Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

VladaFBiH

#10501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 11:35
VladaFBiH wrote: 24/10/2025 11:32
dr_Evil wrote: 24/10/2025 11:31

Pa dobro, super, drzava je odlucila da ljudi imaju pravo na dan sa svojom porodicom. Ako nam nedostaje novca u budzetu, onda udrimo po sivoj i crnoj ekonomiji prije nego odlucimo da mali Mirza mora opet da doruckuje bez mame, jer neko zeli kupiti majicu u Zari bas taj dan.

Nama lova curi zbog crnog novca u opticaju.
apsolutno se slažem ali to nema nikakve veze sa ovom temom - tema je "Neradna nedjelja u FBiH" i posljedice/benefiti iste a ne rad na crno
Pa drzimo se teme :) ovo jeste tema. Tvoj argument je nedostatak para u budzetu, to ti je jedini argument, nije ti argument da ljudi trebaju raditi samo da bi se odrzao ovaj feudalizam. Ako je argument budzet, onda hajdemo nabosti pare koje su u opticaju na crno - a da mali Mirza moze se nedjeljom uvuci roditeljima u krevet i dalje.
ne znam odakle ovakav selektivan zaključak izvuče - moji argumenti su daleko samo od toga da li će "faliti" para u budžetu što je možda i krajnja posljedica cijele priče i puno su konkretniji i tiću se stanja same ekonomije, broja zaposlenih, primanja radnika, nesposobnosti sprovođenja zakona o radu, zabrane rada,... čitav niz stvari i tek onda dolazi ovo što si ti izdvojio kao neki argument ali eto ako ti je drago i to je jedna od stvari koja će nas na kraju stići sa ovim diletatntima i njihovim "pametnim" odlukama
tokio25

#10502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

maha_xy wrote: 24/10/2025 11:37
tokio25 wrote: 24/10/2025 11:27
maha_xy wrote: 24/10/2025 11:22
To drzava treba rijesiti ali i odgovaran kupac trazenjem racuna. Ne mozes raditi 15 godina i prijavljivati samo prihode da pokrijes troskove poslovanja, znaci odmah inspekcija. Zato treba ova online fiskalizacija, radis 22 dana a fakturises 7 dana, sta radis preostalih 15 dana. Iako se ovo moze i sad rijesiti ali niko nije imao volje niti se bavio ovim. Ali tema je neradna nedjelja a ne siva ekonomija.
tema je i siva ekonomija jer je upravo to "argument" da se radi nedjeljom jer je pao promet
Najveci borci protiv sive ekonomije su potrosaci, evo npr. turisti koji dodju ovdje njihova protrosnja je preko 90% fiskalizovana jer placaju uglavnom karticama, koliko je to kod domacih potrosaca, koji su generator sive ekonomije zajedno sa ovima sto ne prijavljuju. Drzava treba ograniciti marzu na POS na jedan posto, zakonom propisati koristenje POS terminala kod svih subjekata, provesti aktivnu kampanju i finansijski opismenti stanovnistvo, uz da ujedno vladajuci ma koja opcija bili prestanu krasti javni novac i vrate povjerenje u sistem. Nije tesko ali za nase drustvo nemoguce.
inace tursisti se ubise da provedu vrijeme u trznom centru :-)
ne kupuju oni na bascarsiji dzezve i sl nego ode u waikiki da kupi majicu
ljubijankic

#10503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

xoklix wrote: 24/10/2025 11:32 Statistika im je bolna tačka, hladno je ignorišu jer po njoj čak i Fadil ispada Ludwig Erhard za Nikšića :mrgreen:
Sta kaze statistika?
dr_Evil

