Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne kontam, kupi se nekakav "premium" koji vjerojatno nije jeftin jer je "za klasu bolji" i onda se ture te no name najjeftinije gume? Ili ja nešto ne kontam?
Ono, realno, svako zna svoje...
Ja sam vazda bio fukara što se automobila tiče ali nikada nisam pravio kompromise što se tiče guma.
Nikad nisam stavljao no name ili neke poznate, ali kvalitetom slabije gume. Obzirom da dosta prelazim kilometara, uvijek gledam da stavim najbolje i najkvalitetnije.
Mislim da je dobar nacin za procjeniti covjeka po gumama kakve stavlja na auto, sto je veca disproporcija izmedju skupoce/snage vozila i skupoce guma na njemu, to je veci papak.
Gume za bmw x5 preko 2 milje
E sad imas ljude koji kupe auto sa 17 felgama i kupe gume za milju i imas ljude koji kupe bmw x5 polovan za 25k i daju 500 i za polovne gume. Gdje ces dati 10% vrijednosti auta na gume
Ozimician wrote: ↑16/12/2025 11:06
To da, mislim da je od nas jedino Srbija u tome gora.
Ma vozi se i vani na kojekakvim lijevim gumama jeftinim i slično. I da, mislim i na skupim i premijum autima. Valjda ljude ne zanima, ne znaju koje gume su im na autu.
A i šta mislite, da se ove gume austone, trackmax, Churchill prave i prodaju samo za naše tržište?
Niko ne kaze da i vani nema papaka, jbg VW sad ugradjuje u Tiguana tvornicki Ling Long. Postoji i taj momenat.
Neko ko gume racuna u % vrijednosti auta, sigurno vozi auto iznad svoje lige.
EDIT: Stvarno ne vidim problem ako neko takve gume ima na Opel Corsi, Kia Picanto, Hyundai Kona, sasvim legit. Ali kad neko na "premium" marke, sa 150 KS + (ili ne daj Boze 200KS +) stavlja no name brendove, je opasnost i za sebe i za okolinu.
Ali kod npr korse je razlika u no name i premium lupam 30 KM, nije velika.
Kod mene jbte u 16 inča razlika sava 150 KM, mišelin 320KM. Ludilo bogami. Ja sam na Savi trenutno dakako.
Što ideš na veće i šire gume to je razlika veća u cijeni tako da razumijem ljude.
A vjerovao ili ne, vozio sam nekoliko dana a4, 130 kw (eto preko 150ks kako navodiš) na s point nakvim gumama, i gledaj nisam bio opasnost za okolinu (a nisam štedio auto).
Set za mene je oko 1100 pa do 1250 da su premium. I kad je auto vrijedilo 20K
I sad kad je vjerovatno vrijedno oko 12-13K ne vise.
Pa i kad auto jos manje bude vrijedilo...