Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

kakaljin

#9476 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ZoomZoomKiwi wrote: 06/10/2025 11:17
kakaljin wrote: 06/10/2025 09:44
ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 18:17

Zenica je mrtva van sezone (čitaj dijaspore) i radnim i neradnim danom.

Veze to nema sa neradnom nedjeljom.
Ma ja treba jos gore da bude , umjesto da se ozivi grad kako god da svi imaju koristi.
Ne razumijem.

I prije uvođenja neradne nedjelje je Zenica bila mrtav grad tom istom nedjeljom. Jedina aktivnost je bila u tržnom centru.

Zahvaljujući neradnoj nedjelji sad ta aktivnost može biti samo preusmjerena na izletišta tom istom nedjeljom.

Neradna nedjelja je pun pogodak!
Samo ako su svaku nedelju ta izletista krcata ljudima mozda bi imalo opravdanje za neradnu nedelju.

Sve ostalo su ublehe neradne nedelje i mrtav grad ce biti jos mrtviji sa neradnom nedeljom kada bi se mozda i mogao ozivjeti
Laplace

#9477 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

ZoomZoomKiwi wrote: 06/10/2025 11:17
kakaljin wrote: 06/10/2025 09:44
ZoomZoomKiwi wrote: 29/09/2025 18:17

Zenica je mrtva van sezone (čitaj dijaspore) i radnim i neradnim danom.

Veze to nema sa neradnom nedjeljom.
Ma ja treba jos gore da bude , umjesto da se ozivi grad kako god da svi imaju koristi.
Ne razumijem.

I prije uvođenja neradne nedjelje je Zenica bila mrtav grad tom istom nedjeljom. Jedina aktivnost je bila u tržnom centru.

Zahvaljujući neradnoj nedjelji sad ta aktivnost može biti samo preusmjerena na izletišta tom istom nedjeljom.

Neradna nedjelja je pun pogodak!
Znači, ukinuli su jedinu aktivnostu gradu nedjeljom i to je pun pogodak?

Teško da će svi oni koji su tu jedinu aktivnost upražnjavali sad biti preusmjereni na izletišta.Vjerovatno veći dio njih i nema neke prihvatljive opcije za izletišta.
drug_profi

#9478 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Posebno kad je ovako lijepo vrijeme.
Za vodozemce.
ZoomZoomKiwi

#9479 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

E ako je jedina destinacija jebeni tržni centar, poserem se na taj grad i njegovu okolinu.

Vrhunac dometa našeg naroda je kafa u zadimljenom i djecu u igraonicu.

Katastrofa.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9480 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Laplace wrote: 07/10/2025 09:59 [

Pa ako je narodu jedina aktivnost nedjeljom otici u trzni centar, onda je to jos jedan razlog za zabranu rada nedjeljom.
Mozda se bar sad na silu narod natjera skontati neki drugi vid provoda dana sa porodicom?
Igrajte makar sa djecom uno, remi, monopol...
Ozimician

#9481 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Ja iskreno i ne znam kakav je sada javni prevoz do tih izletista?

Mada izletista su svakako suplja prica 70% godine - kad je ovakvo vrijeme kao sada.

Biznis ideja ako ovo ludilo potraje duze: Kafici sa velikim igraonicama kao poseban objekat. Svakako je sve bolja opcija nego ostanak u kuci i provodjenje vremena uz TV, PC i igrace konzole, sto vecina radi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9482 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 07/10/2025 10:49 Ja iskreno i ne znam kakav je sada javni prevoz do tih izletista?

Mada izletista su svakako suplja prica 70% godine - kad je ovakvo vrijeme kao sada.

Biznis ideja ako ovo ludilo potraje duze: Kafici sa velikim igraonicama kao poseban objekat. Svakako je sve bolja opcija nego ostanak u kuci i provodjenje vremena uz TV, PC i igrace konzole, sto vecina radi.
Ma i izletista su ubleha koji ovdje prosipaju da ismijavaju druge.
Jebote zivot, niko da se zapita, kako sam dosao na taj nivo da ne znam dan sa porodicom provest drugacije osim u trznom centru?!
Pa postoji makar u rodbini neko s dijetom koji isto tako ne zna za zabavu mimo trznog centra, nazovi i reci, hajte vi kod nas, neka se djecq igraju a mi cemo zajedno pljuvqt zabrsnu rada nedjeljom...i to je bolje od trznog centra
Laplace

#9483 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

izvrsni direktor wrote: 07/10/2025 10:48

Pa ako je narodu jedina aktivnost nedjeljom otici u trzni centar, onda je to jos jedan razlog za zabranu rada nedjeljom.
Mozda se bar sad na silu narod natjera skontati neki drugi vid provoda dana sa porodicom?
Ne znam da li je jedina, niti sam tvrdio da jeste. Samo sam se nadovezao na komentar kolege, koji je napisao da je to jedina aktivnost pa je onda pun pogodak ukinuti i tu jednu aktivnost. Meni lično je odlazak u tržni centar nužno zlo, odem kad baš moram.
Malisa11

#9484 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/10/2025 10:45 E ako je jedina destinacija jebeni tržni centar, poserem se na taj grad i njegovu okolinu.

