Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Hakiz

#46876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Vijest 404 not found :lol:

Ne treba klixu zakon, samocenzuriše se :lol:
Danguba

#46877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Prpa.ba wrote: 28/10/2025 22:57
smjesko071 wrote: 28/10/2025 22:37 https://klix.ba/uoci-rasprave-u-un-u-pu ... -prema-bih

Puljicu treba vjerovati.
SAD su vec naglasile da se raduju plodonosnoj saradnji sa Republikom Srpskom, a OHR je vec odavno sveden na poglavnistvo za bosnjackih 23% teritorije. Ne vidim na sta Puljic tacno upozorava sto nije vec na sceni vec godinama. :?
Haj ne mraci i ti. :oops:
HelaS

#46878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

Danguba wrote: 28/10/2025 22:59
HelaS wrote: 28/10/2025 22:49
Danguba wrote: 28/10/2025 22:48
Spoiler
Show
Nemoj zaboraviti colega da je taj isti Lagumdzija rastjerao sve sto valja iz SDP radi svog nekog EGA.
Hebem mu ego.
Koga, npr?
Ako ja napisem ko je sve napustio, ti ces reci ''pa da su valjali ne bi napustili''.

Googlaj jarane pa ces sve naci.

Nije to samo za vrijeme Lagumdzije nego je stvoreno takvo stanje da su ljudi i poslije njega odlazili.
Pišeš poluistinite informacije, izmišljaš i improviziraš, nije ti prvi put
Danguba

#46879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

HelaS wrote: 28/10/2025 23:03
Danguba wrote: 28/10/2025 22:59
HelaS wrote: 28/10/2025 22:49

Koga, npr?
Ako ja napisem ko je sve napustio, ti ces reci ''pa da su valjali ne bi napustili''.

Googlaj jarane pa ces sve naci.

Nije to samo za vrijeme Lagumdzije nego je stvoreno takvo stanje da su ljudi i poslije njega odlazili.
Pišeš poluistinite informacije, izmišljaš i improviziraš, nije ti prvi put
lazes!
neon-x

#46882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Danguba wrote: 28/10/2025 22:52
neon-x wrote: 28/10/2025 22:23
konami666 wrote: 28/10/2025 19:04

Koliko vidim na netu, mora uvesti do 2027 inače rizikuje da EU uvede vize BiH.
Jedan od mnogih benefita priblizavanja EU ce biti i zavrsetak ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom poznatijeg kao napogubnijeg u historiji trgovine kojeg su samo SDA glave mogle smisliti. Bez carine nas Turci zatrpavaju svojim smecem gdje se milijarde izvlace iz drzave godinama dok u obrnutom smjeru je svakom laiku jasno da ne postoji mogucnost ikakvog proboja na tursko trziste na kojem je nemoguce ista prodati osim sirovina i jeftinijeg smeca od njihovog.
:lol: :lol:

sta sve necemo procitati na ovom forumu. :run:
Evo procitaj jos malo: "Na osnovu podataka za 2024. godinu, Turska je izvezla u BiH robu u vrednosti od 806.21 miliona američkih dolara, dok je BiH izvezla u Tursku robu u vrednosti od 176.17 miliona američkih dolara".

Nama ne trebaju drugi dusmani, ovo samo mi sebi mozemo raditi i jos ponositi se slobodnom trgovinom sa ovakvim partnerom dok visestruko bogatije zemlje strateski stite svoje trziste. Nije u pitanju samo Turska, ona je samo primjer totalne nebrige o drzavi i ekonomskoj politici dok se o svemu drugom bulazni po medijima kao velikim nacionalnim temama.
Haris.ba

#46884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

neon-x wrote: 28/10/2025 23:18

Jedan od mnogih benefita priblizavanja EU ce biti i zavrsetak ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom poznatijeg kao napogubnijeg u historiji trgovine kojeg su samo SDA glave mogle smisliti. Bez carine nas Turci zatrpavaju svojim smecem gdje se milijarde izvlace iz drzave godinama dok u obrnutom smjeru je svakom laiku jasno da ne postoji mogucnost ikakvog proboja na tursko trziste na kojem je nemoguce ista prodati osim sirovina i jeftinijeg smeca od njihovog.

