Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

dječak sa šibicama

#32776 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dječak sa šibicama »

Vjerovatno serije i filmovi dodatno docaravaju i potenciraju divljastvo krv nasilje, a tesko da je bilo bas tolika anarhija, da je ne bi niko ziv ostao.

Divlji zapad je imao svoje snage reda i zakona, kauboji iz filmova nisu postojali odnosno to su bili obicni kravari, stocari. Svi outlaw su manje vise poznati i o njima se raspredaju legende. Sustinski su najgore stradali domoroci, vecinom od bolesti koje su donijeli bijeli ljudi, indiosi su tu i tamo ubijali doseljenike uglavnom one koji su otisli predaleko.

Serija nije losa, meni licno se ne dopada ovaj "sandokan" od glavnog glumca. Lik je u svakoj ulozi isti, sa onom mrgodnom facom i stavom zajebanog lika. Zapravo su mu primjerenije uloge u ljubavnim filmovima, ima facu koje zene vole.
skupljac_zeljeza

#32777 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by skupljac_zeljeza »

dječak sa šibicama wrote: 07/12/2025 18:05
Divlji zapad je imao svoje snage reda i zakona, kauboji iz filmova nisu postojali odnosno to su bili obicni kravari, stocari.
Kauboji kao organizovana grupa su bili oni što su nosili zmijske kože na šeširima. Ima poprilično dobro objašnjeno u dokumentarcu "Wyatt Earp and The Cowboy" na Netflixu. Demistificirani su njihovi navodni 'kodeksi časti' kako je to Hollywood razvijao decenijama.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32779 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote: 06/12/2025 16:00 Pregledao sestu Pluribusa
Spoiler
Show
pa dobro, ispadaju tjelokradice jadnicki sa kojima trebamo suosjecati, izumrijet ce ljudski rod za 10 godina jer ovi ne smiju ni jabuku ubrati sa drveta, malo nelogicno. Prije svega, kaze Cena dogadjaju se nesrece ljudi ginu, kako ako su svi oni jedan entitet svi su sad genijalci svi sve znaju i beduinka vozi avion i elektricar operise na operacijskom stolu i dostavljac pizze servisira atomske bombe. Dalje, zasto oni ne smiju ubrati jabuku, kontam da je to zanimljivo iz pozicije scenarista jer eto zanimljivo je, ali gdje je logika. Sta su oni neki ekolozi, zasto, taj svemirski signal je sa neke ekoloske planete? :D ne ubijaju nijedno zivo bice ali su svojom infiltracijom u ljudska tijela pobili desetine ili stotine miliona ljudi. Nema logike jednostavno.
Madagaskartanac mi ide na jetru, ko on neki mudrac, a samo vodi brigu da zadovolji svoje komplekse i da ovo sto duze potraje. Uzdam se u Paragvajca, iako vec vidim da ce taj nesto sjebat :D
meni je važnije pitanje ima li razmnožavanja
100000 dnevno gine koliko sam shvatio
Altsa

#32780 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Altsa »

deyan wrote: 05/12/2025 23:54
HelaS wrote: 05/11/2025 20:07 The Asset (2025)
Image
https://www.imdb.com/title/tt33293130/
Možda i najbolja serija u 2025.

Moderan triler koji zna šta radi, dobro ispričan, dobro odigran i iznenađujuće elegantan.
Režija je precizna, a tempo dovoljno brz da drži pažnju, ali i dovoljno promišljen da izgradi napetost.
Glavni likovi imaju jasno definisane motive, a njihove moralne dileme deluju uverljivo i savremeno.
Vizuelno je atraktivna, sa hladnom, realistično-stilizovanom estetikom koja odlično podržava priču.

A ovde pomama za The Beast in Me, čista komerc-kanturina koja pati od najgore moguće bolesti jedne produkcije: potpuni mediokritet.
Solidna ali tesko da je najbolja.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#32781 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by pici »

Inace mini serija je American Primeval, moguce da nastave. Imate na wikiju pod Utah, istorija/povijest/historija. jebte na tri jezika prevodim :mrgreen:
Spoiler
Show
1824.Jim Bridger, poznati američki lutalica, skaut i traper otkriva Great Salt Lake (Veliko slano jezero). Dvadesetak godina kasnije (1847.) počinju pristizati prvi bijeli ljudi; bili su to mormoni predvođeni vjerskim i političkim vođom Brighamom Youngom, koji počinju graditi Salt Lake City. U ruke SAD-a regija Utaha doći će tek 1848., nakon završetka rata s Meksikom, a 1869. završena je i prva transkontinentalna željeznica (First Transcontinental Railroad), kada je zabijen "golden spike", posljednji ceremonijalni klin na Promontory Summitu (danas Golden Spike National Historic Site) u okrugu Box Elder, čime je obilježen njezin završetak, i Leland Stanford je službeno priključio na Central Pacific i Union Pacific Railroad.

