Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#6526 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Pitar sa Kariba wrote: 14/12/2025 13:19 ekološki prihvatljive alternative za individualne stambene objekte
Koja je to?
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#6527 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

Valjda plin?! Ili da Toplane naplate 100M potraživanja pa da investiraju u padinske dijelove?!
Jer evo vidim da ni pelet nije više ekološki prihvatljiv!
Haris.ba

#6528 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Pitar sa Kariba wrote: 14/12/2025 13:26 Valjda plin?! Ili da Toplane naplate 100M potraživanja pa da investiraju u padinske dijelove?!
Jer evo vidim da ni pelet nije više ekološki prihvatljiv!
To je nesto na dugom stapu. Evo, vidis po ovim subvencijama za prikljucak. To se radi o 100, 200 prikljucaka.

Rjesenje je protjerati ugalj. Ja ne vidim sta je problem sa drvetom kao ogrjevom
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#6529 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

Loša ložišta, nekvalitetno drvo i onda imaš loše izgaranje puta xy takvih i dobijemo velikog zagađivača. Kao i pelet kod nas, trpaju sve osim pilote!
Ja nisam vidio čumur u S.G. godinama!?
kobe_meh

#6530 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by kobe_meh »

Na ovom videu se vidi "veći" dio Srednje Bosne, i vidi se kakav je "poklopac" magle poklopio Srednju Bosnu.
:mrgreen:
Naslovnica

#6532 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ćumur&co se hajcaju iz jednog jedinog razloga - kokuzluk.
Svako bi ugradio toplotnu pumpu, inverter, podno, qrtze-palce...da ima para za to.
Ko više voli hajcati ćumur i jebavati se sa loženjem kojekakvog smeća u odnosu na regulaciju grijanja preko mobilne aplikacije?
Niko.
Samo da je para.
dječak sa šibicama

#6533 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da i automobili garave, pogledajte kolicinu ili broj automobila na cestama, bar trecina njih ne ispunjava nikakve norme, pokretni zagadjivaci. Na to dodaj i ove ostale, plus cumur plus plastika i ostalo smece, nabere se toga.

Uvijek je Sarajevo bilo prljavo zimi ali to nije nikakva utjeha, najlakse je reci "ma prljavo je bilo i 1978". I sta onda, necemo se trovati jer je bilo prljavo i prije pola vijeka.

Nego, djecu iz skole i oprat ulice, to je ta vlada bolja od drugih.

Ne mogu oni zabraniti cumur jer onda gube glasove milion posto. Kako rekoh, navuklo ruralaca u grad koji glasaju za onoga ko mu oprasta kriminal, hint Buca Potok Buljakov Potok i ostali potoci koji glasaju za ubicu sa Orahovica.
Haris.ba

#6534 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 14/12/2025 13:45 Ćumur&co se hajcaju iz jednog jedinog razloga - kokuzluk.
Svako bi ugradio toplotnu pumpu, inverter, podno, qrtze-palce...da ima para za to.
Ko više voli hajcati ćumur i jebavati se sa loženjem kojekakvog smeća u odnosu na regulaciju grijanja preko mobilne aplikacije?
Niko.
Samo da je para.
Cumur zabraniti, ali zaprave. Prelazni period dopustiti pelet i drva.

Inspekciji konacno dati ovlasti i opremu. Ko lozi otpad i cumur kad se prijavi da mogu otici i izmjeriti.

Kada je zagadjenje povecano, prva mjera odmah zabraniti euro 3 i nize auta saobracaj, pa laganini povecavati euro 4 i dalje.

Sve ostalo je suplja.

Dugorocne mjere su dugorocne.
Naslovnica

#6535 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 14/12/2025 16:27
Naslovnica wrote: 14/12/2025 13:45 Ćumur&co se hajcaju iz jednog jedinog razloga - kokuzluk.
Niko.
Samo da je para.
Cumur zabraniti. Prelazni period dopustiti pelet i drva.

Inspekciji konacno dati ovlasti i opremu. Ko lozi otpad i cumur kad se prijavi da mogu otici i izmjeriti.

Kada je zagadjenje povecano, prva mjera odmah zabraniti euro 3 i nize auta saobracaj, pa laganini povecavati euro 4 i dalje.
Nema zabranjivanja EUR3 i nižih normi, nego stroga kontrola da li vozilo zadovoljava normu ili ne!
Zašto bi se neko odrekao oldtajmer Pezejca sa plinom koji manje zagađuje zrak od OFF-iranog EUR5 uprđenog premiuma?
Samo isključivanje iz saobraćaja.
Haris.ba

#6536 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 14/12/2025 16:30 Nema zabranjivanja EUR3 i nižih normi, nego stroga kontrola da li vozilo zadovoljava normu ili ne!
Zašto bi se neko odrekao oldtajmer Pezejca sa plinom koji manje zagađuje zrak od OFF-iranog EUR5 uprđenog premiuma?
Pa jedno ne iskljucije drugo. Iskljucuje se starija eko norma, a je li neko sta isjekao na autu je druga stvar.

