Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kravamuzara

#4326 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

neki wrote: 07/12/2025 11:33 Frajer nas uči da je bolje imati garanciju na novo auto 3 godine nego 10 godina :-)
I to zato da bi nakon 3 godine mogao novo auto servisirati kod priučenog mahalskog sveznalice :-)
Genijalno zaista :bih:
Iskusan seoski meho je doktor za ovlastene.

A ti placaj 10 godina tri puta vise za “originalne” kocnice, dihtunge, nosace, kvacila, amortizere… da bi imao “garanciju” koja poslije 3 svakako ne pokriva ono sto moze biti problem na tom autu.
Da je neki hibrid, automatik, ovo-ono, pa hajd.
neki

#4327 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by neki »

kravamuzara wrote: 07/12/2025 11:53
neki wrote: 07/12/2025 11:33 Frajer nas uči da je bolje imati garanciju na novo auto 3 godine nego 10 godina :-)
I to zato da bi nakon 3 godine mogao novo auto servisirati kod priučenog mahalskog sveznalice :-)

A ti placaj 10 godina tri puta vise za “originalne” kocnice, dihtunge, nosace, kvacila, amortizere… da bi imao “garanciju” koja poslije 3 svakako ne pokriva ono sto moze biti problem na tom autu.
Vozio sam Toyotu 15 godina, s njom prešao 290.000 i nisam mijenjao nikakve dihtunge, nosače, kvačila ni amortizere...jednostavno, postoje automarke koje ne dozvole sebi da u prvu ugradnju stavljaju kineske poluproizvode..
diskove sam mijenjao kod "mehe" da bih uštedio 150KM i to je bio zajeb jer su pločice koje mi je tom prilikom ugradio škripale bar godinu i po, dok ga nisam prodao..
izbjeglica_iz_besmisla

#4328 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Meni na Octaviji skripe od prvog dana :lol:
kravamuzara

#4329 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

neki wrote: 07/12/2025 12:02
kravamuzara wrote: 07/12/2025 11:53

Vozio sam Toyotu 15 godina, s njom prešao 290.000 i nisam mijenjao nikakve dihtunge, nosače, kvačila ni amortizere...jednostavno, postoje automarke koje ne dozvole sebi da u prvu ugradnju stavljaju kineske poluproizvode..
diskove sam mijenjao kod "mehe" da bih uštedio 150KM i to je bio zajeb jer su pločice koje mi je tom prilikom ugradio škripale bar godinu i po, dok ga nisam prodao..
Bilo nekad, sad mozes uciti geografiju citajuci naljepnice na fabrickim dijelovima, kina, indija, vijetnam, tajland, turska…

Svaki aktuelni vozac tojote kojeg sretnem je ko papagaj, “10 godina, 10 godina, 10 godina…” :lol:
kravamuzara

#4330 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 07/12/2025 12:03 Meni na Octaviji skripe od prvog dana :lol:
Montirao neki nas meho na radu u cehoslovackoj :(
izbjeglica_iz_besmisla

#4331 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Kad smo kod Octavie i ovlastenih servisa.

Kako je auto na operativnom leasingu, zovnem neki dan Porsche za termin zamjene guma. I haj dogovorimo mi to, al napomenuse da se treba odraditi i neki update usput pa ce to potrajati 3-4h.

I zovu me popodne, eto znate nije gotovo - traje malo duze update. Sutra u 12h planirajte doci. Ok.

Naravno, nije gotovo bilo ni sljedeci dan, nego tek treci kasno popodne. 3 jebena dana umjesto 3 sata. Sreca moja pa sam ih natjerao da mi odmah drugi dan daju zamjensku octaviu, pa nek budu nesposobni koliko god hoce.

Tako da ni ovlasteni servisi cesto nemaju jasnu ideju ni sta treba raditi, ni koliko traje - ako se ne radi o malim servisim i ostaloj rutini. Najveca briga im je bilo da se ne sjebe sta jer to njih kosta, citiram, "vise nego da mi mjesec dana daju zamjensko auto".

