DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
herdarko

#151 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Odlično @crnivrag :thumbup:
E sada bi još bilo dobro da malo prečekiraš sve programe glede Slideshow-a i radiotexta. Da li je u međuvremenu došlo do neke promjene. DAB je živa stvar, barem na početku. Ipak je to samo test. Neke stanice se znaju potruditi, da testiraju sve prednosti digitalizacije.

Logo mislim, da već imaju svi. Ali, da li koja stanica dodatno pušta i druge sličice (omot CD-a, …). Dakle, da li je Slideshow statičan ili dinamičan. Također je potrebno provjetriti stari spisak i stanje sa RT-om. Koja stanica pušta samo slogan, a koja i druge informacije (naziv izvođača i pjesme, …).
Za Radio M Kids se je vidjelo, da se u radiotextu ispisuje naziv izvođača i pjesme.
herdarko wrote: 03/09/2025 00:01 Kalman Radio – Širom otvoreni program 8-) :srce: :srce: :srce:
RADIO M – ispisuje se naziv izvođača i pjesme
M PLUS – ispisuje se naziv izvođača i pjesme
ON FM – ispisuje se naziv izvođača i pjesme
M ExYu – ispisuje se naziv izvođača i pjesme (Bolero – Galebovi), ali iz zvučnika ide pjesma od Novih fosila – Sedam dugih godina. Očito prikaz pravog naziva izvođača i pjesme kasni.
M Narodna – ispisuje se naziv izvođača i pjesme (naziv izvođača i pjesme ide i u kvadratiću za Slideshow (omot CD-a, logo, …)
HIT FM – To je to! :hajmooo:
BN Radio – :?: ne prikazuje se ništa
Radio Laktasi – Radio Laktasi :zid:
Kiss FM – SVE ZA TVOJ DOBAR OSJECAJ – Slusajte nas! :smeker:
Radio Sedrenik – Muzika bez granica :dance: :srce:
Da li su nazivi pjesama ispisani na displayu u skladu sa onim, što se čuje iz zvučnika. O kakvim se zakašnjenjima radi, minimalnim ili drastičnim (kao što sam ja primjetio na M Ex Yu)? 8-)
crnivrag

#152 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by crnivrag »

herdarko wrote: 29/09/2025 21:54
Na Android auto multimediji svi kanali iz Radio M grupacije imaju dinamičke omote pjesama koji se mijenjaju sa svakom novom pjesmom, a i opis se odmah ažurira čim krene nova pjesma.

Što se tiče ostalih kanala, nisam obraćao pažnju da li se ažuriraju odmah sa nazivom pjesme, moram to malo detaljnije provjeriti, logotipi na ostalim kanalima su statički.
azdralovic

#153 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by azdralovic »

crnivrag wrote: 29/09/2025 22:33
herdarko wrote: 29/09/2025 21:54
Na Android auto multimediji svi kanali iz Radio M grupacije imaju dinamičke omote pjesama koji se mijenjaju sa svakom novom pjesmom, a i opis se odmah ažurira čim krene nova pjesma.

Što se tiče ostalih kanala, nisam obraćao pažnju da li se ažuriraju odmah sa nazivom pjesme, moram to malo detaljnije provjeriti, logotipi na ostalim kanalima su statički.
Danas rade ispravno nazivi pjesama na M kanalima
Mkids vrti cocomelon
ON FM i isto ima nazive pjesama i izgledaju ok
Pregledao danas sa RTLSDR
arminicos

#154 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by arminicos »

Danas/jucer test DAB+ radio po Sarajevu..po gradu signal ok..zalazak medju brdima Trebevica povremeni prekidi..test po auto putu izlaz iz Sarajeva vec je signal poceo se smanjivati testajati. Po tome mogu zakljuciti da signal na svim odasiljacima tokom ovog testa ide smanjenom snagom odasiljaca.

*** Korisnici pojedini javljaju da na nekim radio uredjajima uopste ne pronalazi DAB+ radio ocigledno zbog pogresnih postavki u konfiguraciji emitovanja koje radi firma Vidi TV
Selco_SA

#155 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

arminicos wrote: 26/10/2025 18:29 Danas/jucer test DAB+ radio po Sarajevu..po gradu signal ok..zalazak medju brdima Trebevica povremeni prekidi..test po auto putu izlaz iz Sarajeva vec je signal poceo se smanjivati testajati. Po tome mogu zakljuciti da signal na svim odasiljacima tokom ovog testa ide smanjenom snagom odasiljaca.

