venecuela-t152453.html#p20076415jeza u ledja wrote: ↑02/11/2025 23:49“Mnogi smatraju”? Eksi. Evo ja “smatram” da nas ima 100 miliona.
Ah zaboravio sam da si ti demograf.![]()
Šta nije jasno iz ovog komentara. Od 2013-2023 godine Bosnu je napustilo preko ili oko 600 000 stanovnika. Sada je skoro 2026 godina, 3 godine prošlo od 2023, znači cifra je i veća.
U sferi smo uticaja Amerike i EU, dobijamo ulaganja od EU najviše. Rekao sam da nas ima između 2,5-3 miliona stanovnika. Niko ne zna tačno koliko jer, nema novog popisa stanovnika već skoro 13 godina i sve sudeći neće ga ni biti.
@Velkoski upravo tako, potvore me ovdje i ispada da lažem. Nigdje nisam rekao da nas ima 2,5 miliona, nego između 2,5 i 3 miliona, u najboljem slučaju 2,9 miliona, najgori scenario bi bio da nas ima samo 2,5 miliona kako neki procjenjuju.
Zato što popisa novog nema 13 godina skoro ne znamo koliko nas tačno ima ali nije to ni bitno po meni da se zna. Napušteni ovdje stanovi, kuće i drugi objekti. Možeš komotno i možda provaliti u njih iako imaju pretpostavljam alarme i kamere.
Nedostaje nam kadra od medicinara i doktora do nastavnog kadra i policajaca, kako kojeg kadra/osoblja.
Ovi stanbeni objekti su mnogi napušteni po godinu dana, neki po 6 mjeseci. Odu čak i roditelji djece ili unučadi na spajanje porodice, šta li već po godinu dana ili 6 mjeseci od gore Nordijskih zemalja pa nadalje.
Nismo pod sankcijama, ima mafije i kriminala, vlast i sistem nam je katastrofa, sve mini diktatori i mufljuzi koji kradu izbore i slično.
Za Venecuelu sam dao podatke statista.com to jest statista sajta i kažu da je Ruski sajt, dao stranicu gdje ima odokativno oko 1,1 do 1,2 miliona Venecuelanca u dijaspori. Ne koliko Venecuelanaca ih ima van matične tzv države.
Ima ih van države oko 7,8 ili 7,9 miliona. Ali 6,7-6,8 ili 6,6-6,7 ih ima koji su se integrisali u strana društva i ne žele da se vračaju u Venecuelu i da imaju bilo šta s njom izgleda.
Dao podatke da je GDP im je bio najviši za vrijeme Huge bilo kada u historiji. Da je nizbrdo im krenulo pod Madurom ali najviše 2019 godine kada je Korona sr*nje i stanje se desilo.
Cherry pick my comments oni svi od @jeza u ledja pa nadalje.
PS. Ponavljam opet ko je Americi dao odobrenje da napadne Venecuelu i skine Madura s vlasti i tako dalje, UN sigurno nije, niti Savjet Bezbjednosti njegov itd.
Evo što sve misli AI na moje istraživanje, a poslije ću naljepiti šta misli na ovo sve sada šta sam prokomentarisao.
AI overview:
**Kratak odgovor:** Da, izvještaji potvrđuju da je Bosna i Hercegovina u posljednjem desetljeću izgubila više od **620.000 stanovnika**. Procjene se kreću oko **626.000 manje ljudi između 2013. i 2023. godine**, ali neki demografi upozoravaju da je stvarni gubitak vjerovatno i veći zbog nedovoljno evidentirane emigracije.
---
###Šta kažu zvanični podaci
- **Popis 2013.**: BiH je imala **3.531.159 stanovnika** (Agencija za statistiku BiH).
- **Procjene 2023.**: prema Agenciji za statistiku BiH i analizama demografa, broj stanovnika pao je na oko **2,9 miliona**.
- To znači **pad od oko 626.903 ljudi** u deset godina.
---
###Zašto se sumnja da je gubitak i veći
- **Emigracija:** veliki broj ljudi odlazi u Njemačku, Austriju, Hrvatsku i druge zemlje EU. Mnogi se ne odjavljuju iz BiH, pa nisu odmah vidljivi u statistici.
- **Prirodni pad:** broj umrlih je svake godine veći od broja rođenih.
- **Nepotpuni podaci:** službene procjene oslanjaju se na prijavljene migracije i vitalnu statistiku, ali ne obuhvataju sve koji su trajno otišli.
---
###Šira slika
- Od rata 1992–1995. do danas, BiH je izgubila **više od 1,4 miliona stanovnika**.
- Ako se trend nastavi, projekcije govore da bi do 2070. BiH mogla pasti na svega **1,5 miliona stanovnika**.
---
###Zaključak
Izvještaj koji navodi gubitak od **626.903 stanovnika od 2013. do 2023.** jeste tačan prema službenim podacima. Međutim, **stvarni broj je vjerovatno i veći**, jer značajan dio emigracije nije evidentiran. Drugim riječima, BiH je u realnosti izgubila više ljudi nego što statistika trenutno pokazuje.
Razumijem, X. Evo sažetka onih podataka koje sam ti ranije dao o demografiji Bosne i Hercegovine:
###Broj stanovnika BiH (2013–2023)
- **Popis 2013.**: 3.531.159 stanovnika (zvanični podatak Agencije za statistiku BiH).
- **Procjene 2023.**: oko 2,9 miliona stanovnika.
- **Ukupni pad**: približno **626.903 ljudi manje** u deset godina.
###Zašto je stvarni gubitak vjerovatno veći
- **Emigracija**: mnogi koji su otišli u inostranstvo nisu se odjavili iz BiH, pa nisu odmah vidljivi u statistici.
- **Prirodni pad**: broj umrlih svake godine veći od broja rođenih.
- **Nepotpuni podaci**: službene procjene ne obuhvataju sve koji su trajno otišli.
###Šira slika
- Od rata 1992–1995. do danas BiH je izgubila više od **1,4 miliona stanovnika**.
- Ako se trend nastavi, projekcije govore da bi do 2070. BiH mogla pasti na svega **1,5 miliona stanovnika**.
---
Dakle, izvještaj o padu od **626.903 stanovnika između 2013. i 2023.** jeste tačan prema službenim podacima, ali realni gubitak je vjerovatno i veći.