Republika Turska
-
Vjecita_zavrzlama
#40752 Re: Republika Turska
Turci i Rusi ce preko svojih satelita(sda snsd) uciniti sve da destsbiliziraju Bosnu prije.Nema sanse da ce mirno to cekati i gledat.Nema sanse
Turskoj svakako nije u interesu BIH u EU prije ce napravit Fildzanistan sa sultanom Erdoganom i begom Bakirom
-
konami666
#40753 Re: Republika Turska
Ne pitaju se ni jedni ni drugi ništa, mogu ga samo obaliti.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/10/2025 09:03Turci i Rusi ce preko svojih satelita(sda snsd) uciniti sve da destsbiliziraju Bosnu prije.Nema sanse da ce mirno to cekati i gledat.Nema sanse
Turskoj svakako nije u interesu BIH u EU prije ce napravit Fildzanistan sa sultanom Erdoganom i begom Bakirom
-
HelaS
#40754 Re: Republika Turska
Tačno ne znam ko je veći ublehaš, Almir Terzić novinar, ili Denis Hadžović
-
konami666
#40755 Re: Republika Turska
Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
Znaci još godina i dva mjeseca da se Bosna odluci da li želi da bude europska zemlja ili europska crna rupa. Iskreno se nadam da će EU biti oštra po ovome pitanju i uvesti vize BiH ako se dogovor ne bude poštovao.
-
HelaS
#40756 Re: Republika Turska
Čini mi se da mi u BiH više poštujemo ljudska prava i slobode, naročito slobodu kretanja ljudi, nego kompletna EU. Protivnik sam vizama i ograničenjima kretanja ljudi. Ukoliko te EU države imaju peobleme sa migrantima, moraju provoditi svoje mjere, ne smiju ih nama nametatikonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
Znaci još godina i dva mjeseca da se Bosna odluci da li želi da bude europska zemlja ili europska crna rupa. Iskreno se nadam da će EU biti oštra po ovome pitanju i uvesti vize BiH ako se dogovor ne bude poštovao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#40757 Re: Republika Turska
Pazi se Har Tar
-
BiBi911
#40758 Re: Republika Turska
Osim sto ne volimo rome, fočake, sandzaklije, pravoslavce, muslimane, katolike, one iz zgrada a ine sto zive u brdima, posebno ne volimo seljake, pa nesto tuzlaci nisu dobrodosli u sarajevu al bit sarajlija u zenici zna bit, Mostar 2 grada bez granice al sa jasnom granicom, pa rs i oederqcija i mrznja mislim ne volimo se, pa da ne zaboravim one iz Distrikte gdje god da je to, ah da mi u sa ne volimo čečene iz vojkovića.... ...HelaS wrote: ↑29/10/2025 21:55Čini mi se da mi u BiH više poštujemo ljudska prava i slobode, naročito slobodu kretanja ljudi, nego kompletna EU. Protivnik sam vizama i ograničenjima kretanja ljudi. Ukoliko te EU države imaju peobleme sa migrantima, moraju provoditi svoje mjere, ne smiju ih nama nametatikonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
Ali za kretanje slobodno moze samo za one koji postuju ta pravilia, sloboda kretanja ne treba da postoji za nekoga ko je dosao na "crno" u Evropu bez dokumenata i jasne namjere koji k radi u Evropi(pusti ti nekog u kucu koga nikada nisi vidi niti ga poznajes da dolazi onako kada hoce i da radi sta hoce jos mu ostavi 1700€ za kafe)
A zasto EU namece ta pravila pa nase Dokumente mozes kupit "na trafici" i takva osoba ona ode po EU da "šeta".
Evo primjer u italiju da dodjes iz afrike ti treba sat vremena, da udjes u Bugarsku iz turske 20€ i ti bi takvi da imaju ista orava ko mi ostali. Ako svi moramo uslikat prst i bulju onda moraju i oni. Ako ti radis 10h na dan onda i ostali mogu a ne Heljp ich bin muslim a vamo valjas balvane.
Pravila ulaska u EU se trebaju jos poOstrit, jos vise provjera i mnogo vise zabrana.
