AMERIKA
- Point.
#16401 Re: AMERIKA
You don't mess with Zohran.
-
JovicSA
#16402 Re: AMERIKA
There is new sherif in town, al bukvalno. 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- ultima_palabra
#16404 Re: AMERIKA
Dobro, to je bila prica na primaries. Od tada je narativ da je Mamdani mlada zvijezda u usponu, a Cuomo stari potroseni kompromitovani politicar.geralt wrote: ↑05/11/2025 12:41Na jednoj strani do jucer nepoznati kandidat koji je demonizovana manjina u svakom mogucem pogledu. Na drugoj, bivsi dugogodisnji guverner koji ima drasticno vise novca za kampanju i kojeg podrzava establishment obje partije, od Klintonovih, Schumera i NYT pa do Trumpa. I opet prvi poderao drugog sa 10 posto razlike.ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 04:54 Mislio sam da Zohran uzima vecom razlikom, preko 40% glasova za Cuoma nakon svega je porazavajuce.
Ali VA i NJ vecom razlikom nego ocekivano, to je dobro.
Posebno je NYT vodio hinjski kampanju protiv Mamdanija, meni iskacu njihovi naslovi na Google News. Tacno vidis kako su ko fol neutralni ali guraju protiv njega koliko mogu indirektno.
Ali koje govno je Chucky, ne samo da ne podrzis kandidata svoje stranke u svojoj drzavi, nego mu ne mozes ni cestitati.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16405 Re: AMERIKA
Shumer?ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 15:10Dobro, to je bila prica na primaries. Od tada je narativ da je Mamdani mlada zvijezda u usponu, a Cuomo stari potroseni kompromitovani politicar.geralt wrote: ↑05/11/2025 12:41Na jednoj strani do jucer nepoznati kandidat koji je demonizovana manjina u svakom mogucem pogledu. Na drugoj, bivsi dugogodisnji guverner koji ima drasticno vise novca za kampanju i kojeg podrzava establishment obje partije, od Klintonovih, Schumera i NYT pa do Trumpa. I opet prvi poderao drugog sa 10 posto razlike.ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 04:54 Mislio sam da Zohran uzima vecom razlikom, preko 40% glasova za Cuoma nakon svega je porazavajuce.
Posebno je NYT vodio hinjski kampanju protiv Mamdanija, meni iskacu njihovi naslovi na Google News. Tacno vidis kako su ko fol neutralni ali guraju protiv njega koliko mogu indirektno.
Ali koje govno je Chucky, ne samo da ne podrzis kandidata svoje stranke u svojoj drzavi, nego mu ne mozes ni cestitati.
vidim video objavljivanja poraza, Cuomo još gospodin ispao na kraju.
- ultima_palabra
#16406 Re: AMERIKA
Musliman je veci tabu daleko, i Bill de Blasio se identifikovao kao socijalista pa je odradio 2 mandata bez da se stvarala velika buka.Chmoljo wrote: ↑05/11/2025 10:06 nije nebitno što je Mamdani musliman, i to upravo zato što njujorčanima nije bilo bitno što je musliman.
na težini dobija i njegov stav prema Izraelu i pojasu Gaze, kao i činjenica da tu živi najveća jevrejska zajednica. to su svakako sve dobre poruke da se gleda ono što čovjek radi i govori, a ne ono odakle dolazi i šta je po vjeri, ubjeđenju, boji kože.
biće dobar za demistifikaciju tih stupidnih tabua, od socijalizma do islamskog porijekla.
- dale cooper
#16407 Re: AMERIKA
Što govori u prilog tome koliki su govnari establišment i centristi demokratske stranke. Po dosta stvari jako slični klasičnim republikancima.ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 15:10Dobro, to je bila prica na primaries. Od tada je narativ da je Mamdani mlada zvijezda u usponu, a Cuomo stari potroseni kompromitovani politicar.geralt wrote: ↑05/11/2025 12:41Na jednoj strani do jucer nepoznati kandidat koji je demonizovana manjina u svakom mogucem pogledu. Na drugoj, bivsi dugogodisnji guverner koji ima drasticno vise novca za kampanju i kojeg podrzava establishment obje partije, od Klintonovih, Schumera i NYT pa do Trumpa. I opet prvi poderao drugog sa 10 posto razlike.ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 04:54 Mislio sam da Zohran uzima vecom razlikom, preko 40% glasova za Cuoma nakon svega je porazavajuce.