Zato nama i nema napretka. Svako gleda iz onoga ugla kako njemu odgovara i da njega ne zakine.
Naslovnica

#6537 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 14/12/2025 16:36
Naslovnica wrote: 14/12/2025 16:30 Nema zabranjivanja EUR3 i nižih normi, nego stroga kontrola da li vozilo zadovoljava normu ili ne!
Pa jedno ne iskljucije drugo. Iskljucuje se starija eko norma, a je li neko sta isjekao na autu je druga stvar.

Zato nama i nema napretka. Svako gleda iz onoga ugla kako njemu odgovara i da njega ne zakine.
Treba biti realan.
Nisu ni Nijemci zabranili starije norme, zašto bi mi?
Imaju određeni gradovi gdje nije dozvoljen ulaz u užu gradsku jezgru, veći nameti i sl, ali totalna zabrana je apsolutno nerealno očekivati.
Haris.ba

#6538 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 14/12/2025 16:41 Treba biti realan.
Nisu ni Nijemci zabranili starije norme, zašto bi mi?
Imaju određeni gradovi gdje nije dozvoljen ulaz u užu gradsku jezgru, veći nameti i sl, ali totalna zabrana je apsolutno nerealno očekivati.
Ne zanimaju me Njemci. Mene zanima da u Sarajevu bude cist zrak.

Naravno da je nerealno ocekivati kada u sustini ne zelimo cist zrak.
dječak sa šibicama

#6540 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Ali kako kokuzluk razlog za cumur, nije on besplatan, metar drva je sa 70ak km skocio na 150 zadnjih godina, cumur je nekad bio 120-130 sad je valjda preko 200 km. Tona cumura i mmetar drva tesko da mogu dostajati jednom domacinstvu duze od dva mjeseca, ako i toliko.

Racunica se ne poklapa sa kokuzlukom. Vise neka bezobrastina.

Istina je da je plin preskup posebno instalacije jer sta ce ti plin ako nemas centralno i Vaillant a za to ulaganje danas treba ko zna koliko hiljada km. Ja sam radio u kuci prije 20 godina, bojler i radijatori plus civjevi bilo preko 6000 plus raznorazni ventili i jos ono majstorovo "daj jos ovo daj jos ono". Cijena je sigurno isla preko 7k.
Danas je garant preko 10.
Struju takodje non stop dizu iako je jos uvijek najjefinitiji nacin grijanja, ako nemas inverter imas ove radijatore konvektore. Ja imam dva za cijeli stan, pokriju prostor ugriju lijepo, a struje ne dodje vise od 150km mjesecno pa prosle zime bilo je i ispod 100km racun u zimskim mjesecima kad nije veca hladnoca. Opet jeftinije od cumura i drva.
moimoi

#6541 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Nista drugo nego navike. Ljudi koji se ne zele mijenjati, jer su navikli na cumur.
Isto kao i trospratnica bez fasade, a zivi se na jednom spratu… a za tu lovu su mogli imati top jednospratnicu sa rijesenom grijanjem.
Samo sto ne bi bila najveca kuca u mahali.
Naslovnica

#6542 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 14/12/2025 16:59 Ali kako kokuzluk razlog za cumur, nije on besplatan, metar drva je sa 70ak km skocio na 150 zadnjih godina, cumur je nekad bio 120-130 sad je valjda preko 200 km. Tona cumura i mmetar drva tesko da mogu dostajati jednom domacinstvu duze od dva mjeseca, ako i toliko.

Racunica se ne poklapa sa kokuzlukom. Vise neka bezobrastina.

Istina je da je plin preskup posebno instalacije jer sta ce ti plin ako nemas centralno i Vaillant a za to ulaganje danas treba ko zna koliko hiljada km. Ja sam radio u kuci prije 20 godina, bojler i radijatori plus civjevi bilo preko 6000 plus raznorazni ventili i jos ono majstorovo "daj jos ovo daj jos ono". Cijena je sigurno isla preko 7k.
Danas je garant preko 10.
Struju takodje non stop dizu iako je jos uvijek najjefinitiji nacin grijanja, ako nemas inverter imas ove radijatore konvektore. Ja imam dva za cijeli stan, pokriju prostor ugriju lijepo, a struje ne dodje vise od 150km mjesecno pa prosle zime bilo je i ispod 100km racun u zimskim mjesecima kad nije veca hladnoca. Opet jeftinije od cumura i drva.
Pa sam si sebi odgovorio.
Niko ne govori o besplatnim rješenjima.
Moraš se na nešto grijati, čumur je najjeftinije rješenje. I smeće kojekakvo.
dječak sa šibicama

#6543 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Kako jeftinije, evo guglam cijene cumura, u drvosjeci tona kamenog uglja orah 300 km, drveni lignit 265 km tona.