Evo procitaj jos malo: "Na osnovu podataka za 2024. godinu, Turska je izvezla u BiH robu u vrednosti od 806.21 miliona američkih dolara, dok je BiH izvezla u Tursku robu u vrednosti od 176.17 miliona američkih dolara".

Nama ne trebaju drugi dusmani, ovo samo mi sebi mozemo raditi i jos ponositi se slobodnom trgovinom sa ovakvim partnerom dok visestruko bogatije zemlje strateski stite svoje trziste. Nije u pitanju samo Turska, ona je samo primjer totalne nebrige o drzavi i ekonomskoj politici dok se o svemu drugom bulazni po medijima kao velikim nacionalnim temama.
De nam sada napisi kakva nam je razmjena sa EU zemljama.

Hocemo i to suspendovati?
HelaS

#46885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

neon-x wrote: 28/10/2025 22:23 Jedan od mnogih benefita priblizavanja EU ce biti i zavrsetak ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom poznatijeg kao napogubnijeg u historiji trgovine kojeg su samo SDA glave mogle smisliti. Bez carine nas Turci zatrpavaju svojim smecem gdje se milijarde izvlace iz drzave godinama dok u obrnutom smjeru je svakom laiku jasno da ne postoji mogucnost ikakvog proboja na tursko trziste na kojem je nemoguce ista prodati osim sirovina i jeftinijeg smeca od njihovog.

Uvoz turske robe u BiH je u potpunosti sa stopom carine 0%. Uz Tursku ovakve benefite imaju CEFTA države. CEFTA sporazum je razumljiv, ali zašto Turska ima ovakvu povlaštenu poziciju, jer BiH u Turskoj nema takvu. Ovaj Sporazum zaključen je u vrijeme SDA vladavine BiH institucijama.
Danguba

#46886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Ima li neki zakon u Turskoj koji nas diskriminise po tom osnovu?
Neka izvozi ko sta moze ko mu brani.

Mi uvozimo VODU i pivo iz susjednih zemalja u desetinama miliona.

Hoces jos anomalija u koje ne spada samo Turska. Ona bar nesto vrati kroz donacije i sadake.
neon-x

#46887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Haris.ba wrote: 28/10/2025 23:22

De nam sada napisi kakva nam je razmjena sa EU zemljama.

Hocemo i to suspendovati?
Neuporedivo bolji omjeri s tendecijom popravljanja gdje se nazire paritet kako budemo priblizavali clanstvu. S nekim vec imamo pozitvan omjer. Ali cak i da nemamo nam je EU i mati i otac, od koje povlacimo sredstva, povoljne kredita, primamo ogromne donacije svih ovih decenija itd.

Turskoj svaka cast, ali osim selama i toplih pozdrava nema velike fajde. Realnost je da smo mi Turcima krava muzara. Nemam nista protiv pozitivnog sentimenta prema Truskoj i iskazivanja medjusobne podrske, ali druzba je druzba a brojevi neumoljivi.

Slicna stvar je i sa uvozom robe preko Interneta najvise iz Kine i preko Temu prvenstveno. Smecem se zatrpavamo a ni marke drzava ne uzima dok milijarde odlaze onako u havu.
neon-x

#46888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Danguba wrote: 28/10/2025 23:26

Hoces jos anomalija u koje ne spada samo Turska. Ona bar nesto vrati kroz donacije i sadake.
Nije kriva Turska vec nasi maloumnici koji nicim izazvani prave ugovore u kojima je jasno da ce biti naguzeni. Kao kad bi sa neozenjenim komsijom sklopio swingerski ugovor o slobodnoj razmjeni njeznosti sa zenama. Nije do komsije.

Sto se donacija tice svaka od EU zemalja je visetruko vise donirala od Turske. Svaka cast Turskoj, ja bih volio da imamo fajde od nje ali brojevi govore suprotno.

Sto se susjeda tice mi ti vise izvozimo u Hrvatsku i Sloveniju nego sto uvozimo tako da je tu kraj svake price o vodama i glupostima. Iz Srbije vise uvozimo, mahom poljoprivredne prozvode i energiju sto je uvijek povoljan uvoz a svakako dosta otpada i sto RS uvozi iz Srbije.

