Slabo grijanje u autu.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Alfa159

#1 Slabo grijanje u autu.

Post by Alfa159 »

Dakle došlo vrijeme grijanja.
Prošle godine mjenjao mali hladnjak u Octavia 2019 god.
Stavio nov hladnjak, ali izgleda loše ispran sistem te se opet začepio hladnjak. E onda opet Isao na ispiranje i bilo je kao ok do zime tj do ovih hladnih dana.
Dakle lijeva strana (moja) kao i grije ali desna led.
Zna i ima biti topla onda hladno.
Crijeva oba sto idu u motor vruća. Kontam da nije do onih motoriča sto pokreću klapne za vruću hladni zrak.
Ili je termostata ili vodena pumpa. Jer ne vidim da mi u posudi baš cirkuliše voda.
No nekako najviše mislim da bi mogao biti opet mali hladnjak.
Ko u Sarajevu da mi pokuša isprati mali hladnjak.
Pokažite smzo se
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#2 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Evolution_IV »

Ne znam nikog da to radi ali kad napravis, na bubanj auto i trazi nesto drugo..
shandrprcSA

#3 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by shandrprcSA »

mislim da je motoric od klapne otisao

https://m.youtube.com/watch?v=-ST0H7JQ7gY
Last edited by shandrprcSA on 23/11/2025 16:40, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by mk ultra »

Da nema cirkulacije kuhao bi na bloku i izbijao vodu na cep
kabal1337

#5 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by kabal1337 »

vjerovatno motoric klapne
zigson

#6 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by zigson »

Mislim da bi mu izbacivalo gresku na dijagnostici da je motoric klapne.
Inace retardirani g13 vecinski krivac za probleme malog hladnjaka.
Isner

#7 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Isner »

Jesi li u skorije vrijeme promjenio bocu za vodu?
Alfa159

#8 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Alfa159 »

Pa boca mi zna nabiti pritisak jedva je otvorim.
Sto bi bilo do boce, mogu probati
artur morgan

#9 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by artur morgan »

Motoric klapne je najvise sumnjiv. Mali hladnjak ako je sistem zaprljan. Termostat ako ne postize nikad radnu temperaturu od 90C. Da je vodena pumpa zatvorena i u problemu pregrijao bi se motor.

Ako je sistem lose ispran, antifriz u boci nece biti cist odnosno bistar. Ispiranje sistema se radi kada ona vrecica pukne u posudi od antifriza. Klasicno ispiranje traje dugo, treba ga ispirati minimalno jedan radni dan i obicno ostane tragova koji nece biti problem za mali hladnjam. Druga brza vrsta ispiranje je koristenje odredjenih hemikalija.

Ukoliko je antifriz u boci cist bez nekih taloga, ako nije zamucen i nije promijenio boju, onda je sistem dobro ispran.

Vezano za bocu, kad je hladan antifriz ujutro i kad je otvoris, da li u tom slucaju osjetis jak pritisak u sistemu i teze pomjeranje cepa ? Teze otvaranje cepa nije problem ako nema pritiska u boci kad je sistem ohladjen kao kad je zagrijan. Problem moze biti samo pritisak kad je sistem hladan. Isperi i ocisti cep nekom cetkicom, a ako osjetisim poprilican pritisak koji se oslobodi kad je sistem potpuno hladan, reci to mehanicaru.
Isner

#10 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Isner »

Alfa159 wrote: 23/11/2025 17:19 Pa boca mi zna nabiti pritisak jedva je otvorim.
Tri puta mjenjao mali hladnjak,svaki majstor insistirao na tome i svaki put ništa... Ove price, termostat, klapne, motoric, pet majstora pokušavalo da riješi, svaki na prici jak i zna, kad dođem po auto duva ledara, on hoce da naplati a ja ostajem u hladnjaci... Dvojica insistirala da ispred malog hladnjaka stavim karton, eto to ce pomoci, majstora i kurca..