Kubik drva je od 165 do 200 km.

Uzecu primjer stan od 50 kvadrata gore dole koji kvadrat, i da se uspije ugrijati sa tonom cumura mora uzeti bar dva tri kubika drva. Eto dva kubika, sa tonom drvenog i dva kubika drva to je naj naj najjeftinija varijanta i tesko moguce da moze 4-5 mjeseci izdrzati, cijena bi izasla 600 km.

Za 4 mjeseca grijanja na struju neces platiti vise od 600 km. Ma i ako je 800 km, gdje su ruke, jebavanje sa ciscenjem lozenjem svaki dan svaku noc.

Nije jeftiniji cumur, to je mit. Druga je stvar sto oni kupuju cumur na olxu, a tamo dobijes vrecu smeca, najmanje cumura. Samo jeftinije. Zato gori plastika. Znam kupovao sam i ja taj cumur sa oglasa, dodje vreca cumura u njoj je bar trecina sadrzaja kojekakav otpad koji skupljaju po tim ilegalnim povrsinskim kopovima u Bilalovcu, Kacunima i ostalim divljim nalazistima.
Naslovnica

#6544 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

A strujom se inače griješ tako što se uštekaš pa te prži?
Koliko košta prosječna inverterska klima, e sada zavisi koliko kvadrata griješ koliko ti komada treba...
A toplotne pumpe?
Plus što ljudi hajcaju ćumur pa na špor'e i kuhaju.
Ne znam, eto, ako je jeftinije na struju nego na ćumur/smeće onda zaista ne znam u čemu je problem sa svima, ne znaju ljudi računati...?
dječak sa šibicama

#6545 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Ja ti dajem racunicu, sam saberi. To su cijene cumura i drva, nimalo jeftino.

Mozda je navika u pitanju, a mozda jeftini ugalj sa oglasa, uostalom nesto ovaj grad drzi u oblaku smrdljivog smoga.
moimoi

#6546 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Naslovnica wrote: 14/12/2025 21:23 A strujom se inače griješ tako što se uštekaš pa te prži?
Koliko košta prosječna inverterska klima, e sada zavisi koliko kvadrata griješ koliko ti komada treba...
A toplotne pumpe?
Plus što ljudi hajcaju ćumur pa na špor'e i kuhaju.
Ne znam, eto, ako je jeftinije na struju nego na ćumur/smeće onda zaista ne znam u čemu je problem sa svima, ne znaju ljudi računati...?
Navika je u pitanju.. vjeruj. Ne mozes ti neke starce koji su navikli da svake godine nabavljaju cumur, da ga imaju u podrumu.. navratiti na struju ili palet.
Njima je to sigurnost. Jednostavno ne vjeruju u nista drugo. Kao placanje racuna preko banke.. nix bez stajanja u redovima i “pecata”
Naslovnica

#6547 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

OK, zašto se onda ne ukine prodaja ćumjra?
Nego se mjere svode "skraćeni časovi, djeca kasnije u vrtiće..." i slične gluposti?
Ima li iko normalan
moimoi

#6548 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Naslovnica wrote: 14/12/2025 21:46 OK, zašto se onda ne ukine prodaja ćumjra?
Nego se mjere svode "skraćeni časovi, djeca kasnije u vrtiće..." i slične gluposti?
Ima li iko normalan
Jer su nam to ha glavni rudnici.
Koje rude nam preostaju :D
banjaluka078

#6549 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

U mojoj ulici je +/-100 kuća i niko ne koristi ugalj. Drva uglavnom, neko pelet. Kad skontam, ne znam nikog ko koristi ugalj, ne sjećam se kad sam zadnji put čula da ga neko kupuje u BL.
HelaS

#6550 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

neraaaa wrote: 14/12/2025 11:02 Zabraniti loženje drva, uglja i guma, uvrstiti u kritični zakon i zaprijetiti do 10 godina zatvora ko naloži ugalj i riješen problem.

Nema saobraćaj ništa sa ovim. Ljeti je mnogo visše automobila, dolazi i dijaspora pa nema magli i smoga.

Samo zabraniti čvrsta ložišta i problem je riješen. Ovo mogu uraditi bukvalno preko noći.
:thumbup:
Post Reply