Kazem topli pozdravi i selami Turcima kao sto i oni nama salju ali mi imamo duboko maloumnu vlast.
Danguba

#46889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

neon-x wrote: 29/10/2025 00:03
Danguba wrote: 28/10/2025 23:26

Nije kriva Turska vec nasi maloumnici koji nicim izazvani prave ugovore u kojima je jasno da ce biti naguzeni. Kao kad bi sa neozenjenim komsijom sklopio swingerski ugovor o slobodnoj razmjeni njeznosti sa zenama. Nije do komsije.

Sto se donacija tice svaka od EU zemalja je visetruko vise donirala od Turske. Svaka cast Turskoj, ja bih volio da imamo fajde od nje ali brojevi govore suprotno.

Sto se susjeda tice mi ti vise izvozimo u Hrvatsku i Sloveniju nego sto uvozimo tako da je tu kraj svake price o vodama i glupostima. Iz Srbije vise uvozimo, mahom poljoprivredne prozvode i energiju sto je uvijek povoljan uvoz a svakako dosta otpada i sto RS uvozi iz Srbije.

Kazem topli pozdravi i selami Turcima kao sto i oni nama salju ali mi imamo duboko maloumnu vlast.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bos ... /250730078

Ako je to sto mozes iz ovoga izvuci onda se povlacim iz diskusije.
MMM1977

#46890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

Prpa.ba wrote: 28/10/2025 18:43
konami666 wrote: 28/10/2025 18:34 Kad će BiH da uvede vize za Turske državljane da bi se usaglasili sa viznom politikom EU (sto se obvezala da će učiniti)?
Na dan ulaska u EU.
Gdje na netu tačno? Stavi link ako nije problem
Vjecita_zavrzlama

#46891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

MMM1977 wrote: 29/10/2025 00:23
Prpa.ba wrote: 28/10/2025 18:43

Na dan ulaska u EU.

Gdje na netu tačno? Stavi link ako nije problem
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/44 ... etnja.html
neon-x

#46892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Danguba wrote: 29/10/2025 00:20
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bos ... /250730078

Ako je to sto mozes iz ovoga izvuci onda se povlacim iz diskusije.
S cime konkretno se ne slazes i cime argumentujes. Ne trebaju mi linkovi za opcepoznate podatke.
skupljac_zeljeza

#46893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Pa nisu samo selami. Turska nije među prva tri najveća investitora.
Turska se obično nalazi između 6. i 10. mjesta, zavisno od godine i načina obračuna. Hrvatska i Srbija često izmjenjuju mjesta, zavisno od godine.
Ukupna vrijednost turskih ulaganja u BiH procjenjuje se na oko 500–700 miliona eura, dok su austrijske i njemačke investicije višestruko veće (svaka preko 1,5 do 2 milijarde eura kumulativno). Austrija i Njemačka ulažu prvenstveno iz ekonomskih motiva – kroz privatni kapital.
Turska kombinuje ekonomske, političke i humanitarno-kulturne motive, s fokusom na obnovu i simbolične projekte (mostovi, škole, vjerski objekti, lokalna infrastruktura).

Image

fipa.gov.ba
Vjecita_zavrzlama

#46894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

:D
skupljac_zeljeza wrote: 29/10/2025 00:43

Pa nisu samo selami. Turska nije među prva tri najveća investitora.
Turska se obično nalazi između 6. i 10. mjesta, zavisno od godine i načina obračuna. Hrvatska i Srbija često izmjenjuju mjesta, zavisno od godine.
Ukupna vrijednost turskih ulaganja u BiH procjenjuje se na oko 500–700 miliona eura, dok su austrijske i njemačke investicije višestruko veće (svaka preko 1,5 do 2 milijarde eura kumulativno). Austrija i Njemačka ulažu prvenstveno iz ekonomskih motiva – kroz privatni kapital.
Turska kombinuje ekonomske, političke i humanitarno-kulturne motive, s fokusom na obnovu i simbolične projekte (mostovi, škole, vjerski objekti, lokalna infrastruktura).

Image

fipa.gov.ba
Vidim braca arapi isto zadnji.
Prpa.ba

#46895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Broji li se sadaka SKB-u u Mostaru u ove investicije. :mrgreen: I finansijske injekcije iz Srbije za RS. :mrgreen:

Da pokrijemo ove zavrzlamine. :oops:
neon-x

#46896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by neon-x »

Nebitno je koliko ko ulaze za ovu pricu oko beskorisnog i nicim izazvanog ugovora sa Turskom o slobodnoj trgovini.

