Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
escobar__

#2501 Re: Željeznice - all about

Post by escobar__ »

Matijevic_Vlado wrote: 20/08/2025 09:19
Prpa.ba wrote: 20/08/2025 09:10
ShnjaZZZ wrote: 13/08/2025 18:21 Nikad gore stanje nije bilo na željeznici. Džafić je za ove kretene bio Bog. Svaki dan neko novi osvane na poslu, bez konkursa bez ičega. Da ga makar stavi da radi, jok. Trpaj sve u administraciju da se uhljebe, leže povazdan i hodaju po kafama. Još svi na bogovskim platama i koeficijentima. Da je makar neko došao u izvršnu službu da nešto zapravo radi...

Fuj. Gadi mi si sve ovo što se dešava.
Ima razlog zasto je veliki broj forumasa prezadovoljan nametnutim vlastima, a razlog za njihove smjele tvrdnje da se "nikad nije bolje zivjelo" se mozda krije upravo u ovome sto pises.
Hahaah a prije sve bilo med i mlijeko, sve po PSu. Usta li vas lopovska, bolji posao se nikada nije mogao dobiti bez stranke, ni prije a sigurno ni sada. Kako te nije stid ista napisati? Sve ista govna, ko kaze da nisu taj i laze.
Nije bilo med i mlijeko (što dokazuje i silna bosanska dijaspora) ali se od novih očekivalo da će radit drukčije, poštenije, odgovornije...

Ovo do sad što smo vidjeli ne da nije bolje već je i gore od prethodnika što je zaista bio podvig, a na svaku kritiku toga odgovor je poput tvog - a prije sve bilo med i mlijeko ili "šta je tek SDA radila". :lol:
Prpa.ba

#2502 Re: Željeznice - all about

Post by Prpa.ba »

Matijevic_Vlado wrote: 20/08/2025 09:19
ShnjaZZZ wrote: 13/08/2025 18:21 Nikad gore stanje nije bilo na željeznici. Džafić je za ove kretene bio Bog. Svaki dan neko novi osvane na poslu, bez konkursa bez ičega. Da ga makar stavi da radi, jok. Trpaj sve u administraciju da se uhljebe, leže povazdan i hodaju po kafama. Još svi na bogovskim platama i koeficijentima. Da je makar neko došao u izvršnu službu da nešto zapravo radi...

Ima razlog zasto je veliki broj forumasa prezadovoljan nametnutim vlastima, a razlog za njihove smjele tvrdnje da se "nikad nije bolje zivjelo" se mozda krije upravo u ovome sto pises.
Hahaah a prije sve bilo med i mlijeko, sve po PSu. Usta li vas lopovska, bolji posao se nikada nije mogao dobiti bez stranke, ni prije a sigurno ni sada. Kako te nije stid ista napisati? Sve ista govna, ko kaze da nisu taj i laze.
Nista gore kad polupismen forumas pokusava dati svoj skromni doprinos diskusiji ne bi li ga se culo, a ne zna ni citati napisano.
kakaljin

#2503 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

glockov kolac wrote: 20/08/2025 09:31
Jel to provjereno? Da ne bude problema na granici, jer u Sarajevu na šalteru moraš dati broj pasoša?
[/quote]

Pa zato sto u Sarajevu ima salter a u Plocama nema saltera ap se sve radi kod konduktera
[/quote]

Hvala!
[/quote]

Nema na cemu
ShnjaZZZ

#2504 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Ja prezirem SDA i želim vam nestanak i vječni džehennem ali treba bit realan i reći da za vrijeme Džafića nije primljen niko bez konkursa, pogotovo niko u administraciju. Ljudi što je primano, primano je u izvršnu službu. Smanjio je dugove, smanjio je broj administracije toliko da su zaposleni zapravo i imali posla. Neke stvari je i loše radio. Mislio sam da će nova uprava nastavit bolje od njega, ne. Ono što je on loše radio oni rade još gore s tim što su pozapošljavali boga oca u administraciju, izvršnu službu sveli na prosjački štap, ja u svojoj stanici moram radit 3 posla za jednu platu koja je više sadaka nego plata, mobing je postao ogroman jer su sve nekompetentni ljudi na funkcijama. Ovo je katastrofa šta se dešava. Stvari su prošle godine u ovo vrijeme bile makar za 80% bolje.