*** Korisnici pojedini javljaju da na nekim radio uredjajima uopste ne pronalazi DAB+ radio ocigledno zbog pogresnih postavki u konfiguraciji emitovanja koje radi firma Vidi TV
Što se DAB+ signala tiče ,za područje Sarajeva ,emituje se sa lokacije predajnika Grdonj.Na mojoj lokaciji,centar Sarajeva,na prijemniku kojeg koristim nisam primijetio oscilacije u jačini signala
sasagrbic

#156 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

arminicos wrote: 26/10/2025 18:29 Danas/jucer test DAB+ radio po Sarajevu..po gradu signal ok..zalazak medju brdima Trebevica povremeni prekidi..test po auto putu izlaz iz Sarajeva vec je signal poceo se smanjivati testajati. Po tome mogu zakljuciti da signal na svim odasiljacima tokom ovog testa ide smanjenom snagom odasiljaca.

Upravo tako. Ja imam neki mali P9 prijemnik, i on neće u Banjaluci da uhvati signal sa Šibova. Nedavno sam bio u Sarajevu i taj moj prijemnik nije htio da uhvati signal ni na otvorenom, a kamo li u zatvorenom. Moj Nooelec SDR je bez problema hvatao signal u zatvorenom sa teleskopskom štapnom antenom. Očigledno da neki parametar nije dobro podešen... koji... to je pitanje.
herdarko

#157 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Nije tačno. Partner Dasto Semtela je firma TEAM:MEDIA.

https://www.worlddab.org/news/15790/das ... erzegovina

Odmah se može vidjeti, da se na ovoj stranici podaci ne ažuriraju.
Kontaktirao sam ih protekli tjedan i obrazložio probleme oko prijema sa prijemnikom od @sasagrbic .
Kažu, signal DAB+ je trenutno u testnoj fazi, te su operativna samo 3 odašiljača u cijeloj državi. Signal nije dostupan van užih jezgra tri grada, Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Također su mi potvrdili, da stream koji je trenutno u testu nema grešaka.
Kažu da bi morali imati kod sebe taj kineski prijemnik, da bi bilo šta testirali.
Ali ignoriraju moje pozive, da na WorldDAB okače tzv. EDI stream, da bi analizirali signal. Pišite im neka to urade ili neka im se odnese taj prijemnik na testiranje. Meni ovdje neke stvari nisu logične.
sasagrbic wrote: 01/11/2025 22:23 Upravo tako. Ja imam neki mali P9 prijemnik, i on neće u Banjaluci da uhvati signal sa Šibova. Nedavno sam bio u Sarajevu i taj moj prijemnik nije htio da uhvati signal ni na otvorenom, a kamo li u zatvorenom. Moj Nooelec SDR je bez problema hvatao signal u zatvorenom sa teleskopskom štapnom antenom. Očigledno da neki parametar nije dobro podešen... koji... to je pitanje.
Ajde mi napiši sve što si na prijemniku napravio, da bi primao DAB+ signal, pa da vidim gdje griješiš ili što ti je činiti. Stream koji je trenutno u testu nema grešaka. Tako su mi mjerodavni potvrdili.

Da li se na tom kineskom prijemniku možeš postaviti na block 11B (u menuju ručno pretraživanje Manual Tune) i napisati, koliko se naranđastih kvadratića vidi (ako se uopće šta vidi). To je značajna inforamcija, da bi mogli istraživati dalje. Neka ti pomognu tvoji ukućani.

Image

Također, možeš li da ovdje prilijepiš sliku prijema sa tim Noelecom SDR?
arminicos

#158 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by arminicos »

Ja sam DAB+ signal vec izgubio u Rajlovcu! Kada sam se ukljucio na autoput za Zenicu sa juzne strane brze ceste vec je signal poceo da se smanjuje ton i gubi signal. Ipak je mala snaga DAB+ odasiljaca u testnoj fazi.
Pisao sam u Mostaru signal je vec poceo da nestaje kod Hotela Buna na juznoj strani izlaz iz Mostara. Ipak je testno
mirota

#159 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by mirota »

ja u TB samo imam DAB HRT1 i nista vise, zato je YT premium majka
sasagrbic

#160 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Poz. Ima li vas ovdje sa SDR uređajima? Kako vama prikazuje ensemble id? Meni softver prikazuje ensemble id kao 0xffff. Koliko sam shvatio čitajući po internetu ovo je nevalidan ensemble id tj. koristi se za testne ili eksperimentalne dab+ signale. To vjerovatno objašnjava zašto moj P9 neće da uhvati Šibove.
sasagrbic

#161 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Lijepe vijesti... Danas sam na mom Sangean DPR-69 slušao radio i u jednom momentu je nestalo signala na svim stanicama. Preskenirao sam ponovo i dobio opet sve stanice. Zatim sam uzeo moj P9 i preskenirao sa njim opseg. I gle čuda.... uhvatio je i B.iH. DAB+ mux sa Šibova. I moram priznati da radi dobro čak i u zatvorenom. Nemam sad pri ruci SDR da vidim koji su parametri.
navedeni