Tako da treba stvarno opreza i sa ovlastenim, i oni marku hoce namaknuti ako mogu a strucnost je upitna. Plus sto u Porscheu imaju neki klosarski mentalitet to je cudo jedno.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 07/12/2025 12:26, edited 2 times in total.
ZoomZoomKiwi

#4332 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ZoomZoomKiwi »

O tome ja govorim. Dobrog majstora je jako teško naći, radio on u ovlaštenom ili sam za sebe.

Npr. za Volva je bog Emin, i dugo je radio u ovlaštenom ServiceMaxx, ne znam je li se osamostalio.

Al’ na jednog Emina imaš 20 Hamdija iz ovlaštenog kojima realno da nisu tu u ovlaštenom, nikad ne bi ni tačke odvezao.
kravamuzara

#4333 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 07/12/2025 12:22 Kad smo kod Octavie i ovlastenih servisa.

Kako je auto na operativnom leasingu, zovnem neki dan Porsche za termin zamjene guma. I haj dogovorimo mi to, al napomenuse da se treba odraditi i neki update usput pa ce to potrajati 3-4h.

I zovu me popodne, eto znate nije gotovo - traje malo duze update. Sutra u 12h planirajte doci. Ok.

Naravno, nije gotovo bilo ni sljedeci dan, nego tek treci kasno popodne. Sreca moja pa sam ih natjerao da mi odmah drugi dan daju zamjensku octaviu, pa nek budu nesposobni koliko god hoce.

Tako da ni ovlasteni servisi cesto nemaju jasnu ideju ni sta treba raditi, ni koliko traje - ako se ne radi o malim servisim i ostaloj rutini. Najveca briga im je bilo da se ne sjebe sta jer to njih kosta, citiram, "vise nego da mi mjesec dana daju zamjensko auto".

Tako da treba stvarno opreza i sa ovlastenim, i oni marku hoce namaknuti ako mogu a strucnost je upitna. Plus sto u Porscheu imaju neki klosarski mentalitet to je cudo jedno.
U ovlasteni ici dok ima smisla, dok traje prava garancija ili pokrivenost na neki dio koji je bas masno skup (tipa automatski mjenjac, hibridna ili ev baterija, adblue komponente).

Ja sam u garanciji znao otici kod mehe zamijeniti ulje na 10k jer nisam ni u kojem slucaju htio voziti 20k sa istim, donesem mehi originalni filter i niko nikad nije ni skontao niti mogao skontati.

A bio sam prisutan na velikom servisu u ovlastenom (da ga ne imenujem) kad se majstoru zapelo za semering radilice i kanalni remen (pripremili mu pogresne dijelove), i donio mu motorex neke najjeftinije da moze zavrsiti posao, tako da…
drndalo

#4334 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Jesi li ti svjesan da ovom supljom raspravom na koju si zalegao, samo se seres Milojici na kupovinu, ceif i radost?

Zasto? Da ispadnes pametan ? Ili se tjesis sto ti nemas sad 41.500 za potrositi?
kravamuzara

#4335 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

drndalo wrote: 07/12/2025 12:55 Jesi li ti svjesan da ovom supljom raspravom na koju si zalegao, samo se seres Milojici na kupovinu, ceif i radost?

Zasto? Da ispadnes pametan ? Ili se tjesis sto ti nemas sad 41.500 za potrositi?
Novi dan a ti i dalje ne znas citati.
drndalo

#4336 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

Naprotiv, procitaj ti od kada si zajunio, pa ukrug...

Ja (i par drugih) covjeku napisali, sa srecom, sve najbolje, pa vec ga je kupio, njemu dobra ponuda.

Sta mi tu sad imamo raspakivati neciju garanciju...?

Kada to bude glavno pitanje nekome ubuduce, mozemo. Covjeku koji ga je vec kupio se seremo na taj nacin.

A mozda si ti u pravu... A nije on.
milojicabrzi

#4337 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Ma ne brini Drndalo, ne može nama niko radost pokvariti :)

Ovo nam je četvrti auto kojeg uzimamo novog iz salona....sva četiri su različite marke, ok dva su bila iz iste korporacije. I kod ranijih kupovina, bilo je svakavih "savjeta", te mogao si ovo, te bolji je polovan Volvo sa 100 kkm na satu, te trebao svi ovaj motor, ne onaj itd.

Kad smo kupili 1,5 dci Renaulta, jedan opasniji sarajevski majsotor iz VW grupacije, mi je govorio da ne bi taj motor da mu džabe daju, da je premali sa prenabudženom snagom itd.