#10504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

VladaFBiH wrote: 24/10/2025 11:42
dr_Evil wrote: 24/10/2025 11:35
VladaFBiH wrote: 24/10/2025 11:32
apsolutno se slažem ali to nema nikakve veze sa ovom temom - tema je "Neradna nedjelja u FBiH" i posljedice/benefiti iste a ne rad na crno
Pa drzimo se teme :) ovo jeste tema. Tvoj argument je nedostatak para u budzetu, to ti je jedini argument, nije ti argument da ljudi trebaju raditi samo da bi se odrzao ovaj feudalizam. Ako je argument budzet, onda hajdemo nabosti pare koje su u opticaju na crno - a da mali Mirza moze se nedjeljom uvuci roditeljima u krevet i dalje.
ne znam odakle ovakav selektivan zaključak izvuče - moji argumenti su daleko samo od toga da li će "faliti" para u budžetu što je možda i krajnja posljedica cijele priče i puno su konkretniji i tiću se stanja same ekonomije, broja zaposlenih, primanja radnika, nesposobnosti sprovođenja zakona o radu, zabrane rada,... čitav niz stvari i tek onda dolazi ovo što si ti izdvojio kao neki argument ali eto ako ti je drago i to je jedna od stvari koja će nas na kraju stići sa ovim diletatntima i njihovim "pametnim" odlukama
Sve ces svoje probleme rijesiti onog trena kad se rijesimo crne i sive ekonomije. Kad se rijesimo tajkunskih placanja koliko je na racun koliko na ruke, koliko se love vraca kroz tendere centralama, pojedincima, offshore racunima. Svaka bolja frizerka dnevno uzme izmedju 500 i 1000 KM, prijavljuje minimalan porez, ides braco.

I sad smo dosli umjesto naprijed, da se vracamo nazad. Jedino sta bih dodao, a to stvarno treba, da svaki vlasnik prodavnice ima pravo da radi nedjeljom - licno on/ona. Ne vidim problem u tome.
drug_profi

#10505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Uopšte nije argumentacija pad prihoda državi.
Arguemntacija je pad poslovnih aktivnosti, prometa.
Posljedica je prvoi pad prihoda pravnim licima, pa pad profita, pa samim tim ograničenje mogućnosti poboljšanja uslova rada i plata. Dalje pad proizvodnje domaćih roba radi pada potrošnje istih. Domaći proizvođači su esktermno osjetljivi na to jer nemaju backup tržišta na kojima će se vaditi.
Sve uzrokuje rast proizvođačkih, pa veleprodajnih i maloprodajnih cijena.
Država tu neće biti u minusu jer kao što vidite po statistici ima blagi rast jer postoji faktor inflacije.

Dalje, svi sa visine neke moralne stalno pominju obrtnike koji vam rade usluge bez računa i PDV-a.
Niko vam ne brani da angažujete firme koje će vam naplatiti PDV.

A znamo da ćete svi radije bez računa da vam neko postavi keramiku, popravi auto i sl.
Dok god država daje prostor da postoji takav opticaj novca, on će postojati. Ljudski je htjeti manje platiti istu stvar. Kad keš bude potpuno zabranjen, i kad ne bude postojao fizički novac, tad će tek prestati izbjegavanje poreza. Nikako prije.

Dakle ovdje naslov teme upozorava da razgovaramo o uticaju ove zabrane trgovine nedjeljom. Štetna je za male poduzetnike, štetna je za radna mjesta, i na kraju će se pokazati da je štetna i za prihode državi.
maha_xy

#10506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

tokio25 wrote: 24/10/2025 11:44
tokio25 wrote: 24/10/2025 11:27

tema je i siva ekonomija jer je upravo to "argument" da se radi nedjeljom jer je pao promet
Najveci borci protiv sive ekonomije su potrosaci, evo npr. turisti koji dodju ovdje njihova protrosnja je preko 90% fiskalizovana jer placaju uglavnom karticama, koliko je to kod domacih potrosaca, koji su generator sive ekonomije zajedno sa ovima sto ne prijavljuju. Drzava treba ograniciti marzu na POS na jedan posto, zakonom propisati koristenje POS terminala kod svih subjekata, provesti aktivnu kampanju i finansijski opismenti stanovnistvo, uz da ujedno vladajuci ma koja opcija bili prestanu krasti javni novac i vrate povjerenje u sistem. Nije tesko ali za nase drustvo nemoguce.
Pokusavamo shvatiti sta ti pises, ali ono sto je uocljivo da niti tesko povezujes ili imas problema da citas sa razumijevanjem.
tokio25

