Vjeruj mi, članstvo SDA zna kako i šta se radi jer su zato i došli tu.
Naša stranka
- drug_profi
#3576 Re: Naša stranka
-
ljubijankic
#3577 Re: Naša stranka
Nisam SDA ali SDA je najbolje
Niko ne glasa za SDA a ljudi imaju 250k glasova
I mene bi bilo sramota reci. Ali SDA glasaci su razocarani sa SDP-om, NIP-om i ostalima pa onda moraju glasati za SDA

-
zippoo87
#3578 Re: Naša stranka
Tebi je ovo jedno 50ti nicksvesuper25 wrote: ↑13/10/2025 15:47ja,izippoo87 wrote: ↑13/10/2025 15:46Registrovao se prije 15 dana,da nam otvoris oci,je li tako???svesuper25 wrote: ↑13/10/2025 15:37 Nikad nisam,nit cu ikad glasat za sda.Samo kazem koje najvise razocarao.samo ti neces ili ne zelis da to shvatis.Samo znate spinovat,da cim neko pocne kritikovat trojku da je automatski za sda.Ta vam se prica usmrdila.Pokusavate nesto sto vucic i njegovi medji rade .![]()
jel to mozda forum ne prima nove clanove
![]()
Sa tom istom pricom.
Mozes ti promijeniti nick,ali ne mozes promijeniti mozak legendo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3579 Re: Naša stranka
ljubijankic wrote: ↑13/10/2025 16:01 Nisam SDA ali SDA je najboljeNiko ne glasa za SDA a ljudi imaju 250k glasova
![]()
I mene bi bilo sramota reci. Ali SDA glasaci su razocarani sa SDP-om, NIP-om i ostalima pa onda moraju glasati za SDA
![]()
![]()
![]()
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3580 Re: Naša stranka
Ne živi se bolje.dr_Evil wrote: ↑13/10/2025 13:42Bilo je tamo optimizma oko 2006-10, sve je bilo lakse. Ali kolega forumas je upravu, danas se vjerovatno bolje zivi. Socijalni balon je ispuhao masovnim odlascima iz domovine - 2.5-6 miliona taman koliko ekonomija moze pokrit, predratne generacije penzija, dosle su generacije koje su se odgojile u ovom lopovskom sistemu pa plivaju - drugacije ne znaju.
Ali i dalje buducnosti nema.
Teška industrija ne postoji , dakle industrijski radnici više ne postoje , nema viška vrijednosti iz te oblasti ostatak društvene proizvodnje je uz rijetke izuzetke uglavnom sjeban.
Poljoprivreda ne postoji , sve se uvozi iz Južne Amerike , Turske , Egipta i Srbije dakle nema više rada na selu bilo u ozbiljnim količinama bilo čak i individualno da bi ljudi stvarali hranu.
Ovo ne znači da su radnici iz ovih oblasti dobili bolje ili sofisticiranije poslove , u kojima rade manje a stvaraju više - ne , uglavnom je to preusmjereno na uslugu različitog tipa , ti poslovi jesu čišći , s bržim obrtom novca i fokusirani su uglavnom na gradove , ali koliko je ta ekonomija "snažna" jasno se vidjelo već u aprilu 2020 kada je sve ponovo otvoreno iako smo u martu bili zatvoreni zbog svjetske pandemije.
Naša bajna ekonomija se svela doslovno na nekoliko dana životarenja.
To što poslovi jesu čišći , to što se ne ustaje u zoru nego se otvara nargilhana u 09:00 , ne znači da se živi bolje , ne može se živjeti bolje s manjom produktivnošću i s manjim viškom vrijednosti odnosno uz postojeće prihode većim troškom za liječenje posljedica stresa , loše prehrane i očuvanja zdravlja jer u javne medicinske ustanove idu samo oni koji zaista nemaju izbora ili imaju vremena.
Malo karikiram ali jasno ti je da različite stvari koje viđamo po Sarajevu nisu reprezent , postoji jako puno nevraćenih para koje su u opticaju (krediti) i postoji jako puno prljavih para koje se legalnim putevima uvode u sistem jer država ni u šali nije rigorozna da traži porijeklo novca.