-
konami666
#40759 Re: Republika Turska
Pa eto, ti dozvoli da ti ulazi u zemlju ko god hoćeš, vodi nezavisnu viznu politiku, niko Bosni to ne brani, Bosna je samostalna zemlja. EU ti uvede vize i svi sretni. Ako hoćeš da se ponašaš ko zemlja trećeg svijeta onda ćeš i imati viznu politiku zemlje trećeg svijeta, ne možeš sjediti na dvije stolice.HelaS wrote: ↑29/10/2025 21:55Čini mi se da mi u BiH više poštujemo ljudska prava i slobode, naročito slobodu kretanja ljudi, nego kompletna EU. Protivnik sam vizama i ograničenjima kretanja ljudi. Ukoliko te EU države imaju peobleme sa migrantima, moraju provoditi svoje mjere, ne smiju ih nama nametatikonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
-
Vjecita_zavrzlama
#40760 Re: Republika Turska
I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
-
Tango556
#40761 Re: Republika Turska
Bosna je suverena država, tako da od uvođenja viza za Tursku nema ništa.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
-
Vjecita_zavrzlama
#40762 Re: Republika Turska
Da se pitaju dzamija i SDA samo , moguceTango556 wrote: ↑30/10/2025 09:48Bosna je suverena država, tako da od uvođenja viza za Tursku nema ništa.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46
Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
-
Tango556
#40763 Re: Republika Turska
Ko god da se pita nema šanse da se Turskoj vize uvedu. Sto je jedan “dobri” lord rekao “dont dream dreams”.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 10:05Da se pitaju dzamija i SDA samo , moguceTango556 wrote: ↑30/10/2025 09:48Bosna je suverena država, tako da od uvođenja viza za Tursku nema ništa.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00
I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimo
-
Vjecita_zavrzlama
#40764 Re: Republika Turska
E pa vidjet ces.Ako padnu vize Bosni od EU -sve mozeTango556 wrote: ↑30/10/2025 10:29Ko god da se pita nema šanse da se Turskoj vize uvedu. Sto je jedan “dobri” lord rekao “dont dream dreams”.
-
dzenanalic22
#40765 Re: Republika Turska
Odluka je lagana. Ili mi uvodimo vize državljanima Turske, Rusije, Katara i Kine, ili EU uvodi full vizni režim nama.Tango556 wrote: ↑30/10/2025 10:29Ko god da se pita nema šanse da se Turskoj vize uvedu. Sto je jedan “dobri” lord rekao “dont dream dreams”.
Upravo su zbog Zapadnog Balkana i Gruzije prije nekoliko dana (7.10.) usvojili novi Mehanizam suspenzije viznog režima koji kaže da će EU suspendirati vizni rezim sa onim državama koje, između ostalog, nemaju usklađenu viznu politiku s EU.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/ ... -mechanism
-
konami666
#40766 Re: Republika Turska
Znaci u Bosni je mentalitet gdje bi radije da Turci (koji su Bosnu prodali za šaku zlatnika i nisu ništa u Bosnu uložili u 500 godina vladavine) mogu u zemlju ući bez vize nego da mogu ići u neke od 27 najrazvijenijih zemalja na svijetu bez vize? Ja mislim da bi to bila najgluplja odluka u historiji univerzuma ikada.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46Ne znam da li su ublehasi ili ne ali ako pročitaš izvještaj EK, ovaj posljednji i ako usporediš sa planom rasta do 2027 godine, moći ćeš pročitati da je cilj da se vize uvedu do 2027 godine.
-
Vjecita_zavrzlama
#40767 Re: Republika Turska
Nije bosnjacima to toliko bitno i kad je izbor izmedju vize nama ili vize turcima velika vecina bosnjaka naravno bira vize turcimakonami666 wrote: ↑30/10/2025 19:34Znaci u Bosni je mentalitet gdje bi radije da Turci (koji su Bosnu prodali za šaku zlatnika i nisu ništa u Bosnu uložili u 500 godina vladavine) mogu u zemlju ući bez vize nego da mogu ići u neke od 27 najrazvijenijih zemalja na svijetu bez vize? Ja mislim da bi to bila najgluplja odluka u historiji univerzuma ikada.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46
Ali problem je sto turci imaju svoje obavjestajce i satelite ovdje
- Sanjarko
#40768 Re: Republika Turska
Demant od AI:konami666 wrote: ↑30/10/2025 19:34Znaci u Bosni je mentalitet gdje bi radije da Turci (koji su Bosnu prodali za šaku zlatnika i nisu ništa u Bosnu uložili u 500 godina vladavine) mogu u zemlju ući bez vize nego da mogu ići u neke od 27 najrazvijenijih zemalja na svijetu bez vize? Ja mislim da bi to bila najgluplja odluka u historiji univerzuma ikada.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimokonami666 wrote: ↑29/10/2025 21:46
**Kratak odgovor:** Ne, tvrdnja da su „Turci prodali Bosnu za šaku zlatnika i da nisu ništa uložili u 500 godina“ nije tačna u historijskom smislu. Radi se o pojednostavljenom i mitološkom prikazu. Osmansko Carstvo nije „prodalo“ Bosnu, nego je nakon Berlinskog kongresa 1878. bilo prisiljeno prepustiti upravu Austro-Ugarskoj. A tokom osmanske vladavine u Bosni (1463–1878) došlo je do značajnih ulaganja u infrastrukturu, graditeljstvo, trgovinu i kulturu.
