mobilizacije? Vrhovna Rada je, na prijedlog vlade, dala sve alate. Sve ovisi o vrhovnom zapovjedniku i o ministru obrane. Sve ovisi o njima. Oni koji su sada na vlasti, moraju donositi odluke kako bi spasili zemlju, a ne kako bi vodili računa o svom rejtingu.
- Svaki dogovor s Rusima za njih je samo prilika da preuzmu zemlju bez borbe. Bit ćemo prevareni. Kada Rusija opet napadne, neće ni biti onih koji su potpisali ta jamstva. Doći će neki drugi i reći: "Mi vam nismo ništa obećali". Nema jamstva da Rusija neće ići dalje. Naravno, možemo izgubiti te teritorije na bojnom polju. Ali ja sada ne vidim takve izglede. Ako jednom tako damo zemlju, onda ćemo na isti način dati i jug. Vidjet ćete. Od nas će se tražiti Hersonska oblast, Mikolajiv, Odesa, Zaporižje. To je činjenica…
- Ne slažem se sa onima koji kažu da će naredni put uvjeti biti gori. Ako nam Europa pomogne, neće biti gori. Ustupcima ne slijedimo vlastite interese, već interese Sjedinjenih Država i pojedinih europskih zemalja koje žele završiti ovaj rat ne razmišljajući o posljedicama. Doživio sam desetke primirja na frontu. Ako primirje počinje u 12 sati, u 12:01 stigne prvi rafal Rusa u našem smjeru.
Ne mogu zamisliti kako svi oni vide organizaciju primirja na crti bojišnice dugoj više od 800 kilometara…
- Odgovornost mora preuzeti cijeli narod Ukrajine. Kada se okružite s 5-6 menadžera koji se ne bave ratom, već izborima, dobijete probleme i s ratom i unutar zemlje. Sada bi na vlasti trebali biti ljudi koji govore istinu, a ne pokušavaju svaku odluku upakirati u lijep paket za predsjednika. Tvrdim da će odluka o dozvoli za putovanje u inozemstvo za momke 18-22 godine na kraju biti prepoznata kao kriminalna. Ti ljudi mogli su raditi za pobjedu, ne nužno čak ni na frontu. A oni su jednostavno otišli, i većina ih se neće vratiti...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#221960 Re: Ukrajina
šta kažu, borba protiv nacista, NATO-a i ostali kurci palciPutin ni ne razmišlja o miru u Ukrajini: Rusija će osloboditi svoje historijske zemlje vojnim sredstvima
onaj čisti, seljački imperijalizam i borba za među...gladnom šupku nikad dosta
-
zigzag
#221961 Re: Ukrajina
Dokle je mislio zaokruživat. Pitam za drugove, što ih čekaju na dunavu. Vekovna ognjišta

- drug_profi
#221962 Re: Ukrajina
Rekli su više puta da Rusija nema granice.
Znači idu dok ih neko ne restuje.
Kad će Zapad to da shvati, ne znam.
Ali mi smo ovdje to znali još prije 30 godina.
Jer u Europi, a možda i u svijetu, jedine zemlje koje ne znaju gdje su im granice jesu Rusija i Srbija.
Jer u Europi, a možda i u svijetu, jedine zemlje koje ne znaju gdje su im granice jesu Rusija i Srbija.
- dr_Evil
#221963 Re: Ukrajina
Za svijet je upitno, ali na ovoj nasoj listi europskoj ti nedostaje Hrvatska, Kipar, Turska. Rekao bih Albanija zbog Kosova, ali je Albanija na Makedoniji pokazala da se ne prima lako.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:29 Rekli su više puta da Rusija nema granice.
- drug_profi
#221964 Re: Ukrajina
Svi oni znaju gdje su granice, ne sekiraj se. Svaka zemlja ima neku grupu radikala koji bi da se šire na tuđe.dr_Evil wrote: ↑17/12/2025 14:31Za svijet je upitno, ali na ovoj nasoj listi europskoj ti nedostaje Hrvatska, Kipar, Turska. Rekao bih Albanija zbog Kosova, ali je Albanija na Makedoniji pokazala da se ne prima lako.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:29 Rekli su više puta da Rusija nema granice.