#10507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

maha_xy wrote: 24/10/2025 11:52

Pokusavamo shvatiti sta ti pises, ali ono sto je uocljivo da niti tesko povezujes ili imas problema da citas sa razumijevanjem.
pisem ono sto vi ili ne znate ili izbjegavate da komentarisete jer je direktno vezano za vase "argumente"

profit koji zarade vlasnici na crno je sigurno veci nego sto su "izgubili" neradnom nedjeljom
maha_xy

#10508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

tokio25 wrote: 24/10/2025 11:54
maha_xy wrote: 24/10/2025 11:52

pisem ono sto vi ili ne znate ili izbjegavate da komentarisete jer je direktno vezano za vase "argumente"

profit koji zarade vlasnici na crno je sigurno veci nego sto su "izgubili" neradnom nedjeljom
Dobro, a ko ovdje brani rad na crno i sivu ekonomiju, druze imas izmisljenog neprijatelja. Ne zna se sta je gore, ipak siva ekonomija jer je puno vise love tu. Ti branis nesto lose komparirajuci sa jos gorim, evo aplauz majstore.
dr_Evil

#10509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 24/10/2025 11:52 Uopšte nije argumentacija pad prihoda državi.
Posljedica je prvoi pad prihoda pravnim licima, pa pad profita, pa samim tim ograničenje mogućnosti poboljšanja uslova rada i plata. Dalje pad proizvodnje domaćih roba radi pada potrošnje istih. Domaći proizvođači su esktermno osjetljivi na to jer nemaju backup tržišta na kojima će se vaditi.
Država tu neće biti u minusu jer kao što vidite po statistici ima blagi rast jer postoji faktor inflacije.

Dalje, svi sa visine neke moralne stalno pominju obrtnike koji vam rade usluge bez računa i PDV-a.

A znamo da ćete svi radije bez računa da vam neko postavi keramiku, popravi auto i sl.
Dok god država daje prostor da postoji takav opticaj novca, on će postojati. Ljudski je htjeti manje platiti istu stvar. Kad keš bude potpuno zabranjen, i kad ne bude postojao fizički novac, tad će tek prestati izbjegavanje poreza. Nikako prije.

Dakle ovdje naslov teme upozorava da razgovaramo o uticaju ove zabrane trgovine nedjeljom. Štetna je za male poduzetnike, štetna je za radna mjesta, i na kraju će se pokazati da je štetna i za prihode državi.
Ne, ne mozes reci da je tema uticaj zabrane rada nedjeljom, o tome se moze samo raspravljati u paketu vecih reformi. Inace je to okretanje vode na svoj mlin, mozemo pricati o tome da li je nastao problem, ako jeste kako ga ublaziti drugim ekonomskim mjerama. Pricati o tome hocemo ili ne vratiti nedjelju je jednostrana i ne vodi ka zdravoj diskusiji. Jednako kao sto je glupo otpuziti neradnu nedjelju za online kupovine, u trenutcima kad citav svijet ima problem sa TEMU, ili ostalim online shopovima.

Pravna lica su imala dobrih 30 godina od rata da poboljsaju uslove rada, plata i broj neradnih dana, kao i slobodne vikende. NIje se desilo, mi zivimo kapitalizam gdje svako hoce da je na vrhu, uvozimo Nepalce i kukamo da niko ne zeli raditi, dok se iza svega krije zapravo samo dumping cijena i kvalitete radnih uslova, a onda je neradna nedjelja kriva.

Ako je tema nedjelja, onda je tema i nase zdravlje, socijalni/drustveni zivot, radnicka prava, i 21 vijek.
palermo

#10510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by palermo »

Ovi argumenti, manji budget, manje uposlenih itd su meni nekako nevazni ( nemojte me napadati zbog ovog)

Meni je glavni argument sto ja stalno imam osjecaj da su mi ukrali nedelju. Odes sa djeretom u setnju, ne moze .mu kupiti lizalo ili sok, ho's kupiti pivo, pali auto pa na benzinsko....kao da.smo se vratili u neke kasne sedamdesete , jos samo fali Sasa Zalepugin I Nedeljom popodne na tv.
dr_Evil