-
laik1981
#16408 Re: AMERIKA
Realno meni je nestvarno da jedan covjek koji se javno deklarise kao musliman postane gradonacelnik jedne takve metropole u jednoj takvoj drzavi. Mogu misliti koliko je lobija radilo protiv njega i opet ga narod izabrao. Bravo za New York.
- jeza u ledja
#16409 Re: AMERIKA
Ma bravo.vaučer wrote: ↑05/11/2025 09:41 Mislim da će Demokrate krivo iščitati Mamdanijevu pobjedu kao opasni trijumf socijalizma i anti-kapitalizma. Nesumnjivo da to ima određenog udjela, ali po meni nije uopće primarno. Ono što bi zapravo trebali iščitati iz njegove pobjede je da kandidati koji instinktivno razumiju društvene mreže, koji komuniciraju s glasačima direktno i nepatvoreno te koji su spremni da rade na tome da privuku široku bazu glasača uz fokus na njihove probleme a ne na stranački spin i politiku - imaju šansu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16410 Re: AMERIKA
slažem se. jako realno napisano.jeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 15:24Ma bravo.vaučer wrote: ↑05/11/2025 09:41 Mislim da će Demokrate krivo iščitati Mamdanijevu pobjedu kao opasni trijumf socijalizma i anti-kapitalizma. Nesumnjivo da to ima određenog udjela, ali po meni nije uopće primarno. Ono što bi zapravo trebali iščitati iz njegove pobjede je da kandidati koji instinktivno razumiju društvene mreže, koji komuniciraju s glasačima direktno i nepatvoreno te koji su spremni da rade na tome da privuku široku bazu glasača uz fokus na njihove probleme a ne na stranački spin i politiku - imaju šansu.![]()
-
Rob_Atl
#16411 Re: AMERIKA
Tiktok , instagram i ostale zajebancije su ga izvukle. Svi koji su ispod 30 godina vise na tome. Mediji mu uopste nisu davali paznju, a on je uporan bio na drustvenim mrezama. Bas me zanima ako bude negdje koliko je ljudi ispod 30 godina izaslo da glasa. Trump je dobio na slican nacin, isao je na svaki podcast koja omladina gleda dok je Kamala izbjegavala sve moguce.
- jeza u ledja
#16412 Re: AMERIKA
Pa zasto postoje 3 kandidata, a ne 2? Sta ti to govori?GandalfSivi wrote: ↑05/11/2025 10:58A tri (relativno jaka) kandidata za gradonacelnika, to nista ha? Nekad i ti fakat pili naopako…jeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 07:21Ja sam mislio da ce NYC biti jos tjesnji. To sam spominjao i prije nekoliko mjeseci. Jednostavno tolika je masina pokrenuta, a i ankete mescini obicno napuhavaju kandidate oko kojih je ogroman entuzijazam.ultima_palabra wrote: ↑05/11/2025 04:54 Mislio sam da Zohran uzima vecom razlikom, preko 40% glasova za Cuoma nakon svega je porazavajuce.
Velkoski spominje milion glasova po prvi put od 60-ih. Mislim, super, valjda. No ne spominje da ovaj vodi sa samo 50.4% sto je tek za 0.1% vise od najnizeg procenta pobjednika u zadnjih skoro 50 godina.
No dobro, u svakom slucaju historijska pobjeda progresivnog kandidata koji je do juce bio nepoznanica. Drago mi je za NYC.
Ove dvije guvernerke isto ocekivano ali sa vecom razlikom. Nekako su se vratile na ono sto ocekujemo od te dvije drzave.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#16413 Re: AMERIKA
Jesi l' ovo progled'o po pitanju društvenih mreža? 
Džaba Fox, to evo polako izumire i kod dinosaura.
Džaba Fox, to evo polako izumire i kod dinosaura.
- jeza u ledja
#16414 Re: AMERIKA
Neko ko je iskren i ko slobodno komunicira sa svima, a da ne zvuci ko robot sa naucenim frazama. Neko energican, mlad i ko nije dio establishmenta.Rob_Atl wrote: ↑05/11/2025 15:30 Tiktok , instagram i ostale zajebancije su ga izvukle. Svi koji su ispod 30 godina vise na tome. Mediji mu uopste nisu davali paznju, a on je uporan bio na drustvenim mrezama. Bas me zanima ako bude negdje koliko je ljudi ispod 30 godina izaslo da glasa. Trump je dobio na slican nacin, isao je na svaki podcast koja omladina gleda dok je Kamala izbjegavala sve moguce.