Ali samo u ove dvije zemlje zvanična politika smatra da je njihova teritorija veća nego što političke karte pokazuju.
-
zigzag
#221965 Re: Ukrajina
Ja bih dodao jevrejski režim.Ali nama ova ruska i proruska četničija više radi o glavi
- dr_Evil
#221966 Re: Ukrajina
Grupu radikala? I Turska i Hrvatska su izvrsile direktne invazije na priznate republike, i niti jedna od ovih navedenih nece da se odrekne zauzetih teritorija. Nisu to grupe radikala, nego zvanicne politike nacija i naroda.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:33Svi oni znaju gdje su granice, ne sekiraj se. Svaka zemlja ima neku grupu radikala koji bi da se šire na tuđe.dr_Evil wrote: ↑17/12/2025 14:31Za svijet je upitno, ali na ovoj nasoj listi europskoj ti nedostaje Hrvatska, Kipar, Turska. Rekao bih Albanija zbog Kosova, ali je Albanija na Makedoniji pokazala da se ne prima lako.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:29 Rekli su više puta da Rusija nema granice.
Ali samo u ove dvije zemlje zvanična politika smatra da je njihova teritorija veća nego što političke karte pokazuju.
Da se prigovoriti i nekim drugim G7 republikama, ako ne i svim, ali oni su razvili mnogo modernije metode razaranja UN drzava te prisjedinjenja istih u svoj carski okvir.
Ove 4 navedene jednostavno nisu na toj razini svijesti.
- dr_Evil
- drug_profi
- drug_profi
#221969 Re: Ukrajina
Ne govorimo bas o istim stvarima. Teritorijalni apetiti prema nekoj regiji postoje svuda. Mi hoćemo Sutorinu, Bugarska hoće dio Makedonije, itd.dr_Evil wrote: ↑17/12/2025 14:48Grupu radikala? I Turska i Hrvatska su izvrsile direktne invazije na priznate republike, i niti jedna od ovih navedenih nece da se odrekne zauzetih teritorija. Nisu to grupe radikala, nego zvanicne politike nacija i naroda.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:33Svi oni znaju gdje su granice, ne sekiraj se. Svaka zemlja ima neku grupu radikala koji bi da se šire na tuđe.
Da se prigovoriti i nekim drugim G7 republikama, ako ne i svim, ali oni su razvili mnogo modernije metode razaranja UN drzava te prisjedinjenja istih u svoj carski okvir.
Ali tu niko ne negira pravo postojanja drzavi koja trenutno posjeduje te teritorije.
Samo Rusija negira postojanje drugih slavena u opkruzuenju, samo Srbija negira postojanje drugih naroda koji govore istim jezikom.
I izrael bilo kome ko zivi na biblijskim teritorijama.
A za Hrvatsku te nisam razumio.
Koliko znam postoje granični prelazi i granična policija BiH na međunaordnim granicama
- dr_Evil
#221970 Re: Ukrajina
Iskreno to sto si napisao ne mozes bazirati na historiji.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:52Ne govorimo bas o istim stvarima. Teritorijalni apetiti prema nekoj regiji postoje svuda. Mi hoćemo Sutorinu, Bugarska hoće dio Makedonije, itd.dr_Evil wrote: ↑17/12/2025 14:48Grupu radikala? I Turska i Hrvatska su izvrsile direktne invazije na priznate republike, i niti jedna od ovih navedenih nece da se odrekne zauzetih teritorija. Nisu to grupe radikala, nego zvanicne politike nacija i naroda.drug_profi wrote: ↑17/12/2025 14:33
Svi oni znaju gdje su granice, ne sekiraj se. Svaka zemlja ima neku grupu radikala koji bi da se šire na tuđe.
Ali tu niko ne negira pravo postojanja drzavi koja trenutno posjeduje te teritorije.
Samo Rusija negira postojanje drugih slavena u opkruzuenju, samo Srbija negira postojanje drugih naroda koji govore istim jezikom.
I izrael bilo kome ko zivi na biblijskim teritorijama.
A za Hrvatsku te nisam razumio.
