Ukrajina

valjuga

#220576 Re: Ukrajina

Post by valjuga »

Hame_ wrote: 01/11/2025 17:18 Pa jel' idu Tomahavci ili ne?!
Valjda mora tramp odobrit.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#220577 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ako odobri, padaju mi sve moje "teorije" i priznaću sam sebi - pojma nemam.

A i inače nemam, samo šopam informacije :mrgreen:
tramvajtrojka

#220578 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Joj Benjamina sa zadnja dva teksta na klixu, prvo izvještaj iz UK da je ukrajina pri propasti i evo sad ovaj izvještaj od strane rusa :mrgreen: fkt mu ne odgovara sto ga raja po Twitteru proziva u vezi Ukrajine :mrgreen:
Point.

#220579 Re: Ukrajina

Post by Point. »

tramvajtrojka wrote: 01/11/2025 20:16 Joj Benjamina sa zadnja dva teksta na klixu, prvo izvještaj iz UK da je ukrajina pri propasti i evo sad ovaj izvještaj od strane rusa :mrgreen: fkt mu ne odgovara sto ga raja po Twitteru proziva u vezi Ukrajine :mrgreen:
Baš sad čitam i klix i slobodna bosna. Najezda rusofila fuj fuj.
zigzag

#220580 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ima dosta lokalne četničije. Čitaju oni kliks svakako.

Ovo oko Pokrovska... I jedni i drugi se hvale da im dobro ide
Čitalac

#220581 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Peter Dickinson, Atlantsko vijeće: Po pitanju mobilizacije, za Zelenskog nema lakih rješenja.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske trupe sada inferiorne u odnosu na neprijatelja u Pokrovskom smjeru - brojčani omjer je osam prema jedan, što jasno pokazuje razmjere problema.
Teškoće s mobilizacijom u Ukrajini odavno nisu tajna i samo su se povećavale tijekom većeg dijela rata. U prvim danima invazije, neviđeni protok dobrovoljaca omogućio je dramatično povećanje broja Oružanih snaga Ukrajine na oko milijun ljudi. Međutim, kako je rat ušao u četvrtu godinu, uz velike gubitke i porast broja dezertera, smanjio se i broj onih koji su spremni za borbu. Neke su jedinice počele pokretati vlastite sjajne reklamne kampanje kako bi privukle nove regrute, dok su zaposlenici vojnih ureda za registraciju i regrutaciju stekli zloglasnost zbog činjenice da su doslovno hvatali muškarce vojnog uzrasta na ulicama i slali ih izravno u vojne baze.
Problem mobilizacije pogoršava nevoljkost predsjednika Zelenskog da snizi dobnu granicu za obveznu vojnu službu s dvadeset pet na osamnaest godina. To je izazvalo kritike zapadnih partnera Ukrajine, koji tvrde da je nerealno voditi rat ovih razmjera izuzimanjem tako značajnog broja mladih Ukrajinaca od mobilizacije. Umjesto da donese politički rizičnu odluku o snižavanju dobi za regrutaciju, Zelenski je podržao sustav poticaja usmjeren na privlačenje dobrovoljaca u dobi između osamnaest i dvadeset pet godina. Međutim, ova inicijativa još nije uspjela nadoknaditi gubitke u znatno prorijeđenim jedinicama ukrajinske vojske na prvoj crti bojišnice.
Nedavna odluka o ukidanju ograničenja za izlazak iz zemlje za mlade Ukrajince u dobi između osamnaest i dvadeset dvije godine, dodatno je zakomplicirala ukrajinske probleme. Oko sto tisuća muškaraca napustilo je zemlju otkako je prije otprilike dva mjeseca uvedeno popuštanje ograničenja. Ovaj odljev lišava državu potencijalnih budućih regruta i već stvara niz kadrovskih problema, čiji se odjeci osjećaju u cijelom ukrajinskom gospodarstvu.
Moskva se također suočava s poteškoćama u obnavljanju svoje invazijske vojske usred katastrofalnih gubitaka u Ukrajini, koji su višestruko veći od broja poginulih u svim ratovima Kremlja od 1945. godine. Kremlj je uveo sustav velikodušnih financijskih poticaja, uključujući ogromne bonuse za vojnu službu i visoke mjesečne plaće, kako bi privukao dobrovoljce spremne sudjelovati u ukrajinskom ratu. Iako se iznos nagrada morao nekoliko puta povećati, ovaj je pristup omogućio osiguranje priljeva otprilike trideset tisuća novih regruta svaki mjesec. Iako Putinove trupe još nisu uspjele postići veće proboje, ruski teritorijalni dobici polako, ali sigurno rastu.
Za Zelenskog sada nema jednostavnih rješenja. Snižavanje dobi za regrutaciju moglo bi dovesti do priljeva novih regruta, ali može i nanijeti ozbiljan udarac moralu nacije. Reforma uvjeta vojne službe - uvođenjem robusnijeg sustava rotacije i meritokratskog pristupa imenovanju zapovjednika - mogla bi pomoći u vraćanju javnog povjerenja i privlačenju više dobrovoljaca, ali će trebati vremena, kojeg, istini za volju, Ukrajina gotovo da i nema.
Prekaljena, ali iscrpljena ukrajinska vojska, koja je brojčano inferiorna, neće imati drugog izbora nego biti u defenzivi. Ukrajinsko zapovjedništvo mora biti spremno ustupiti teritorij kada je to potrebno, kako bi se održala borbena sposobnost, istovremeno nastojeći nanijeti što više gubitaka neprijatelju. Glavni cilj je izdržati sve dok kombinacija velikih gubitaka na frontu, sve većih udara u pozadini i produbljivanja ekonomskih poteškoća ne prisili Putina da sjedne za pregovarački stol.
Crvene_brigade

