Desavanja u Hrvatskoj
- dječak sa šibicama
#29476 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ili ovi sto zele ubijati nerodjene bebe, mogu to raditi u privatnim klinikama koje se tim bave, zar ne.
Uvijek ima i drugo rjesenje, osim onoga da nekoga tjeras da ubija nerodjene bebe ako ih on tako dozivljava.
Uvijek ima i drugo rjesenje, osim onoga da nekoga tjeras da ubija nerodjene bebe ako ih on tako dozivljava.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#29477 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Cilj je da se to ne radi zajednidkim parama
Npr ljudi ne zele placati televiziju 7 maraka jer misle da ta tv nije njihova
Tako klerici zele da ljudi svoje bebe ne radjau svojim parama
Npr ljudi ne zele placati televiziju 7 maraka jer misle da ta tv nije njihova
Tako klerici zele da ljudi svoje bebe ne radjau svojim parama
- dječak sa šibicama
#29478 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne placas televiziju vec porez na posjedovanje tv aparata, sta god to bilo.
Prosto porez, a zasto, drzava tako odredila. Neces da placas? izbaci tv iz kuce.
Prosto porez, a zasto, drzava tako odredila. Neces da placas? izbaci tv iz kuce.
-
HelaS
#29479 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Beba ne može biti nerođena. Beba je tek nakon rođenja, beba - ljudsko biće.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:16 Ili ovi sto zele ubijati nerodjene bebe, mogu to raditi u privatnim klinikama koje se tim bave, zar ne.
- banjaluka078
- Moderator
#29480 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Onda neka ide u babice ili privatnu praksu.
Niko ne ubija bebe. Abortus je do 10. nedjelja i dalje.
Sljedeće je da mi neko neće vaditi krv ili će me odbiti kao dobrovoljnog davaoca krvi jer je Jehovin svjedok?
- dječak sa šibicama
#29481 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Beba u stomaku - ljudsko bice.
Poenta je da niko nikoga natjerati ne moze. Na zapadu imas legalizovanu eutanaziju, ali niko ne tjera nijednog doktora da to mora raditi, vec je na dobrovoljnoj bazi.
Poenta je da niko nikoga natjerati ne moze. Na zapadu imas legalizovanu eutanaziju, ali niko ne tjera nijednog doktora da to mora raditi, vec je na dobrovoljnoj bazi.
- banjaluka078
- Moderator
#29482 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ako je osiguranik fonda zdravstva, ima pravo na SVE usluge.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:16 Ili ovi sto zele ubijati nerodjene bebe, mogu to raditi u privatnim klinikama koje se tim bave, zar ne.
- dječak sa šibicama
#29483 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Da, jehovin svjedok ili njegova obitelj ima pravo odbiti krv, i to je potpuno normalna stvar. Oni traze umjetnu krv i na to imaju pravo, i na nasim klinikama a tek na zapadu.banjaluka078 wrote: ↑16/11/2025 14:27
Sljedeće je da mi neko neće vaditi krv ili će me odbiti kao dobrovoljnog davaoca krvi jer je Jehovin svjedok?
- banjaluka078
- Moderator
#29484 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Što bi reli oni na temi Crna hronika koji pravdaju odnose sa curicama od 15.5 godina - zakon dozvoljava. Isto tako dozvoljava prekid trudnoće do 10. nedjelje, dakle po zakonu je i izvodi se u sklopu usluga bonica koje se finansiraju iz budžeta.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:28 Beba u stomaku - ljudsko bice.
- banjaluka078
- Moderator
#29485 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Govorim hipotetički, o uposleniku zavoda za transfuziju. Koji bi odbio da mi uvede iglu u venu i pokrene mašinu, jer se to kosi s njegovim vjerskim ubjeđenjima.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:29
Da, jehovin svjedok ili njegova obitelj ima pravo odbiti krv, i to je potpuno normalna stvar. Oni traze umjetnu krv i na to imaju pravo, i na nasim klinikama a tek na zapadu.
- dječak sa šibicama
#29486 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja kao doktor ili medicinski radnik imam pravo odbiti da uradim abortus, i tako ce i biti.
Kome se ne svidja, kako rekoh, imas privatne klinike.