---
###Osvajanje i „prodaja Bosne“
- **Osmansko osvajanje Bosne** dogodilo se 1463. godine, kada je Bosansko kraljevstvo palo pod vlast sultana Mehmeda II.
- **Predaja vlasti Austro-Ugarskoj 1878.** nije bila „prodaja za zlatnike“, nego posljedica međunarodnih odnosa. Na Berlinskom kongresu Osmansko Carstvo je, pod pritiskom velikih sila, moralo prepustiti upravu Bosnom Austro-Ugarskoj, iako je formalno ostala dio Osmanskog Carstva sve do aneksije 1908. godine.
- Mit o „šaci zlatnika“ ili „2,5 miliona funti“ pojavio se kasnije u narodnom predanju i publicistici, ali **nema historijskih dokaza** da je Bosna bila prodana za novac.
---
###Ulaganja tokom osmanske vladavine
Suprotno tvrdnji da „nisu ništa uložili“, postoje brojni dokazi o razvoju:
- **Urbanizacija i graditeljstvo:** Sarajevo je u 16. stoljeću, zahvaljujući Gazi Husrev-begu, postalo veliki šeher sa džamijama, medresama, hanovima, mostovima i vodovodima.
- **Trgovina i ekonomija:** Osmansko Carstvo uvelo je Bosnu u širi trgovački i administrativni sistem, što je omogućilo razvoj zanata i trgovine.
- **Infrastruktura:** Mostarski Stari most (izgrađen 1566.), brojne džamije, karavan-saraji i česme svjedoče o ulaganjima.
- **Kultura i obrazovanje:** Medrese, tekije i biblioteke širile su pismenost i islamsku kulturu.
---
###Zaključak
- **Nije istina** da su Osmanlije „prodale Bosnu za šaku zlatnika“. To je mit koji se pojavio u narodnim pričama.
- **Nije tačno** ni da „nisu ništa uložili“ — naprotiv, osmanski period ostavio je dubok trag u arhitekturi, urbanizaciji i kulturi Bosne i Hercegovine.
- Istina je složenija: osmanska vladavina imala je i teških aspekata (danak u krvi, porezi, ratovi), ali i perioda razvoja i stabilizacije.
-
konami666
#40769 Re: Republika Turska
Sanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:59Demant od AI:konami666 wrote: ↑30/10/2025 19:34Znaci u Bosni je mentalitet gdje bi radije da Turci (koji su Bosnu prodali za šaku zlatnika i nisu ništa u Bosnu uložili u 500 godina vladavine) mogu u zemlju ući bez vize nego da mogu ići u neke od 27 najrazvijenijih zemalja na svijetu bez vize? Ja mislim da bi to bila najgluplja odluka u historiji univerzuma ikada.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/10/2025 08:00
I ja se nadam , ali ne strah sta sve turci mogu napraviti radi toga.Nije bas da ce to lahko prihvatit.Mislim da Bpsni ne ginu vize kavo je trenutno raspolozenje u EU ako ovo ne uradimo
**Kratak odgovor:** Ne, tvrdnja da su „Turci prodali Bosnu za šaku zlatnika i da nisu ništa uložili u 500 godina“ nije tačna u historijskom smislu. Radi se o pojednostavljenom i mitološkom prikazu. Osmansko Carstvo nije „prodalo“ Bosnu, nego je nakon Berlinskog kongresa 1878. bilo prisiljeno prepustiti upravu Austro-Ugarskoj. A tokom osmanske vladavine u Bosni (1463–1878) došlo je do značajnih ulaganja u infrastrukturu, graditeljstvo, trgovinu i kulturu.
---
- **Osmansko osvajanje Bosne** dogodilo se 1463. godine, kada je Bosansko kraljevstvo palo pod vlast sultana Mehmeda II.
- **Predaja vlasti Austro-Ugarskoj 1878.** nije bila „prodaja za zlatnike“, nego posljedica međunarodnih odnosa. Na Berlinskom kongresu Osmansko Carstvo je, pod pritiskom velikih sila, moralo prepustiti upravu Bosnom Austro-Ugarskoj, iako je formalno ostala dio Osmanskog Carstva sve do aneksije 1908. godine.
- Mit o „šaci zlatnika“ ili „2,5 miliona funti“ pojavio se kasnije u narodnom predanju i publicistici, ali **nema historijskih dokaza** da je Bosna bila prodana za novac.
---
- **Urbanizacija i graditeljstvo:** Sarajevo je u 16. stoljeću, zahvaljujući Gazi Husrev-begu, postalo veliki šeher sa džamijama, medresama, hanovima, mostovima i vodovodima.