Živi se nešto udobnije , konzumerizam cvijeta , to nije odlika dobrog života.
Sve ono čemu smo se uspješno oprli a što je negativno sa zapada je posljedica - komunizma , našeg obrazovanja i silnog društvenog novca koji je izgradio javnu infrastrukturu kojom se još služimo odnosno veliki broj individualnih objekata stanovanja.
Vrijeme će biti lošije , ne vidim da su ljudi spremni na promjene niti da imaju svijest šta znači dobro živjeti.
- dr_Evil
#3581 Re: Naša stranka
Sve se ja slazem s tobom, i definitivno idemo prema zidu, ovaj balon ce da pukne. Ali realno bolje se zivi od svih postratnih godina, i to vjerovatno najvise mozemo zahvaliti Fadilu NOvalicu. On je otjerao najvise ljudi iz BiH, covjek je vizionar, znao je sta treba. Nemamo nista, ne proizvodimo nista, trujemo se uvoznom hranom, zdravstvo se svelo na primarnu zastitu, ali gledaj, plate su otisle jako visoko zbog manjka radne snage, cijene hvataju i pojesti ce to inflacija prije nego se okrenemo.teskeredzic_22 wrote: ↑14/10/2025 09:16Ne živi se bolje.dr_Evil wrote: ↑13/10/2025 13:42Bilo je tamo optimizma oko 2006-10, sve je bilo lakse. Ali kolega forumas je upravu, danas se vjerovatno bolje zivi. Socijalni balon je ispuhao masovnim odlascima iz domovine - 2.5-6 miliona taman koliko ekonomija moze pokrit, predratne generacije penzija, dosle su generacije koje su se odgojile u ovom lopovskom sistemu pa plivaju - drugacije ne znaju.
Ali i dalje buducnosti nema.
Teška industrija ne postoji , dakle industrijski radnici više ne postoje , nema viška vrijednosti iz te oblasti ostatak društvene proizvodnje je uz rijetke izuzetke uglavnom sjeban.
Poljoprivreda ne postoji , sve se uvozi iz Južne Amerike , Turske , Egipta i Srbije dakle nema više rada na selu bilo u ozbiljnim količinama bilo čak i individualno da bi ljudi stvarali hranu.
Ovo ne znači da su radnici iz ovih oblasti dobili bolje ili sofisticiranije poslove , u kojima rade manje a stvaraju više - ne , uglavnom je to preusmjereno na uslugu različitog tipa , ti poslovi jesu čišći , s bržim obrtom novca i fokusirani su uglavnom na gradove , ali koliko je ta ekonomija "snažna" jasno se vidjelo već u aprilu 2020 kada je sve ponovo otvoreno iako smo u martu bili zatvoreni zbog svjetske pandemije.
Naša bajna ekonomija se svela doslovno na nekoliko dana životarenja.
To što poslovi jesu čišći , to što se ne ustaje u zoru nego se otvara nargilhana u 09:00 , ne znači da se živi bolje , ne može se živjeti bolje s manjom produktivnošću i s manjim viškom vrijednosti.
Malo karikiram ali jasno ti je a sve što viđamo po Sarajevu nije reprezent , postoji jako puno nevraćenih para koje su u opticaju (krediti) i postoji jako puno prljavih para koje se legalnim putevima uvode u sistem jer država ni u šali nije rigorozna da traži porijeklo novca.
Živi se nešto udobnije , konzumerizam cvijeta , to nije odlika dobrog života.
Sve ono ŠTO NEMAMO a što je negativno sa zapada je posljedica - komunizma , našeg obrazovanja i silnog društvenog novca koji je izgradio javnu infrastrukturu kojom se još služimo odnosno veliki broj individualnih objekata stanovanja.
Vrijeme će biti lošije , ne vidim da su ljudi spremni na promjene niti da imaju svijest šta znači dobro živjeti.
-
zippoo87
#3582 Re: Naša stranka
Pa vec je pojela. Nasa drzava nema nikakve elemente u rukama da suzbija inflaciju...mi ne mozemo kao druge srzave da se igramo sa dizanjem/spustanjem kamate.