Katastrofa.
Jebi ga majstore, nema uslova za nesto drugo. Haj mi objasni sta da moj drug sa djecom radi, a nema auto? Ili sta da rade penzioneri?
ZoomZoomKiwi

#9485 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 07/10/2025 10:54
Ozimician wrote: 07/10/2025 10:49 Ja iskreno i ne znam kakav je sada javni prevoz do tih izletista?

Ma i izletista su ubleha koji ovdje prosipaju da ismijavaju druge.
Jebote zivot, niko da se zapita, kako sam dosao na taj nivo da ne znam dan sa porodicom provest drugacije osim u trznom centru?!
Pa postoji makar u rodbini neko s dijetom koji isto tako ne zna za zabavu mimo trznog centra, nazovi i reci, hajte vi kod nas, neka se djecq igraju a mi cemo zajedno pljuvqt zabrsnu rada nedjeljom...i to je bolje od trznog centra
O tome ti pričam.

Ako je vrijeme baš usrano, ostat ćemo u kući i igrat se.

Ako je iole podnošljivo, ima posla i u avliji za svo troje, a ima i šetnja, bicikl, neki kraći roadtrip, ma šta god.

I kad odemo do drugog grada, ne idemo u Mall nego šetamo po parkovima.

Tolika bezidejnost mi nije jasna. Čuj šta da radim nedjeljom hahahha, pa je l’ vi čujete sebe.

Barem Bosna ima prirodnih ljepota na pretek. Na drugim temama se busaju u prsa s tim.
kakaljin

#9486 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/10/2025 10:45 E ako je jedina destinacija jebeni tržni centar, poserem se na taj grad i njegovu okolinu.

Katastrofa.
Niko tebe ne tjera da ides po trznom centri, tako ni ti nikoga ne tjeraj da ide na izlete ako nema mogucnosti ili ako ne zeli?
Malisa11

#9487 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/10/2025 11:11 ne idemo u Mall nego šetamo po parkovima.
Napisi mi atrakcije u Zenici gdje se moze setati, provoditi vrijeme, od 7 do 77 godina?
Ozimician

#9488 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Ma sve to stoji, ali ti za to treba i auto i gorivo i lijepo vrijeme. Kad imas lijepo vrijeme onda ideja ne nedostaje.

A zbog neradne nedjelje javni saobracaj jos manje saobraca.

Ovo je sad ono: napravimo problem, pa trazimo rjesenja za njega.
drug_profi

#9489 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Odlazak nedeljom u trzni centar je necija zabava. Potrosice novac, nece 'nako hodat.
Znaci neko ce ostvariti neku zaradu taj dan.
E sad te zarade nema i nece se ostvariti u subotu ili ponedeljak.

I to je ono sto ekonomski genijalci ne razumiju.

Drugi aspekt je komfor koji svi ostali imaju da mogu racunat da je dostupno za kupiti nesto sto zafali u tu nedelju.
Ja lično nisam nikad nedeljom landarao po TC, jest se desilo subotom kad sta treba kupovati.
Sad radi te nedelje ni subota nije opcija vise. Ludnica, a neko tankih zivaca samo moze usrat sebi dan i godinu.

Poenta je da se cijela trgovina zasniva na tome da se uhvati kupac za neku robu koja nije esencijalna. Svaki momenat, svaka prilika. Masa proizvoda je kreirana za kauzalnu kupovinu bez plana.

Ali eto nek neki ljudi imaju taj jedan fiksan dan. Sigurno je sad svima bolje.
ZoomZoomKiwi

#9490 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Navike naroda se teško mijenjaju.

U :bih: pogotovo.

Al’ hajd polako.

Meni je totalno svejedno je li nedjelja radna ili ne.

Ali mi je toliki otpor prema neradnoj nedjelji iz sasvim trivijalnih razloga, potpuno nejasan.

Radio tržni centar nedjeljom ili ne, ništa mi ne mijenja.

A ako će neradna nedjelja naučit bosanskog čovjeka da malo odgovornije shvati vlastiti život, pa da makar tu neku nabavku (bilo čega) isplanira unaprijed (a ne Ad hoc kako je navikao, fali nastavak za šlauf, idi kupi odmah nedjeljom, e ne može), plus ga naučiti da taj jedan slobodan dan iskoristi s obitelji da obiđe domovinu koju toliko voli, to je odlično.