- **Trgovina i ekonomija:** Osmansko Carstvo uvelo je Bosnu u širi trgovački i administrativni sistem, što je omogućilo razvoj zanata i trgovine.
- **Infrastruktura:** Mostarski Stari most (izgrađen 1566.), brojne džamije, karavan-saraji i česme svjedoče o ulaganjima.
- **Kultura i obrazovanje:** Medrese, tekije i biblioteke širile su pismenost i islamsku kulturu.
---
###Zaključak
- **Nije istina** da su Osmanlije „prodale Bosnu za šaku zlatnika“. To je mit koji se pojavio u narodnim pričama.
- **Nije tačno** ni da „nisu ništa uložili“ — naprotiv, osmanski period ostavio je dubok trag u arhitekturi, urbanizaciji i kulturi Bosne i Hercegovine.
- Istina je složenija: osmanska vladavina imala je i teških aspekata (danak u krvi, porezi, ratovi), ali i perioda razvoja i stabilizacije.
- Sanjarko
#40770 Re: Republika Turska
Ma vrh ti je argumenat.konami666 wrote: ↑30/10/2025 20:13Sanjarko wrote: ↑30/10/2025 19:59Demant od AI:konami666 wrote: ↑30/10/2025 19:34
Znaci u Bosni je mentalitet gdje bi radije da Turci (koji su Bosnu prodali za šaku zlatnika i nisu ništa u Bosnu uložili u 500 godina vladavine) mogu u zemlju ući bez vize nego da mogu ići u neke od 27 najrazvijenijih zemalja na svijetu bez vize? Ja mislim da bi to bila najgluplja odluka u historiji univerzuma ikada.
---
---
---
###Zaključak
-
konami666
#40771 Re: Republika Turska
Nemoj Sanjarko, ne znaš šta pričaš. Nisi los momak ali nemoj.
- Sanjarko
#40772 Re: Republika Turska
-
Vjecita_zavrzlama
#40773 Re: Republika Turska
- Sanjarko
#40774 Re: Republika Turska
Demantovao sam i tebe neki dan, negdje ne znam koja tema, nisam želio dalje u raspravu s tobom da oko toga ulazim jer je uzaludna. Bolje biti naivan, nego petljanac, a ja nisam od te fele.
-
konami666
#40775 Re: Republika Turska
1. Prodaja“ Bosne kao politička realnost, ne bajka
Osmansko Carstvo nije formalno potpisalo ugovor o prodaji, ali je Berlinskim kongresom 1878. faktički prepustilo Bosnu Austro-Ugarskoj. Dakle, Bosna je predata bez borbe, bez koristi za narod, u zamjenu za politički opstanak Carstva. Zovi to kako hoćeš — suština je ista: otuđenje teritorije bez otpora i bez koristi za stanovništvo.
2. Ulaganja Osmanlija: religijska, ne modernizacijska
Da, gradili su džamije, hamame, mostove i hanove. Ali to je reprezentativna i religijska infrastruktura, ne ekonomska ni industrijska modernizacija.
Nema željeznica, nema industrije, nema modernog školstva, nema sistemske agrarne reforme. Sve to stiže tek sa Austro-Ugarskom.
Drugim riječima – gradili su za sebe i svoje potrebe, ne za napredak zemlje.
3. Ekstraktivni sistem, ne razvojni
Osmanska Bosna je bila klasična provincija iz koje se resursi izvlače prema centru. Sistem timara, visoki porezi, danak u krvi – sve to iscrpljuje zemlju.
Lokalna privreda stagnira, a stanovništvo se povremeno diže na bune jer više daje nego što dobija.
Rezultat: Bosna izlazi iz 19. vijeka ruralna, slabo povezana i zaostala.
4. Uporedi stanje 1877. i 1910.
Austro-Ugarska u samo tri decenije pravi željeznice, škole, administraciju, pošte, industriju, nove gradove.
Ako je 500 godina „ulaganja“ dalo manje rezultata nego 30 godina tuđe uprave – mislim da je zaključak jasan.
5. Zaključak
Tvrdnja da su Osmanlije „prodale Bosnu“ nije bajka nego politička metafora za realan istorijski čin predaje.
A tvrdnja da „nisu ništa izgradile“ odnosi se na odsustvo modernizacije, ne na postojanje kamenih objekata.
Mostovi i džamije jesu kulturni trag, ali nema ni industrije, ni infrastrukture, ni društvenog napretka.
Zato – da, Osmanlije su Bosnu faktički „prodale“ i za 500 godina vladavine nisu je modernizovale. To nije mit, nego realnost kad pogledaš rezultate.