Drugo,kod nas je inflacija vecinski uvozna a ovo sto je domace,to je pohlepa domaceg privatnika Rahmana da se ato brze obogati.
Najbolji primjer ove pohlepe su ti pekari,koji su digli cijene vecine svojih proizvoda preko 100% zadnje 3 godine.
Ulazni imputi njima nisu poskupili vise od 30% ,mislim na brasno,ulje,struju. Zadnju godinu se povecala minimalna plata ali pekare obicno imaju 3-4 zaposlena max.
Dodaj na to da vecina ne kuca racune...pa skontaj njihovu dobit zadnje 2-3 godine.
Parce pite,bez mesa,bez sira,bez krompira,sa zguzvanim jufkama,kosta 3,5-4 KM. Kifle 30-40-50 feninga,hljeb od 350 gr od 1.40 KM na vise. Buhtle i krofne nekada bile 0.5 KM,0.7 KM ,sada po 2+ KM.
Jednoatavno,drzava nema nikakve instrumente da reaguje na ove anomalije,jer smo mi u toj takozvanoj slobodnoj/liberalnoj ekonomiji a to znaci,raj za pohlepne.
Jednostavno,treba mijenjati zakone i odrediti normalne cijene za osnovne namirnice. Treba imati robne rezerve,kojima se moze uticati na ekstremne poremecaje. Treba imati svoju proizvodnju i svasta nesto.
Po ovom pitanjima,Trojka nije ni po cemu bolja od zelene bagre,jer oni se bas i ne razumiju u poljoprivredu i tako te teme.
Drugo,kod nas je inflacija vecinski uvozna a ovo sto je domace,to je pohlepa domaceg privatnika Rahmana da se ato brze obogati.
Najbolji primjer ove pohlepe su ti pekari,koji su digli cijene vecine svojih proizvoda preko 100% zadnje 3 godine.
Ulazni imputi njima nisu poskupili vise od 30% ,mislim na brasno,ulje,struju. Zadnju godinu se povecala minimalna plata ali pekare obicno imaju 3-4 zaposlena max.
Dodaj na to da vecina ne kuca racune...pa skontaj njihovu dobit zadnje 2-3 godine.
Parce pite,bez mesa,bez sira,bez krompira,sa zguzvanim jufkama,kosta 3,5-4 KM. Kifle 30-40-50 feninga,hljeb od 350 gr od 1.40 KM na vise. Buhtle i krofne nekada bile 0.5 KM,0.7 KM ,sada po 2+ KM.
Jednoatavno,drzava nema nikakve instrumente da reaguje na ove anomalije,jer smo mi u toj takozvanoj slobodnoj/liberalnoj ekonomiji a to znaci,raj za pohlepne.
Jednostavno,treba mijenjati zakone i odrediti normalne cijene za osnovne namirnice. Treba imati robne rezerve,kojima se moze uticati na ekstremne poremecaje. Treba imati svoju proizvodnju i svasta nesto.
Po ovom pitanjima,Trojka nije ni po cemu bolja od zelene bagre,jer oni se bas i ne razumiju u poljoprivredu i tako te teme.
-
svesuper25
#3583 Re: Naša stranka
tvoja trojka nam je pored svijetske inflacije ,nabila i nasu federalnu od januara 2025.od tad nam je sve zivo poskupilo.ta tvoja 1000 kojoj si se radovao,danas ti moze bit do prvih deset dana u mjesecu.Jedino ko moze prezivit ovo stanje su tvoji vlastodrsci koji su sebi povecali plate,dok penzije nisu.To su cinjenice koje ne mozes pobit.zippoo87 wrote: ↑14/10/2025 17:14 Pa vec je pojela. Nasa drzava nema nikakve elemente u rukama da suzbija inflaciju...mi ne mozemo kao druge srzave da se igramo sa dizanjem/spustanjem kamate.
A sto se tice nase stranke,ona duska bolje da je ostala profi novinar da ne da se šlihta vladajucim.Kad trojka ode u opoziciju,tad ce se i ona vratit novinarstvu pa ce pisat protiv vlasti.