#220582 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovije informacije sa ratišta: Dobropillia i Yampil…

karanana

#220583 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ma gotov je pokrovsk, samo se nadati da ruske price nisu tacne o gubicima i zarobljenima. Ali bogami....
Ko je novinar B.H. na kixu? Moze puno ime i prezime?
Mislim, moguce je da je sve tacno, sto me onda vraca na moju teoriju i pitanje zasto sirski ne visi na majdanu?
ramizovstrasni388

#220584 Re: Ukrajina

Post by ramizovstrasni388 »

karanana wrote: 01/11/2025 22:14 Ma gotov je pokrovsk, samo se nadati da ruske price nisu tacne o gubicima i zarobljenima. Ali bogami....
Ko je novinar B.H. na kixu? Moze puno ime i prezime?
Mislim, moguce je da je sve tacno, sto me onda vraca na moju teoriju i pitanje zasto sirski ne visi na majdanu?
Belmin herić, ljuBitelj mulansko-ruskih autokrstskih režima
SuperHans

#220585 Re: Ukrajina

Post by SuperHans »

B.H svrsava na ruse kako je agresija krenula
karanana

#220586 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ali interesantno je citati kixove tekstove o ratu. Na primjer imad ovog rusa belmina a onda imas inpar drugih inicijala koji pisu u kontru. Kao da imaju neki tihi sukob tamo u redakciji ili kao da imaju nalog da dvije struje kontriraju. Par puta izadju dva teksta u vrlo kratkom vremenskom razdoblju koja se potpuno kontriraju kad je u pitanju opis stanja na terenu. Ok, uzimaju ruske i ukrajinske izvore, ali nacin na koji ih pisu bez ikakve koordinacije i kao da su oni sami dosli do zakljucaka. Cudno vaistinu.
drug_profi

#220587 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tekst je zbirka ruskih propagandnih postova sa drustvenih mreza. Vjerovatno je kampanja ruskih botova da izazovu zabunu i paniku. Belmin se primio besplatno.
A mozda i nije besplatno.
Crvene_brigade

#220588 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Evo i David se ponovo javio. Nakon što su Rodynske oslobođene i očišćene od Putinovih fašista, stiže još vijesti…

zigzag

#220589 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Portali su svakako čisti marketing. Onaj fazon:nema dobre i loše reklame,ima samo vidljiva i nevidljiva.

