Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kabal1337

#151 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by kabal1337 »

Thorgerson wrote: 09/10/2025 09:14
kabal1337 wrote: 08/10/2025 21:02
Thorgerson wrote: 08/10/2025 10:17 Mi nismo ni svjesni koliko je ovo velika stvar.

Prije par godina ovo je bilo nezamislivo da se uradi.

Memic je na trasi sadio vocke. To je bila ta sda vizija razvoja.

Steta na trasi danas sadi prugu.
Hrasnica vodozastitna zona, grad 0 sanse za ekspanziju. Ekonomska opravdanost projekta 0 bodova
Javni saobracaj nema ekonomsku opravdanost svakako.

Nigdje u svijetu.

Zato se i zove javni soabracaj.

Gledam sinoc emisiju, u africi negdje, biznis sa taksijima vrijedi i donosi 4.7 milijardi dolara godisnje. Direktor neke taksi sluzbe hoda okolo sa naoruzanom strazom. Kao karteli drze. Nemaju naravno javni saobracaj i sve ti taksiji voze. Biznis vrijedniji od bilo kakve droge. A legalan. Imaju taksi sluzbe i udri. Drzava nema upliva u to.

To je nama sda bagra htjela uvesti. Srozali nas bili na ishrndanu prugu, ultra polovne i raspadnute tramvaje i autobuse... ogadili javni saobracaj narodu, sistematski kako bi ga ugasili.

Tu je bilo ekonomske opravdanosti, naravno. Srozaj javni saobracaj, da privatnici preuzmu kolac. :thumbup:

Al sto kaze onaj, kurcina. :wink:

Svaka izgradnja necega, mora da sadrzi studij ekonomske opravdanosti.
Trebas javni wc, mora izrada tehnicke dokumentacije u koju spada studij ekonomske opravdanosti.
ReymondReddington

#152 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by ReymondReddington »

kabal1337 wrote: 08/10/2025 21:05
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 08/10/2025 21:03 Prilicno sam siguran da ce se tamo graditi.

Ne bi se pruga pravila da nije neko skontao to unaprijed.
u vodozastitnoj zoni? Hoce ako ovi sa Banjaluckih, Brckih fakulteta promjene
Vec imas kako nova vodozastitna zona izgleda. To je sad formalnost da se usvoji.
HelaS

#153 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 08/10/2025 10:17 ....Memic je na trasi sadio vocke. To je bila ta sda vizija razvoja.

Steta na trasi danas sadi prugu.
Šteta pravi štetu sječom Memićevih voćki :D
made_in_sarajevo

#154 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by made_in_sarajevo »

Mene zanima jel stigla pruga ikako, vracaju ovu staru koju su skinuli, ukro steta pare na nabavci zajedno sa ebrd, ja sam cuo da sljunak kradu iz zeljeznice, sta kazu sve je laz?

Jebiga morao sam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#155 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

ja sam se jedno vrijeme 2012. vracao famoskim kuci
dakle tramvaj do ilidze pa famoski pa pjege do vikendice
2 sata i vise
ko misli da je bus rjesenje nije nikad presjedao

prije ljudi du mostara dodju nego ja do istočne ilidže
Thorgerson

#156 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Thorgerson »

Nas narod je fkt zasluzio sda i bagru. Citam vijest o zaduzenju 10 mil za ovu prugu, to pljuste komentari krezube bagre.

Ne znam postoji li ijedan grad na svijetu koji infrastrukturu radi iz svog dzepa.

Zasto bi? Zasto bi davao svoj novac kada mozes tudji, jos ako imas dobru kamatu.

Ovaj narod je fkt za izucavanja. Boje se kredita ko kakve azdahe. Nije isto dici kredit jbt da kupis sebi stan na 30 godina sa kamatom 3 ili ranije sto je bilo 6-7 ili polovnog audija i dobiti kredit sa nekakvim grejs periodima, cudima sa smijesnim kamatama za jedan projekat kakva je pruga. Koja ce tu biti 100.godina za jos 5 generacija.