Dakle danas imamo zesce licemjerstvo ljudi koji podrzavaju trojku.Kad su na vlasti onda im je sve kao ok,a debelo nije ok.Cim nisu na vlasti,odmah protesti,dubioza svira,prave se vanredne emisije,pritisak na vlast..... a sve to sto je sda radila,danas i trojka to radi.Ista su g.....
-
svesuper25
#3584 Re: Naša stranka
cuj nema istrumente drzava da reagujezippoo87 wrote: ↑14/10/2025 17:14 Pa vec je pojela. Nasa drzava nema nikakve elemente u rukama da suzbija inflaciju...mi ne mozemo kao druge srzave da se igramo sa dizanjem/spustanjem kamate.
Kao sto rekoh tvoja trojka je odmah pala na ispitu kad je prvo sebi povecala plate,nisu nista poduzeli da smanje javnu upravu.
- Haris.ba
#3585 Re: Naša stranka
Postoji zakon o kontroli cijena. Da li je u skladu ideoloski sa navodnim soclib.ideologijom ns - ne znam.
-
zippoo87
#3586 Re: Naša stranka
https://tuzlainfo.ba/index.php/bosna-i- ... vDdCnFtBKw
Evo jos jedan primjer lihvarenja i varanja kupaca.
Pelet poskupio 80% preko noci
Gladnim Rahmanima dunjaluk nije dovoljan da sebe namire.
Evo jos jedan primjer lihvarenja i varanja kupaca.
Pelet poskupio 80% preko noci
Gladnim Rahmanima dunjaluk nije dovoljan da sebe namire.
-
zippoo87
#3587 Re: Naša stranka
Pa kako se provodi taj zakon u praksi.
Evo kako da natjeraju pekare da cijene hljeba i peciva budu u skladu sa ulaznim cijenama + neka normalna marza?
Evo i sa peletom isto?
Ja sam procitao neki dan da ce Hasicevic kontrolisati cijene peleta ali kako ih natjerati da snize cijene?
Dok se ovi to sjete iskontrolisati,eto zime i narod popusio +80% vise od normalne cijene.
Do prije 20 dana tona bila 400 KM,sada 700+ KM
- Haris.ba
#3588 Re: Naša stranka
Pa ne provodi se u praksi. Jer, i dalje u vladi sjede ljudi kojima je bitniji interes trgovaca i da dolazi porez o vecih cijena.zippoo87 wrote: ↑14/10/2025 18:27Pa kako se provodi taj zakon u praksi.
Evo kako da natjeraju pekare da cijene hljeba i peciva budu u skladu sa ulaznim cijenama + neka normalna marza?
Evo i sa peletom isto?
Ja sam procitao neki dan da ce Hasicevic kontrolisati cijene peleta ali kako ih natjerati da snize cijene?
Dok se ovi to sjete iskontrolisati,eto zime i narod popusio +80% vise od normalne cijene.
Do prije 20 dana tona bila 400 KM,sada 700+ KM
Cuj kako ce ih natjerati. Zakonom.
- Ozimician
#3589 Re: Naša stranka
Kolika je cijena u onoj državnoj peletari sada? Valjda oni mogu ponuditi niže cijene i natjerati ostale da spuste?
- Prpa.ba
-
sumirprimus
#3591 Re: Naša stranka
Treba taj pelet zabranit skroz.
Jedini ispravan odgovor je. Plin. Ne izmišljat toplu vodu.
-
zippoo87
#3592 Re: Naša stranka
Otkud plin u Tuzli,Gracanici,Zivinicama,Varesu,...sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 20:42 Treba taj pelet zabranit skroz.
Istini za volju,trenutno ne postoji energent koji je dobar i isplativ. Jedino isplativo bi bilo ko ima svoju sumu,pa da sroka 20 metara drva sebi. Ali sasvim druga stvar je kako se grijati na sporet/kamin a da svi budu ugrijani,plus prljavstina,cadjenje,cijepanje,rezanje,pa krecenje svake godine.
Jednostavno,sve je otislo u K i previse novca se daje na grijanje,nebitan energent.
Kada se sjetim vremena kada se za 300 KM moglo kupiti i drva i uglja za cijelu zimu...