Nikoga natjerati ne mozes da radi nesto sto ne zeli.
- JohnnyS
#29487 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Onda pobačaj treba biti dozvoljen do poroda.HelaS wrote: ↑16/11/2025 14:24Beba ne može biti nerođena. Beba je tek nakon rođenja, beba - ljudsko biće.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:16 Ili ovi sto zele ubijati nerodjene bebe, mogu to raditi u privatnim klinikama koje se tim bave, zar ne.
- JohnnyS
#29488 Re: Desavanja u Hrvatskoj
banjaluka078 wrote: ↑16/11/2025 14:27Onda neka ide u babice ili privatnu praksu.
Niko ne ubija bebe. Abortus je do 10. nedjelja i dalje.
Što se događa kad se uđe u jedanaesti tjedan intrauterinog razvoja. Zašto je deseti tjedan skup stanica, jedanaesti tjedan je nešto što se ne smije ukloniti?
Priznajem, nisam ginekolog pa ne znam što se te noći između desetog i jedanaestog tjedna promijeni u toj nakupini stanica?
- banjaluka078
- Moderator
#29489 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja kao poreski obveznik i osiguranik fonda imam pravo na besplatnu uslugu i ne mogu biti natjerana na privatnu u kojoj ću platiti. Za bilo šta. Osim ako klinika nema sklopljen ugovor s fondom, kao što ima za magnet, CT, kolonoskopiju, šta već, pa mi se može osigurati moja besplatna usluga tu.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:34 Ja kao doktor ili medicinski radnik imam pravo odbiti da uradim abortus, i tako ce i biti.
- banjaluka078
- Moderator
#29490 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Smije se ukloniti i do 20. nedjelje, u RS, ali mora na komisiju. Do 10. ne mora. Postoje slučajevi teške deformacije ploda, ugroženosti života majke...kada se zakonom propisana granica može "probiti", ali uz komisijski nalaz. I nije ni laka ni bezbrižna odluka i rješenje.JohnnyS wrote: ↑16/11/2025 14:37
Što se događa kad se uđe u jedanaesti tjedan intrauterinog razvoja. Zašto je deseti tjedan skup stanica, jedanaesti tjedan je nešto što se ne smije ukloniti?
Priznajem, nisam ginekolog pa ne znam što se te noći između desetog i jedanaestog tjedna promijeni u toj nakupini stanica?
- dječak sa šibicama
#29491 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Pronadjes ginekologa koji ce izvaditi bebu i baciti je u smece. Ima ih, naravno.
Ali ne mozes natjerati mene da to uradim, hipotetski da sam ginekolog.
Danas priziv savjesti postoji za sve, pa i na ubistvo nerodjenih beba.
Ovdje je tema pokusaj prisile ginekologa da to moraju raditi. Ne moraju, svako ima pravo na izbor, a ko bi uvodio takve metode eno mu sjeverna Koreja.
Ovdje je tema pokusaj prisile ginekologa da to moraju raditi. Ne moraju, svako ima pravo na izbor, a ko bi uvodio takve metode eno mu sjeverna Koreja.
-
kakavdanakneiskustvu
#29492 Re: Desavanja u Hrvatskoj
svako od nas je postao ljudsko biće kada je se rodio
bebe u stomaku nemaju rodni listi koliko ja znam
bebe u stomaku nemaju rodni listi koliko ja znam
- banjaluka078
- Moderator
#29493 Re: Desavanja u Hrvatskoj
To obično urade majke, nažalost, koje nisu imale pristup abortusu.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:45 Pronadjes ginekologa koji ce izvaditi bebu i baciti je u smece. Ima ih, naravno.