Ovo je svakako za 21.nezamisliv rat uz strašne i nepojmljive gubitke. Logično je da će i ukrajinci " krvariti" i imati žrtve. 250.000 vojnika je na ograničenom prostoru, ima svega.
video

#220590 Re: Ukrajina

Post by video »

Crvene_brigade wrote: 01/11/2025 22:48 Evo i David se ponovo javio. Nakon što su Rodynske oslobođene i očišćene od Putinovih fašista, stiže još vijesti…

karanana

#220591 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Pratim rad i djelo davida d. Imao je finih akcija skupljanja love i opreme.
Ali kad su vijesti i propaganda u pitanju, david d je ukrajinski ekvivalent ruskih naloga tipa david z, ayden, spetznaz....

Komesar za moral.
Hajmo biti realni i reci da smo ove "kontraofanzive" vidjeli na svim drugim ratistima i gradovima. I kako je sve zavrsilo? Od sjeverodonjecka, soledara, bahmuta, avdivke, torecka, vuledara.....svugdje su bile vijesti o kontrama. A rusi drze 60% grada pokrovska.
Crvene_brigade

#220592 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 01/11/2025 22:57 Pratim rad i djelo davida d. Imao je finih akcija skupljanja love i opreme.
Ali kad su vijesti i propaganda u pitanju, david d je ukrajinski ekvivalent ruskih naloga tipa david z, ayden, spetznaz....

Komesar za moral.
Hajmo biti realni i reci da smo ove "kontraofanzive" vidjeli na svim drugim ratistima i gradovima. I kako je sve zavrsilo? Od sjeverodonjecka, soledara, bahmuta, avdivke, torecka, vuledara.....svugdje su bile vijesti o kontrama. A rusi drze 60% grada pokrovska.
Evo ih 60, ali kvadrata, u iščekivanju konačnog kraja…
Spoiler
Show
Last edited by Crvene_brigade on 01/11/2025 23:45, edited 1 time in total.
Čitalac

#220593 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Leonid Kučma, koji se u javnosti ne pojavljuje baš često, govorio je za BBC: Odavno nemam iluzija o Rusima, ne postoji mogućnost da izgubimo...
Leonid Kučma je jedini ukrajinski predsjednik koji je proveo dva mandata u Bankovoj. U povijesti Ukrajine, 10 godina Kučmine vladavine obilježeno je nizom važnih reformi i odluka, ali i nizom poznatih skandala...
- Otvoreni rat Rusije protiv Ukrajine traje već 11 godina. U ožujku 2014. bio sam bijesan na Rusiju, a osjećao sam sram zbog naše nepripremljenosti i neodlučnosti. Ukrajinski vojnici koje su neki "zeleni ljudi" bacili na koljena, to je slika zbog koje još uvijek osjećam gorući sram. U veljači 2022. osjećao sam bol i ponos. Bol za naše žrtve - za heroje koji su spasili zemlju u prvim danima invazije i za civile. Ponos zbog nevjerojatnog jedinstva nacije, koje su svi tada pokazali: vojska, društvo i vlada. Danas su mi dva glavna osjećaja nada" i tjeskoba. Nada, jer mnogi znakovi nam dopuštaju da se nadamo da se rat ipak kreće prema kraju. I tjeskoba, jer rat je opet daleko od kraja, a jedinstvo potrebno za borbu već negdje "puca"...I premda društvo u cjelini ostaje ujedinjeno, iznutra počinju neki "obračuni", u politici se odvijaju populistički procesi, govori se o izborima, već se planira kako podijeliti vlast...ljudi, rano je za to…
- Kao Ukrajinac, vjerujem u snagu naše vojske. Dakle, naš će rat definitivno jednom završiti, a Treći svjetski rat, koji može biti samo nuklearni, vjerojatno nikada neće početi…
- Danas svi vide: niti jedna osoba unutar Rusije nema utjecaja na Putina. Ako sam o nekome još imao iluzije, onda je to bio ruski narod. Jednog od prvih dana rata u punom opsegu obratio sam se Rusima u svoje ime i u ime svoje supruge, etničke Ruskinje. Tada sam ih pozvao da ne sudjeluju u ratnom zločinu, izravno uspoređujući postupke Kremlja s Hitlerovom agresijom. Nije imalo učinka. Od tada više nemam iluzija…
- Danas je u našoj mašti europski put za Ukrajinu jedini mogući. Ali, za vrijeme mog predsjedništva, to je bilo potpuno drugačije. Sjetimo se Ukrajine, recimo, 2000. godine. Komunistička partija je pobijedila na parlamentarnim izborima. Proruske snage dominirale su političkim poljem Istoka, Juga i Krima. Ovisnost Ukrajine o Rusiji za energiju i dalje je bila potpuna. Ovisnost o sirovinama i komponentama i dalje je prevladavajuća. S obje strane granice čuli su se povici o "jednom narodu". Rusija je i dalje dominirala medijskim poljem. A Zapad ni na koji način nije pokazao želju za integracijom Ukrajine. Recite mi koliko bi šansi imao netko tko bi odjednom proglasio vektor isključivo prema proeuropskom kursu? Pokušao sam barem zacrtati taj kurs. Početkom 2000-ih postavio sam zadatak postizanja pridruženog članstva Ukrajine u EU i punopravnog članstva u NATO-u.
- Putin je iznimno opasan neprijatelj. Činjenica da se toliko godina hrabro i uspješno odupiremo takvom neprijatelju, čini nam čast. Među najtežim pregovorima s Putinom navest ću sastanak s njim na moskovskom aerodromu u zimu 2004, na vrhuncu Narančaste revolucije. Putin me gotovo sat vremena nagovarao da oštro djelujem protiv demonstranata. Pokušavao sam mu objasniti zašto to ne mogu učiniti, a sve i da mogu, ne bih. Mislim da me nije razumio. Štoviše, moj posljednji argument bile su riječi: "Ukrajina nije Rusija."
- Općenito, puno toga još uvijek ovisi o kartama koje nemamo u ruci, već su još uvijek nepoznate i leže na "hrpi". U politici ih nazivaju i "crnim labudovima". Tko danas može reći kada će rusko gospodarstvo pasti? Kakva će biti zapadna pomoć Ukrajini? Kako će se Donald Trump na kraju ponašati? Što će smisliti naši istinski talentirani i kreativni vojni vođe? Ne znamo sve karte. Znam samo da ne možemo izgubiti ni u kom slučaju...
Bernardinac