-
last mohicans
-
DebelinJoe
#3594 Re: Naša stranka
Imam ja pet duluma šume, ali treba to izrezati, cijepati, pa treba siću u podrum pa naložiti peć za centralno. Zato volim svoj lijepi inverter.zippoo87 wrote: ↑14/10/2025 23:30Otkud plin u Tuzli,Gracanici,Zivinicama,Varesu,...sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 20:42 Treba taj pelet zabranit skroz.
Istini za volju,trenutno ne postoji energent koji je dobar i isplativ. Jedino isplativo bi bilo ko ima svoju sumu,pa da sroka 20 metara drva sebi. Ali sasvim druga stvar je kako se grijati na sporet/kamin a da svi budu ugrijani,plus prljavstina,cadjenje,cijepanje,rezanje,pa krecenje svake godine.
Jednostavno,sve je otislo u K i previse novca se daje na grijanje,nebitan energent.
Kada se sjetim vremena kada se za 300 KM moglo kupiti i drva i uglja za cijelu zimu...
-
svesuper25
#3595 Re: Naša stranka
jel to zippoo osjetio na svojoj kozi skupocuzippoo87 wrote: ↑14/10/2025 23:30Otkud plin u Tuzli,Gracanici,Zivinicama,Varesu,...sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 20:42 Treba taj pelet zabranit skroz.
-
zippoo87
#3596 Re: Naša stranka
"Novi" clanu tj. botinjosu,mene preskoci u svom jadnom botovanjusvesuper25 wrote: ↑15/10/2025 12:40jel to zippoo osjetio na svojoj kozi skupocuzippoo87 wrote: ↑14/10/2025 23:30Otkud plin u Tuzli,Gracanici,Zivinicama,Varesu,...sumirprimus wrote: ↑14/10/2025 20:42 Treba taj pelet zabranit skroz.
Kada se sjetim vremena kada se za 300 KM moglo kupiti i drva i uglja za cijelu zimu...pa odkud to
![]()
zar sad ne zivis bolje
cemu kukanje
![]()
Mi u TK bi trebalo da nemamo inflacije,jer ovdje vlada SDA a SDA botovi pisu da su oni ekonomski magovi da je za inflaciju kriva Trojka.
Pa ako je to istina,reci mi,obzirom da SDA vlada u 6/10 kantona ili ti ga u 60% Federacije,otkud i u ovim kantonima inflacija a vlada SDA??? ,
Zasto hljeb kod nas u TK nije 0,80 KM?
Cevapi petica,grijanje u pola cijene?
Pelet ? Zasto,evo nas vodi SDA?
-
DebelinJoe
#3597 Re: Naša stranka
Ovakve aplauze primaju samo partijske glavonje u Sjevernoj Koreji.
-
Osmi Socrates
#3598 Re: Naša stranka
Ili u svakoj stranci na svijetu kad se izabere novi predsjednik.
Šta bi bilo poželjno? Da je gađaju laptopovima?
Šta bi bilo poželjno? Da je gađaju laptopovima?
-
zippoo87
#3599 Re: Naša stranka
Ti fakat trebas preci preko te svoje situacije sa NSom od prije 10+ godina i rijesiti problem sa egom.DebelinJoe wrote: ↑15/10/2025 21:38 Ovakve aplauze primaju samo partijske glavonje u Sjevernoj Koreji.
Toliko je ocito da nisi prezalio to izbacivanje iz stranke,da ovo sto sada pises je ocito da se na neki nacin pokusas osvetiti.
Mislim,meni je to ok i ne smeta mi,ali tebe to stalno podsjeca na tu proslost i izjeda te iznutra.
Predji preko toga i nastavi zivjeti...jedna se vrata zatvore,druga otvore i tako cijeli zivot.
Zbog sebe...jebo i NS i politiku.
-
Hakiz
#3600 Re: Naša stranka
https://www.klix.ba/vijesti/bih/beslija ... /251016066"Isti po neodgovornosti, isti po licemjerju, isti po političkom očaju. Građani Kantona Sarajevo danas vide razliku: između mrtvog betona koji ste vi ostavili i života koji se sada vraća u svaki kvart, školu, ulicu i park", zaključila je.
Suza mi je krenula.