Dva plusa, win-win.
ZoomZoomKiwi

#9491 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 07/10/2025 11:15 Ma sve to stoji, ali ti za to treba i auto i gorivo i lijepo vrijeme. Kad imas lijepo vrijeme onda ideja ne nedostaje.

Kakav problem, pa nije BiH jedina na svijetu sa neradnom nedjeljom.

Šta rade ljudi u ostalim državama?
kakaljin

#9492 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/10/2025 11:22 Navike naroda se teško mijenjaju.

U :bih: pogotovo.

Al’ hajd polako.

Meni je totalno svejedno je li nedjelja radna ili ne.

Ali mi je toliki otpor prema neradnoj nedjelji iz sasvim trivijalnih razloga, potpuno nejasan.

Radio tržni centar nedjeljom ili ne, ništa mi ne mijenja.

A ako će neradna nedjelja naučit bosanskog čovjeka da malo odgovornije shvati vlastiti život, pa da makar tu neku nabavku (bilo čega) isplanira unaprijed (a ne Ad hoc kako je navikao, fali nastavak za šlauf, idi kupi odmah nedjeljom, e ne može), plus ga naučiti da taj jedan slobodan dan iskoristi s obitelji da obiđe domovinu koju toliko voli, to je odlično.

Dva plusa, win-win.
Opet ponavaljm niko tebi ne spori sta ce ti raditi i niko te netjera da radis nesto sto ne zelis, ali ni ti nemoj drugima sporiti ako nesto zele da rade.
drug_profi

#9493 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

I ova neradna nedelja ostvara neke poslovne prilike.
Neko bi mogao probati web shop napraviti sa regularnim artiklima i cijenama uz dostavu Korpom isti dan.
kakaljin

#9494 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/10/2025 11:29
Ozimician wrote: 07/10/2025 11:15 Ma sve to stoji, ali ti za to treba i auto i gorivo i lijepo vrijeme. Kad imas lijepo vrijeme onda ideja ne nedostaje.

Kojim drugim drzavama? Koje drzave ne rade nedeljom kao mi?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9495 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

izvrsni direktor wrote: 07/10/2025 10:48

haj ti na izlet kad je kisa... :lol:
Ozimician

#9496 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Nije jedina, ali jeste jedna od rijetkih.

Sta rade, snalaze se kako znaju i umiju, ja radim mini-job npr. kad mogu, U BiH nema takve prilike nazalost. A kod mene u okruzenju ima u prosjeku jedna nedjelja mjesecno kada je nedjeljom otvoreno + ovi narodni Festovi "a la Oktoberfest" svaki vikend mozes otici na neki, ko je taj tip i ko to voli. Onda kad se zavrsi sezona Festova - pocinje Advent. Tako da ima dosta manje praznog hoda nego u FBiH.
ZoomZoomKiwi

#9497 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ZoomZoomKiwi »

kakaljin wrote: 07/10/2025 11:31

Kojim drugim drzavama? Koje drzave ne rade nedeljom kao mi?
Španija, Grčka, Njemačka, Švicarska, Austrija, Slovenija. Hrvatska, Belgija, Poljska, Norveška. Ima još…
BadBoy

#9498 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 11:01

Katastrofa.
Jebi ga majstore, nema uslova za nesto drugo. Haj mi objasni sta da moj drug sa djecom radi, a nema auto? Ili sta da rade penzioneri?
Chatgpt daj mi ideje šta mogu raditi nedjeljom ako ne radi tržni centar. U pm kad već ne znaš sam pitaj umjetnu inteligenciju.
Malisa11

#9499 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

BadBoy wrote: 07/10/2025 18:06

Katastrofa.
Chatgpt daj mi ideje šta mogu raditi nedjeljom ako ne radi tržni centar. U pm kad već ne znaš sam pitaj umjetnu inteligenciju.
Sta mozes raditi, hajde molim te navedi mi?

Uzmi obzir da sam penzioner, imam 68g, nemam auto i ne vozim.
BadBoy

#9500 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Malisa11 wrote: 07/10/2025 18:09
BadBoy wrote: 07/10/2025 18:06

Sta mozes raditi, hajde molim te navedi mi?

Uzmi obzir da sam penzioner, imam 68g, nemam auto i ne vozim.
Na stranu sve nek sutra ukinu neradnu nedjelju al mene bi svega mi bilo stid napisati šta mogu raditi ako ne radi tržni centar. Evo samo dok sam sad napisao to stid me je bilo.

Šta su radili penzioneri proteklih 50, 100, 200, 500 godina?

Fakat se ovdje ide u neviđenu krajnost.
Locked