#162 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by navedeni »

Moguće je da 0xFFFF ensemble ID znači da je sistem u testnom ili fallback režimu, ali to obično nije “pravi” ID koji se koristi u zvaničnom DAB+ multipleksu. Kod stabilnih i oficijelnih MUX-ova očekuje se definisan 16-bitni ID, a ne univerzalni FFFF placeholder...

jerovatno je da je u ranijim fazama testiranja signal bio bez validnog ID-a, pa su telefoni i pojedini prijemnici odbijali da ga prihvate kao regularnu mrežu zato P9 tada nije nalazio Šibove. Sad kada je MUX sa Šibova dobio korektne identifikatore i servisne parametre, uređaji ga normalno prepoznaju i zaključavaju signal. Ako budeš opet imao SDR pri ruci, baci pogled na aktualni ensemble ID, to će nam tačno potvrditi u kojoj su fazi implementacije.,
sasagrbic

#163 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Image Evo kako sada izgledaju parametri nakon popravljanja.
glockov kolac

#164 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by glockov kolac »

Ljudi, gdje da u Sarajevu kupim DAB/DAB+ uređaj, što manji to bolje?

Hvala!
Selco_SA

#165 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

glockov kolac wrote: 21/12/2025 08:57 Ljudi, gdje da u Sarajevu kupim DAB/DAB+ uređaj, što manji to bolje?

Hvala!
https://share.temu.com/7FNX4cPQfcB
Imaš na Temuu,ako ti nije mrsko čekati, malih DAB radio prijemnika
Ili na web adresi www.sony.ba
Selco_SA

#166 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Selco_SA wrote: 21/12/2025 11:44
glockov kolac wrote: 21/12/2025 08:57 Ljudi, gdje da u Sarajevu kupim DAB/DAB+ uređaj, što manji to bolje?

Hvala!
https://share.temu.com/KQ2m8jyGnpB
glockov kolac

#167 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by glockov kolac »

Selco_SA wrote: 21/12/2025 11:48
Selco_SA wrote: 21/12/2025 11:44

Hvala!
https://share.temu.com/KQ2m8jyGnpB
Hvala!!!
Selco_SA

#168 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Nova radio stanica na DAB-u u Sarajevu:
RDV -Radio Dobre Vibracije
crnivrag

#169 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by crnivrag »

Novi radio kanal u DAB+ mreži na području Sarajeva - RDV (Radio Dobre Vibracije) - 19.03.2026.

Spisak dostupnih radio kanala:

BN Radio - 88 Kbps
HIT FM - 88 Kbps
Kalman Radio - 128 Kbps
Radio M Kids - 56 Kbps
Kiss FM - 56 Kbps
Radio Laktaši - 56 Kbps
Radio M - Ex Yu - 88 Kbps
Radio M Plus - 128 Kbps
Radio M - Narodna - 88 Kbps
ON FM - 128 Kbps
Radio M - 128 Kbps
RDV (Radio Dobre Vibracije) - 56 Kbps
Radio Sedrenik - 56 Kbps
Selco_SA

#170 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Nova radio stanica u Sarajevu na DAB-u:
AI radio
Trenutno u Sarajevu na DAB-u je 14 radio stanica.
Ajdinn4

#171 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Ajdinn4 »

U kojim gradovima je dostupan DAB?
Selco_SA

#172 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Ajdinn4 wrote: 26/03/2026 15:31 U kojim gradovima je dostupan DAB?
Još uvijek je testna faza koju sprovodi firma Dasto Semtel iz Bijeljine,a trenutno se DAB signal emituje,koliko znam,u Sarajevu,Mostaru i Banja Luci.
Ajdinn4

#173 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Ajdinn4 »

Selco_SA wrote: 26/03/2026 16:40
Još uvijek je testna faza koju sprovodi firma Dasto Semtel iz Bijeljine,a trenutno se DAB signal emituje,koliko znam,u Sarajevu,Mostaru i Banja Luci.
Ja sam uhvatio DAB oko Brčkog i Bijeljine za vikend. Zato pitam.
Selco_SA

#174 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Ajdinn4 wrote: 26/03/2026 18:26
A koje su stanice, koje si uhvatio, u tom području na DAB-u?
Selco_SA

#175 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Selco_SA »

Selco_SA wrote: 26/03/2026 18:54
Ajdinn4 wrote: 26/03/2026 18:26

A koje su stanice, koje si uhvatio, u tom području na DAB-u?
Jeli možda neka od ovih iz BiH?
Post Reply