Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑19/10/2025 17:38
Atmosferci ne daju dojam lagodnije voznje, pogotovo onima koji nisu neki velevozaci.
Al ko skonta kako atmosferca voziti, nece imati velike razlike u odnosu na turbo. A vozit ce pouzdaniji motor, i predvidljiviji.
E sad kvaka je sto bar 80% ljudi nisu ljubitelji voznje, pa su turbobenzinci jednostavno trzisni pogodak.
Ja ne razumijem koliko loš vozač moraš bit da ti atmosferac nije ugodniji, zanimljiviji auto za vozit. Bacaj u obrtaje, pa onaj merak pri preticanju, iz pete međugasom (throttle blippingom) do treće, pa nekad i do druge, i sve linearno. Poslije toga sjedneš u 2.0 Tedeji trzavca i zgade ti se sva auta kolektivno zbog njega.
Sada mi je jasnije sto svaki dan neko zagine na cesti
Naslovnica wrote: ↑19/10/2025 16:26
Danas sam imao priliku da vozim (kraća relacija) Seat Leon FR 1.4 TSI 140KS 2014.
Solidno sam se iznenadio kako lijepo povuče, za razliku od mog 1.6 MPI govneta.
Nek si sam iskusio, da te ne ubjeđuju po forumu kako atmosferci daju bolji osjećaj ubrzanja i lagodnije vožnje od turbaka
Slušaj, ja imam 1.6 8v 101ks.
Sjeo u ovaj 1.4 TSI 140ks.
Normalno da je itekako razlika u snazi, na stranu 10 godina
Kada sam dodao gas, kako povuče, podsjeti me momentom na 2.0TDI. Nisam imao priliku da nešto pretičem, ali ovako, na prvu, baš sam lijepo iznenađen ubrzanjem i momentom.
Ne znam kakav je uzbrdo, kakva je potrošnja...
Besmisleno je porediti atmosferce s turbacima. Sto se tice performansi. . Mada naravno u odrzavanju i sklopu isto tako poredjenje turbaka s atmo nemoze ni blizu..
B6Redhell wrote: ↑19/10/2025 19:06
Besmisleno je porediti atmosferce s turbacima. Sto se tice performansi. . Mada naravno u odrzavanju i sklopu isto tako poredjenje turbaka s atmo nemoze ni blizu..
Objasni
Turbo motori zbog jaceg pritiska na sve mehanicke elemente i vece radne temperature, komplikovanost, zahtjevaju cesce servisiranje i odrzavanje , bolje i skuplje ulje, benzin sa jace oktana u vecini slucaja. Itd. Naravno kako auto stari i prelazi km to se jos vise ističe.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑19/10/2025 17:38
Atmosferci ne daju dojam lagodnije voznje, pogotovo onima koji nisu neki velevozaci.
Al ko skonta kako atmosferca voziti, nece imati velike razlike u odnosu na turbo. A vozit ce pouzdaniji motor, i predvidljiviji.
E sad kvaka je sto bar 80% ljudi nisu ljubitelji voznje, pa su turbobenzinci jednostavno trzisni pogodak.
Ja ne razumijem koliko loš vozač moraš bit da ti atmosferac nije ugodniji, zanimljiviji auto za vozit. Bacaj u obrtaje, pa onaj merak pri preticanju, iz pete međugasom (throttle blippingom) do treće, pa nekad i do druge, i sve linearno. Poslije toga sjedneš u 2.0 Tedeji trzavca i zgade ti se sva auta kolektivno zbog njega.
sve je to super kad se vozi pravi atmosferac sa vecom kubikazom (>3.0) i vecim brojem cilindara, medjutim pricati o medjugasovima, kucanjima u blokadu i vracanju iz pete u drugu na tetrapacima je smjesno
Naslovnica wrote: ↑19/10/2025 16:26
Danas sam imao priliku da vozim (kraća relacija) Seat Leon FR 1.4 TSI 140KS 2014.
Solidno sam se iznenadio kako lijepo povuče, za razliku od mog 1.6 MPI govneta.