Mormoni, glavno bjelačko stanovništvo doći će u sukob s federalnim vlastima zbog prakticiranja poligamije što će završiti tek 1890., šest godina prije nego što je Utah postao država, kada glavna mormonska crkva ukida ovu praksu.

preporuka pod obavezno... strasno dobra i realisticna serija, sve pohvale, u dva dana odgledao i to s guštom :thumbup:
xoklix

#32782 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by xoklix »

Haris033 wrote: 06/12/2025 17:12 Image
Iz 2017. Dobra. :)
Dobra, jučer je u cugu pregledao :mrgreen:
Point.

#32783 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Point. »

xoklix wrote: 08/12/2025 13:41
Haris033 wrote: 06/12/2025 17:12 Image
Iz 2017. Dobra. :)
Dobra, jučer je u cugu pregledao :mrgreen:
Serija ili Kata? :)
swanfilter

#32784 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 07/12/2025 18:05 Vjerovatno serije i filmovi dodatno docaravaju i potenciraju divljastvo krv nasilje, a tesko da je bilo bas tolika anarhija, da je ne bi niko ziv ostao.

Divlji zapad je imao svoje snage reda i zakona, kauboji iz filmova nisu postojali odnosno to su bili obicni kravari, stocari. Svi outlaw su manje vise poznati i o njima se raspredaju legende. Sustinski su najgore stradali domoroci, vecinom od bolesti koje su donijeli bijeli ljudi, indiosi su tu i tamo ubijali doseljenike uglavnom one koji su otisli predaleko.

Serija nije losa, meni licno se ne dopada ovaj "sandokan" od glavnog glumca. Lik je u svakoj ulozi isti, sa onom mrgodnom facom i stavom zajebanog lika. Zapravo su mu primjerenije uloge u ljubavnim filmovima, ima facu koje zene vole.
Citao sam po pitanju događaja iz tog perioda i koje serija opisuje. Meni se cini kako su malo smanjili dozivljaj. Odnosno, bilo je cak i gore od prikazanog.
svesuper25

#32785 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by svesuper25 »

Odlicna zadnja epizoda Pluribus-a :thumbup: serija drzi paznju.

https://www.youtube.com/watch?v=f33zMPr ... rt_radio=1

Do you like the song, Carol? :)
dale cooper

#32786 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Zadnjih par epizoda i finiš ove prve sezone IT: Welcome To Derry je sjajan. :thumbup: Jedva čekam finale.
karanana

#32787 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

sta smo rekli, moram li gledat IT filmove da pocnem seriju?
dale cooper

#32788 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

karanana wrote: 09/12/2025 20:34 sta smo rekli, moram li gledat IT filmove da pocnem seriju?
Pa filmovi su rađeni kao direktna adaptacija Kingove knjige, dok je serija nadogradnja na taj svijet...tako da bi trebao. :D
Digla_da_kreci

#32789 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Nece se karanani svidjeti IT serija, znam ga u dusu. :D

Ja sam odgledala 4 epizode i stala, presaltala se na Komar pa nemam kad. :D
karanana

#32790 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

generalno nisam ljubitelj samog plota tako da ne znam....
jos bi eto trebo i jel 2 fima pogledat...plus digla zna moj ukus jer smo slicni....ne znam, mozda probam nekad, ali ne danas ni sutra...

komar sam sjeban prvu epizodu, ocekivano ne zna se ko pije ko placa. vidim stil ko sto djecak spomenu par srpskih u slicnom fazonu. ovo je veoma komplikovan zanr za sve fino spojit,uvezat i upakovat u dobru originalnu pricu i kraj....daj boze da sta bude.
dale cooper

#32791 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Digla_da_kreci wrote: 09/12/2025 20:58 Nece se karanani svidjeti IT serija, znam ga u dusu. :D

Drugi dio sezone je puno bolji, tako da bi trebala pogledati.
dale cooper

#32792 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

karanana wrote: 09/12/2025 21:01 generalno nisam ljubitelj samog plota tako da ne znam....
jos bi eto trebo i jel 2 fima pogledat...plus digla zna moj ukus jer smo slicni....ne znam, mozda probam nekad, ali ne danas ni sutra...

komar sam sjeban prvu epizodu, ocekivano ne zna se ko pije ko placa. vidim stil ko sto djecak spomenu par srpskih u slicnom fazonu. ovo je veoma komplikovan zanr za sve fino spojit,uvezat i upakovat u dobru originalnu pricu i kraj....daj boze da sta bude.
Jebiga, IT je klasični Kingov horor, ako ti se to generalno ne sviđa onda nemoj gledati.
Digla_da_kreci

#32793 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

dale cooper wrote: 09/12/2025 21:04
Digla_da_kreci wrote: 09/12/2025 20:58 Nece se karanani svidjeti IT serija, znam ga u dusu. :D

Cula sam da je sve bolja iz epizode u epizodu, nastavit cu kad stignem.