Pitam se znaju li Hadžibegić i nova uprava uopste šta se dešava. Jednom riječju katastrofa.
thekupus

#2505 Re: Željeznice - all about

Post by thekupus »

kakaljin wrote: 20/08/2025 08:46
thekupus wrote: 19/08/2025 23:08 Inače, nit se s željezničke stanice javljaju na telefon, nit na web stranici ima red vožnje ove godine...
Red voznje bode oci na stranici

Treba samo gledati fino

https://www.zfbh.ba/red-voznje/
hajde legendo skrinšotuj mi vrijeme polazaka i dolazaka iz Čapljine, ako već radi

Ja kad dole ubacim na odaberite stanicu čapljinu i sarajevo, ništa ne izađe, ni s telefona ni s kompjutera
Nedoumica

#2506 Re: Željeznice - all about

Post by Nedoumica »

Ne radi već neko vrijeme, najmanje mjesec dana, ako ne i dva.
DebelinJoe

#2507 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Zamisli da 30 godina nakon rata imaš vadionu da nešto nije kako treba jer je bio rat.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-f ... /250905137

"To je rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja željezničkog transporta na strateškom nivou i nedostatka ključne infrastrukture, poput funkcionalnih terminala za pretovar goriva. Iako Željeznice imaju 100 cisterni, one su van upotrebe 30 godina. Zbog oštećenja naftnih terminala usljed rata i zapuštenosti, Vlada FBiH je bila primorana obavezne rezerve goriva skladištiti na privatnim terminalima, uz plaćanje visokih naknada, a tečne robe se prevoze u drumskom saobraćaju", naglasio je.
Rat se druškane završio 1995. To je bilo prije 30 godina. Cure rođene 1995. na poslu zovu starim kokama.
escobar__

#2508 Re: Željeznice - all about

Post by escobar__ »

Đe je bila Njemačka nakon razaranja iz Drugog svjetskog rata, đe je naša zemlja s merhametlijama dobrim prepoštenim (imat u vidu i milijarde koje su u zemlju ušle nakon agresije)...
problemnatravunu

#2509 Re: Željeznice - all about

Post by problemnatravunu »

Naravno, ali Njemačka je odmah poslije rata , manje-više, uklonila tumor koji ju je doveo na nivo spaljene zemlje , a kod nas zasjeli isti nacionalisti i lupeži koji su sve "organizirali", još uz to imamo veliki tumor u obliku gt RSa
saimidin

#2510 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Jeste ali u njemačkoj su bili nijemci, rad, red, a u :bih: vrhunac uspjeha se smatra da se uhljebiš, ili što bi rekli imam poso ništa ne radim :izet:

Dobro je ovo stanje kakvi smo, a realno stanje je karina :evil:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2511 Re: Željeznice - all about

Post by PreWiBa »

Dobar dan,
imao bih pitanje. Počeo sam da redovno koristim prigradski voz u Sarajevu. Primjetio sam da gotovo nikako više ne viđam Končarove garniture, uvijek saobraćaju stariji Ganz-Mavag vozovi.
Šta je razlog tome? Dobro se sjećam da, kada je bila uvedena linija, baš su reklamisali to što će na toj liniji voziti ovi malo noviji vozovi?
pojedinac

#2512 Re: Željeznice - all about

Post by pojedinac »

Interesantno!

Image
bumerangss

#2513 Re: Željeznice - all about

Post by bumerangss »

Kakva je popunjenost voza Sarajevo-Ploce?
Ima li naznaka da bi se iduce godine sezona mogla proširiti na 3 mjeseca makar od 15.06 do 15.09?
kakaljin

#2514 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

bumerangss wrote: 06/09/2025 19:36 Kakva je popunjenost voza Sarajevo-Ploce?
Ima li naznaka da bi se iduce godine sezona mogla proširiti na 3 mjeseca makar od 15.06 do 15.09?
Popunjenost odlicna, samo Hrvatska odlucuje koliko ce trajati ta sezona, da je do Zeljeznica FBiH one bi duze isle
DebelinJoe

#2515 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Kod nas ovo zove "brzi voz." hahahah

https://www.msn.com/en-xl/news/other/wh ... 04e1&ei=12

Image

Passengers will ride in legendary 1970s first-class carriages, which have been meticulously restored. Miro Scariot
DebelinJoe

#2516 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

I šta ste vi gospodine ministre uradili za željeznice?

