zbog kojeg krivicnog djela da ide u zatvor ili da ima nanogicu, o čemu pišeš???Ozimician wrote: ↑14/10/2025 22:37Zatvore ga recimo u zatvor? Kućni pritvor -Nanogica? Ima opcija koliko želiš...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:36pa kako mu ograniciti kretanje?? ne smije ići iz općine u općinu, iz ovog u onaj dio grada,iz sela u selo??
Privremeno oduzimanje vozila
Moderator: _BataZiv_0809
-
kakavdanakneiskustvu
#26 Re: Privremeno oduzimanje vozila
-
DonieBrasco
- Ozimician
#28 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:38ne govorim o onima koji rade, nego o onima koji skupljaju kazne a ne plaćaju ih nikako, i onda je problem što se takvima, sa 20000-30000 maraka neplaćenih kazni oduzme vozilo, nebitno čije je je vozilo, od prijatelja mu vozilo?Ozimician wrote: ↑14/10/2025 22:36Pa jel ima platu? Firma dobije nalog za obustavu, čovječe, pa firme to dobijaju kad radnik ne plati ratu kredita....kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:35 i to uopšte ne piše koliko znam ni u jednom zakonu nego to policija radi po nalogu sudova
kako naplatiti 20000 maraka neplaćenih kazni, kad neko to godinama ne plaća, ne produzava vozacku dozvolu, nema vozilo na svom imenu?
Ovo nije dobro nikako.
Eto zamisli da posudiš auto rođaku, kaže ti treba odvesti ženu doktoru, ti dobra duša uradiš tako - policija ga zaustavi, rođak ima kazni neplaćenih koliko hoćeš, oduzmu tvoje vozilo i unište ga, ti onda "ganjaj rođaka"...
-
kakavdanakneiskustvu
#29 Re: Privremeno oduzimanje vozila
u zatvor se ide zbog počinjeog k. djela,kontaš??? koje k. djelo je počinio neko ko čini prekršaje u saobraćaju???Ozimician wrote: ↑14/10/2025 22:41Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:38ne govorim o onima koji rade, nego o onima koji skupljaju kazne a ne plaćaju ih nikako, i onda je problem što se takvima, sa 20000-30000 maraka neplaćenih kazni oduzme vozilo, nebitno čije je je vozilo, od prijatelja mu vozilo?
Ovo nije dobro nikako.
Eto zamisli da posudiš auto rođaku, kaže ti treba odvesti ženu doktoru, ti dobra duša uradiš tako - policija ga zaustavi, rođak ima kazni neplaćenih koliko hoćeš, oduzmu tvoje vozilo i unište ga, ti onda "ganjaj rođaka"...![]()
ima desetine osoba koje ne plaćaju nikada kazne a nigdje ne rade, i ne plaćaju kazne, čekaju da im kazne zastare, jer zastarijevaju 5 godiona od pravosnažnosti
da, ganjaj ga, je li problem policije to što rođak neće da plaća kazne??
-
tokio25
#30 Re: Privremeno oduzimanje vozila
pa kreten si jer si dobra dusaOzimician wrote: ↑14/10/2025 22:41Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:38ne govorim o onima koji rade, nego o onima koji skupljaju kazne a ne plaćaju ih nikako, i onda je problem što se takvima, sa 20000-30000 maraka neplaćenih kazni oduzme vozilo, nebitno čije je je vozilo, od prijatelja mu vozilo?
Ovo nije dobro nikako.
Eto zamisli da posudiš auto rođaku, kaže ti treba odvesti ženu doktoru, ti dobra duša uradiš tako - policija ga zaustavi, rođak ima kazni neplaćenih koliko hoćeš, oduzmu tvoje vozilo i unište ga, ti onda "ganjaj rođaka"...![]()
uvijek sam najebo kad sam bio dobra dusa i nesto htio pomoci nekome
ima taxi neka zove i dovidjenja
ps. da se odmah razumijemo
slazem se da nije dobro rijeseno oko neplacanja al ovo neka bude jedan od rjesenja a naplatu neka skontaju
Last edited by tokio25 on 14/10/2025 22:46, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#31 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Kako se ovakve situacije rješavaju u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj?
-
kakavdanakneiskustvu
#32 Re: Privremeno oduzimanje vozila
tokio25 wrote: ↑14/10/2025 22:44pa kreten si jer si dobra dusaOzimician wrote: ↑14/10/2025 22:41Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:38
ne govorim o onima koji rade, nego o onima koji skupljaju kazne a ne plaćaju ih nikako, i onda je problem što se takvima, sa 20000-30000 maraka neplaćenih kazni oduzme vozilo, nebitno čije je je vozilo, od prijatelja mu vozilo?