Neke godine i Rusija najvise ulozi sto ne znaci da nas voli. Jednostavno svako ima svoje ekonomske i politicke interese. Turska politika je da ulazu u svim zemljama balkana i puno vise su ulagali u Srbiju.

Turska je i donirala, uglavnom za obnove obiljezja osmanske vladavine kroz arhitekturu i kuturu, i hvala im i na tome ali neuporedivo vise su donirale zemlje EU i generalno Zapada ali i Saudija i Japan su donirali vise. S tim da za razliku od Japana Turska naredjuje koga da se hapsi i proganja po Bosni i ko nije pozeljan za savjetnika bosnjackom clanu predsjednistva. Dok nam tuse milijarde svoje robe a sedam puta manje kupe od nas. Gori slucaj je jos s uvozom kineskog smeca stotine milona godisnje bez marke dadzbina a koja redovno stane kontra nasih interesa dok joj se mi se prostiremo na izvolte.

Zato moliti Boga da se sto vise i sto prije pocne EU pitati o nasoj ekonomskoj politici a sto manje nasi mazlumi.
upitan

#46897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by upitan »

Realnost je moja ali i mnogi tako razmisljamo kupujem nas domaci proizvod ako ga trenutno nema onda gledam da je Turski.
Ako posmatramo stanje u Turskoj,ekonomija je mnogo jaca i oni nemaju veliku potrebu da pored domaceg proizvoda kupuju uvozni.
Dakle problem je u nama,ali smo mi mala drzava sa vrlo malim kapacitetom.
Ista stvar je i sa robom iz Kine ili drugih drzava,nasa drzava je uvojila zakon do 300KM nema carine i nemamo se tu potrebu zaliti.

Na kraju mnogo je veci problem uvoziti ovoliko elektricne energije,vodu,i ono sto imamo kako se kaze "na dlanu" nego sto se govori o drugim problemima na kojim nemamo skoro nikakav uticaj.
I ovo vam je primjer EU sta god njima zatreba nas ce ucjenjivati sa bezviznim rezimom i vec su to jednom uradili a ovo ako je istina ovo je drugi put...
Point.

#46898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Je li Neka pronašao obraz i podnio ostavku? Nije još?
konami666

#46899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by konami666 »

upitan wrote: 29/10/2025 01:44 Realnost je moja ali i mnogi tako razmisljamo kupujem nas domaci proizvod ako ga trenutno nema onda gledam da je Turski.
Ako posmatramo stanje u Turskoj,ekonomija je mnogo jaca i oni nemaju veliku potrebu da pored domaceg proizvoda kupuju uvozni.
Dakle problem je u nama,ali smo mi mala drzava sa vrlo malim kapacitetom.
Ista stvar je i sa robom iz Kine ili drugih drzava,nasa drzava je uvojila zakon do 300KM nema carine i nemamo se tu potrebu zaliti.

Na kraju mnogo je veci problem uvoziti ovoliko elektricne energije,vodu,i ono sto imamo kako se kaze "na dlanu" nego sto se govori o drugim problemima na kojim nemamo skoro nikakav uticaj.
I ovo vam je primjer EU sta god njima zatreba nas ce ucjenjivati sa bezviznim rezimom i vec su to jednom uradili a ovo ako je istina ovo je drugi put...
EU je ta kojoj BiH teži (barem na papiru) tako da ako želiš da budeš dio družine onda ćeš da slijediš pravila iste. BiH državljani se sele u tu istu EU a ne obrnuto a niti se sele u Tursku (nego uglavnom obrnuto). Tako da je i BiH u interesu da sto prije uvede vize Turskoj.

Dalje, kupovati proizvode iz turske umjesto iz EU je još jedna šizo ideja koju samo ovdje mogu pročitati.
talijan97

#46900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Point. wrote: 29/10/2025 06:38 Je li Neka pronašao obraz i podnio ostavku? Nije još?
Oni su misljenja da dok god se prica vrti oko procurenih sms prepiski iz tuzilastva od strane, po njima upitnog novinara onda nece.
Post Reply