Mi prešli cca 130 000 km kad smo ga prodali, nikad se ni jedna lampica upalila nije :)

Neka svako kupi i vozi ono što mu odgovara, novo, polovno, možemo se razmimoilaziti u mišljenjima, ali to ne treba uticati na međusobne odnose i prijateljske relacije.

Kako je govorio poznati i legendarni pok. Vladeta Jerotić, jedan od najvećih beogradskih intelektualaca ."Šta je Dijalog? Dijalog- to je kad dvojica ljudi, koji se u potpunosti razlikuju u mišljenjima i stavovima, dva sata razgovaraju, a niko ne povisi ton" :wink:
drndalo

#4338 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

I kod koga na kraju uze Toyotu? Ako sam te dobro shvatio neko je uzeo Daciu u racun, i prodao Korolu?

Kako si tu bio zadovoljan procjenom staro za novo?

To je vjerujem podatak koji vecini vise znaci, ako mogu znati za nekoga ko manje "pljacka"...
milojicabrzi

#4339 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Kaparisana je kod Bunje (Toyota).

:run: :thumbup: :bih: Kad završim proceduru oko papira i registracije i uhvatim vremena, pisat ću detaljno o odnosu raznih koncesionara sa kojima smo se susretali u ovom procesu
tokio25

#4340 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/12/2025 10:35
tokio25 wrote: 07/12/2025 10:33
ZoomZoomKiwi wrote: 07/12/2025 10:31

Sve to stoji.

Samo postoji jedan mali problem u svemu tome.

Niko ti ne garantuje da Hamo iz ovlaštenog zna išta bolje od lokalnog Mehe.

Naslušao sam se priča o fušeraju iz ovlaštenih servisa, i o ne znanju istih. Tako da, zdrava doza opreza svakako, gdje god.
ok ali iza toga stoji toyota bmw mercedes koji vec automobil kupis kad odes na reklamaciju a ovamo ne stoji niko
zato hamo iz ovlastenog mozda dobije otkaz ili neka kazna sto je fuserio i sl a ti dobijes popravak o njihovom trosku
kod mehe mozes plakati ako nisi neki "itevac"
Naravno.

Zato ideš kod provjerenog Mehe kad ti auto jednom izađe iz garancije.

A što se tiče tog stoji firma iza posla, stoji stoji, k'o što je Hastorova ASA stajala iza hiljade neodrađenih a naplaćenih servisa. Koliko su samo ojadili vlasnika i Audija i VW-a.
O govnaru Bunji da ne pričam.
da ali kad je posrednik bosnjo u vidu hastora i bunje onda se imas zaliti hansu i pjeru
a kod mehe nemas nikome
tokio25

#4341 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tokio25 »

uostalom evo nabrojaste vi kad se kvare dihtunzi kad se kvare opruge ili sta vec nakon 5 godina
milojica fino nakon 4 proda auto i opet kupi novo

tako da mehe nema nikako u racunici

ps. uglavnom milojice sretno a boli te neka stvar za fukaru koja nema za novo i gleda mehu na svakom koraku bilo to na forumu ili u tvom okruzenju uvijek ce biti takvih
kravamuzara

#4342 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

tokio25 wrote: 07/12/2025 13:32 uostalom evo nabrojaste vi kad se kvare dihtunzi kad se kvare opruge ili sta vec nakon 5 godina
milojica fino nakon 4 proda auto i opet kupi novo

tako da mehe nema nikako u racunici

ps. uglavnom milojice sretno a boli te neka stvar za fukaru koja nema za novo i gleda mehu na svakom koraku bilo to na forumu ili u tvom okruzenju uvijek ce biti takvih
Rasprava je davno otisla sa milojice na generalnu politiku tih “garancija”.

On ce svakako biti zadovoljan, ko je bio sa dacijom i vozio je za sve u ovlasteni bit ce i sa korolom.
tokio25

#4343 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tokio25 »

pa ja ti govorim i za generalno ko ima da placa bit ce zadovoljan ovlastenim na ovaj ili onaj nacin jer ima vise opcija
svi oni koji ne mogu ili se pruzi vise od jorgana neka ide mehi i to je to
canvra888

#4344 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by canvra888 »

drndalo wrote: 07/12/2025 13:11 Naprotiv, procitaj ti od kada si zajunio, pa ukrug...

