Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- drug_profi
#9726 Re: Neradna nedjelja u FBiH
S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
-
belfy
#9727 Re: Neradna nedjelja u FBiH
evo jedna ideja - ajde da svako prica u svoje ime, a ne za druge.
recimo - svako ko posta da kaze da li bi radije radio subote/nedelje/smjenski rad, pa da nam ekonomija bude bolja. zatim da kaze pod kojim uslovima, a onda da poentira sa tim da li bi to radio u BiH. moze - moze. ajde da pocnemo, evo ja cu prvi.
ja sam radio i subote i nedelje i smjenski posao u Zeljezari u Zenici. u tom periodu mi je bio jedini cilj da se iskopam iz toga sto prije. nakon toga se ispalio i u Njemackoj mi ponudili da radim i "bereitschaft" (dezura) za vece pare. radio isti i gledao, opet, da se iskopam iz toga sto prije. uspio oba puta. sada ne moram razmisljati o poslu ili ocekivati isti tokom vikenda. petkom u podne zaboravim na posao i (kao i svako normalan) mrzim ponedeljak.
hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima...
koje je vase misljenje i stav? da li ste vi spremni (ili bi bili spremni) da radite subote/nedelje/nocne smjene, da bi pomogli ekonomiju drzave u kojoj zivite?
a za kraj cu ostaviti jednu lijepu pjesmu koji ce, vjerovatno, mnogi razumjeti pogresno (a neki mozda nikada ni culi), ali svejedno... meni bi, tada, na istu cesto oci zasuzile pitajuci se kako je Balas takve stvari uopste mogao znati i upoznati...
recimo - svako ko posta da kaze da li bi radije radio subote/nedelje/smjenski rad, pa da nam ekonomija bude bolja. zatim da kaze pod kojim uslovima, a onda da poentira sa tim da li bi to radio u BiH. moze - moze. ajde da pocnemo, evo ja cu prvi.
ja sam radio i subote i nedelje i smjenski posao u Zeljezari u Zenici. u tom periodu mi je bio jedini cilj da se iskopam iz toga sto prije. nakon toga se ispalio i u Njemackoj mi ponudili da radim i "bereitschaft" (dezura) za vece pare. radio isti i gledao, opet, da se iskopam iz toga sto prije. uspio oba puta. sada ne moram razmisljati o poslu ili ocekivati isti tokom vikenda. petkom u podne zaboravim na posao i (kao i svako normalan) mrzim ponedeljak.
hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima...
koje je vase misljenje i stav? da li ste vi spremni (ili bi bili spremni) da radite subote/nedelje/nocne smjene, da bi pomogli ekonomiju drzave u kojoj zivite?
a za kraj cu ostaviti jednu lijepu pjesmu koji ce, vjerovatno, mnogi razumjeti pogresno (a neki mozda nikada ni culi), ali svejedno... meni bi, tada, na istu cesto oci zasuzile pitajuci se kako je Balas takve stvari uopste mogao znati i upoznati...
Last edited by belfy on 10/10/2025 22:43, edited 1 time in total.
-
belfy
#9728 Re: Neradna nedjelja u FBiH
osim onoga kada se dodje da trziste treba vise radnika, a ne moze ih naci, a sada smo tu. nismo li? i ne samo mi...drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
P.S. tebe sam upamtio i oko rasprave o nuklearnim elektranama gdje si slicno ovako razmisljao. pogresno tada, kao i sada... uski pogledi.
- drug_profi
#9729 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne sjećam se da sam o NE negdje nesto pisao. Mozda i jesam.belfy wrote: ↑10/10/2025 22:28osim onoga kada se dodje da trziste treba vise radnika, a ne moze ih naci, a sada smo tu. nismo li? i ne samo mi...drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
P.S. tebe sam upamtio i oko rasprave o nuklearnim elektranama gdje si slicno ovako razmisljao. pogresno tada, kao i sada... uski pogledi.
Iz tvog ugla pogresno.
Iz mog ugla ti grijesis.
Dakle pominjes da trziste treba vise radnika.
Treba.
U ugostitlteljstvu i maloprodaji.