Al jok. Sdo nije nikad dizala kredite. Jok ba. Oni sve iz svog dzepa. Zato jbt nakon 30 godina nemamo nista. I treba da se vrate. Nek prodaju tramvaje. Zabetoniraju pruge i posade nam vocke.
Haris.ba

#157 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 16/10/2025 08:48 Nas narod je fkt zasluzio sda i bagru. Citam vijest o zaduzenju 10 mil za ovu prugu, to pljuste komentari krezube bagre.

A, sto dizu dodatnih 10 miliona? Sto nije zavrseno od vec uzetog kredita?
laik1981

#158 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by laik1981 »

Ma 10 mil za kanton je kao da se prosjecan covjek zaduzi 50 maraka.
Thorgerson

#159 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 16/10/2025 08:51
Thorgerson wrote: 16/10/2025 08:48 Nas narod je fkt zasluzio sda i bagru. Citam vijest o zaduzenju 10 mil za ovu prugu, to pljuste komentari krezube bagre.

Ne znam, nisam detaljno istrazio, ali sigurno postoji opravdan razlog. Pogledati malo koliki je ono projekat. Sumnjam da su eto tek tako rekli eh hajmo uzeti 10mil i da se rastalimo. :-)

I neka se zaduzuju. Svi se zaduzuju.

Ako budemo cekali da mi od svoje zarade nesto uradimo, evo vidimo gdje cemo doci.

Sutra bih potpisao zaduzenje odmah i za izgradnju spalionice. Pare svakako odose na ovaj ili onaj nacin. Pa bolje nek idu u nesto korisno.
Logovan

#160 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Logovan »

Ne znam postoji li ijedan grad na svijetu koji infrastrukturu radi iz svog dzepa.

Zasto bi? Zasto bi davao svoj novac kada mozes tudji, jos ako imas dobru kamatu.

Ovaj narod je fkt za izucavanja. Boje se kredita ko kakve azdahe. Nije isto dici kredit jbt da kupis sebi stan na 30 godina sa kamatom 3 ili ranije sto je bilo 6-7 ili polovnog audija i dobiti kredit sa nekakvim grejs periodima, cudima sa smijesnim kamatama za jedan projekat kakva je pruga. Koja ce tu biti 100.godina za jos 5 generacija.

Al jok. Sdo nije nikad dizala kredite. Jok ba. Oni sve iz svog dzepa. Zato jbt nakon 30 godina nemamo nista. I treba da se vrate. Nek prodaju tramvaje. Zabetoniraju pruge i posade nam vocke.
Takvi seru i za prugu Baščaršija - Ilidža. Takvi seru za sva zaduživanja za šta god ona bila i koliko god ona bila korisna. Eto sami ćemo sve, ne trebaju nam krediti, možemo mi to. :mrgreen:
moimoi

#161 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/10/2025 08:51

Vjerovatno iz istog razloga sto bi i ti danas morao podici jos jedan kredit ukoliko nisi uspio zavrsiti radove prije 5 god na svojoj kuci.
Inflejsn.
Haris.ba

#162 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 16/10/2025 09:00
Ne znam, nisam detaljno istrazio, ali sigurno postoji opravdan razlog. Pogledati malo koliki je ono projekat. Sumnjam da su eto tek tako rekli eh hajmo uzeti 10mil i da se rastalimo. :-)

Evo nasao sam.
Kako je obrazloženo, za realizaciju ovog projekta već je osigurano 25 milijuna eura, ali je usljed izmijenjenih cijena građevinskih materijala i radova na tržištu, te utvrđenih dodatnih radova koji su potrebni za realizaciju ovog projekta, potrebno osigurati dodatnih pet milijuna eura iz kreditnog zaduženja.
Eh sad. Koliko je od ovoga inflacija, a koliko dodatni radovi?

Je li problem napisati?
trambusek88

#163 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by trambusek88 »

Sad samo viču kako će kredit vraćati naši unuci.