#10511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 24/10/2025 12:07 Ovi argumenti, manji budget, manje uposlenih itd su meni nekako nevazni ( nemojte me napadati zbog ovog)

Meni je glavni argument sto ja stalno imam osjecaj da su mi ukrali nedelju. Odes sa djeretom u setnju, ne moze .mu kupiti lizalo ili sok, ho's kupiti pivo, pali auto pa na benzinsko....kao da.smo se vratili u neke kasne sedamdesete , jos samo fali Sasa Zalepugin I Nedeljom popodne na tv.
Bjez susjed, okle sad djeca, kod tebe su to unucad mes cini ;)
palermo

#10512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 12:10
palermo wrote: 24/10/2025 12:07 Ovi argumenti, manji budget, manje uposlenih itd su meni nekako nevazni ( nemojte me napadati zbog ovog)

Bjez susjed, okle sad djeca, kod tebe su to unucad mes cini ;)
Unuka :izet: , al opet, ne mogu joj kupiti lizalo....
drug_profi

#10513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 12:02
drug_profi wrote: 24/10/2025 11:52 Uopšte nije argumentacija pad prihoda državi.

Ne, ne mozes reci da je tema uticaj zabrane rada nedjeljom, o tome se moze samo raspravljati u paketu vecih reformi. Inace je to okretanje vode na svoj mlin, mozemo pricati o tome da li je nastao problem, ako jeste kako ga ublaziti drugim ekonomskim mjerama. Pricati o tome hocemo ili ne vratiti nedjelju je jednostrana i ne vodi ka zdravoj diskusiji. Jednako kao sto je glupo otpuziti neradnu nedjelju za online kupovine, u trenutcima kad citav svijet ima problem sa TEMU, ili ostalim online shopovima.

Pravna lica su imala dobrih 30 godina od rata da poboljsaju uslove rada, plata i broj neradnih dana, kao i slobodne vikende. NIje se desilo, mi zivimo kapitalizam gdje svako hoce da je na vrhu, uvozimo Nepalce i kukamo da niko ne zeli raditi, dok se iza svega krije zapravo samo dumping cijena i kvalitete radnih uslova, a onda je neradna nedjelja kriva.

Ako je tema nedjelja, onda je tema i nase zdravlje, socijalni/drustveni zivot, radnicka prava, i 21 vijek.
Evo vidiš da se može smsileno pričati.
Dakle ovdje se sve slažem sa tobom.
Jer zapravo moja poenta od početka je da je ZABRANA loša ideja, naročito neselektivna, očito pogodujuća velikim trgovcima.
Prava tema je kako unaprijediti ZOR i kako striktno kontrolisati poštovanje ZORa.
Trgovina je grana koja ima svoje specifičnosti i jedna od njih je da je najzaposlenija onim danima kad su drugi sektori slobodni.
I tu nema šta da se priča. Treba u tom tražiti mogućnosti kako se izbalansirati zadovoljstvo radnika i zadovoljstvo poslodavca i na kraju zadovoljstvo kupaca da mogu potrošiti pare kad oni žele.

I ne okrivljuje niko prodavnice zatvorene nedeljom za rast online kupovina. To je trend svakako. Ali neko ko bi novac potrošio usput u TC dok pije kafu i kupi krpicu, zdjelicu, vaznicu... pa taj novac ne potroši, zadovoljiće svoje šoping nagone na Temu. Da nema te pare ne bi ni šopirao.
Svaki se trgovac na svijetu trudi da ti baš kod njega kupiš nešto. Samo Hasičević misli da je svejedno gdje si kupio. U Kini ili Bugojnu.
xoklix

#10514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by xoklix »

ljubijankic wrote: 24/10/2025 11:47
xoklix wrote: 24/10/2025 11:32 Statistika im je bolna tačka, hladno je ignorišu jer po njoj čak i Fadil ispada Ludwig Erhard za Nikšića :mrgreen:
Sta kaze statistika?
Imaš na mojim prošlim postovima, pretraži.
Ukratko:U regionu imamo najmanji rast BDPa od 2022 , najveći pad pokrivenosti uvoza izvozom(od 2022), realni fiskalni promet nam je veći u 2022 nego 2024oj godini.
Najmanji rast zaposlenih od 2022 godine...
Od 2018te do 2022 nije bilo tako :mrgreen:
Messier