Problem je sto poslodavci nisu spremni da plate trzisnu cijenu rada.
-
BadBoy
#9730 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije ekonomija stvorila čovjeka nego čovjek ekonomiju. Ekonomija je u službi ljudi, a ne obratno.drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9731 Re: Neradna nedjelja u FBiH
DaBadBoy wrote: ↑11/10/2025 01:43Nije ekonomija stvorila čovjeka nego čovjek ekonomiju. Ekonomija je u službi ljudi, a ne obratno.drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#9732 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ekonomija je u sluzbi krupnog kapitala. Obican narod i radnici su tu samo nuzno zlo.BadBoy wrote: ↑11/10/2025 01:43Nije ekonomija stvorila čovjeka nego čovjek ekonomiju. Ekonomija je u službi ljudi, a ne obratno.drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
- drug_profi
#9733 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Od pristupa ekonomiji zavisi i kakva ce ona biti.
Neki su uspjesni neki nisu. Nađite gdje smo mi.
Neki su uspjesni neki nisu. Nađite gdje smo mi.
- Cherry-Cherry
#9734 Re: Neradna nedjelja u FBiH
"..... hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima..."
Je li realno da ovako misli osoba starija od 15 godina?
- Didier
#9735 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pazi, nije to tako čudno razmišljanje ako te neko iskorištavao godinama na poslu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/10/2025 12:06 "..... hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima..."
Ekonomija treba da bude u službi čovjeka, a ne krupnog kapitala, druga je stvar što se to dvoje konstantno suprotstavlja jedno drugom.
Kad je bio manjak posla, slušali smo priče kako će "tržište sve to riješiti". Sad kad je višak posla i manjak radne snage, gledamo takođe kako "tržište to rješava", odnosno situaciju gdje se može birati šta ćeš raditi i za koliko para.
Robovlasnici su sve manje i manje oholi, a odlično rade upravo oni koji se tako ne ponašaju.
-
svesuper25
#9736 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nasa ekonomija je uzas,i kao takvu mi joj opet uskracujemo da nedjeljom ne radimo.Aj da je komplet bh pod neradnom nedjeljom,pa bi covjek nekako to i progutao,a ovako nakaradno,gdje ti u rs sve radi,ti automatski tom entitetu prebacujes lovu.Naroda nista nece sprijecit da ode nedjeljom u rs trosit lovu,pogotovo sad kad dolaze zimski hladniji dani.Samo nasi "strucnjaci "iz trojke to nece i ne zele da vide.Izmisljaju nesto svoje.
-
tokio25
#9737 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa sto ides ako vec toliko mrzis rs?
-
belfy
#9738 Re: Neradna nedjelja u FBiH
odakle ti to da sam stariji od 15 godina?Cherry-Cherry wrote: ↑11/10/2025 12:06 "..... hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima..."
ovaj akaunt je napravio moj deda koji je zelio omoguciti svom sinu (mom ocu) pristup dobrim i provjerenim informacijama. nazalost, moj otac nije bio zainteresovan, tako da sam ja poceo pisati na forumu ono sto bi deda govorio... no, tokom vremena se i otac zainteresovao, a sada vise ni dede nema, tako da sada citam postove ocu, kao sto sam i dedi gdje oni na prvu kazu isto - 'kakve budalestine', ali mi povremeno kaze da mu je naumpalo nesto sto bih mogao napisati, pa mi izdiktira, pa ja napisem... a ja se nadam da cu isto uspjeti prenijeti i na naredno koljeno...
P.S. sto ne odgovori u svoje ime kada se vec javljas na post... hebe li se tebi za ekonomiju drzave (i koliko), te da li bi radila (ili radis) subote/nedelje/nocne smjene/prekovremene sate da ekonomija drzave napreduje?
Last edited by belfy on 11/10/2025 18:42, edited 1 time in total.
-
last mohicans
#9739 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Afan Kalamujić za "Avaz": Zabrana rada nedjeljom dovela je do smanjenja potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu te pada budžetskih prihoda
- Edin H.
#9740 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Je’l sutra opet ne rade shopping centre-I? 