Ovo nije dobro nikako.
uvijek sam najebo kad sam bio dobra dusa i nesto htio pomoci nekome
ima taxi neka zove i dovidjenja
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#33 Re: Privremeno oduzimanje vozila
A i policija i sudije i oni se mogu tužakat.
Pa onda na osnovu toga tražiti azil negdje u EU
Pa onda na osnovu toga tražiti azil negdje u EU
- Ozimician
#34 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Nabrzinu uz pomoć AI:Naslovnica wrote: ↑14/10/2025 22:45 Kako se ovakve situacije rješavaju u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj?
Bukvalno je protivustavno ovo uraditi dakle; jer se krši pravo na vlasništvo.Specifično za vozila firme:
Fahrerhaftung (odgovornost vozača): Kazna ide vozaču, ne firmi (Halter – vlasnik). Firma prima Zeugenfragebogen (upitnik za svjedoka) da identificira vozača (u roku od 3 mjeseca, inače verjährung – zastara). Ako firma ne surađuje, može dobiti Fahrtenbuchpflicht (obvezu vožbenog dnevnika) za flotu, ali bez oduzimanja vozila.
Zaštita firme: Sudovi (npr. Verwaltungsgericht Köln) štite proporcionalnost – oduzimanje firmskog vozila zbog radnikovog duga bi bilo nezakonito, jer krši Eigentumsrecht (Grundgesetz, čl. 14). Firma može žaliti i dobiti vozilo nazad brzo, ako dokaže poslovnu štetu.
U ovom slučaju bi ta firma od njemačke države naplatila masno ovakvo nešto, čak bi uračunala u kalkulaciju i "izgubljenu zaradu" i kamate.
Za naplatu dugovanja:
U nekim slučajevima može se pokrenuti i krivični postupak.Za neplaćene kazne: Država naplaćuje preko standardnih civilnih procedura, bez dodirivanja vozila. Ako je dug >60€, slijedi mahning (podsjetnik) s dodatnim troškovima, zatim vollstreckung (izvršenje) preko Gerichtsvollzieher (sudski izvršitelj). On može oduzeti imovinu dužnika (npr. novac sa računa, platu, lično imanje), ali ne vozilo automatski, pogotovo ne firmsko. Ako je kazna dio bußgeldbescheid (bußgeldkatalog), može doći do erzwingungshaft (zatvor do 6 tjedana) za neplaćanje, ali to je lična sankcija vozača, ne oduzimanje imovine.
Last edited by Ozimician on 14/10/2025 22:54, edited 2 times in total.
-
Drugclanbiblioteke
#35 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Eto novi trend. Prilikom zaposljavanja da prilozis da nema neplacenih kazni 
-
kakavdanakneiskustvu
#36 Re: Privremeno oduzimanje vozila
mozda je najbolje da misljenje o ovome da neko ko je pravnik,sudija, advokat, ima i takvih na forumubosanka hercegovic wrote: ↑14/10/2025 21:47 Radnik vozio vozilo firme. Prilikom kontrole saobracajne policije ustanovljeno da radnik ima neplacenih kazni cca 2000KM i policija je vozilo privremeno oduzela. Firma je trazila povrat vozila, dobila odgovor da stvar ide na sud, i da sud moze trajno oduzeti vozilo i unistiti ga. Sta mislite o ovome?
- canvra888
#37 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Ne konta on izgleda razliku između krivičnog i prekršajnog djela.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:44u zatvor se ide zbog počinjeog k. djela,kontaš??? koje k. djelo je počinio neko ko čini prekršaje u saobraćaju???Ozimician wrote: ↑14/10/2025 22:41Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:38
ne govorim o onima koji rade, nego o onima koji skupljaju kazne a ne plaćaju ih nikako, i onda je problem što se takvima, sa 20000-30000 maraka neplaćenih kazni oduzme vozilo, nebitno čije je je vozilo, od prijatelja mu vozilo?
Ovo nije dobro nikako.
ima desetine osoba koje ne plaćaju nikada kazne a nigdje ne rade, i ne plaćaju kazne, čekaju da im kazne zastare, jer zastarijevaju 5 godiona od pravosnažnosti
-
kakavdanakneiskustvu
#38 Re: Privremeno oduzimanje vozila
dacanvra888 wrote: ↑14/10/2025 22:54Ne konta on izgleda razliku između krivičnog i prekršajnog djela.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/10/2025 22:44u zatvor se ide zbog počinjeog k. djela,kontaš??? koje k. djelo je počinio neko ko čini prekršaje u saobraćaju???Ozimician wrote: ↑14/10/2025 22:41
Zašto je takav lik uopšte na slobodi, zašto je država dozvolila da nakupi toliko kazni, ima račun u banci na koji mu liježe plata, uredno se uplaćuje staž, zdravstveno je osiguran?
Ovo nije dobro nikako.