Ja (i par drugih) covjeku napisali, sa srecom, sve najbolje, pa vec ga je kupio, njemu dobra ponuda.

Sta mi tu sad imamo raspakivati neciju garanciju...?

Kada to bude glavno pitanje nekome ubuduce, mozemo. Covjeku koji ga je vec kupio se seremo na taj nacin.

A mozda si ti u pravu... A nije on.
I to pazi, prvo je krenuo sa pričom kako "nema auta za 40k KM" pa onda kritike za slabašan motor, iako i ne poznaje čovjeka i šta mu je optimalno, pa je onda prešao na garanciju.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4345 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izvrsni direktor »

drndalo wrote: 07/12/2025 12:55 Jesi li ti svjesan da ovom supljom raspravom na koju si zalegao, samo se seres Milojici na kupovinu, ceif i radost?

:lol:
shheff

#4346 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by shheff »

Kolegi iskustvo iz prve ruke, moja Corolla je upravo na 10g. kupljena 23.12.2015. Zadnje 3g je održavam van ovlaštenog jer mi nije na ruku, najbliži 150km. Zadnji servis u ovlaštenom zamjena svjećica (iako su mi u servisu rekli da idu obično i do 150kkm bez zamjene) +mali servis na 92kkm po programu Relax. Godišnje 13-14kkm, svake godine mali servis (2020./21.) oko 250KM (za ovo cijenu je bilo top), kasnije je poskupilo msm na oko 350KM. Kod mene je 1.6. Od vanrednih radova do sada mi je otišlo jedno kratko svjetlo (H11), jedna sijalica štop svjetla msm H7, i jedna W5W tako nešto, osjetljenje registracije. Najveći vanredni rad je reparacija zadnjih kočionih kliješta (neki cilindar) ručna prestala držati, u ovlaštenom 150KM + rad 90KM, prije 2g., lokalni mi nudili najjeftinija kineska kliješta za par od 330KM, do Topran 400KM+ bez rada, i jedne metlice brisača do sad prije 2g. (u Expo auto tražili 90KM za par, naručio sa Temu za 6KM, 2x gumice identične originalnu rade vrhunski, ovaj viška set sumnjam da će trebati). Narodna dimenzija guma 205/55/16 pa se može voziti Mischelin Primacy i Alpin, naravno kad je nov došle neke solidne Apollo zimske i Energy Saver ljetni. Sad je na 131kkm, upravo zamijenjene prvi diskovi i druge pločice, iako je moglo još, zamijenjeno sa TRW kompletom. Akumulator prvi još pali, neće da izda. Prosječna potrošnja 6.438, svako sipanje u Fuelio zabilježeno - voze se bicikla na krovu povremeno. Nažalost nalošije iskustvo sa Bunjom, Expo Auto ni smrdi ni miriše, Sladaboni na njihovu sramotu korektan. Auto radno magare da vozi od A do B, i da te neće izraditi ni u najvećoj zabiti, ali nije premium, koliko para toliko muzike.
milojicabrzi

#4347 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Hvala na info drugar :)

To je i neka moja kilometraža koju prelazim, za 10-ak godina do nekih 150 kkm, tako da mislim da će to biti sasvim ok.
nepass1

#4348 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by nepass1 »

milojicabrzi wrote: 06/12/2025 20:27 Dobri moj druže, kad sam "izvalio" 41,5 kKM za auto, ličim li ti na nekoga ko planira održavanje auta "kod Mehe", nakon bilo koliko godina. Sad imam Daciju koja ima 8 godina, davno izvan garancije, sijalica joj nije zamijenjena izvan ovlaštenog servisa.

Vrte se ovi 1.5 motori, već 5-10 godina, nisam čuo da je neko imao ozbiljnihih problema sa njima, kao što su utvrđeni i opisani problemi sa nekim drugim modelima i motorima :)

Ne vjerujem da bi ozbiljna firma sebe "ukopavala" nekim izbjegavanjima garancije u ovakvim situacijama, jer loš glas, brzo se daleko čuje.