-
tokio25
#9741 Re: Neradna nedjelja u FBiH
mene ovi sto se zale na neradnu nedjelju podsjecaju na onu sto je plakala kad se zatvarao merkator
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9742 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Lazelast mohicans wrote: ↑11/10/2025 16:19Afan Kalamujić za "Avaz": Zabrana rada nedjeljom dovela je do smanjenja potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu te pada budžetskih prihoda
-
foton
#9743 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Trziste kaze hocemo jeftin pamuk i ugalj, uvedimo robovlasnistvo opet! Ne, trziste rada kaze da hoce bolje uslove, i onda se tome u ovom vremenu mora povinovati. Nastavi da sibas nedjeljom, nece vise biti ni ponedjeljkom.drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
Ja prvi ne radim vikendom i nije mi opcija da radim pa ne znam za sta.
-
biglebovski
#9744 Re: Neradna nedjelja u FBiH
13 hiljada članova sindikata Trgovine ne predstavlja tržište rada. Više ima malih porodičnih biznisa kojima je zabranjeno da prodaju nedeljom, a koje niko ništa nije ni pitao. Trenutna vlast računa na glasove sindikata i zato imamo neradnu nedelju. I opet, kako je samo trgovina zabranjena, ti isti radnici rade nedeljom, inventure, čišćenje, održavanje, šta god veliki gazdurina kaže. A subotom rmbaju za tri dana. Bolje uslove su trebali dogovarati direktno sa vlasnicima velikih trgovačkih lanaca, nas male nisu trebali ni dirati.
- perfect_guy
#9745 Re: Neradna nedjelja u FBiH
sad rahat rade inventure nedeljomMaliodmene wrote: ↑10/10/2025 21:45
Ljudi su trazili neradnu nedjelju kao i sav normalan svijet. Prestanite se pravit pametni vec jednom i pitajte te iste ljude sta misle o ovom zakonu.
- zubi
#9746 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo pa citajte sta misle radnici o neradnoj nedelji... a mozete ih upitati i za inventure
https://www.facebook.com/STBIH/
https://www.facebook.com/STBIH/
-
Hakiz
#9747 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bosch nedavno otpustio 13.500 radnika.foton wrote: ↑11/10/2025 16:44Trziste kaze hocemo jeftin pamuk i ugalj, uvedimo robovlasnistvo opet! Ne, trziste rada kaze da hoce bolje uslove, i onda se tome u ovom vremenu mora povinovati. Nastavi da sibas nedjeljom, nece vise biti ni ponedjeljkom.drug_profi wrote: ↑10/10/2025 21:52 S aspekta ekonomije misljenje radnika je sekundarne vaznosti. Primarno je sta trziste hoce.
Ja prvi ne radim vikendom i nije mi opcija da radim pa ne znam za sta.
Sigurno ti radnici koji su dobili otkaze misle da su to ti bolji uslovi rada kojima se mora povinovati.
Da poslodavci nisu htjeli zbog svog interesa, ne bi bilo neradne nedjelje. Šta god radnici rekli. Radnike niko ne pita. Kada se neka odluka poklopi sa željom radnika, to se desi slučajno.
Ako si radio nedjelju prije zakona, posljedna rečenica ti je licemjerna. Oni koji zaista misle da ne bi radili nedjelju pa ne znam za šta, nisu je radili ni prije zakona.
- drug_profi
#9748 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Opet vi o radnicima.
Ne vrti se sve oko radnika. Ima ZOR za radnike da ih štiti. Daj radnicima 5 neradnih dana biće još veseliji.
Ovo je štetna zabrana i protiv je slobodnog tržišnog natjecanja.
Pored svih cifara koje su vam dostupne, vi i dalje verglate iste ublehe. Radnici... koji radnici?
Sta kazu oni koji su u malim trgovinama ostali bez posla?
Ili je i to izmisljeno?
Ne vrti se sve oko radnika. Ima ZOR za radnike da ih štiti. Daj radnicima 5 neradnih dana biće još veseliji.
Ovo je štetna zabrana i protiv je slobodnog tržišnog natjecanja.