#10515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

VladaFBiH wrote: 24/10/2025 11:29
dr_Evil wrote: 24/10/2025 11:16 Mnogo zabrinuti za PDV domovine, niko nema problem da plati radnika na crno da mu kucu pravi :D cak ga i ne zanima mnogo sto nema projekat kuce :D Nema problem kad odvede auto na servis da automehanicar placa pausalno, dok mu je vecina love zapravo na crno, koliki je promet trebao bi u PDV-u da bude :D

Ali... zato da ne moze popiti kahvu nedjeljom ispod klime u trznom, e to je bosnjacka crvena granica preko koje ne moze preci.
i za jedno i za drugo i za treće je odgovorna isključivo država odnosno u ovom slučaju federacija (čitaj diletanti na vlasti "since 1990")- jednim je prešutno dozvolila da kradu od svih nas nesprovođenjem zakona, drugim je zabranila da zarađuju a trećim da troše svoj novac
Pa dobro, super, drzava je odlucila da ljudi imaju pravo na dan sa svojom porodicom. Ako nam nedostaje novca u budzetu, onda udrimo po sivoj i crnoj ekonomiji prije nego odlucimo da mali Mirza mora opet da doruckuje bez mame, jer neko zeli kupiti majicu u Zari bas taj dan.

A malom Mirzi pukne kopacka na vecernjem trenigu u subotu, a ima tekmu u nedjelju?
Sta ce koji djavo jest s mamom sarme i gledati turske serije, nek se bavi sportom nedjeljom..zdrav zivot, ovo ono 😁
dr_Evil

#10516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Messier wrote: 24/10/2025 12:24
VladaFBiH wrote: 24/10/2025 11:29

i za jedno i za drugo i za treće je odgovorna isključivo država odnosno u ovom slučaju federacija (čitaj diletanti na vlasti "since 1990")- jednim je prešutno dozvolila da kradu od svih nas nesprovođenjem zakona, drugim je zabranila da zarađuju a trećim da troše svoj novac

A malom Mirzi pukne kopacka na vecernjem trenigu u subotu, a ima tekmu u nedjelju?
Sta ce koji djavo jest s mamom sarme i gledati turske serije, nek se bavi sportom nedjeljom..zdrav zivot, ovo ono 😁
Dobit ce zamjenske kopacke u svom klubu, u istom onom paketu gdje zahtijevamo od drzave da izgradi parkove, odmaralista, odrzava postojeca, otkljuca skolske i sportske sale/dvorane nedjeljom. To su te crvene linije, nikad se niko pocesao da zahtijevamo vise podrske sportskim kolektivima mladih, i to bez nepotizma, ali smo prvi kad je shoping nedjeljom u pitanju.

I btw. moze sarma :D sarma je zakon :D
Messier

#10517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

Isto :thumbup:
Vjecita_zavrzlama

#10518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

Tebi ukrali a nekome su dali
Messier

#10519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Messier »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 12:26

Dobit ce zamjenske kopacke u svom klubu, u istom onom paketu gdje zahtijevamo od drzave da izgradi parkove, odmaralista, odrzava postojeca, otkljuca skolske i sportske sale/dvorane nedjeljom. To su te crvene linije, nikad se niko pocesao da zahtijevamo vise podrske sportskim kolektivima mladih, i to bez nepotizma, ali smo prvi kad je shoping nedjeljom u pitanju.

To u zemlji utopiji.
A tata to mora da rijesi u realnom zivotu dok ne dodje 2091 godina pa bude tako kako ti govoris.

A ono sto je donijela zabrana rada nedjeljom je to da obzirom da tata to mora da rijesi u stvarnom zivotu, isti se osjeca ko Danilo Stojkovic na podu umiruci, kad ga Bora Todorovic pita gdje vam je glicerin?