Ne mogu si pomoci a da ne osjecam blagi animozitet prema toj seriji, jer sam previse vezana i zastiticki nastrojena na ST pa mi se pri gledanju javi gard kao da zadiru u moj comfort fandom :lol:
dale cooper

#32794 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Digla_da_kreci wrote: 09/12/2025 21:26
dale cooper wrote: 09/12/2025 21:04

Cula sam da je sve bolja iz epizode u epizodu, nastavit cu kad stignem.

Ne mogu si pomoci a da ne osjecam blagi animozitet prema toj seriji, jer sam previse vezana i zastiticki nastrojena na ST pa mi se pri gledanju javi gard kao da zadiru u moj comfort fandom :lol:
Pa ja na to gledam malo drugačije, jer je Kingov uticaj na Stranger Things (naravno između drugih stvari) ogroman. Čak su i braća Duffer prije nego što su kreirali Stranger Things prvobitno htjeli adaptirati upravo IT. Tako da je dobro imati obje stvari u eteru.
Digla_da_kreci

#32795 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Nisam to znala, sada mi je jasnije. :thumbup:
Vrlo malo poznajem Kingov opus i tek sam nedavno otkrila koliko je zapravo klasika snimljeno po njegovim djelima i koliko je njegov uticaj ogroman u hororu i pop kulturi.
dale cooper

#32796 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Da, dosta se ideja iz njegovih romana infiltriralo u horor i sci-fi mainstream.
Tito_i_Partija

#32797 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: 09/12/2025 22:04 Da, dosta se ideja iz njegovih romana infiltriralo u horor i sci-fi mainstream.
Uticaj kokaina na kreativnost je čudo. :D
Haris033

#32798 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Haris033 »

Image
4 epizode pogledao.. Za sada vrlo dobra.. :-D
4L0n3

#32799 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by 4L0n3 »

Truba wrote: 08/12/2025 08:25
dječak sa šibicama wrote: 06/12/2025 16:00 Pregledao sestu Pluribusa
Spoiler
Show
pa dobro, ispadaju tjelokradice jadnicki sa kojima trebamo suosjecati, izumrijet ce ljudski rod za 10 godina jer ovi ne smiju ni jabuku ubrati sa drveta, malo nelogicno. Prije svega, kaze Cena dogadjaju se nesrece ljudi ginu, kako ako su svi oni jedan entitet svi su sad genijalci svi sve znaju i beduinka vozi avion i elektricar operise na operacijskom stolu i dostavljac pizze servisira atomske bombe. Dalje, zasto oni ne smiju ubrati jabuku, kontam da je to zanimljivo iz pozicije scenarista jer eto zanimljivo je, ali gdje je logika. Sta su oni neki ekolozi, zasto, taj svemirski signal je sa neke ekoloske planete? :D ne ubijaju nijedno zivo bice ali su svojom infiltracijom u ljudska tijela pobili desetine ili stotine miliona ljudi. Nema logike jednostavno.
Madagaskartanac mi ide na jetru, ko on neki mudrac, a samo vodi brigu da zadovolji svoje komplekse i da ovo sto duze potraje. Uzdam se u Paragvajca, iako vec vidim da ce taj nesto sjebat :D
meni je važnije pitanje ima li razmnožavanja
100000 dnevno gine koliko sam shvatio
Ima jedan crnac, doduse neinficiran, povalja ih ko mraz paprike. Doduse ne rekose jel katolik il je neki prav insan, ne znam jel ti to sta znaci :D

Salu na stranu, solidna je serija, od druge epizode pa nadalje hvata ritam.
dale cooper

#32800 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 10/12/2025 16:31
dale cooper wrote: 09/12/2025 22:04 Da, dosta se ideja iz njegovih romana infiltriralo u horor i sci-fi mainstream.
Uticaj kokaina na kreativnost je čudo. :D
Ne znam da li je njemu pomogao ili odmogao, sa obzirom da mu je dosta završetaka romana notorno klimavo. :D
Post Reply