Kod mene je isto vozilo i sve dok je temperetura u plusu nešto malo mlako i duva, cim se spusti u minus duva ledara... I onda se sjetim da su problemi sa grijanjem krenuli kad sam mjenjao bocu za vodu, samo što sam je mijanjao u ljetnom periodu pa nisam primjetio da grijanje ne radi...Zimu prije toga, grijanje radilo ko u Lade Nive... Isto tako boca od pritiska zabrekne, jedva se otvarala...
Kad sam tražio da je zamjene, meni se smijali, isti ti koji su govorili da stavim karton ispred hladnjaka...
zigson

#11 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by zigson »

Mozda nije odzracen sistem kako treba
artur morgan

#12 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by artur morgan »

Veći pritisak u boci je posljedica a ne uzrok, uzrok u tom slučaju može biti čep na posudi. Na čepu ima ventil. On može biti uzrok stvaranja većeg pritiska u boci. Rijetko se dešava sa originalnim čepom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by izvrsni direktor »

jesi stavio zimske gume? sa nogu najcesce navuce zimu :-D
kravamuzara

#14 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by kravamuzara »

Isner wrote: 24/11/2025 09:26
Alfa159 wrote: 23/11/2025 17:19 Pa boca mi zna nabiti pritisak jedva je otvorim.
Tri puta mjenjao mali hladnjak,svaki majstor insistirao na tome i svaki put ništa... Ove price, termostat, klapne, motoric, pet majstora pokušavalo da riješi, svaki na prici jak i zna, kad dođem po auto duva ledara, on hoce da naplati a ja ostajem u hladnjaci... Dvojica insistirala da ispred malog hladnjaka stavim karton, eto to ce pomoci, majstora i kurca..

Kod mene je isto vozilo i sve dok je temperetura u plusu nešto malo mlako i duva, cim se spusti u minus duva ledara... I onda se sjetim da su problemi sa grijanjem krenuli kad sam mjenjao bocu za vodu, samo što sam je mijanjao u ljetnom periodu pa nisam primjetio da grijanje ne radi...Zimu prije toga, grijanje radilo ko u Lade Nive... Isto tako boca od pritiska zabrekne, jedva se otvarala...
Kad sam tražio da je zamjene, meni se smijali, isti ti koji su govorili da stavim karton ispred hladnjaka...
Ne mogu se odluciti sta je losije, domaci majstori ili auta iz to koncerna :lol:
Isner

#15 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Isner »

Al vidi, jako zajeban problem... Na prvu loptu, de ba, grijanje, nema se tu šta pokvariti... I vjerujem mu da nema majstora, mene su navozali ko konja, plus ostavio gutu para... Svi istu pricu drobe...

A valja predeverati zimu u autu na debelom minusu... Ko vozi dalje relacije, pomodriš od zime...

Ako ne upali sa promjenom boce, vozi ti njega na auto pijacu al u junu...
fortaleza

#16 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by fortaleza »

Isner wrote: 24/11/2025 12:31 Ako ne upali sa promjenom boce, vozi ti njega na auto pijacu al u junu...
lopove jedan :mrgreen:
dulekrele

#17 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by dulekrele »

Isner wrote: 24/11/2025 12:31 Al vidi, jako zajeban problem... Na prvu loptu, de ba, grijanje, nema se tu šta pokvariti... I vjerujem mu da nema majstora, mene su navozali ko konja, plus ostavio gutu para... Svi istu pricu drobe...

A valja predeverati zimu u autu na debelom minusu... Ko vozi dalje relacije, pomodriš od zime...

Problem je goruci kakav juni :D
Alfa159

#18 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Alfa159 »

Majke mi promjeniti bocu pa šta bog da. A uskoro mi je i veliki servis tako da ću mjenjati i vodenu pumpu, može biti i do nje. Jer šega mi je da kad otvorim posudu ne vidim da cirkuliše voda.
A neku noć zaustavim taxi lik u majici kratkih rukava vozi, rekao bože ljepote. Ja dao 25000za auto i sjedim u jaknetini, kapi, rukavicama u autu i drago mi kad maloooo toplo puhne.
artur morgan

#19 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by artur morgan »

kravamuzara wrote: 24/11/2025 11:37
Ne mogu se odluciti sta je losije, domaci majstori ili auta iz to koncerna :lol:
Mislim da je više do majstora. Problemi sa grijanjem nisu složeni kvarovi, niti rezervisani samo za taj koncern ali manjak stručnosti, posvećenosti i rad nekih majstora ili servisa koji se svodi na pogađanje šta bi moglo biti te probleme napravi složenim. Tada ljudima pukne film jer se istroše i živciraju istražujući do čega je i odlaze od majstora do majstora. Ovo nije generaliziranje ima majstora i servisa i kod nas kojima treba skiniti kapu što se tiče rada.