Ako i ukinu garanciju nakon 5 i po godina, što sumnjam da će se desiti, to bi bio veliki šamar za giganta tipa Toyote :)
Uzivaj u autu, pusti price sta bi moglo biti. Auto je novo vec si deverao sa novim autima
Ja novu skodu kupio aaa motor ne moze 250kkm ode u pm. Ja presao 76k za 9g, prodao je sa njenim akumulatorom. Naprijed jednu sijalicu zamjenio i to nakon 8g. I jedini kvar je bio sajla rucne 80KM.
Vitara 1.6 6g vozanja, samo servis radjen. Otisla sijalica pozadi od stopke, zamjenili mi u servisu nisu ni ruke ni sijalicu naplatili.
Na 60k mjenjao nesta oko kocnica 110KM u servisu, jbg potrosilo se bilo.
Evo sad 1.4 vitara, bez ikakvih intervencija, nadam se da ce tako i ostati :D
ElRe

#4349 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Sretno i čestitke na novom vozilu.
milojicabrzi

#4350 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Evo, da ne ostanem dužen, potpuni opis procesa kontaktiranja koncesionara i potrage za novim vozilom.
Da napomenem, ja sam u ovoj priči kupac, koji će istresti oko 40 000 KM za novo vozilo, što je cijena manje garsonjere u Lukavici, a ne skitnica i prosjak koji je u salon ušao da se ugrije.

Priča ide ovako:

Supruga i ja, vozimo oboje, imamo dva auta. Kupili smo do sada četiri nova auta iz salona, ovih dana malo su nam se povećali prihodi, pa da ne tratimo uzalud, odlučimo se uzeti novo auto.

Kako smo već imali auta iz Renault -Dacia grupacije, prvobitna zamisao bila je da damo Opel Crosslanda iz 2022./23. uz doplatu za novog Dustera ili Bigstera, ozbiljno se razmišljalo i o Renault Australu. 
Auto smo dali na pregled u ovlašteni servis i procjena za našeg Crosslanda bila je oko 23,5 hiljade KM, što je nekih 3-4 hiljade KM manje od tržišne cijene. Auto je detaljno pregledan i na njemu nije bilo nikakvih ulaganja, čak ni disk-pločice nisu bile dospjele za zamjenu. Na tu procjenu nismo pristali i nakon našeg odgovora da je ponuđena cijena premala (auto ima 3 godine sa 30 kkm na satu, diesel sa jakim paketom opreme, u garanciji još oko 20 mjeseci), ponuda je podignuta na 25 hiljada KM, što je i neka donja granica za koju smo se supruga i ja dogovorili da nećemo pristajati na manje. 

Shvatam da auto-kuće rade za profit, poštujem svačiju poslovnu logiku i politiku i neka je tako, sprmni smo mi bili "kalirati" nekih 30% cijene novog, za te tri godine (auto je dobro slušao i ništa osim redovnih servisa nije ulagano u njega). 

Nakon procjene mogućnosti kredita, izračunato je da se ja mogu "potopiti" još najviše 20 -ak hiljada KM, odnosno nekih 10 500 eura.
Elem, nakon izračuna da je naš "dobac" za novo auto, negdje između 35 i 45 hiljada KM, krećemo u uži izbor iz kojeg ispadaju Bigster i Austral, koji su iznad 50 hiljada KM.
Znači, u naš kupovni razred spadaju, od Renault Symbioza, pa preko Logana, do Dustera ili Joggera sa dobrom opremom.
Joggera nema na stanju, Logan limuzina je mali za nas dvoje + troje djece (što je i najveći razlog prodaje Crosslanda), pa se fokusiramo na Dustera. Vidimo da ih ima u essential i expresion opremi, i da de kreću negdje od 36 900 do 42 200 KM. Odlučimo se za benzin / plin kombinaciju 1.0 Eco G i shvatamo da je to-otprilike to.
Odlučujemo se za bijelog u expresion opremi, za cijenu koja je navedena i oglašena na zvaničnom sajtu (ne tražimo nikakav popust niti obaranje njihove cijene), auto je stvarno fin, sa multimedijom i otprilike svom opremom koja nam treba, čak ima i viška. Jednostavnom računicom naš auto + doplata, spremili smo dodatni novac i uputili se u salon, ali onda iznenađenje!?
Ne može Duster po toj cijeni, ako ide naše auto, oni daju ponudu koja otprilike vraća vrijednost našeg auta na 23 hiljade a njihovog podiže, drugim riječima traže da se doplati oko 2000 KM više nego što je dogovoreno i što računica koju zna i dijete u osnovnoj školi pokazuje.
Nude oni kao besplatan prvi servis i još neke marketinške trikove koji možda vrijede 100-200 eura. 