- Janjicar
#39 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Oduzimaj ja sta nek
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#40 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Ko naredi i potpiše da se uništi. Fino ga tužiti, i naći mu imovinu u ZK/preko osiguranja i fino tražiti naplatu štete. I onaj ko sudi i dosuđuje ima i on/ona imovine i pokretne i nepokretne. Pa nek brine svako šta radi i kako radi.bosanka hercegovic wrote: ↑14/10/2025 21:47 Radnik vozio vozilo firme. Prilikom kontrole saobracajne policije ustanovljeno da radnik ima neplacenih kazni cca 2000KM i policija je vozilo privremeno oduzela. Firma je trazila povrat vozila, dobila odgovor da stvar ide na sud, i da sud moze trajno oduzeti vozilo i unistiti ga. Sta mislite o ovome?
Seljačka država...Ono znaš bolan ko sam ja? Hoš da prođem krozate
-
milojicabrzi
#41 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Svaki poslodavac može u IDDEA registru provjeriti ima li mu potencijalni vozač kazni u sistemu...Mora se paziti kome se daje auto.
Ovaj instrument i jeste pokrenut, jer višestruki kažnjenici vozaju tuđa auta, pa misle da im niko ništa ne može.
Svemu se stane u kraj, samo kad država hoće.

Ovaj instrument i jeste pokrenut, jer višestruki kažnjenici vozaju tuđa auta, pa misle da im niko ništa ne može.
Svemu se stane u kraj, samo kad država hoće.
- Ateista
#42 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Moze li stvarno bilo ko otici u IDDEA-u i provjeriti kazne za nekog drugog?
I da moze, ko se moze time baviti i provjeravati svakog zaposlenika, nema smisla i nelogicno je, i za firme i za pojedince, nema niko vremena time da se bavi i provjerava.
Jasno je da treba nekako stati u kraj tom problemu, ali ovo nije rjesenje.
Jedino sto bi mozda moglo biti OK je da kada ovakvi budu uhvaceni sa tudjim autom, da ono bude privremeno zaplijenjeno i vraceno uz napomenu da ako isti vozac ponovo bude uhvacen sa nekim vozilom istog vlasnika, da ce onda biti trajno zaplijenjeno i prodato na aukciji da se pokrije dug za kazne. Na taj nacin bi poslodavci i generalno vlasnici koji posude nekom vozilo, imali priliku da budu upoznati sa tim kome daju auto, da ne moraju svakog prije toga provjeravati i da imaju priliku da jednom pogrijese ako daju tako nekom, ako mu daju i drugi put nakon sto znaju za tu mogucnost, onda neka ga stvarno zaplijene, a vjerovatno niko ne bi bio lud da opet da auto takvoj osobi.
Na taj nacin takvi ne bi imali vise od koga posudjivati, odnosno na koga prebacivati vlasnistvo svojih vozila.
I da moze, ko se moze time baviti i provjeravati svakog zaposlenika, nema smisla i nelogicno je, i za firme i za pojedince, nema niko vremena time da se bavi i provjerava.
Jedino sto bi mozda moglo biti OK je da kada ovakvi budu uhvaceni sa tudjim autom, da ono bude privremeno zaplijenjeno i vraceno uz napomenu da ako isti vozac ponovo bude uhvacen sa nekim vozilom istog vlasnika, da ce onda biti trajno zaplijenjeno i prodato na aukciji da se pokrije dug za kazne. Na taj nacin bi poslodavci i generalno vlasnici koji posude nekom vozilo, imali priliku da budu upoznati sa tim kome daju auto, da ne moraju svakog prije toga provjeravati i da imaju priliku da jednom pogrijese ako daju tako nekom, ako mu daju i drugi put nakon sto znaju za tu mogucnost, onda neka ga stvarno zaplijene, a vjerovatno niko ne bi bio lud da opet da auto takvoj osobi.
Na taj nacin takvi ne bi imali vise od koga posudjivati, odnosno na koga prebacivati vlasnistvo svojih vozila.
-
milojicabrzi
#43 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Stara je izreka da se auto i žena ne daju nikome, tako da su rijetke te situacije da se auto nešto posuđuje...
Jedino je specifična situacija sa firmama i službenim vozilima.
U svakom slučaju 2000 KM kazni se ne mogu nabešati za mjesec-dva, treba tu "rada i truda", a poslodavac može od budućeg zaposlenog tražiti da donese potvrdu da nema neplaćenih kazni u sistemu.
Samo neka se oduzima i staje u kraj ovim višestrukim prekršiocima i skupljačima kazni.
Imam vozačku skoro 30 godina i kad sve saberem, ne znam jesam li platio ukupno 5-6 kazni (sigurno nisam preko 10), za cijelu vozačku karijeru, od toga je pola eventualno parkiranje ili neko sitno prekoračenje brzine...nikad nisam imao kaznenog boda otkada je CIPS sistem već 21 godinu.