Nije pitanje lijevo ili desno vec ovo iznad.
Jednostavno ljudi osjete da je preveliki jaz izmedju njih i elite, ne samo ekonomski vec u razumijevanju svega sto se tice svakodnevnog zivota.
- jeza u ledja
- alijagoro
-
Crvene_brigade
#16417 Re: AMERIKA
Trumpov i MAGA izborni debakl: Zaboravite New York. Ove dvije države jasan su dokaz da je Amerikancima dosta Trumpove strahovlade!
IAmerički demokrati ovog su utorka ostvarili svoj prvi hvalevrijedni politički uspjeh od kataklizmičkog poraza na izborima 2024. godine.
Osim New Yorka i Kalifornije, u kojima su se i očekivali točno oni ishodi koji su se u konačnici i potvrdili na biralištima - pobjeda gradonačelničkog kandidata Zohrana Mamdanija te usvajanje tzv. Prijedloga 50 kojim će se prekrojiti izborni okruzi uoči izbora za Kongres 2026. - bitno impresivniji rezultat demokrati su ostvarili u saveznim državama Virginia i New Jersey, koje su se također "zaplavile".
Naime, riječ je o saveznim državama koje svake četiri godine biraju svog guvernera. S obzirom na to da Amerikanci, iz povijesnih razloga, gotovo sve izbore održavaju prvog utorka u studenom, guvernerske utrke Virginije i New Jerseyja uvijek se održavaju točno godinu dana nakon predsjedničkih izbora, zbog čega nerijetko indiciraju zadovoljstvo građana prvom etapom nove administracije u Bijeloj kući.
Za razliku od Kalifornije i New Yorka, koji opravdano slove kao najdemokratskiji od demokratskih tabora SAD-a, Virginia i New Jersey bitno su "šareniji" te su skloni birati i republikanske guvernere.
Virginia, savezna država koja se nalazi u neposrednoj blizini prijestolnice SAD-a Washington D.C.-ja, dom je velikog broja dužnosnika federalne vlade. Istih onih koji su početkom godine iznenada postali kadrovski višak u oštrim rezovima Muskova DOGE-a te drugih, koji su tada možda imali više sreće te su zadržali radno mjesto, sve da bi kraj tekuće godine dočekali bez prihoda zahvaljujući jednoj od najduljih blokada federalne vlade u novijoj povijesti Amerike.
Treba li, dakle, uopće čuditi što je demokratkinja Abigail Spanberger ondje osvojila čak 57,5 posto obrađenih glasova, naspram republikanske protukandidatkinje Windsome Earle-Sears, koja je dobila tek 42,3 posto?
Osjetno indikativniji rezultat, u kontekstu referenduma o Trumpovoj "strahovladi", ostvaren je u New Jerseyju, saveznoj državi u kojoj posljednjih nekoliko izbornih ciklusa postaje teško okrenuti glavu od sve evidentnijeg zamora birača vodstvom Demokratske stranke.
Mikkie Sherrill, demokratska kandidatkinja, s podrškom 56,2 posto birača preuzet će kormilo od svog stranačkog kolege Phila Murphyja, nakon dva odslužena mandata na čelu savezne države. Međutim, analitičare je u oko promptno ubola informacija da je Sherrill svog republikanskog protukandidata Jacka Ciattarellija pobijedila gotovo šokantnom razlikom od 13 posto prednosti. Ako se u obzir uzme činjenica da je istom tom Jacku Ciattarelliju pobjeda 2021. izmakla s razlikom od tek tri posto, i da je popularnost pokreta MAGA u New Jerseyju bila u uzlaznoj putanji, ovogodišnja se razlika u ostvarenom rezultatu može interpretirati samo i jedino kao "e nećeš" Donaldu Trumpu.