Nek si sam iskusio, da te ne ubjeđuju po forumu kako atmosferci daju bolji osjećaj ubrzanja i lagodnije vožnje od turbaka
Slušaj, ja imam 1.6 8v 101ks.
Sjeo u ovaj 1.4 TSI 140ks.
Normalno da je itekako razlika u snazi, na stranu 10 godina
Kada sam dodao gas, kako povuče, podsjeti me momentom na 2.0TDI. Nisam imao priliku da nešto pretičem, ali ovako, na prvu, baš sam lijepo iznenađen ubrzanjem i momentom.
Ne znam kakav je uzbrdo, kakva je potrošnja...
Imao oba, jos 1.4tsi imao revo mapu na 180 plus par prepravki, vozio se ko gti zivota mi
Objasni
Turbo motori zbog jaceg pritiska na sve mehanicke elemente i vece radne temperature, komplikovanost, zahtjevaju cesce servisiranje i odrzavanje , bolje i skuplje ulje, benzin sa jace oktana u vecini slucaja. Itd. Naravno kako auto stari i prelazi km to se jos vise ističe.
Pa da vise od pola dizelasa u Sarajevu izvadjen dpf, skoro pred svakim tehnickim parkiran neki novi dizelcic u ciji auspuh se ubaci sonda za mjerenje cestitca
drug_profi wrote: ↑20/10/2025 01:21
Šta ba iz 5 u 2. De probajte pa da vidimo jel popravljivo ili je za optada...
saltao licno razne atmosferce od 1.0 do 2.0 iz pete u drugu, nista nijednom nije bilo jer je logicno bilo na manjim brzinama i na zagrijan motor.
poenta je bila da se atmosferski benzinac moze voziti kako treba i "entuzijasticki" ako je u pitanju veca zapremina i minimum 6 cilindara, i kako turbo benzin/dizel slicne/iste zapremine se ljepse vozi i lakse od 1.4,1.6 ili 2.0 atmosferskog benzinca. iznimke miata/s2000/gt86 ali to ne postoji kod nas, ali i to je vise do tezine i konstrukcije tih auta. svakom legne aftermarket turbo ko budali samar.
moderni DCT/ZF presalta u manju/vecu savrseno i brze nego sto covjek trepne, uvali prosjecnom BH vozacu manuelnog atmosferca i turbaka iste zapremine, posalji ga na magistralu pa vidi sta ce ti rec s kojim je bilo lakse/udobnije vozit i sigurnije preticat.
kabal1337 wrote: ↑20/10/2025 08:02
niza, pun gas sta god da se vozi
Uzmem ja od starog tako daciu 1.4..niza, pun gas...i cujes buku, a i dalje stoji...
Tako je uglavnom kad ih poredis sa turbacima.
Naravno, necemo o sestacima i velikim motorima.
el_bake007 wrote: ↑20/10/2025 07:43
moderni DCT/ZF presalta u manju/vecu savrseno i brze nego sto covjek trepne, uvali prosjecnom BH vozacu manuelnog atmosferca i turbaka iste zapremine, posalji ga na magistralu pa vidi sta ce ti rec s kojim je bilo lakse/udobnije vozit i sigurnije preticat.
prosjecni vozac u BiH je naucio na dizelu i slab je vozac generalno, jbg
kabal1337 wrote: ↑20/10/2025 08:02
niza, pun gas sta god da se vozi
Uzmem ja od starog tako daciu 1.4..niza, pun gas...i cujes buku, a i dalje stoji...
Tako je uglavnom kad ih poredis sa turbacima.
Naravno, necemo o sestacima i velikim motorima.
Ma dobro treba biti realan, nema ta dacia nekih konja da povuku.
Kod mene mapa uspavana, ako normalno pritisces gas rekao bi prosjecno. Kad mu kickdown spucas sva mahnitost se budi, osjetis kako te u sjediste ljepi.
Bas sam ga jucer malo zustrije vozio, evo me 5 godina mladjim se osjecam