Pruga Marijin Dvor-Ilidža je prije 20 godina bila zrela za remonta. To je nešto što je moralo doći na red, samo da se odlagalo skuplje bi koštalo zbog inflacije. Alternativa bi bila da polako ostanemo bez tramvajskog saobraćaja i da se glavna saobraćajnica zaguši autobusima, a još više ljudi bi se motorizovalo privatnim automobilima

Tramvaji i trolejbusi... Ne znam... Valjda je SDA planirala da možemo još 50 godina računati na sadaku iz Turske. Tramvaj ima vijek 40-45 godina pa će se vjerovatno mnogi unuci sadašnje djece u njima provozati, kao što se mi još uvijek vozimo u tramvajima koji su došli dok su Tito i Džemal bili živi.

Trolejbus za Vogošću, i to su obećavali jedno 25 godina pred svake lokalne izbore, sad kad je krenuo povratak trole počele su priče kako je trolejbus zastario bla bla... A onda je čitava jedna smjena sabotirala liniju vozeći 30km/h dok im nije odbijeno 20 pa 30% od plate jer su to namjerno radili.
BKM sasvim normalno uz kobilju glavu može 45-50 potegnuti. Ne bi me iznenadilo da kolovođe te sabotaže "stranka prati".

Tramvaj za Hrasnicu. Možda to i nije bilo neophodno u ovom trenutku, ali opet je krenula realizacija nečega što su svi obećavali u predizbornim godinama a sad odjednom kao preskup i nepotreban projekat. Naravno koristi od tramvaja će se osjećati još decenijama sve dok svako ne bude imao personalnu leteću kapsulu.
izbjeglica_iz_besmisla

#164 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

SDA se samo prilagodjavala svom prosjecnom glasacu.

Njihov zajednicki stav je da samo danas postoji. Bolje vrabac u ruci danas nego golub na grani sutra.

Politicarima nije bitno sta ce biti sutra, jer oni mozda nece biti na poziciji gdje se uzimaju pare, zato je bolje danas zagrabiti apsolutni maksimum. A glasacima je trenutna komocija najvaznije, ne mogu istrpiti malo muke da bi im bilo bolje kasnije.

Ovo je sad sto imamo i sto se pravi je drugi nivo fakat. Barem neko razumije sta je infrastrukture i kako se ona gradi. I meni je OK da se od mojih para otplacuju krediti za ovo. Radije to nego da asfaltira nekom guzonji put do vikendice.

Da se razumijemo, i ova vlast je vecinom sastavljena od miseva i oportunista, ali barem par ljudi tu ima neku viziju za ovaj grad. Rezultate vidimo.

PS znaju to i zeleni u KS, pa su svom gradu uskratili ponder i svojoj djeci umanjili budzet. Sve da zaustave trojku da odigra ovu infrastrukturnu (i socijalnu) karti kako su naumili. To SDA nit je htjela nit je znala.
Haris.ba

#165 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 18/10/2025 15:17 PS znaju to i zeleni u KS, pa su svom gradu uskratili ponder i svojoj djeci umanjili budzet. Sve da zaustave trojku da odigra ovu infrastrukturnu (i socijalnu) karti kako su naumili. To SDA nit je htjela nit je znala.
To jesu uradili oko pondera.

Ali, konkretno je sda na Ilidzi gurala tramvaj prema Hrasnici. To je bio lokalpatriotizam.
Pa reci da svi u sda nisu htjeli taj projekat ne odgovara istini.
Nekih 15 godina je trajao otkup parcela i izgradnja ceste kojom je pripremljena trasa za tramvaj.

Steta sto i druge lokalne zajednice nisu imale ovakvu viziju.
Da je recimo Efendic isto radio za trasu na Dobrinji, vjerovatno bi se u isto vrijeme zavrsavao tramvaj i prema Dobrinji ko i ovaj prema Ilidzi.
tramvajtrojka

#166 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 18/10/2025 15:21
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 18/10/2025 15:17 PS znaju to i zeleni u KS, pa su svom gradu uskratili ponder i svojoj djeci umanjili budzet. Sve da zaustave trojku da odigra ovu infrastrukturnu (i socijalnu) karti kako su naumili. To SDA nit je htjela nit je znala.
To jesu uradili oko pondera.