Proizvođač snosi svoj dio krivice jer problemi sa grijanjem u novijim vozilima ozbiljno narušavaju reputaciju i sistem grijanja/hlađenja treba biti pouzdan ali i ljudi jer rijetko održavaju auta u ovlaštenim servisima i ne vide u tome nikakav problem. Održavanje kod nas svode na zamjenu ulja i filtera, a i u tome nismo neki primjer. Ukoliko ima opoziv, servisna preporuka, ažuriranje softvera, revizija nekih dijelova, mogu se propustiti određene stvari bitne za pouzdanost. Npr. da li ima servisno uputstvo da se posuda zbog vrećice mora zamijeniti nakon nekog vremena i pređenih kilometara zajedno sa čepom, ja mislim da ima i šta u tom slučaju ako ima a nije vlasnik znao, pukne vrećica i napravi problem sa grijanjem ili sa čepom od posude i sl. Do koga je...i tu je dilema, obostrana je krivica ali da ne širim. Ni kod njih ne treba generalizirati jer nije baš da svako drugo auto ima priblem sa grijanjem
NediM17

#20 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by NediM17 »

Alfa159 wrote: 24/11/2025 13:30 Majke mi promjeniti bocu pa šta bog da. A uskoro mi je i veliki servis tako da ću mjenjati i vodenu pumpu, može biti i do nje. Jer šega mi je da kad otvorim posudu ne vidim da cirkuliše voda.
A neku noć zaustavim taxi lik u majici kratkih rukava vozi, rekao bože ljepote. Ja dao 25000za auto i sjedim u jaknetini, kapi, rukavicama u autu i drago mi kad maloooo toplo puhne.
Pa ako ne cirkulise voda kreni prvo od termostata, moguce da je zaglavio zatvoren.
kabal1337

#21 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by kabal1337 »

hoce to kad sa alfe na vag grupaciju predjes
kravamuzara

#22 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by kravamuzara »

artur morgan wrote: 24/11/2025 13:44
kravamuzara wrote: 24/11/2025 11:37
Mislim da je više do majstora. Problemi sa grijanjem nisu složeni kvarovi, niti rezervisani samo za taj koncern ali manjak stručnosti, posvećenosti i rad nekih majstora ili servisa koji se svodi na pogađanje šta bi moglo biti te probleme napravi složenim. Tada ljudima pukne film jer se istroše i živciraju istražujući do čega je i odlaze od majstora do majstora. Ovo nije generaliziranje ima majstora i servisa i kod nas kojima treba skiniti kapu što se tiče rada.

Proizvođač snosi svoj dio krivice jer problemi sa grijanjem u novijim vozilima ozbiljno narušavaju reputaciju i sistem grijanja/hlađenja treba biti pouzdan ali i ljudi jer rijetko održavaju auta u ovlaštenim servisima i ne vide u tome nikakav problem. Održavanje kod nas svode na zamjenu ulja i filtera, a i u tome nismo neki primjer. Ukoliko ima opoziv, servisna preporuka, ažuriranje softvera, revizija nekih dijelova, mogu se propustiti određene stvari bitne za pouzdanost. Npr. da li ima servisno uputstvo da se posuda zbog vrećice mora zamijeniti nakon nekog vremena i pređenih kilometara zajedno sa čepom, ja mislim da ima i šta u tom slučaju ako ima a nije vlasnik znao, pukne vrećica i napravi problem sa grijanjem ili sa čepom od posude i sl. Do koga je...i tu je dilema, obostrana je krivica ali da ne širim. Ni kod njih ne treba generalizirati jer nije baš da svako drugo auto ima priblem sa grijanjem
Na tu temu klima, hladjenje, grijanje, termostati, nije svako drugo nego doslovce sve i jedno iz vauvau koncerna, samo pitanje vremena kad ce nastupiti.

A da su majstori losi i neozbiljni, to svakako stoji.
kravamuzara

#23 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by kravamuzara »

kabal1337 wrote: 24/11/2025 14:20 hoce to kad sa alfe na vag grupaciju predjes
Ja sinoc na -6 morao smanjivati grijanje, sauna bila u skuli :(
Throttle

#24 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by Throttle »

To ti je zbog izolacije :D
tokio25

#25 Re: Slabo grijanje u autu.

Post by tokio25 »

dulekrele wrote: 24/11/2025 13:08
Isner wrote: 24/11/2025 12:31 Al vidi, jako zajeban problem... Na prvu loptu, de ba, grijanje, nema se tu šta pokvariti... I vjerujem mu da nema majstora, mene su navozali ko konja, plus ostavio gutu para... Svi istu pricu drobe...

Problem je goruci kakav juni :D
nije goruci ako slabo grije :D
Post Reply