Pored svih cifara koje su vam dostupne, vi i dalje verglate iste ublehe. Radnici... koji radnici?
Sta kazu oni koji su u malim trgovinama ostali bez posla?
Ili je i to izmisljeno?
- Pandakonda
#9749 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radi koga bilo ko uopste od nas ima posao ? Radi "krupnog kapitala" ili pare/firme samo padaju sa neba ? I trziste se jeste samo regulisalo. Mnogi lanci su morali ugasiti radnje nedjeljom jer nisu imali radnika. Njih je prpa uhvatila radi Lidla jer ce im pokupiti i ono malo radnika sto imaju jer bi Lidl uredno mogao raditi nedjeljomDidier wrote: ↑11/10/2025 12:21Pazi, nije to tako čudno razmišljanje ako te neko iskorištavao godinama na poslu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/10/2025 12:06 "..... hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima..."
Ekonomija treba da bude u službi čovjeka, a ne krupnog kapitala, druga je stvar što se to dvoje konstantno suprotstavlja jedno drugom.
Kad je bio manjak posla, slušali smo priče kako će "tržište sve to riješiti". Sad kad je višak posla i manjak radne snage, gledamo takođe kako "tržište to rješava", odnosno situaciju gdje se može birati šta ćeš raditi i za koliko para.
Robovlasnici su sve manje i manje oholi, a odlično rade upravo oni koji se tako ne ponašaju.
Ono sto je super kod ekonomije jeste da koliko god se tebi jebe za njom ona se opet bavi tobombelfy wrote: ↑10/10/2025 22:21 evo jedna ideja - ajde da svako prica u svoje ime, a ne za druge.
Pogresno postavljas stvari, niko nece doci sad i reci hocu namjerno da radim subotom/nedjeljom da bi ekonomiji bilo bolje, nego ces mozda htjeti raditi te dane jer ti treba vise novca, ili jednostavno radis u takvoj industriji gdje su tvoje usluge potrebne tim danima. Nuspojava toga je da će ekonomiji biti dobro ukoliko firma posluje kako treba. Jer primas neku platu, trosis je, poslodavac placa porez, doprinose itd. sto opet drzi ekonomiju. Znaci radit ces vikende kao proizvod vlastitog interesa jer si odabrao neki posao od kojeg ocekujes neku korist koju si prije dogovorio.
Ja bi radio subotu i nedjelju ukoliko sam se prijavio da radim na takvom poslu gdje su moje usluge tada potrebne uz kompenzaciju koja meni odgovara. Ako mi ne odgovara onda idem dalje i trazim druge industrije. Its that simple. Necu tjerati drzavu da se petlja u neciji biznis i da ispunjava moje zelje tako sto ce mimo trzista regulisati stvari. Onda po toj logici hajmo se vratiti u komunizam pa da ne postoji privatno vlasnistvo, neka radnici rukovode firmama pa da vidimo dokle ce dogurati
Vec sam prije par stranica navodio primjer, radio sam prije po americkom radnom vremenu sto bi neki rekli da je "abnormalno" jer isto to kazu za rad trgovina nedjeljom. Kada mi je dosadilo odlucio sam mjenjati posao i nasao sto mi treba. Ali mi na pamet nije palo da trazim od drzave da firmi zabrani rad po americkom vremenu jer se meni ne radi pa da onda time ugrozim tu firmu jer su ocigledno usluge te firme potrebne u toj satnici, isto kao sto su usluge trgovine potrebne nedjeljom.
-
Hakiz
#9750 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je bila Marxova ideja. Znamo kako je završila.Didier wrote: ↑11/10/2025 12:21Pazi, nije to tako čudno razmišljanje ako te neko iskorištavao godinama na poslu.Cherry-Cherry wrote: ↑11/10/2025 12:06 "..... hebe me se za ekonomiju drzave, planete, kao i Ujedinjenih planeta federacije. ekonomija treba da skonta kako da se nosi sa mojim potrebama, a ne ja sa njenim. jer...nisam ekonomista. necu da radim da bi Klingoncima bilo bolje. ili bilo kojim drugima/trecima..."
Novac je vrhovna vrijednost, čovjek nije. Kapitalizam.