Ali, konkretno je sda na Ilidzi gurala tramvaj prema Hrasnici. To je bio lokalpatriotizam.
Nekih 15 godina je trajao otkup parcela i izgradnja ceste kojom je pripremljena trasa za tramvaj.

Steta sto i druge lokalne zajednice nisu imale ovakvu viziju.
Da je recimo Efendic isto radio za trasu na Dobrinji, vjerovatno bi se u isto vrijeme zavrsavao tramvaj i prema Dobrinji ko i ovaj prema Ilidzi.
Pa efendic je namjerno unistio tramvajski pojas na dobrinjskom bulevaru, i to mu je bio najveći izgovor kad je hladno vladi rekao ja sredio bulevar tramvaj za njegovog zivota nece tu proc :mrgreen:

I takav lik bi da vodi čitav kanton :-) koji je htio pocupati sve šine u gradu
Haris.ba

#167 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 18/10/2025 15:24 Pa efendic je namjerno unistio tramvajski pojas na dobrinjskom bulevaru, i to mu je bio najveći izgovor kad je hladno vladi rekao ja sredio bulevar tramvaj za njegovog zivota nece tu proc

I takav lik bi da vodi čitav kanton koji je htio pocupati sve šine u gradu
Ma to je meni bilo uvijek fascinantno.

Ja to ne mogu nikako drugacije objasniti nego da su likovi na Ilidzi starosjedioci. Ono, nekoliko generacija su tu porodice, imalo se vremena da se napravi lokalni identitet i dodje onda samo od sebe da gledas da uradis nesto za svoje naselje.
Ono, ne treba ti objasnjavati kada dodjes sa idejom hajmo tramvaj da pravimo.

A, ne znam to za sine u gradu. Mislis na zeljeznicku prugu? Nije ti on odustao od toga.
izbjeglica_iz_besmisla

#168 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Haris.ba wrote: 18/10/2025 15:21 Ali, konkretno je sda na Ilidzi gurala tramvaj prema Hrasnici. To je bio lokalpatriotizam.
Ne kazem da nisi upravu, ima u SDA i pametnih i sposobnih i dobrih ljudi. I cinjenica je da trasa jeste bila spremna na papiru i na terenu. Eto samo to pokazuje vrijednost pravovremenog razmisljanja i planiranja.

Ali s vrha se to nije ispratilo, niti regulisalo kroz projekte i kroz finansiranje. Pa je tako efektivno vrh SDA odredjivao sta ce se stvarno i zavrsiti, i tu se vidjelo koliko je poguban ovaj njihov pristup i sto imaju viziju koliko i njihov prosjecni glasac (samo iz drugih razloga).

Mislim da ce sad vidjeti kako se i sa teskim zahvatima moze ipak osvojiti, a i zadrzati vlast. Pa ako kad zasjednu opet, valjda ce biti pametniji jer su svi vidjeli sta se moze napraviti.
trambusek88

#169 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by trambusek88 »

Pa dobro. Htio je Senaid tramvaj, ali da ne ide zelenimm pojasom gdje su mu bile voćke, nego pored ceste i preko njegove zemlje.

Što se tiče Efendića. Upropastio je nešto što je bilo planirano i ostavljeno dok on nije bio u ćaćinim mudima.
Hajde to, nego je još zatvorio Bulevar Branilaca Dobrinje za saobraćaj od 17-06 i vikendom a na bulevaru 200 parking mjesta.
Ne znam zašto to nije uradio dok su parkinzi na Dobrinji bili poluprazni nego sad kad u prosjeku svaki stan ima auto. Naveče ne možeš naći mjesta na parkingu kod Merkatora i preko puta gimnazije. Od parkinga uz Bulevar Mimar Sinana nekad se samo na onom iza Škole Skender Kulenović može naći mjesto.
Haris.ba

#170 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

trambusek88 wrote: 18/10/2025 16:07 Pa dobro. Htio je Senaid tramvaj, ali da ne ide zelenimm pojasom gdje su mu bile voćke, nego pored ceste i preko njegove zemlje.
Odakle ti ta prica? Ne odgovara realnosti. Salis se?