Uz neka "natezanja" pokušali smo se naći oko cijene, kao odrasli ljudi i profesionalci, međutim, auto koji je bio na lageru u drugom gradu je u međuvremenu rezervisan.
Pronalazimo drugog u metalik boji i sa essential opremom, sa teškom mukom prihvatamo "progutati knedlu" da nema multimedije i da bi mi morali kupiti neki telefon ili tablet koji bi služio toj svrsi. Duster ima senzore, nema kameru za vožnju u rikverc, koja nam je bitna otkako najstarija kćer vozi, ali hajde, metalik je boja, šta je-tu je.
Auto je oglašen po cijeni od 37 900 (oko hiljadu KM skuplji od osnovnog bijelog), u oglasu još navedeno da je cijena akcijska, za plaćanje žiralno, leasing, da može staro za novo itd.

Kontaktiram ja poslovnicu koncesionara u drugom gradu, koji mi sve to i potvrdi.
Javim se ovima da bismo uzeli tog Dustera (jedini naš uslov je bio da se stave all-season gume a da njima ostanu nove ljetne, uz neku našu doplatu ako je potrebno). Ali avaj, opet ista priča, ne može auto po toj cijeni, može uz doplatu koja je cca 2000 KM veća.
Pa miša mu njegovog i zadnji šibicari i šverceri na OLX, kada prodaju autp, stave- "u zamjeni skuplji" pa zna čovjek na čemu je.

Tu se mi već iznerviramo i "is*izdimo" zbog takvog stava i ponašanja, grubog vrijeđanja logike i kupca i odučimo se pogledati Toyote, koje se kreću od 39 900 -42 000 KM, dakle, slično kao Dusteri.
Damo naše auto na procjenu dok mi razgledamo boje i modele, familiji se najviše sviđa biserno crvena, koja je 1,5 hiljade KM skuplja od bijele (opet se potvrdi ona stara narodna, "ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo"). Ja sam ok i sa bijelom bojom, ima i nekih sivih, plavo-zelenih, crne nema na stanju, ove metalik su 1000 KM skuplje od bijele. 
Ja sam stava da može i bijela pa da nam ostane novaca za jedno putovanje u npr. Budimpeštu, ali kompletna familija navalila na crvenu- pa hajde
Procjena našeg Crosslanda je slična kao kod ranijeg koncesionara, vođa prodaje objašnjava kao eto ima uloga na pločice, diskove, gume, ja mu uz osmijeh kažem da po kilometraži ništa od toga nije za zamjenu, te zatražim malo bolju ponudu, tu je i direktor, pristanemo mi, ali ne može 1 servis gratis...hajde, šta je tu je
Nakon par dana, došli sa tablicama po Toyotu, preuzeli, prodavac stavio tablice, auto radi, ma šta radi-"šapuće", pozdravimo se mi, da krenemo, auto se ugasi!? Nema goriva.
Pa miša mu njegovog, ovi koncesionari su izgleda samo ušminkanija verzija švercera i preprodavaca, prodaješ novo auto od 20 + hiljada eura i na strogoj rezervi. Auto-kuća koja drži do sebe, trebala bi isporučivati auto sa punim rezervoarom i uz "mirisni borić" na retrovizoru, pa neka bude i sa logom Toyote, a da ne govorim o grebalicama za led i sličnim sitnicama, eto bar kao izraz poštovanja prema kupcu, ali to sam samo ja i moje ramišljanje. 
Patosnice smo dobili gratis, nema seta obavezne opreme, pa smo morali tražiti da nam daju naš iz Crosslanda, pa kojeg ćemo otići nakon dan-dva.   
Do prve pumpe je sreća, nekih 100-200 metara, eto prodavca sa kanisterom, imaju oni par litara bezolovnog benzina u radionici, upalimo auto i pravac pumpa.