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /251006126
zippoo87

#2517 Re: Željeznice - all about

Post by zippoo87 »

Drzava mora obnoviti zeljeznicu i uloziti u to. Posebno treba rasteretiti puteve za transport roba i goriva.
Ali to mora biti sve suprotno od ovog sto sada imamo i gdje su javna preduzeca samo mjesta za uhljebljavanje.
Evo neki dan u RSu su poceli strajkovati,jer im nisu bile uplacene plate a tamo se jos uvijek i koristi zeljeznica...iako je cijela infrastruktura kao i vozovi stara 50+ godina.

Ali mora se naci neki modalitet da se odredjena roba zabranit prevoziti putevima i da se koriste zeljeznice. Takodjer treba vidjeti i kako da se osigura jos jedna linija prema Hercegovini,da se ne bi desavalo ono sto se desilo prije tacno godinu dana.

Mislim da je problem sa zeljeznicama u raznim lobijima,posebno kamionski prevoz,koji su uvezani sa politikama i koji su insistirali da se zeljeznice unistavaju,da se njima otvara prostor za njihove firme i talove.

A najvece posljedice trpe putevi,koji se nenormalno brzo unistavaju,onda sigurnost putnika,pa onda usporavanje saobracaja,pa onda poskupljenje roba cim malo skoci cijena goriva a kada se vrati,nema spustanja cijene i sve tako.

BiH ce postati drzava kada obnoci zeljeznicu...to i jeste pravi test ozbiljnosti jedne drzave...drzava je jaka onoliko koliko joj je razvijen zeljeznicki saobracaj.
Isto se ovo odnosi i na BiH...tacno smo jako onoliko koliko su nam zeljeznice razvijene :D

Sto se Forte tice...ako sam dobro upratio,ove pare neke sto trebamo dobiti iz Plana rasta,dio tog novca ce ici za zeljeznice ,obnovi i modernizaciju.
Haris.ba

#2518 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

zippoo87 wrote: 07/10/2025 00:08 Ali mora se naci neki modalitet da se odredjena roba zabranit prevoziti putevima i da se koriste zeljeznice. Takodjer treba vidjeti i kako da se osigura jos jedna linija prema Hercegovini,da se ne bi desavalo ono sto se desilo prije tacno godinu dana.
Sta mozes zabraniti? Mozda samo naftu. Ja ne vidim sta jos mozes zabraniti.
I onda ostaje pitanje cijene. Haj logicno. Zar ne bi uvoznik nafte vozio vec sada zeljeznicu naftom da mu je to jeftinije?

Na kakvu jos jednu liniju prema Hercegovini mislis? Mislis dvotracnu prugu? Pa da je bila tamo gdje je bila, isto bi nastradala.

A, da smo Svicarska ne bi imali ni para ni opravdanja neku dodatnu liniju prema Hercegovini. Nema opravdanja ni dvotracnu raditi.

Ja vidim da se jedino kao nova linija spominje pruga prema Crnoj Gori i popravka i elektrifikacija Doboj - Zvornik. I da se ko biva planira druga traka Sarajevo Zenica.
drndalo

#2519 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

DebelinJoe wrote: 10/09/2025 02:24 Kod nas ovo zove "brzi voz." hahahah

https://www.msn.com/en-xl/news/other/wh ... 04e1&ei=12

Image

Passengers will ride in legendary 1970s first-class carriages, which have been meticulously restored. Miro Scariot
Jebem li ga, kakve ovo ima veze sa statusom brzine voza? Ovo je koliko vidim retro-obnavljanje stare 1. klase.

"Brzi" voz oznacava da ne staje na svakoj stanici i ispred svake kuce...