Nije bilo u apoteci😁
palermo

#10520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by palermo »

Vjecita_zavrzlama wrote: 24/10/2025 12:35

Ne sporim,al mislim da se moglo dati a da se pri tom meni ne ukrade.
U bolnicama u Mostaru ( I u SKB I u RMC) doktori se.pobise izmedju sebe zbog toga ko ce raditi nedeljom. Svako bi da radi.

Sta mislis zasto ?
amidzazeher

#10521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

xoklix wrote: 24/10/2025 12:16
ljubijankic wrote: 24/10/2025 11:47
Sta kaze statistika?
Imaš na mojim prošlim postovima, pretraži.
Ukratko:U regionu imamo najmanji rast BDPa od 2022 , najveći pad pokrivenosti uvoza izvozom(od 2022), realni fiskalni promet nam je veći u 2022 nego 2024oj godini.
Najmanji rast zaposlenih od 2022 godine...
Od 2018te do 2022 nije bilo tako :mrgreen:
Vratite nam Fadila izgibosmo! :D
dr_Evil

#10522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Messier wrote: 24/10/2025 12:43
dr_Evil wrote: 24/10/2025 12:26

To u zemlji utopiji.
A tata to mora da rijesi u realnom zivotu dok ne dodje 2091 godina pa bude tako kako ti govoris.

A ono sto je donijela zabrana rada nedjeljom je to da obzirom da tata to mora da rijesi u stvarnom zivotu, isti se osjeca ko Danilo Stojkovic na podu umiruci, kad ga Bora Todorovic pita gdje vam je glicerin?

Nije bilo u apoteci😁
Pa dobro, da mi je neko prosle godine rekao da ce sljedece godine minimalac biti TISUCU, a neradna nedjelja da se moze biti sa familijom, ja bih mu rekao da je to utopija. Rekao bih mu da su u nasoj zemlji svi vjernici, a nikome nije problem da iskoristava radnika i unistava familije koje su osnov svake religije, i da nista ne moze to da promijeni. A vidi vraga, vise taj tata ne radi nedjeljom, nego moze da sina vodi na turnir, koji je btw svakako na volonterskoj bazi, a do sada uvijek bio bez tate, a bogami i mame ;)
dr_Evil

#10523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 24/10/2025 12:45

U bolnicama u Mostaru ( I u SKB I u RMC) doktori se.pobise izmedju sebe zbog toga ko ce raditi nedeljom. Svako bi da radi.

Sta mislis zasto ?
Ko ih hehe kad nisu htjeli ucit ;)

To su takve struke gdje se ocekuje rad nedjeljom i nocne dezure. Statusni simbol kojeg ipak placas na neki nacin, s druge strane imaju drugacije forme slobodnih dana. Nije to samo kod nas, nego standard u svijetu. Lijecit se moras, a farmerke mozes kupit kad pozelis.
amidzazeher

#10524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

Ma lako je drEvilu ovdje palamuditi on upali Teslu koju je punio na solarne panele i za nula maraka ode u Svedsku u šoping centar koji radi i nedeljom :D
palermo

#10525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 24/10/2025 12:52
palermo wrote: 24/10/2025 12:45

Sta mislis zasto ?
Ko ih hehe kad nisu htjeli ucit ;)

To su takve struke gdje se ocekuje rad nedjeljom i nocne dezure. Statusni simbol kojeg ipak placas na neki nacin, s druge strane imaju drugacije forme slobodnih dana. Nije to samo kod nas, nego standard u svijetu. Lijecit se moras, a farmerke mozes kupit kad pozelis.
Pa.mozes i tako tumaciti. A.mozes i na nacin da I u ovoj zemlji ima dovoljno ljudi koji su spremni raditi nedeljom. Ako ga platis kako treba. Nekom treba za krediti, nekom za svadbu neko m zbog ovog, nekom zbog onog.

Ako Bingo nece da radi.nedeljom, nek.mu se omoguci, ali zasto onemogucavati male porodicne prodavnice da i nedeljom zarade. A usput da i ja mogu lizalo kupiti.

I by the way, ne mogu ja unuci lizalo kupiti svaki dan,.mogu samo nedeljom. Al vi mi ne date.
Locked