Utoliko više što je i cjelokupna kampanja u Jerseyju, na žalost politologa uvjerenih u pogrešnost tog pristupa, bila osmišljena upravo kao referendum o Donaldu Trumpu te je Sherrill svog republikanskog protukandidata biračima predstavila kao produženu ruku (autoritarne) Bijele kuće. Ciattarelli se, naivno, nije puno bunio na tu taktiku demokrata smatrajući da bi mu Trumpovo zaleđe moglo pomoći u šansama da konačno, iz trećeg pokušaja, i dođe na vlast. No nije.
Iako je sve veći broj građana New Jerseyja nezadovoljan visokom stopom prireza - jednom od najviših u cijeloj Americi - te žudi za promjenom, na ovim su izborima ipak procijenili da će radije pretrpjeti viša davanja kasi savezne države još četiri godine nego dozvoliti marioneti Donalda Trumpa da preuzme kormilo i predsjedniku olakša posao napada na cijeli poredak.
Dolazimo tako i do New Yorka, o kojem smo posljednjih dana već mnogo pisali. Velika Jabuka dobila je svog najmlađeg (a ujedno i najneiskusnijeg) gradonačelnika u povijesti, koji je obećao besplatan prijevoz, zamrzavanje cijene stanarina, besplatne vrtiće i javne dućane u kojima su svi osim inflacije dobrodošli. Neupitnoj karizmi i vještoj komunikaciji unatoč, Mamdani još uvijek nije siguran kako će to točno provesti u djelo; baš kao i svaki socijalist. Logika nalaže da će Njujorčani uskoro i sami spoznati da rješenja nikada nisu jednostavna, čime će ovaj radikalni eksperiment, vrlo vjerojatno, neslavno propasti. A tek tada će stranka moći prodisati.
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_1
Last edited by Crvene_brigade on 05/11/2025 15:54, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#16418 Re: AMERIKA
\Cudi me da nisu stavili sliku dzamije na lokaciji Twin Towers. 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#16419 Re: AMERIKA
nemoj dvaput napisatjeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 15:54 \Cudi me da nisu stavili sliku dzamije na lokaciji Twin Towers.![]()
- GandalfSivi
#16420 Re: AMERIKA
Da Cuomo jos nije naucio da ne znaci ne. I opet Zohran uzme nadpolovicnu vecinu. I opet malo?jeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 15:35Pa zasto postoje 3 kandidata, a ne 2? Sta ti to govori?GandalfSivi wrote: ↑05/11/2025 10:58A tri (relativno jaka) kandidata za gradonacelnika, to nista ha? Nekad i ti fakat pili naopako…jeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 07:21
Ja sam mislio da ce NYC biti jos tjesnji. To sam spominjao i prije nekoliko mjeseci. Jednostavno tolika je masina pokrenuta, a i ankete mescini obicno napuhavaju kandidate oko kojih je ogroman entuzijazam.
Velkoski spominje milion glasova po prvi put od 60-ih. Mislim, super, valjda. No ne spominje da ovaj vodi sa samo 50.4% sto je tek za 0.1% vise od najnizeg procenta pobjednika u zadnjih skoro 50 godina.
No dobro, u svakom slucaju historijska pobjeda progresivnog kandidata koji je do juce bio nepoznanica. Drago mi je za NYC.
Ove dvije guvernerke isto ocekivano ali sa vecom razlikom. Nekako su se vratile na ono sto ocekujemo od te dvije drzave.![]()
- GandalfSivi
#16421 Re: AMERIKA
Zadnji put kada je NYC imao izbore gdje treceplasirani dobije barem 8% glasova je bilo 1977 kada je prvoplasirani dobio tacno 50%.
-
Sefket007
#16422 Re: AMERIKA
Pa viralan je postao kada je rekao da nece ici u posjetu Izraelu i nece ljubiti zid jer zeli da se prvo posveti NY i stanovnicima i njihovim problemima...jeza u ledja wrote: ↑05/11/2025 15:39Neko ko je iskren i ko slobodno komunicira sa svima, a da ne zvuci ko robot sa naucenim frazama. Neko energican, mlad i ko nije dio establishmenta.Rob_Atl wrote: ↑05/11/2025 15:30 Tiktok , instagram i ostale zajebancije su ga izvukle. Svi koji su ispod 30 godina vise na tome. Mediji mu uopste nisu davali paznju, a on je uporan bio na drustvenim mrezama. Bas me zanima ako bude negdje koliko je ljudi ispod 30 godina izaslo da glasa. Trump je dobio na slican nacin, isao je na svaki podcast koja omladina gleda dok je Kamala izbjegavala sve moguce.