Nakon dva dana, došli po set obavezne opreme, nema šefa prodaje dobrih pola sata, eto ga, nosi u kesi obaveznu opremu u rinfuzi, kaže ne mogu naći naš set koji je ostao u našem autu :) :roll: Kasnije zovu, tvrde da su vraćali kamere da utvrde šta se desilo, elem priča, ostalo auto otključano, neko uzeo itd. Neko od njih vidio set i zaždio, a sutra ja njima treba do povjerim auto na servis?

U tih prvih 100-njak kilometara, vozili smo svi u kući koji imamo vozačku, supruga, kćer i ja. Polako se navikavamo gdje se svjetla pale, gdje je rikverc, otvaranje prozora, kad se dođe u novu marku auta, treba malo vremena, da se čovjek navikne. 
Corolla super leži na cesti, nije tako niska kad se vozi, koliko izgleda sa vana, lijepo upija neravnine, a 1,5 benzinac od 92 kW ili 125 KS, je prilično jak i elastičan.
Toyota nema servisni knjigu niti uputstvo, sve je na QR kod i učitava se elektronski, ručna kočnica je takođe elektronska, multimedija je odlična i pregledna.
Mjenjač je kratak i precizan, kamera za vožnju unatrag traži da se čovjek malo navikne. Dovoljno je protora i naprijed i nazad, djeca su oduševljena (ranije nam je sa Crosslandom odlazak na duži put bio patnja za putnike pozadi), u auto izloacija je dobra, nema dieselskog treskanja i buke. 
U saolnu su nam instalirali aplikaciju, na kojoj se vidi sve, trajanje vožnje, potrošnja, relacija, sve ostaje zapisano kao i sve lokacije na kojima je auto bio (jako nezgodna aplikacija za svakog sklonog švaleraciji  ).
Boja je ekstra, auto je jarko crven, što je dobro jer je uočljiv u saobraćaju.
Ima parkirne senzore i naprijed i pozadi, za mene su malo preosjetljivo podešeni (pište jednolinijski iako je auto cca 30 cm od prepreke). 
Na prvi pogled, potrpšnja je ok za ovaj tip benzinca, to je litar-dva više od diesela Crosslanda, ali nema onih Add blue i DPF caka, koje nerviraju vlasnike diesela na 5+ godina starosti. 
Kočnice su dobre, ručna zakucava na mjestu, auto lijepo i stabilno leži na cesti jer je nešto niži. 
Gume su u onoj čestoj "narodnoj" dimenziji, 205 55 16, ima ih na svakom koraku po solidnim cijenama, pa smo odmah kupili Dunlop All-seasonke, pa smo ih stavili na auto dok je još bio u salonu. 
Auto je u opremi Luna, što je nešto kao oprema Expression kod Dacije, nije baš osnovni nivo opreme i ima dosta caka i dodataka. Ima standardni rezervni točak, što nas je obradovalo, jer nam je Crossland bio došao sa onim "setom za opravku" pa smo po otpadima morali ganjati rezervni točak, radi kakve-takve sigurnosti. 
Toyota ima garanciju i relax program do 10 godina ili do 200 hiljada km, uslov je održavanje na ovlaštenom servisu i zamjena svih potrošnih materijala u Toyota mreži (nema stavljati zamjenske pločice i diskove u privatnoj režiji). Toyota care pokriva BiH i zemlje EU, ima besplatni broj za zvanje iz zemlje ili inostranstva sve u svemu djeluje ok, mada mnogi "kritičari" Toyote, ističu da to sve nije tako bajno i da imaju dijelovi koji su pokriveni za period od 3 ili 5 godina, da treba čitati i sitna slova.
Planiramo Toyotu voziti tih nekih 10-ak godina, što će vjerovarno biti 120-150 hiljada km, pa ćemo vidjeti za dalje.
Ima izlistan program redovnog održavanja za svih 10 godina, servisi su negdje od 400 KM, ima jedan skuplji od 700 KM negdje na petoj ili šestoj godini korištenja.
Uglavnom, ukućani su zadovoljni, ja sam zadovoljan, za doplatu od nekih 17 hiljada KM (cca 8500 eura) ponovo smo u novom autu, u kojem sve još miriše na novo.
Post Reply