Koliko znam postoje granični prelazi i granična policija BiH na međunaordnim granicama
ALi krenimo od Hrvatske, iako postoje vremenske varijacije tokom agresije na BiH te odnos Hrvatske prema BiH - ovisno o tome koliko je bila pritisnuta od USA ili od toga koliko je bila sam ugrozena, Hrvatska je bila agresor u BIH, okupirala dio BiH, i dan danas odrzava kvinsliski rezim na vlast s ciljem odebljenja pereca, kako je to kolokvijano Tudjman nazvao. Postoji granica i prema Srbiji i granicna policija, ali to ne znaci da je ona zaista tu. Granica sa Hrvatskom funkcionira samo u obliku Push-back migranata kako je to Kolinda zvala. I nemojte davati amnestiju Hrvatskoj, BiH nije zazivila i nece sve dok se makar ta strana ne okani okupatorske politike, da je 2:1 za BiH davno bi ovo drzava bila.
Dalje, Rusija se ne razlikuje od drugih velikih sila, smatrali smo globalna sila ali nije, ali je opet sila. Kao takva trazi svoju zonu utjecaja. Nema razlike izmedju ekspanzionisticke politike zapada i istoka. Sovjetski okvir je dao drzavnost mnogim slavenskim republikama, i postavio mnoge narode kao politicki narod, ali onda smo dosli do onoga da nisu dostigli razinu svijesti kako vladaju moderne imperije nego su pribjegli metodama XIX stoljeca.
Srbija negira postojanje drugih naroda u istoj mjeri koliko i Hrvatska. Hrvatska negira postojanje Bosnjaka, bosanskog jezika, a hrvatski kraljevski grad je Jajce. I ne samo to, nego u potpunosti kao sto smo vidjeli u BL podrzava da sve sta nije Banovina, onda je V.Srbija.
Dakle, jel Rusija agresor, naravno da jeste, kasne 150 godina u razvoju. Danas se drzave osvajaju u ime demokratije nedemokratskim pucem na glavnom trgu, a interesi se kupuju(to je imperijalizam danasnjice), ne prolazi pravoslavno-slavensko bratstvo kao kad su sponzorirali ratove po balkanu i tjerali Portu iz nasih zemalja. Polahko nadoci ce ako prije toga ih Zapad ne podijeli na interesne zone.
Bolje bi bilo da su kupili 1000 toyota dzipova i platili nekom Ivanu da nabode zelenskog stapom u guzicu nego da su napravili ovu invaziju. NIkad vise Ukrajinci i Rusi nece stajati zajedno poslije ovoga.
-
zigzag
#221971 Re: Ukrajina
Pa da su napravili čestitu invaziju sve pomeli niko im riječi ne bi rekao. Al kad su goveda onda ginu milioni nizašta. I što bi im se davao ikakav kredibilitet. Kad neko slavodobitno postavlja sliku kako oni stavljaju rusku zastavu na neku ruševinu u Donbasu
To može samo glup čovjek ili četnik.
To može samo glup čovjek ili četnik.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#221972 Re: Ukrajina
De malo... polako ba
Uđem na temu k'o na prvu liniju jebote.
Uđem na temu k'o na prvu liniju jebote.
-
melac
-
zigzag
#221974 Re: Ukrajina
Ma ne liči na madnera. Taj je davno zijanijo na južnom dijelu Bahmuta, oko Kurdumivke.

- geralt
#221975 Re: Ukrajina
Ja sam to govorio jos 2014., kada sam imao mnogo blaze stavove prema Rusiji nego sto imam danas.
Najveca glupost koju bilo koja drzava moze uraditi je da sebi stvori smrtne neprijatelje na granici. Ukrajinci ce mrziti Ruse minimalno narednih 200-300 godina. Radice protiv njih sve sto im je u moci, cekace trenutak slabosti da im sve vrate s kamatama. A svaka drzava, posebno autokratska, ima trenutke slabosti.
Jedino sto Rusi mogu uraditi kontra toga jeste potpuna okupacija, a vidjelo se da za to nisu sposobni. Sve i da su uspjeli, okupacija kosta puno i krvi i novca i to bi dugorocno unistilo Rusiju, ipak je Ukrajina puno veca od Cecenije. Ukrajinskih kvislinga nema ni priblizno dovoljno da mogu odrzavati vlast sami kao sto radi Lukasenko u Bjelorusiji.