Pa koliko se ja sjecam postoje (barem teoretski):

- Express (Olimpic Express, Bosna Express)
- Brzi
- Ubrzani
- Lokalni
Naslovnica

#2520 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Da li je moguće da 2025 ljudi stoje u redu na željezničkoj da kupe kartu za voz i da stoje u vozu od Sarajeva do Mostara jer nema dovoljno mjesta za sjedenje?!
Ono, koji qratz ba?!
Last edited by Naslovnica on 11/10/2025 17:57, edited 1 time in total.
Nedoumica

#2521 Re: Željeznice - all about

Post by Nedoumica »

Pa i ovo ko fol online kupovine sto je bilo su ukinuli, piše na stranici tehnički problemi, ni red vožnje nemaš gdje vidjeti a moglo je prije. Mada online kupovina je bila niđe veze, opet si morao doći na šalter preuzeti kartu, pokazati dokument i potpisati se?!?
Nema naknade za kupovinu u samom vozu, iako svugdje stoje upozorenja da ima.
Znaci dodjes u lupam u 6.30 na stanicu, čekaš u redu za kartu do 7.05 i onda ti kažu ko nije došao na red da trci u voz da će u vozu kupiti kartu. U međuvremenu ostaneš bez mjesta.
I tako je mjesecima.
Voz je prepun svaki vikend, a desilo mi se i ponedeljkom da ljudi stoje.
Dok je bila dugačka kompozicija ljetos za Ploče bilo je knap sto se tiče mjesta, kako su je skratili opet problemi.
Potrebno je vise od dvije vožnje dnevno do Mostara, opet bio pun.
Haris.ba

#2522 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 11/10/2025 15:47 Da li je moguće da 2025 ljudi stoje u redu na željezničkoj da kupe kartu za voz i da stoje u vozu od Sarajeva do Mostara jer nema dovoljno mjesta za sjedenje?!
Ono, koji qratz ba?!
Ja kad sam postavio to pitanje ismijavali me.

Ono, to je normalno. Stajati cca 3 sata voznje.

Da ne pricam o redovima za karte.

Naucna fantastika skontati da treba jos vagona ili jos polazaka.
HelaS

#2523 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 11/10/2025 15:47 Da li je moguće da 2025 ljudi stoje u redu na željezničkoj da kupe kartu za voz i da stoje u vozu od Sarajeva do Mostara jer nema dovoljno mjesta za sjedenje?!
Ono, koji qratz ba?!
Mislim da je čak i zakonom zabranjeno stajanje putnika u autobusima i vozovima na međugradskim linijama.

ŽFBiH je firma koju je imperativ reorganizirati sa temelja do vrha, pa čak i iseliti iz zgrade u Titovoj na adekvatnu lokaciju. Od one upravne zgrade napravili su ciganluk
ShnjaZZZ

#2524 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Mnogo je veći javašluk sad nego dok je Džafić bio, a Džafić kad se sve sabere je isto bio loš direktor.
DebelinJoe

#2525 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

https://www.msn.com/en-xl/news/other/eu ... gE#image=1

Europe’s future supertrain: one system for the whole continent

A giant metro system connecting Europe
©The Daily Digest
At the end of the century, we could see a high-speed metro-like system connecting several European countries. The project, named Starline, was proposed by 21st Europe, a Copenhagen-based think tank, Euro News reported.

39 destinations in the European continent
©The Daily Digest
A 22,000 kilometre network, Starline seeks to connect 39 destinations in the European continent, including lines reaching the UK, Turkey and Ukraine too.

The new system would be an estimated 30% faster than current rail travel with trains operating at 300-400 km/h.

Image

Zanimljivo je da se naša država u ovom planu nalazi na željezničkom koridoru od Lisabona do Kijeva. Zanimljiva mi je ova konekcija Sarajevo - Tirana. Albanska dijaspora je ogromna i finansijski dobro stoji, pa se računa i na nju.

Ne bi me čudilo da ova linija prema istoku bude išla približnom trasom ćire i uskotračne prage. I ovi planovi za budućnost željeznica u Evropi, govore koliko je ukidanje istočne pruge od Sarajeva prema Višegradu bilo kratkovida i besmislena odluka.
Post Reply