U svakom slučaju 2000 KM kazni se ne mogu nabešati za mjesec-dva, treba tu "rada i truda", a poslodavac može od budućeg zaposlenog tražiti da donese potvrdu da nema neplaćenih kazni u sistemu.
Samo neka se oduzima i staje u kraj ovim višestrukim prekršiocima i skupljačima kazni.
Imam vozačku skoro 30 godina i kad sve saberem, ne znam jesam li platio ukupno 5-6 kazni (sigurno nisam preko 10), za cijelu vozačku karijeru, od toga je pola eventualno parkiranje ili neko sitno prekoračenje brzine...nikad nisam imao kaznenog boda otkada je CIPS sistem već 21 godinu.
- Ateista
#44 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Auto, zena i gitara se ne posudjuju, to je tacno.milojicabrzi wrote: ↑15/10/2025 14:14 Stara je izreka da se auto i žena ne daju nikome, tako da su rijetke te situacije da se auto nešto posuđuje...
Opet, postoje odredjene situacije gdje je to prihvatljivo i mora se, za sve troje, ne samo za auto.
Jednostavno je prekomplikovano da firma ili pojedinac moraju voditi racuna o tome ko ima kakve kazne, to je po meni prebacivanje odgovornosti sa policije i institucija na nas gradjane, da mi glumimo policiju jer oni ne rade kako treba svoj posao, i sa tim se nikako ne mogu sloziti.
Prihvatljivo mi je da ako neko bude uhvacen u prekrsaju sa mojim autom, a pri tome ima neplacenih kazni, da o tome budem obavjesten kako vise ne bih davao auto toj osobi i da iduci put mogu i ja imati problema, ali da ja moram glumiti policiju prije nego sto mu dam ne dolazi u obzir, bez obzira na to sto i ja licno izbjegavam da posudjujem tri nabrojane "stvari".
-
kakavdanakneiskustvu
#45 Re: Privremeno oduzimanje vozila
milojicabrzi wrote: ↑15/10/2025 11:29 Svaki poslodavac može u IDDEA registru provjeriti ima li mu potencijalni vozač kazni u sistemu...Mora se paziti kome se daje auto.
Svemu se stane u kraj, samo kad država hoće.![]()
![]()
![]()
-
doff
#46 Re: Privremeno oduzimanje vozila
I još, onaj ko vozi službeno vozilo, uz popunjen putni nalog, odgovara za svu štetu nastalu na vozilu
-
kakavdanakneiskustvu
#47 Re: Privremeno oduzimanje vozila
može,ode u najblizu pol. stanicu i tu provjeriAteista wrote: ↑15/10/2025 13:02 Moze li stvarno bilo ko otici u IDDEA-u i provjeriti kazne za nekog drugog?
a moze navodno i putem stranice IDDEEA
- Ateista
#48 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Malo mi je to cudno, ja sad odem da promahalam ima li mi komsija kazni, i da mi oni stvarno izlistaju samo tako...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/10/2025 14:49može,ode u najblizu pol. stanicu i tu provjeriAteista wrote: ↑15/10/2025 13:02 Moze li stvarno bilo ko otici u IDDEA-u i provjeriti kazne za nekog drugog?
.
-
kakavdanakneiskustvu
#49 Re: Privremeno oduzimanje vozila
pa moras imati njegov maticni brojAteista wrote: ↑15/10/2025 14:59Malo mi je to cudno, ja sad odem da promahalam ima li mi komsija kazni, i da mi oni stvarno izlistaju samo tako...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/10/2025 14:49može,ode u najblizu pol. stanicu i tu provjeriAteista wrote: ↑15/10/2025 13:02 Moze li stvarno bilo ko otici u IDDEA-u i provjeriti kazne za nekog drugog?
.
radnici iz osiguravajiucig kuca redovno provjeravaju kazne za asvoje klijente
-
bosanka hercegovic
#50 Re: Privremeno oduzimanje vozila
Da to smo i mi pomislili..... da trebamo tražiti da svaki radnik priloži izvod iz registra kazni...ali tu je Zakon o zaštiti ličnih podataka sa drakonksim kaznama za sve i svašta, i to bi bilo zadiranje u privatnost...a fakat ima likova koji čekaju da kazne zastare....ali otkud poslodavcu informacija, da radnik ima kazni...pitala policajca ko će firmi nadoknaditi štetu zbog toga što nam je oduzeto sredstvo rada, lik mi kaže tužite radnika....ostala sam bez tekstaDrugclanbiblioteke wrote: ↑14/10/2025 22:53 Eto novi trend. Prilikom zaposljavanja da prilozis da nema neplacenih kazni![]()