Jer, sitno je to sto ce pruga preci preko tvoje parcele. Pare su u tome da se okolno zemljiste pretvori u gradjevinsko.
Gledaj cija je okolna zemlja. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#171 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by _BataZiv_0809 »

Dok istovremeno i gace kupuju na odgodjeno placanje.
trambusek88

#172 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by trambusek88 »

Haris.ba wrote: 18/10/2025 16:15
trambusek88 wrote: 18/10/2025 16:07 Pa dobro. Htio je Senaid tramvaj, ali da ne ide zelenimm pojasom gdje su mu bile voćke, nego pored ceste i preko njegove zemlje.
Odakle ti ta prica? Ne odgovara realnosti. Salis se?

Jer, sitno je to sto ce pruga preci preko tvoje parcele. Pare su u tome da se okolno zemljiste pretvori u gradjevinsko.
Gledaj cija je okolna zemlja. :mrgreen:
Radovi su započeli kada smo počeli širenje ceste i ostavili smo jedan zeleni pojas na kojem bi mogle biti šine, ali razmišljamo da ih ipak napravimo na krajevima ceste. Radove će finansirati Općina, a imamo obećanje od Kantona Sarajevo.
https://istinomjer.ba/tramvajem-do-hras ... 18-godine/
Zemljište smo otkupili, još samo da odlučimo koja nam je trasa bolja, da li zeleni pojas ili dio ceste”, izjavio je on za Novi.ba.
Prvobitno je planirano da tramvajska pruga ide na dijelu ceste koja je pretvorena u zeleni pojas, što bi značilo da se posađeno drveće treba presaditi na drugu lokaciju, ali Memić je rekao da postoji i opcija da se šine grade na krajevima nove ceste.
http://klix.ba/vijesti/bih/senaid-memic ... /180125047

Zeleni pojas namjenski projektovan za tramvaj, a on se razmišljao da izmjesti prugu na krajeve.
Ovo za zemlju se šuškalo po komentarima u to vrijeme.
Haris.ba

#173 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

trambusek88 wrote: 18/10/2025 20:10 Zeleni pojas namjenski projektovan za tramvaj, a on se razmišljao da izmjesti prugu na krajeve.
Ovo za zemlju se šuškalo po komentarima u to vrijeme.
E, ovo sam zaboravio. Sad sam se sjetio. To je samo u njegovoj glavi bilo. Znao je on sta pricaju o vocnjaku. Koliko ga znam - ovo je da zakajla kriticarima vocnjaka da ce vocnjak ostati.

A, kazem ti. Bitno je samo cija je zemlja uz prugu.
izbjeglica_iz_besmisla

#174 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Pa cija je?
Thorgerson

#175 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Thorgerson »

Sda na ilidzi imala viziju :-) kakva je bila vizija?

Kafana nad kafanom. Pustanje bilo kome da gradi bilo sta. Pa tako usred autobuske stanice, mjesto da se siri, oni dopustili izgradnju sara centra, ono pored bosna garqza hotel restoran koji je vec qrac, preko puta onu grdosiju od garaze gdje pijaca, ne znam sta je sad ondje
...ali eto velikodusno su ostavili citave, heeej citave dvije trake da 30m busevi svako 5-10 minuta, mogu ulaziti i izlaziti sa stanice. Kruzni i onaj krkanluk da ne govorim. Jednostavno, onaj dio bi sevap bio sravniti sa zemljom i ponovo sve izgraditi... uzas na sta lici.
Post Reply