Nije pitanje lijevo ili desno vec ovo iznad.
Jednostavno ljudi osjete da je preveliki jaz izmedju njih i elite, ne samo ekonomski vec u razumijevanju svega sto se tice svakodnevnog zivota.
Mislim lik jenrekao sasvim normalnu stvar dok su se.drugi takmicili da kazu da ce PRVA stvar biti da idu u IZRAEL...
WTF... Ocito je da sve vise raja u USA povezuje stvari i konta sta se deaava i kako IZRAEL upravlja kupljenim politicarima.
-
Crvene_brigade
#16423 Re: AMERIKA
Oglasio se poraženi vođa “MAGA sekte”: Trump zabrinut nakon poraza republikanaca: Ovo će biti vrlo loše
PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump reagirao je jutros na niz poraza republikanaca, uključujući veliku pobjedu Zohrana Mamdanija u utrci za gradonačelnika New Yorka, rekavši da bi dolazak demokrata na vlast bio “vrlo loša situacija”.
Na doručku sa senatorima Trump je, komentirajući rezultate izbora održanih prethodne večeri, poručio da “nije očekivao pobjedu” republikanske strane. “Bilo je vrlo uspješno za demokrate, nije bilo dobro za republikance”, rekao je.
Trump je ponovio da je zatvaranje savezne vlade, koje traje od 1. listopada i sada je najdulje u povijesti SAD-a, “veliki negativni faktor” za republikance. Pritom je za situaciju optužio demokrate, tvrdeći da su “radikalni demokrati” u Senatu pokazali “nulti interes” za ponovno otvaranje vlade.
Razlozi za poraze
Dodao je i da je činjenica da se njegovo ime nije nalazilo na glasačkom listiću “najveći faktor” izbornog rezultata. U završnom dijelu obraćanja rekao je senatorima kako će “donijeti puno zakona koji su dobri za zemlju”, dodajući da demokrati neće doći na vlast “ako napravimo ono što ja govorim”.
Njegovo obraćanje završilo je nakon kratkih uvodnih izjava, nakon čega je zatražio da novinari napuste prostoriju.
Zohran Mamdani, 34-godišnji zastupnik u državnoj skupštini New Yorka, sinoć je osvojio izbore za gradonačelnika New Yorka, a Trump s njim, prema riječima Mamdanijeva tima — nije bio u kontaktu ni prije ni nakon objave rezultata.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump reagirao je jutros na niz poraza republikanaca, uključujući veliku pobjedu Zohrana Mamdanija u utrci za gradonačelnika New Yorka, rekavši da bi dolazak demokrata na vlast bio “vrlo loša situacija”.
Na doručku sa senatorima Trump je, komentirajući rezultate izbora održanih prethodne večeri, poručio da “nije očekivao pobjedu” republikanske strane. “Bilo je vrlo uspješno za demokrate, nije bilo dobro za republikance”, rekao je.
Trump je ponovio da je zatvaranje savezne vlade, koje traje od 1. listopada i sada je najdulje u povijesti SAD-a, “veliki negativni faktor” za republikance. Pritom je za situaciju optužio demokrate, tvrdeći da su “radikalni demokrati” u Senatu pokazali “nulti interes” za ponovno otvaranje vlade.
Razlozi za poraze
Dodao je i da je činjenica da se njegovo ime nije nalazilo na glasačkom listiću “najveći faktor” izbornog rezultata. U završnom dijelu obraćanja rekao je senatorima kako će “donijeti puno zakona koji su dobri za zemlju”, dodajući da demokrati neće doći na vlast “ako napravimo ono što ja govorim”.
Njegovo obraćanje završilo je nakon kratkih uvodnih izjava, nakon čega je zatražio da novinari napuste prostoriju.
Zohran Mamdani, 34-godišnji zastupnik u državnoj skupštini New Yorka, sinoć je osvojio izbore za gradonačelnika New Yorka, a Trump s njim, prema riječima Mamdanijeva tima — nije bio u kontaktu ni prije ni nakon objave rezultata.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#16424 Re: AMERIKA
Slučajno je zaboravio na Mamdanija, isto kao što i na r/democrats subredditu doslovno nema ni slova o New Yorku i novom gradonačelniku.
- ultima_palabra