#220594 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Hame_ wrote: 01/11/2025 20:06 Ako odobri, padaju mi sve moje "teorije" i priznaću sam sebi - pojma nemam.

A i inače nemam, samo šopam informacije :mrgreen:
Ma teorija ti je ok jer je i moja takva. :mrgreen:
I ja misilm da od tomahawka nema ništa. A mislim da ništa značajno neće biti ni sa Venecuelom.
Moguć je i obrat i čak velika ljubav Madura i Trumpa. :lol:
zigzag

#220595 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /251101123

Prema ovom B.H. , Pokrovsk ukupno brani 8 ukrajinaca. Pošto su se dvojica predala to je već " masovno".
Uglavnom dobar članak da se četničija naslađuje.
geoxx

#220596 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Cak ni populisticki proruski b92 predaju dva vojnika nije opisao kao masovnu. Moram refreshati listu najglupljih klixovih “novinara”.
Crvene_brigade

#220597 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Pogođen i zapaljen agresorski Putinov naftni terminal Tuapse u Crnom moru…

lajkujMe

#220598 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jucer je Ukrajina imala svoj "Hostomel" u malome pokusaj infriltracije Specijalnih snaga s Black Hawkom.
Navodno Budavnov licno organizovao i komandavao operacijom.

I prema RU i Ukrajinskim izvorima svih 11 je poginulo u manje od pola sata :(
zigzag

#220599 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Četničije toliko izgine prije doručka i samo u jednom selu. Pa se niko ne češe ni proziva ruske komandante.
Crvene_brigade

#220600 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

lajkujMe wrote: 02/11/2025 10:32 Jucer je Ukrajina imala svoj "Hostomel" u malome pokusaj infriltracije Specijalnih snaga s Black Hawkom.
Navodno Budavnov licno organizovao i komandavao operacijom.

I prema RU i Ukrajinskim izvorima svih 11 je poginulo u manje od pola sata :(
Ukrajinska strana potvrdila pogibiju vojnika? Nisam to upratio? Možeš li nam dati link?

Putinova propaganda vjerovatno govori da su glavom i bradom zarobili generala Budanova?
Last edited by Crvene_brigade on 02/11/2025 11:13, edited 1 time in total.
Post Reply