- JohnnyS
#29494 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Sve ja to znam, nego me s razvojnog aspekta zanima, nisam bio taj sat embriologije na predavanju, što se magično dogodi u embriju, fetusu, nakupini stanica, kako god, u noći s desetog na jedanaesti tjedan da se recimo u nedjelju može bez problema ukloniti ta neugodnost, a već sutradan je zabranjeno osim u iznimnim slučajevima. Kako je određena ta granica?banjaluka078 wrote: ↑16/11/2025 14:43Smije se ukloniti i do 20. nedjelje, u RS, ali mora na komisiju. Do 10. ne mora. Postoje slučajevi teške deformacije ploda, ugroženosti života majke...kada se zakonom propisana granica može "probiti", ali uz komisijski nalaz. I nije ni laka ni bezbrižna odluka i rješenje.JohnnyS wrote: ↑16/11/2025 14:37
Evo i naš policajac lijepo priča o rodnim listovima, zašto se pobačaj ne smije napraviti u 39.tjednu trudnoće, ta nije osoba, dio je majčinog tijela, zašto je majčino tijelo majčin izbor samo do kraja desetog tjedna trudnoće, zašto nije cijelu trudnoću?
- banjaluka078
- Moderator
#29495 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne znam, nisam ljekar. A nisam morala ni istraživati opciju abortusa u životu, pa da se toliko posvetim razlici koja se dešava za jednu sedmicu.JohnnyS wrote: ↑16/11/2025 14:51
Sve ja to znam, nego me s razvojnog aspekta zanima, nisam bio taj sat embriologije na predavanju, što se magično dogodi u embriju, fetusu, nakupini stanica, kako god, u noći s desetog na jedanaesti tjedan da se recimo u nedjelju može bez problema ukloniti ta neugodnost, a već sutradan je zabranjeno osim u iznimnim slučajevima. Kako je određena ta granica?
Evo i naš policajac lijepo priča o rodnim listovima, zašto se pobačaj ne smije napraviti u 39.tjednu trudnoće, ta nije osoba, dio je majčinog tijela, zašto je majčino tijelo majčin izbor samo do kraja desetog tjedna trudnoće, zašto nije cijelu trudnoću?
Možda zato što je plod tad još uvijek tako mali da uklanjanje ne predstavlja rizik po zdravlje majke.
-
HelaS
#29496 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Beba nije sve do poroda.dječak sa šibicama wrote: ↑16/11/2025 14:45 Pronadjes ginekologa koji ce izvaditi bebu i baciti je u smece. Ima ih, naravno.
- JohnnyS
#29497 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Inače, vidim da ne vladate problematikom, ne vade se više te, kako ih nazvati, nakupine stanica/ćelija s obzirom da nisu bebe, nego se daju lijekovi, jedan od njih je prvo osmišljen kao lijek za želudac, ali evo rješava očito i druge tegobe. Oni pokrenu maternicu koja izbaci te neželjene stanice/ćelije.
U dosta zemalja ih može propisati bilo koji doktor, ne mora bit ginekolog uopće.
U dosta zemalja ih može propisati bilo koji doktor, ne mora bit ginekolog uopće.
- JohnnyS
#29498 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne, nego zato što ljudi sebi zamišljaju da kad je tako malo nije osoba, a kad naraste malo više, onda je nezgodno da iscuri iz vlasnice tijela nešto što izgleda kao mini čovjek.banjaluka078 wrote: ↑16/11/2025 14:54Ne znam, nisam ljekar. A nisam morala ni istraživati opciju abortusa u životu, pa da se toliko posvetim razlici koja se dešava za jednu sedmicu.JohnnyS wrote: ↑16/11/2025 14:51
Sve ja to znam, nego me s razvojnog aspekta zanima, nisam bio taj sat embriologije na predavanju, što se magično dogodi u embriju, fetusu, nakupini stanica, kako god, u noći s desetog na jedanaesti tjedan da se recimo u nedjelju može bez problema ukloniti ta neugodnost, a već sutradan je zabranjeno osim u iznimnim slučajevima. Kako je određena ta granica?
Možda zato što je plod tad još uvijek tako mali da uklanjanje ne predstavlja rizik po zdravlje majke.
- dječak sa šibicama
#29499 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Za mene jeste, zivo bice sa momentom zaceca.
Moje pravo da mislim tako. Nastao je zivot.
Ako je zivot majke u opasnosti, postoje ginekolozi koji rade kiretazu. Postoje i oni koji to ne zele raditi, ne znam sta je tu problem.
Moje pravo da mislim tako. Nastao je zivot.
Ako je zivot majke u opasnosti, postoje ginekolozi koji rade kiretazu. Postoje i oni koji to ne zele raditi, ne znam sta je tu problem.
- banjaluka078
- Moderator